OPEL | Relacja z przebiegu kampanii serwisowej 08-R-010 wykonanej w samochodzie Opel Zafira 1.6 CNG Monovalent +

Pisząc tą relację chciałem przybliżyć czytelnikom bezpłatne kampanie serwisowe przeprowadzane cyklicznie przez General Motors dla samochodów Opel Zafira CNG i Combo CNG. Kampanie mogą dotyczyć nawet 10-letnich samochodów. To, czy i do jakich kampanii jest zakwalifikowany dany samochód, kierowcy powinni dowiadywać się na Autoryzowanych Stacjach Obsługi (ASO) GM Opel. Sprawdzenia takiego obowiązkowo powinna dokonać ASO […]

Opel Zafira CNG - akcja serwisowa zbiorników na sprężony gaz ziemny
Fot.Opel Zafira CNG – akcja serwisowa zbiorników na sprężony gaz ziemny Źródło: cng.auto.pl

Pisząc tą relację chciałem przybliżyć czytelnikom bezpłatne kampanie serwisowe przeprowadzane cyklicznie przez General Motors dla samochodów Opel Zafira CNG i Combo CNG. Kampanie mogą dotyczyć nawet 10-letnich samochodów. To, czy i do jakich kampanii jest zakwalifikowany dany samochód, kierowcy powinni dowiadywać się na Autoryzowanych Stacjach Obsługi (ASO) GM Opel. Sprawdzenia takiego obowiązkowo powinna dokonać ASO np. przy okazji standardowego przeglądu technicznego co 30 tys. km. W praktyce różnie z tym bywa i o te kampanie warto zapytać wprost ASO w którym serwisowany jest dany samochód. Kampanie są nieobowiązkowe, ale proszę ich nie lekceważyć. Instalacja CNG nakłada na producenta dodatkowe wymagania co do bezpieczeństwa auta. Dlatego General Motors dość często organizuje je dla samochodów zasilanych CNG. Pomóżmy więc Firmie GM zadbać o jakość ich produktu. O znacznym polepszeniu parametrów eksploatacyjnych po wykonaniu kampanii jeszcze napiszę. Poza tym jazda na mocno skorodowanych zbiornikach  może być po prostu niebezpieczna. Dlatego bardzo namawiam, aby dla naszego bezpieczeństwa oraz dobra auta umówić się na wykonanie kampanii w ASO Opla. Zapraszam do zapoznania się ze szczegółową relacją!   Przyjazd   Po przebiciu się przez zakorkowany Lublin, przyjechałem w pobliże ASO Opel Energozam z kilkunastominutowym zapasem – byłem umówiony na 8:00. Pierwszy i jedyny problem – Google Maps pokazuje adres Kalinówka 17A w zupełnie innym miejscu, odległym ponad 1 km na wschód od rzeczywistości. Trochę błądzenia, pytania, w końcu trafiłem (mapa).   Wskazówka – z trasy wylotowej na Świdnik w okolicy stacji CNG (po lewej) należy skręcić w prawo na stację Orlen, przejechać na ul. Piasecką, na wprost widać salon Toyoty, skręcić w prawo i za kilkanaście metrów po lewej znajduje się nasze ASO. Jeśli przegapi się Orlen, następny skręt w prawo to już ulica Piasecka. Po lewej minąć Toyotę, a za nią jest Opel. Stawiłem się w ASO ok. 8:30, przekazałem dokumenty i kluczyki, podpisałem zlecenie.

OPEL | Akcja serwisowa CNG - zlecenie

Fot. Zlecenie (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

Na tym rola Klienta się kończy, można udać się na przystanek i pojechać ekologicznym trolejbusem zwiedzać Lublin. Polecam freski w Kaplicy Zamkowej. Osoby, które nie interesują szczegóły techniczne mogą teraz przeskoczyć do punktu „Ważne informacje” na końcu relacji. Wymiana zbiorników Ponieważ moje auto zostało poddane kampanii 08-R-010 jako pierwsze, a jednocześnie chciałem opisać jak to wygląda w praktyce, zgodnie z Kierownikiem Serwisu zdecydowaliśmy, że będę cały czas obecny przy aucie. Przy podpisywaniu zlecenia na kampanię poprosiłem o wykonanie także standardowego przeglądu po 120 tys. km, który to limit właśnie osiągnąłem.   Pojechaliśmy z Kierownikiem, ja jako pasażer, do podwykonawcy ASO specjalizującego się w instalacjach gazowych. Tam czekały na nas podzespoły do montażu. Otworzyliśmy skrzynie, a mnie ogarnął zachwyt.

