problem z odpalaniem volvo v70

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
kampton
CNG car: volvo v70 bi-fuel 2,4 2006r

problem z odpalaniem volvo v70

Post autor: kampton »

witam wszystkich posiadam volvo v70 2,4silnik 2006r z fabryczna instalacja cng firmy koltec
ostatnio mam problemy z odpalaniem jak jeżdzę na gazie po postoju minimum ok 20min silnik jest cieply jeszcze to odpalam na gazie i lipa trzeba go krencić dosyć sporo żeby zaskoczył a jak sprubuje na benzynie to juz wogole z 5min trzeba krecic. Z rana go odpalam na 95 i jest ok jestem z olsztyna (warmia-mazury) serwisy cng mówia ze nie umieja obchodzić sie z ta instalacja odsylaja mnie do serwisu volvo z kolei serwis bendzie patrzyl w katalog jakie sa przyczyny tego przypadku b też sie nie znaja zaczna grzebac i kilka tys z kieszeni wyleci prosil bym o pomoc co może być gdzie sie udac z gory dzieki pozdrawiam.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Jeśli samochód nie zapala na benzynie, to najpierw tam szukaj uszkodzenia. Objawy wskazują na pompę benzynową, a to powinien sprawdzić każdy porządny warsztat.
To nie ma żadnego związku z instalacją CNG.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
volny
CNG car: Volvo V70 2.4 Bi-Fuel '04

Post autor: volny »

Rozumiem że masz Wersję Bi-fuel bo to jedyna z naprawdę fabryczną instalacją. W tej wersji silnik zawsze odpala na benzynie i potem prędzej czy pózniej sam przełącza się na gaz. Odpalanie na gazie jest dopuszczalne awaryjnie na wypadek braku benzyny, więc nie dziw się że odpala z oporem. Jeśli zimny odpala na benzynie a ciepły nie to ja nieśmiało zgaduję że problem z jakimś czujnikiem temperatury albo innym elementem wrażliwym na temp. Pompa paliwa działa albo nie niezależnie od temp. silnika.
Jeśli szukasz serwisu inst. KOLTEC-NECAM to jest taki na pewno pod Krakowem www.necam.pl ale czy będą umieli pomóc to nie wiem bo to gaziarze a problem tak jak kolega tigercng pisał może być nie związany z gazem.
Zacząłbym od serwisu niezależnego specjalizującego się w VOLVO.
Zapraszam też na volvoforum.pl
Zawsze chciałem mieć takie coś
Właśnie po to, by wozić ją
Czterysta, pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa....
Siedem jeden ma do setki (no może trochę więcej)
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

volny pisze:Pompa paliwa działa albo nie niezależnie od temp. silnika.
Od temperatury silnika działa niezależnie, ale od temperatury własnej już nie.
Miałem tak kiedyś w Renault Rapid, że po nagrzaniu się pompy spadało ciśnienie. Silnik był coraz słabszy, a w końcu gasł zupełnie. Nie szło go też odpalić. Po ostygnięciu pompy (wystarczało 10 min) wszystko wracało do normy.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”