Gdzie zrobić dozór techniczny?
-
MateuszC
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG
Re: Gdzie zrobić dozór techniczny?
Nie było problemów i nie trzeba było nic poprawiać.
-
Tomek-Tomek
- CNG car: Zafira CNG 1.6 .04r
dozór techniczny
Migaz-S
ul. Modlińska 264a
Warszawa
tel.0228190722
tam robiłem było super. sory że tak długo
sprzedałem auto na cng, szkoda.
Migaz-S
ul. Modlińska 264a
Warszawa
tel.0228190722
tam robiłem było super. sory że tak długo
sprzedałem auto na cng, szkoda.
-
djviejo
- CNG car: OPEL ZAFIRA 1.6 CNG
Czy może wiecie ile kosztuje przegląd w AmpService na Minerskiej bo Tomek podał , że w Migaz 1300
-
pawel1812
- CNG car: Multipla Bipower 1.6 16V 2000r
A nie najlepiej w Agrotrak Kraków? Myślę, że jakość prac, cena i brak naciągania na nowe przewody i demontaż butli, gdy nie jest to konieczne rekompensuje drogę...
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Odświeżam, bo ten temat ciągle ktoś wyszukuje, a od 2014 roku sprawa jest dużo lepiej opisana przez sam TDT.
Badania zbiorników CNG zamontowanych w samochodach wykonują inspektorzy Transportowego Dozoru Technicznego, ale na miejscu w zakładach upoważnionych przez oddziały terenowe TDT do przygotowania zbiorników do badań. Wykaz takich zakładów i kontakty do oddziałów są na stronie TDT o zbiornikach LPG/CNG/LNG/H2.
Terminy dla CNG: rewizja zewnętrzna oraz próba szczelności i funkcjonowania osprzętu co 3 lata, a rewizja wewnętrzna i próba ciśnieniowa co 10 lat. TDT powołuje się tu na rozporządzenie Ministra Transportu z 20 października 2006 r. w sprawie warunków technicznych dozoru technicznego dla specjalistycznych urządzeń ciśnieniowych.
Z dokumentów przydaje się opis techniczny zbiornika (producent, numer fabryczny, data produkcji i okres eksploatacji, numer homologacji, ciśnienie robocze i próbne) oraz instrukcja eksploatacji po polsku. Dane identyfikacyjne odczytasz z tabliczki znamionowej. Po pozytywnym wyniku dostajesz protokół i decyzję zezwalającą na eksploatację. I jeszcze jedno: zbiornika wymontowanego z innego auta nie wolno użyć, co TDT wprost przypomina.
Więcej pisaliśmy w tekście o legalizacji zbiorników CNG przez TDT.
Badania zbiorników CNG zamontowanych w samochodach wykonują inspektorzy Transportowego Dozoru Technicznego, ale na miejscu w zakładach upoważnionych przez oddziały terenowe TDT do przygotowania zbiorników do badań. Wykaz takich zakładów i kontakty do oddziałów są na stronie TDT o zbiornikach LPG/CNG/LNG/H2.
Terminy dla CNG: rewizja zewnętrzna oraz próba szczelności i funkcjonowania osprzętu co 3 lata, a rewizja wewnętrzna i próba ciśnieniowa co 10 lat. TDT powołuje się tu na rozporządzenie Ministra Transportu z 20 października 2006 r. w sprawie warunków technicznych dozoru technicznego dla specjalistycznych urządzeń ciśnieniowych.
Z dokumentów przydaje się opis techniczny zbiornika (producent, numer fabryczny, data produkcji i okres eksploatacji, numer homologacji, ciśnienie robocze i próbne) oraz instrukcja eksploatacji po polsku. Dane identyfikacyjne odczytasz z tabliczki znamionowej. Po pozytywnym wyniku dostajesz protokół i decyzję zezwalającą na eksploatację. I jeszcze jedno: zbiornika wymontowanego z innego auta nie wolno użyć, co TDT wprost przypomina.
Więcej pisaliśmy w tekście o legalizacji zbiorników CNG przez TDT.
Zobacz w serwisie cng.auto.pl