OPEL | Akcja serwisowa CNG - nowe zbiorniki na gaz ziemny   OPEL | Akcja serwisowa CNG - nowe zbiorniki na gaz ziemny   OPEL | Akcja serwisowa CNG - nowe zbiorniki na gaz ziemny

Fot. Nowe zbiorniki na CNG (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

Co prawda informowano mnie telefonicznie że będą wymieniane zbiorniki, ale co innego słyszeć o tym przez telefon, a co innego zobaczyć je na własne oczy. Miałem przyjemność dotykać piękne, nowe zbiorniki Faber błyszczące czerwonym lakierem, zamontowane na nowych czarnych stelażach, wyposażone w nowiutkie mosiężne zawory Rotarex, cewki, i do tego także nowe przewody wysokiego ciśnienia z nierdzewnej stali. Wszystko kolorowe, błyszczące i pachnące nowością, po prostu pełnia szczęścia dla fanów CNG. Ogarnęła nas chwila konsternacji, bo nowe cewki mają owalne złącza AMP, a pamiętałem, że u mnie złącza są prostokątne. Do kompletu powinna więc zostać wymieniona wiązka elektryczna zbiorników. Okazało się że wiązka jest, tylko została w ASO. Chwila moment, i specjalnym transportem nowa wiązka w zamkniętym woreczku z hologramem GM została dostarczona na miejsce.   Samochód został uniesiony na podnośniku kolumnowym, zostały zdjęte obie osłony, a ja miałem okazję przyjrzeć się moim starym zbiornikom.

OPEL | Akcja serwisowa CNG - stare zbiorniki gazu ziemnego przed demontażem OPEL | Akcja serwisowa CNG - stare zbiorniki gazu ziemnego przed demontażem

Fot. Stare zbiorniki gazu ziemnego przed demontażem (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

Potem poszło szybko. Zdemontowane zostały oba zespoły ze zbiornikami oraz zbiornik paliwa. Mogłem przyjrzeć się starym zbiornikom od strony zwykle niedostępnej, czyli od góry. Od razu widać różnicę. Stare zbiorniki w miejscach, które jeszcze nie pokryła rdza, są pomalowane jedynie cienką warstwą szarej farby podkładowej. Na zdjęciach wyglądają lepiej niż w rzeczywistości – nie widać paskudnych bąbli z rdzy. Na nowych zbiornikach warstwa czerwonego lakieru piecowego jest tak gruba, że aż trudno odczytać wybite numery. Ma chyba z 1 mm grubości.   Zdemontowane zostało też tylne prawe koło i nadkole. Dzięki temu możliwa była wymiana przewodu wysokiego ciśnienia, którego jeden koniec jest podłączony do króćca tankowania właśnie pod nadkolem. OPEL | Akcja serwisowa CNG - podzespół z tyłu   OPEL | Akcja serwisowa CNG - podzespół z tyłu   OPEL | Akcja serwisowa CNG - podwozie Zafiry po demontażu zbiorników

Fot. Podzespół z tyłu i podwozie po demontażu zbiorników CNG (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

OPEL | Akcja serwisowa CNG - podzespół z przodu   OPEL | Akcja serwisowa CNG - podzespół z przodu

Fot. Podzespół z przodu (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

Stare podzespoły powędrowały do zwrotu do skrzyń od nowych. Na skrzyniach są odłożone moje osłony. Zwróciłem uwagę na wzorowy porządek w warsztacie. Tu wszystko ma swoje miejsce. Nic nie plącze się pod nogami i nie przeszkadza pracującemu mechanikowi. OPEL | Akcja serwisowa CNG - zdemontowane podzespoły

Fot. Zdemontowane podzespoły (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

Nowe podzespoły zostały sprawnie zamontowane, na razie bez osłon.

OPEL | Akcja serwisowa CNG - nowe podzespoły CNG zamontowane w podwoziu   OPEL | Akcja serwisowa CNG - nowe podzespoły CNG zamontowane w podwoziu

Fot. Nowe podzespoły CNG zamontowane w podwoziu (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

OPEL | Akcja serwisowa CNG - nowe podzespoły CNG zamontowane w podwoziu   OPEL | Akcja serwisowa CNG - nowe podzespoły CNG zamontowane w podwoziu   OPEL | Akcja serwisowa CNG - nowe podzespoły CNG zamontowane w podwoziu

Fot. Nowe podzespoły CNG zamontowane w podwoziu (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

Stary zbiornik benzyny powędrował z powrotem na swoje miejsce. Owalne naklejki ze zbiorników zostały przeklejone do mojej książeczki obsługowej.

