Witam,
od miesiąca jestem posiadaczem VW Caddy Life EcoFuel (2006 r.). Osoby zainteresowane tym samochodem proszę zatem o pozostawianie pytań, chętnie podzielę się uwagami odnośnie eksploatacji tego samochodu.
Mam jednocześnie prośbę do innych użytkowników podobnego samochodu o kontakt. Potrzebuję instrukcji obsługi do tego samochodu, gdyby ktoś dysponował takową lub znał źródło jej uzyskania to bardzo proszę o kontakt.
Po miesiącu użytkowania i przejechaniu w tym czasie 2000 km nasuwają mi się następujące uwagi:
1. Zaskakuje zasięgiem przejechanych km na CNG - 460 km wg moich obliczeń. Przy zatankowanym gazie w ilości 39 m3. Wg danych technicznych pojemność zbiorników wynosi 35,6m3, ale przez ostatni miesiąc była bardzo minusowa temp. co wpłynęło na to że więcej CNG mieściło się do zbiorników.
2. Wg powyższych danych, średnie spalanie wychodzi więc na poziomie 8,48 m3 czyli 6,38 kg. Wg danych technicznych (katalogowych) spalanie w cyklu mieszanym powinno wynieść 6 kg/100 km
Uwaga: nie wiem czy dobrze szacuje przelicznik z kg na m3. Spotkałem się ze wskazaniem że 1 m3 CNG to 1,3 kg CNG. Proszę specjalistów o ewentualną korektę. W katalogu z VW można się spotkać z następującymi danymi "pojemność zbiornika ok. 26 kg/35,6 m3" czyli z tego przelicznika wynika że 1 m3 ma 1,37 kg. Natomiast w charakterystyce zużycia w katalogu VW pisze "6,0 kg/100 km - 8,8 m3/100 km" i wtedy wynika że 1 cm3 CNG ma 1,47 kg CNG.
Moje krótkie doświadczenie wskazuje jednak że 1 m3 CNG to ok 1,3 kg CNG, ale nie ukrywam że mogę być w błędzie.
Charakterystyka mojej dominującej trasy: 9 km po trasie (śr. prędkość 60 km/h) + 4 km po mieście (śr. prędkość ok 35 km/h).
3. Poniżej -5.0 C temp. jeżeli silnik jest zimny (tzn. nie używany przez ponad 3 godziny) odpala na benzynie i potrzebuje ok. 2 km tj. ok 5-7 minut na przełączenie się na CNG.
Jeżeli jest krócej nie używany to próbuje odpalić na CNG, muszę wtedy pokręcić ponad 5 sekund i czasami nie odpali za pierwszym razem. Pytanie do specjalistów, czy tak ma być? czy trzeba coś wymienić/skorygować?
4. Na CNG silnik chodzi znacznie głośniej niż na benzynie (Pb98). Spotkałem się z opinią że powinien być cichszy o 10dB, ale u mnie jest raczej odwrotnie. Napewno wadą mojego używanego modelu jest brak dolnej osłony na silnik i brak tylnej rolety/półki co znacznie wpływa na hałas w samochodzie. Do tego trochę osłonka na butle jeszcze mi hałasuje.
Zamierzam to w najbliższym czasie naprawić.
5. W mocy silnika pomiędzy jazdą na Pb98 a CNG narazie nie zauważam różnicy, ale podkreślam, że narazie

. Zobaczymy co będzie w przyszłości w tym aspekcie. Jeżdżę po górkach, nawet po serpentynach i sobie bardzo dobrze samochód radzi na CNG, z tym że jak mu przycisnę gaz to na komputerze chwilowe spalanie nie schodzi poniżej 10 kg - 13m3, ale na szczęście jest to tylko chwilowe zużycie

i już przy zjeździe z górki spada do 2,3 kg i niżej.
Na koniec ponawiam moją prośbę do użytkownik forum o udostępnienie instrukcji obsługi do VW Caddy Life EcoFuel.
Pozdrówka