Kolejka na stacji CNG - czarny sen PGNiGu
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Kolejka na stacji CNG - czarny sen PGNiGu
W nawiązaniu do spotkania Madegascar przesyłam Wam link do interesującego filmiku. Na tym spotkaniu zapamiętałem wypowiedź jednego z panów z PGNiGu, o ile dobrze pamiętam z Nowego Sącza, który mówił o obawach przed wykreowaniem popytu, któremu PGNiG mógłby nie sprostać. Ten film doskonale to ilustruje.
Zobaczycie na nim stację CNG z trzema podwójnymi dystrybutorami (6 stanowisk), pracującą non-stop sprężarką, i bardzo dużą kolejką aut do tankowania. Na dachu budynku, z którego operator kręci film, widoczne są prawdopodobnie chłodnice gazu. Sądząc z ich rozmiaru, stacja ma wydajność co najmniej kilkanaście tysięcy metrów sześciennych na godzinę.
http://www.youtube.com/watch?v=wkMmNfL9x9I
Na koniec jak zwykle stawiam otwarte pytanie, kiedy Polska osiągnie przynajmniej poziom Pakistanu?
Tam już, podobnie jak w Indiach, wyzbyli się wszystkich autobusów i ciężarówek na ON.
Zobaczycie na nim stację CNG z trzema podwójnymi dystrybutorami (6 stanowisk), pracującą non-stop sprężarką, i bardzo dużą kolejką aut do tankowania. Na dachu budynku, z którego operator kręci film, widoczne są prawdopodobnie chłodnice gazu. Sądząc z ich rozmiaru, stacja ma wydajność co najmniej kilkanaście tysięcy metrów sześciennych na godzinę.
http://www.youtube.com/watch?v=wkMmNfL9x9I
Na koniec jak zwykle stawiam otwarte pytanie, kiedy Polska osiągnie przynajmniej poziom Pakistanu?
Tam już, podobnie jak w Indiach, wyzbyli się wszystkich autobusów i ciężarówek na ON.
Re: Kolejka na stacji CNG - czarny sen PGNiGu
W Iranie także wszystkie autobusy jeżdżą na CNG, a także ~90% taxówek i duuużo prywatnych osobówek.tigercng pisze:
Pozdr.
Maciek
-
tigercng
- Moderator
No niekoniecznie. Zapewne wygląda to tak jak w innych europejskich krajach oprócz Polski, czyli butle CNG (jak i cała instalacja) są kontrolowane w ramach corocznych przeglądów na stacji diagnostycznej, tak samo jak zbiornik na benzynę, hamulce, układ kierowniczy itp. elementy mające wpływ na bezpieczeństwo jazdy.tomig pisze:Patrząc na te samochody nasuneło mi sie pytanie o kontrole butli co 3 lata.........
pewnie tak samo to wygląda jak egzamin na prawo jazdy w Egipcie - hahaha
a jakoś sie kręci
Osobny dozór TDT na zbiorniki CNG służące do zasilania silnika pojazdu to wyłacznie polski wynalazek, nie mający odpowiednika przynajmniej w Europie. Owszem, odpowiednik TDT działa wszędzie, ale zajmuje się np. cysternami na naczepach i wagonach kolejowych.
Witam
Wydaje mi się że trzeba zainteresować wiekszą ilość osób tym forum i próbować budować lobby. Warto byłoby się w końcu dowiedzieć ile w Polsce jest samochodów na cng i jaka stanowimy siłę. Wówczas stosownie do tej wiedzy próbować działać, usuwać kłody, które Państwo rzuca nam pod nogi.
Pozdrawiam
tomig pisze:Patrząc na te samochody nasuneło mi sie pytanie o kontrole butli co 3 lata.......
Może by tak zastanowić się nad zmianą tego stanu rzeczy. Przede wszystkim jako użytkownicy aut na cng można by było próbować to zmienić.tigercng pisze:Osobny dozór TDT na zbiorniki CNG służące do zasilania silnika pojazdu to wyłacznie polski wynalazek, nie mający odpowiednika przynajmniej w Europie. Owszem, odpowiednik TDT działa wszędzie, ale zajmuje się np. cysternami na naczepach i wagonach kolejowych.
Wydaje mi się że trzeba zainteresować wiekszą ilość osób tym forum i próbować budować lobby. Warto byłoby się w końcu dowiedzieć ile w Polsce jest samochodów na cng i jaka stanowimy siłę. Wówczas stosownie do tej wiedzy próbować działać, usuwać kłody, które Państwo rzuca nam pod nogi.
Pozdrawiam
Opel Zafira 1.6 CNG Njoy 2005
-
administrator
- Administrator
Klucz do rozwiązania tego problemu jest jeden: pieniądze. W naszym kraju jest silne lobby z potężną gotówką, któremu nie zależy na rozwoju CNG. Prawda jest taka, że dopóki nie będzie finansowania i zainteresowania ze stronu rządu nic w tej kwestii się nie zmieni. I nie pomogą tu nawet starania PGNiGu czy Gazpromu.
Ale popieram pomysł zbierania informacji na temat ilości samochodów na CNG. Na razie ogarnęliśmy kwestię ze stacjami i autobusami na CNG. Pozostaje otwarty problem ilości samochodów na CNG...
Ale popieram pomysł zbierania informacji na temat ilości samochodów na CNG. Na razie ogarnęliśmy kwestię ze stacjami i autobusami na CNG. Pozostaje otwarty problem ilości samochodów na CNG...
Karol Wieczorek
Na Wolnej Stronie Służby Celnej WSSC jest okno z tematem Dialog z Szefem Służby Celnej - Jackiem Kapicą, jest on wiceministrem finansów i często zabiera głos w sprawie CNG, ale niestety w przypadku podwyżek.
podaję link: http://www.celnicy.pl/ - pytanie można zadać po wcześniejszym zalogowaniu.
podaję link: http://www.celnicy.pl/ - pytanie można zadać po wcześniejszym zalogowaniu.
-
tigercng
- Moderator
klemens, a jak tam wyszukać ten jego "częsty głos". Hasło CNG jest za krótkie.
Udało mi się tylko jeden, http://www.celnicy.pl/showthread.php?t=3407
Zresztą akurat ten "głos" to my już doskonale znamy i komentowaliśmy go na forum

Udało mi się tylko jeden, http://www.celnicy.pl/showthread.php?t=3407
Zresztą akurat ten "głos" to my już doskonale znamy i komentowaliśmy go na forum
Żeby coś się zmieniło w mentalności polityków, trzeba ich atakować z każdej strony. Na początek proponuję zadawanie pytań wiceministrowi, bo jest dostępny na forum. Niech to samo pytanie zada mu 147 użytkowników forum cng, a może głębiej zastanowi się nad odpowiedzią, a nie spławia nas tekstem o zasadzie powszechności opodatkowania.