OPEL | Akcja serwisowa CNG - naklejki zbiorników marki Faber

Fot. Naklejki zbiorników marki Faber (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

Następnego dnia tak wyposażonym samochodem pojechaliśmy na benzynie na stację CNG. Najpierw zatankowaliśmy tylko 5 m3, obsłuchaliśmy i obwąchaliśmy samochód czy nie ma jakiś nieszczelności, potem jeszcze raz tankowanie do pełna. Powrót do warsztatu również na benzynie, podnośnik, start silnika na gazie i mechanik testerem nieszczelności sprawdził wszystkie połączenia gazowe. Potem kolejny wyjazd na stację benzynową i dotankowanie benzyny pod korek. Kolejne podniesienie auta i tym razem sprawdzana jest szczelność na połączeniach węży do zbiornika benzyny.   Nadeszła pora na sprawy formalne – wypełniłem formularz pt. „Pismo nr” z prośbą do TDT o wykonanie badań.

OPEL | Akcja serwisowa CNG - Formularz TDT dla zbiorników CNG

Fot. Formularz TDT dla zbiorników CNG (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

Pozostało czekać na inspektora TDT który po przybyciu na miejsce obejrzał nowe zbiorniki (przepraszam, dokonał badań nowych zbiorników) i wypisał komplet dokumentów. Od inspektora trzymałem instrukcję: „Instrukcja montażu, użytkowania oraz przeprowadzania przeglądów (…) Faber Industrie SPA”

OPEL | Akcja serwisowa CNG - Instrukcja dla zbiorników CNG marki Faber

Fot. Instrukcja dla zbiorników CNG marki Faber (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

Mechanik przykręcił osłony, cięgła od hamulca ręcznego i zamontował z powrotem tłumik. Efekt końcowy: OPEL | Akcja serwisowa CNG - podwozie po zakończonym montażu   OPEL | Akcja serwisowa CNG - podwozie po zakończonym montażu

Fot. Podwozie po zakończonym montażu (aby powiększyć – kliknij tutaj) Źródło: cng.auto.pl

Powrót do ASO Energozam w którym moje auto czeka jeszcze przegląd po 120 tys. km. Wymieniono to co zwykle plus świece (były na miejscu), oraz zlikwidowano stuki w podwoziu (wymieniona końcówka drążka, przegub wahacza, zrobiona geometria). Wykupiłem też dodatkową gwarancję mobilności Opel za 64 zł. Około 18:00 odebrałem samochód i 21:00 byłem z powrotem w Warszawie. Nowe zbiorniki mają minimalnie mniejszą pojemność geometryczną od poprzednich. Poprzednie: 24,8 + 24,9 + 29 + 32,5 = 111,2 [l] Obecnie: 24,5 + 25,5 + 28 + 32 = 110 [l] Ciekawostka, czas tankowania CNG skrócił się radykalnie, niemalże o połowę. Widocznie konstrukcja elektrozaworów została zmieniona, może powiększono przekroje lub w inny sposób zoptymalizowano przepływ gazu. A może był przytkany zawór zwrotny. Wzrosła natomiast ilość tankowanego gazu o około 2 m3. Tego nie potrafię wytłumaczyć. Być może miałem napompowany olej w zbiornikach, który zajął część objętości. Może konstrukcja nowych elektrozaworów powoduje, że gaz mniej się nagrzewa przy tankowaniu. Może optymalizacja przepływu gazu powoduje, że straty ciśnienia na linii króciec – zbiornik są mniejsze. Może podana przez Faber pojemność jest, delikatnie mówiąc, przybliżona. A może wszystkie te przyczyny jednocześnie. Większa ilość tankowanego gazu znalazła odbicie w zwiększonym zasięgu. Przejeżdżam teraz regularnie 340 km w mieście i 400 km w trasie. Ważne informacje Odwiedzając ASO w celu wykonania kampanii pamiętajcie o następujących sprawach:

1. Auto musi być kompletne. Jeśli ktoś, jak słyszałem, zdemontował tylne butle bo dozór je nie dopuścił i jeździ na przednich, to niech przynajmniej wrzuci kompletny podzespół do bagażnika.
  2. Gaz wypalamy do końca.
  3. Benzyna na poziomie 1/3 zbiornika.
  4. Przygotowana gotówka ok. 150 zł na zwrot ASO za paragony z tankowania CNG i BB, ew. tylko za BB, jeśli ktoś ma umowę z Gazownią Lubelską i przekaże w ASO swoją kartę do tankowania.
  5. Wydrukowany i wypełniony formularz „Pismo nr” z prośbą do TDT o wykonanie badań. Na formularzu wypełniamy tylko dane swoje i samochodu oraz się podpisujemy. Numery zbiorników wpisze ASO.
  6. Przygotowana książeczka serwisowa na wklejenie naklejek ze zbiorników i wpis o kampanii.

Samochód odbieramy z ASO zatankowany do pełna CNG i BB. — Autor: Andrzej Bagniewski