Tourany wybuchają w niemczech. Już 4 sztuki.
Tourany wybuchają w niemczech. Już 4 sztuki.
Witam,
NIe wiem, czy wiecie ale jest problem z Touranami. Butle korodują i podczas tankowania wybuchają. Polecam ten wątek:
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewto ... 388f4c6d09
Z tego co wyczytałem mamy 4 przypadki w niemczech, 2 przypadki w Szwecji, 1 w Czechach.
Wygląda na to że wybuchają te mniejsze butle umieszczone na końcu auta.
Ciekawe czy Caddy też są narażone? Może ktoś coś wie?
Pozdrawiam
NIe wiem, czy wiecie ale jest problem z Touranami. Butle korodują i podczas tankowania wybuchają. Polecam ten wątek:
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewto ... 388f4c6d09
Z tego co wyczytałem mamy 4 przypadki w niemczech, 2 przypadki w Szwecji, 1 w Czechach.
Wygląda na to że wybuchają te mniejsze butle umieszczone na końcu auta.
Ciekawe czy Caddy też są narażone? Może ktoś coś wie?
Pozdrawiam
-
- CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007
Re: Tourany wybuchają w niemczech. Już 4 sztuki.
Wszystkie auta z CNG( Caddy, Touran, Passat) od 2006 do 2010 muszą myć objęte akcją serwisową. W 2013 była już akcja ale dotyczyła butli tylnych. U mnie szczęśliwie wymienili wszystkie. W tej chwili czekam na odpowiedź z centrali VW co będą sprawdzali/wymieniali jeszcze nie została podjęta decyzja.
gdzie znalazłeś informacje, że akcja dotyczy też caddy i passatów - o touranach były informacje, że butle marnej jakości ale dla pozostałych nie ujawniano takich info. Zresztą UDT pilnuje polskiego rynku i żadna niedoróbka się nie przemknie. A już myślałem, że te durne polskie przepisy zostaną zniesione a tu się niedługo okaże, że użytkownicy CNG będą zmuszani do prób ciśnieniowych raz w roku.
Jak będziesz coś wiedział to daj znać.zarbock pisze:Wszystkie auta z CNG( Caddy, Touran, Passat) od 2006 do 2010 muszą myć objęte akcją serwisową. W 2013 była już akcja ale dotyczyła butli tylnych. U mnie szczęśliwie wymienili wszystkie. W tej chwili czekam na odpowiedź z centrali VW co będą sprawdzali/wymieniali jeszcze nie została podjęta decyzja.
Dzwoniłem do VW. Sprawdzili VIN i zaprosili na akcję serwisową. Będą wymieniać butle, jeżeli zobaczą jakikolwiek ślad korozji.
-
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Panowie,
nie należy się podniecać niezdrowo, tylko można sobie rzeczowo sprawdzić swój pojazd.
W Niemczech temat bezpieczeństwa pojazdów spalinowych jest całkiem dobrze ogarnięty, mają nawet specjalny, mocno restrykcyjny urząd, KBA.
KBA zgodnie ze współczesnymi tendencjami jest "zinternetowane" w związku z tym przy odrobinie znajomości niemieckiego można wszystko rozpracować na odległość.
Zaczynamy tutaj :
https://www.kba-online.de/gpsg/jsp/gpsgStart.jsp
wybierając producenta który nas interesuje ( VW ), naciskamy SUCHEN,
Na następnym ekranie wybieramy model ( TOURAN ) i SUCHEN
Podajemy rok produkcji naszej maszyny, np. 20111 i znowu SUCHEN.
Dostajemy informację, iż dla tego rocznika istnieją 3 akcje przywoławcze mające wpływ na bezpieczeństwo.
Akcja o numerze KBA 6395 jest wasza.
https://www.kba-online.de/gpsg/jsp/gpsgAuskunft.jsp
Obejmuje Passata, Caddiego i Tourana z lat 2005 do 2011.
Otwarta została dwa tygodnie temu 09.09.2016.
Teraz pozostaje tylko telefon i jak Kolega ventillo do ASO VW i umawiać się na akcję.
Rumcajs.
nie należy się podniecać niezdrowo, tylko można sobie rzeczowo sprawdzić swój pojazd.
W Niemczech temat bezpieczeństwa pojazdów spalinowych jest całkiem dobrze ogarnięty, mają nawet specjalny, mocno restrykcyjny urząd, KBA.
KBA zgodnie ze współczesnymi tendencjami jest "zinternetowane" w związku z tym przy odrobinie znajomości niemieckiego można wszystko rozpracować na odległość.
Zaczynamy tutaj :
https://www.kba-online.de/gpsg/jsp/gpsgStart.jsp
wybierając producenta który nas interesuje ( VW ), naciskamy SUCHEN,
Na następnym ekranie wybieramy model ( TOURAN ) i SUCHEN
Podajemy rok produkcji naszej maszyny, np. 20111 i znowu SUCHEN.
Dostajemy informację, iż dla tego rocznika istnieją 3 akcje przywoławcze mające wpływ na bezpieczeństwo.
Akcja o numerze KBA 6395 jest wasza.
https://www.kba-online.de/gpsg/jsp/gpsgAuskunft.jsp
Obejmuje Passata, Caddiego i Tourana z lat 2005 do 2011.
Otwarta została dwa tygodnie temu 09.09.2016.
Teraz pozostaje tylko telefon i jak Kolega ventillo do ASO VW i umawiać się na akcję.
Rumcajs.
-
Generalnie jest tak. W 2013 roku była akcja serwisowa związana z korodującymi przedwcześnie butlami. Dotyczyła w zasadzie tylko dwóch butli tylnych. ale, tak jak w moim przypadku zdarzały się przypadki wymiany wszystkich butli. Aktualna akcja dotyczy tylko aut, które nie miały już wymienionych wszystkich butli. Należy zadzwonić do najbliższego serwisu VW podać numer VIN a oni sprawdzą czy auto podlega akcji.
Jak samochód podlega akcji to się umówią, sprawdzą butle i zależenie od oceny serwisanta wymienią lub nie.
A może by tak użytkownicy poszli za ciosem i podpowiedzieli urzędom zajmującym się bezpieczeństwem konieczność wymiany teleflexa?
A tak przy okazji to pewnie pojawi się więcej samochodów z Niemiec z cng w okazyjnych cenach.
A może by tak użytkownicy poszli za ciosem i podpowiedzieli urzędom zajmującym się bezpieczeństwem konieczność wymiany teleflexa?
A tak przy okazji to pewnie pojawi się więcej samochodów z Niemiec z cng w okazyjnych cenach.
Jestem po oględzinach. Wszystkie butle do wymiany. Butli brak w magazynach 2 tygodnie czekania jak nie dłużej. ASO VW Gdynia Plichta.
-
Niestety to pewna niedogodność, mój Touran stał w serwisie prawie miesiąc bo przy okazji wymiany butli okazało się, że nie można doszczelnić połączeń na wysokim ciśnieniu, ale za to nowe darmowe TDT-y więc warto poczekać
.

