Konwersja regulatora ciśnienia gazu

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
touran cz
CNG car: VW TOURAN 2.0 ECOfuel

Re: Konwersja regulatora ciśnienia gazu

Post autor: touran cz »

Witam panovie, mam dla vas pytanie, czi jest tutaj ktos by mog do mnie przeslac softa z ecu ktory juz ma reduktor ventrex? Juz bende koniec mojego teleflexa i bende musiel zmienic go za ventrex ( ten juz mam ) i ociviste neobchodi se to bez zmiany softa v ecu ( ten jesce niemam ), moze ktos vie o co chodi i mozno mi pomoge? Mam tutaj kolegu ktory vie co z tym zrobic no ociviste nie bez spravnego softa v ecu. Dzienkuje bardzo vsitkym i przeprazam za moje move v polskim jezyku, bo jestem z cechii :P
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Witam panowie, mam do was pytanie, czy jest tutaj ktoś, kto mógłby do mnie przeslac soft z ecu, który już ma reduktor ventrex?
Zbliża się koniec mojego teleflexa i będę musiał zmienić go na ventrex (ten juz mam) i oczywiście nie obędzie się bez zmiany softu w ecu (tego jeszcze nie mam), może ktoś wie o co chodzi i może mi pomoże?
Mam tutaj kolegę który wie co z tym zrobić, ale oczywiście nie bez sprawnego softu w ecu. Dziękuję bardzo wszystkim i przepraszam za mój polski, bo jestem z Czech :P
faza
CNG car: vw caddy ecofuel

Post autor: faza »

Drodzy koledzy i koleżanki z forum, mialem ten sam problem jak w treści z moim caddy 2006.
Niestety wykonalem wiele telefonow do warsztatów z tego forum . Szukalem reduktora w polsce i niemczech, niestety nowy reduktor w serwisie w Dusseldorfie 1100euro.
Znalazlem reduktor na allegro ale zadnej gwarancji a cena 1100zl (1800 Zł JEST W TEJ CHWILI)
Szukalem dalej i znalazlem serwis bosch w czechach za550 euro zamontowali mi reduktor z(nowy) wgrali soft i dali 2lata gwarancji. Teraz testuje auto i na zbiornikach zrobilem 470 km. Jezdze w tym tygodniu po polsce i zrobilem 3000 km. Jestem zadowolony z ceny i polecam wszystkim ten serwis odradzam zakupy starych szrotow na allegro za kosmiczne ceny.
Ostatnio zmieniony wt mar 22, 2016 09:19 przez faza, łącznie zmieniany 1 raz.
faza

Pisze etapami bo jestem w drodze, teraz dotarlem do holandi. Dla zainteresowanych mówią tam po czesku ale idzie sie dogadac. Link do strony:
http://www.fedorauto.cz/kontakty
damajek

Post autor: damajek »

Dzięki za takie info. Chociaż chyba coraz mniej osób myśli o cng jako rozsądnej alternatywie.
Mógłbyś napisać czy wymiana w tej cenie (550euro) obejmowała całość - tzn zostawiłeś autko i wyjechałeś po udanej transplantacji bez dodatkowych kosztów?
Kupując u producenta reduktora - cena nie musi być powiązana z serwisem vw czyli najdroższym ogniwem łańcucha cenowego.

Teraz cena cng zaczyna powoli mnie dobijać. Mój brat się już ze mnie śmieje - sam zainstalował lpg. (golf z lpg vs caddy z cng) - bez porównania taniej lpg.
faza

Witam. Dla wszystkich zainteresowanych cena jest ecna koncowa tyle zaplacilrm i wyjechalem. Jest to servis bosch, nie vw. Ustaliłem termin przez telefon przyjechalem poczekałem w poczekalni z wifi,czyli moglemposiedziec na necie jak kto niema tableta maja tam komputer do dyspozycji. Przez wielka szybe widzialem co robia w moim aucie nie wchodzac na warsztat. Po wymianie reduktora mechanik wyjechal na trase po powrocie drobne regulacje i auto mi oddali. Blisko jest stacja cng zatankowałem i na polskę. POZDRAWIAM
damajek

Rozmawiałem z tym czeskim serwisem.
I chciałbym dodać, że oferta jest 1 do 1 - tzn teleflex na nowego teleflexa.
damajek

Czy kolega K.Łabędź nadal podejmuje się zabawy z wymianą tele na ventrex?
piotr_poznan1
CNG car: Touran 2,0 '07

Post autor: piotr_poznan1 »

już z dwa lata poza krajem
Piotr
796 067 909
damajek

Ech, to jest taki symbol upadku cng w PL.
Dzięki za info.
damajek

A czy jest ktoś jeszcze co jest w stanie zrobić podmiankę?
Kicek
CNG car: Opel Astra

Post autor: Kicek »

Robiłem to miesiąc temu. Wszystkie informacje są tutaj: http://www.auto-krak.pl. Jednak firma ta nie chce bawić się w mechaniczny montaż reduktora, a jedynie wgrywa soft, cena 350 zł.
1. Kupiłem reduktor ventrex na allegro za 290 zł (podobno wszystkie do tsi są ok).
2. montaż mechaniczny bez podłączania elektroniki.
3.wymiana softu w Autokraku

Na razie działa
pozdrawiam
MK
damajek

Dzięki.
Pewnie spróbuję.
damajek

Wspomóżcie softem. Koleżka mógłby mi podmienić ale nie posiada takiego softu co by ventrex obsłużył w Caddy III.
damajek

Walka zakończona - reduktor (wymontowany z innego caddy) za 500 zł (szczęśliwie kupiony razem z wężykiem niskiego ciśnienia ale tylko z uciętymi wężykami od płynu chłodzącego - a szkoda).
Po poszukiwaniach i wycenie przez wspomnianą już w tym wątku firmę ostatecznie chłopaki z salonu VW w niższej cenie niż ta firma zrobili aktualizację softu. W trakcie umawiania wizyty w VW dostałem info, że nie powinienem wymieniać reduktora na Ventrex dopóki nie zostanie zaktualizowany soft. Tak też uczyniłem.
Wieczorkiem, po wgraniu nowego softu wymiana reduktora i jazda na stację CNG z praktycznie pustym zbiornikiem na gaz. I tutaj kolejne pozytywne zaskoczenie - teleflex przy poziomie niemal zero już się na gaz nie przełączał - a ventrex przełączył się na gaz i praktycznie bezszelestnie korzystał z pozostałych w zbiornikach oparów. Po zatankowaniu i uruchomieniu silnika zastartował na benzynie i po paru sekundach przełączył się na gaz.
Jestem zadowolony z tych pierwszych kilometrów i w końcu nic mi się pod maską dodatkowo nie tłucze jak stary diesel.
Przy wymianie miałem tylko jeden zonk - zdejmując wężyki z płynem chłodniczym nie odkręciłem korka od zbiornika wyrównawczego i dość mocno prysnęło płynem.
Tutaj aż się prosiło żeby podpiąć wężyki z płynem do Ventrexa na odwrót - kwestia zachowania geometrii.
I na koniec - mam wrażenie, że zainstalowany Ventrex nie jest idealnie wypoziomowany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”