Kolejka na stacji CNG - czarny sen PGNiGu

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Kolejka na stacji CNG - czarny sen PGNiGu

Post autor: tigercng »

W nawiązaniu do spotkania Madegascar przesyłam Wam link do interesującego filmiku. Na tym spotkaniu zapamiętałem wypowiedź jednego z panów z PGNiGu, o ile dobrze pamiętam z Nowego Sącza, który mówił o obawach przed wykreowaniem popytu, któremu PGNiG mógłby nie sprostać. Ten film doskonale to ilustruje.

Zobaczycie na nim stację CNG z trzema podwójnymi dystrybutorami (6 stanowisk), pracującą non-stop sprężarką, i bardzo dużą kolejką aut do tankowania. Na dachu budynku, z którego operator kręci film, widoczne są prawdopodobnie chłodnice gazu. Sądząc z ich rozmiaru, stacja ma wydajność co najmniej kilkanaście tysięcy metrów sześciennych na godzinę.

http://www.youtube.com/watch?v=wkMmNfL9x9I

Na koniec jak zwykle stawiam otwarte pytanie, kiedy Polska osiągnie przynajmniej poziom Pakistanu?
Tam już, podobnie jak w Indiach, wyzbyli się wszystkich autobusów i ciężarówek na ON.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

fimik przyznaje cudowny.............
Patrząc na te samochody nasuneło mi sie pytanie o kontrole butli co 3 lata.........
pewnie tak samo to wygląda jak egzamin na prawo jazdy w Egipcie - hahaha
a jakoś sie kręci
Maciek

Re: Kolejka na stacji CNG - czarny sen PGNiGu

Post autor: Maciek »

tigercng pisze:
Na koniec jak zwykle stawiam otwarte pytanie, kiedy Polska osiągnie przynajmniej poziom Pakistanu?
Tam już, podobnie jak w Indiach, wyzbyli się wszystkich autobusów i ciężarówek na ON.
W Iranie także wszystkie autobusy jeżdżą na CNG, a także ~90% taxówek i duuużo prywatnych osobówek.

Pozdr.
Maciek
tigercng
Moderator

tomig pisze:Patrząc na te samochody nasuneło mi sie pytanie o kontrole butli co 3 lata.........
pewnie tak samo to wygląda jak egzamin na prawo jazdy w Egipcie - hahaha
a jakoś sie kręci
No niekoniecznie. Zapewne wygląda to tak jak w innych europejskich krajach oprócz Polski, czyli butle CNG (jak i cała instalacja) są kontrolowane w ramach corocznych przeglądów na stacji diagnostycznej, tak samo jak zbiornik na benzynę, hamulce, układ kierowniczy itp. elementy mające wpływ na bezpieczeństwo jazdy.
Osobny dozór TDT na zbiorniki CNG służące do zasilania silnika pojazdu to wyłacznie polski wynalazek, nie mający odpowiednika przynajmniej w Europie. Owszem, odpowiednik TDT działa wszędzie, ale zajmuje się np. cysternami na naczepach i wagonach kolejowych.
klemens

Post autor: klemens »

Witam
tomig pisze:Patrząc na te samochody nasuneło mi sie pytanie o kontrole butli co 3 lata.......
tigercng pisze:Osobny dozór TDT na zbiorniki CNG służące do zasilania silnika pojazdu to wyłacznie polski wynalazek, nie mający odpowiednika przynajmniej w Europie. Owszem, odpowiednik TDT działa wszędzie, ale zajmuje się np. cysternami na naczepach i wagonach kolejowych.
Może by tak zastanowić się nad zmianą tego stanu rzeczy. Przede wszystkim jako użytkownicy aut na cng można by było próbować to zmienić.
Wydaje mi się że trzeba zainteresować wiekszą ilość osób tym forum i próbować budować lobby. Warto byłoby się w końcu dowiedzieć ile w Polsce jest samochodów na cng i jaka stanowimy siłę. Wówczas stosownie do tej wiedzy próbować działać, usuwać kłody, które Państwo rzuca nam pod nogi.

Pozdrawiam
Opel Zafira 1.6 CNG Njoy 2005
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Klucz do rozwiązania tego problemu jest jeden: pieniądze. W naszym kraju jest silne lobby z potężną gotówką, któremu nie zależy na rozwoju CNG. Prawda jest taka, że dopóki nie będzie finansowania i zainteresowania ze stronu rządu nic w tej kwestii się nie zmieni. I nie pomogą tu nawet starania PGNiGu czy Gazpromu.

Ale popieram pomysł zbierania informacji na temat ilości samochodów na CNG. Na razie ogarnęliśmy kwestię ze stacjami i autobusami na CNG. Pozostaje otwarty problem ilości samochodów na CNG...
Karol Wieczorek
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

To co ...................pozostaje nam sie rozglądać za jakimś przychylnym posłem lub senatorem.
Musze "przegrzebać" rodzine a nóż coś sie znajdzie................
klemens

Na Wolnej Stronie Służby Celnej WSSC jest okno z tematem Dialog z Szefem Służby Celnej - Jackiem Kapicą, jest on wiceministrem finansów i często zabiera głos w sprawie CNG, ale niestety w przypadku podwyżek.
podaję link: http://www.celnicy.pl/ - pytanie można zadać po wcześniejszym zalogowaniu.
tigercng
Moderator

klemens, a jak tam wyszukać ten jego "częsty głos". Hasło CNG jest za krótkie.
Udało mi się tylko jeden, http://www.celnicy.pl/showthread.php?t=3407
Zresztą akurat ten "głos" to my już doskonale znamy i komentowaliśmy go na forum :evil: :evil: :evil:
klemens

Żeby coś się zmieniło w mentalności polityków, trzeba ich atakować z każdej strony. Na początek proponuję zadawanie pytań wiceministrowi, bo jest dostępny na forum. Niech to samo pytanie zada mu 147 użytkowników forum cng, a może głębiej zastanowi się nad odpowiedzią, a nie spławia nas tekstem o zasadzie powszechności opodatkowania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”