Powiedzieli ze ogarną robotę w 5 godzin i tego sie trzymam 

Trochę szczęście w nieszczęściu z tą akcją dotyczącą wymiany butli. Bo co jeżeli w trakcie akcji serwisowej wymiany butli na koszt producenta autka dostaniecie informację, że zawory na butlach muszą też zostać wymienione? To już są koszty po Waszej stronie. I to horrendalnie wysokie. Co wtedy zrobicie?
-
- CNG car: Touran 2,0 '07
ja właśnie jestem w takiej sytuacji
wymiana w czwartek 06.10, na odbiór ze starymi zaworami nie zgodził się inspektor ITD
decyzja VW, ściągają i montują na swój koszt cztery nowe zawory
trzy lata wstecz na małych butlach zamontowali jeszcze poprzednie
Jak odbiorę w tygodniu, potwierdzę Wam czy faktycznie wyjadę bez dodatkowych kosztów
wymiana w czwartek 06.10, na odbiór ze starymi zaworami nie zgodził się inspektor ITD
decyzja VW, ściągają i montują na swój koszt cztery nowe zawory
trzy lata wstecz na małych butlach zamontowali jeszcze poprzednie
Jak odbiorę w tygodniu, potwierdzę Wam czy faktycznie wyjadę bez dodatkowych kosztów
Piotr
796 067 909
796 067 909
No jak będę musiał inwestować w jakieś nowe zawory, to ja z chęcią poproszę o zddjęcie tych butli i wybiorę się do pierwszego lepszego gaziarza i nie będę się przejmował tym całym kłopotem. Dodatkowo będę mocno lżejszy 

-
- CNG car: Touran 2,0 '07
touran odebrany z porscheinterauto
zawory w cenie akcji
niestety w Komornikach na stacji podobno od dwóch tygodni nie działa główna sprężarka galileo
z trzech dystrybutorów dostępny jeden
zawory w cenie akcji
niestety w Komornikach na stacji podobno od dwóch tygodni nie działa główna sprężarka galileo
z trzech dystrybutorów dostępny jeden
Piotr
796 067 909
796 067 909