Witam,
Trafiło na mnie. W Zafirze B podczas urlopu dopadły mnie problemy z ilością zatankowanego gazu. W związku z tym, że korzystałem z różnych stacji (Poznań, Wrocław, Dzierżoniów, czeska Hrusova, Praga) nie byłem pewien ciśnienia i przelicznika kg/m 3. Jednakże po powrocie do Gdyni zapompowałem na "mojej"stacji jedynie 13 m3 do pustych butli.
Wygląda na to, że albo część butli jest nienapełniana bądź nie są one opróżniane do końca. Wskazówka na wskaźniku ilości gazu przesuwa się normalnie (tzn. od full do zera), jednak przełączenie na benzynę następuje po przejechaniu zbyt małej ilości kilometrów.
Z tego, co wyczytałem na forum, podejrzewam cewki zaworów butli. Proszę o Wasze sugestie, podpowiedzi. Co z tym zrobić? Czy można to naprawić gdzieś po za Warszawą i Poznaniem (te serwisy pojawiają się we wcześniejszych postach)?
Do tej pory nie korzystałem z akcji serwisowych/naprawczych. Czy, z Waszego doświadczenia, widzicie jakąś szansę, żeby zrobić to "przy okazji"?
PS. Post zdublowany z działem problemy techniczne. Proszę Admina o ewentualne usunięcie.
Pozdrawiam,
Wojtek
problem z zapompowaniem CNG do pełna
-
Rumcajs
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Re: problem z zapompowaniem CNG do pełna
Witaj w Klubie,
Klubie tych, którym spaliła się któraś z cewek na butlach. To że tankujesz tylko 13 m3 potwierdza ten fakt. Jedna spalona cewka, spaliła bezpiecznik. Ponieważ od Face Liftu modelu A cztery butle są zasilane poprzez dwa bezpieczniki, stąd spalenie jednego spowodowało spadek pojemności zbiorników o 1/2.
Temat omawiany w innych wątkach, poszukaj.
Nie wiem na ile jesteś "manualny" ale w zasadzie robota dla początkującego.
Obok plusa akumulatora masz małą skrzynkę bezpieczników, jak w załączonym pliku.
Bezpieczniki FA 6 i 7 zabezpieczają butle. Jeden z nich będzie spalony. Możesz spróbować go wymienić. Jeśli się nie spali to będziesz tankował około 19 - 20 m3. Jeśli się spali to trudno, zwarcie zostało i nic nie zrobisz bez wymiany cewki.
Przydatna jest pomoc drugiej osoby. przy włączonym zapłonie, wkładasz i wyjmujesz DOBRY bezpiecznik. Druga osoba nadsłuchuje przy tylnej osi w których butlach, przed czy za osią stukają zawory. Tam gdzie nie stuka jest spalona jedna cewka.
Teraz dalsze działania zależą od "manualności", albo sam wymieniasz cewkę, albo jedziesz do warsztatu od LPG i prosisz o wymianę cewki albo na przedniej albo na tylnej parze butli.
Cewkę można kupić na Allegro, koszt około 60 PLN + przesyłka.
Jeśli dobrze pamiętam, na forum jest kolega Verona z Trójmaiasta, podobnie jak Ty, i on zdaje się prowadzi jakiś serwis tego typu.
Poszukaj po wątkach, bodaj Tigercng komuś tak odpisywał.
Klubie tych, którym spaliła się któraś z cewek na butlach. To że tankujesz tylko 13 m3 potwierdza ten fakt. Jedna spalona cewka, spaliła bezpiecznik. Ponieważ od Face Liftu modelu A cztery butle są zasilane poprzez dwa bezpieczniki, stąd spalenie jednego spowodowało spadek pojemności zbiorników o 1/2.
Temat omawiany w innych wątkach, poszukaj.
Nie wiem na ile jesteś "manualny" ale w zasadzie robota dla początkującego.
Obok plusa akumulatora masz małą skrzynkę bezpieczników, jak w załączonym pliku.
Bezpieczniki FA 6 i 7 zabezpieczają butle. Jeden z nich będzie spalony. Możesz spróbować go wymienić. Jeśli się nie spali to będziesz tankował około 19 - 20 m3. Jeśli się spali to trudno, zwarcie zostało i nic nie zrobisz bez wymiany cewki.
Przydatna jest pomoc drugiej osoby. przy włączonym zapłonie, wkładasz i wyjmujesz DOBRY bezpiecznik. Druga osoba nadsłuchuje przy tylnej osi w których butlach, przed czy za osią stukają zawory. Tam gdzie nie stuka jest spalona jedna cewka.
Teraz dalsze działania zależą od "manualności", albo sam wymieniasz cewkę, albo jedziesz do warsztatu od LPG i prosisz o wymianę cewki albo na przedniej albo na tylnej parze butli.
Cewkę można kupić na Allegro, koszt około 60 PLN + przesyłka.
Jeśli dobrze pamiętam, na forum jest kolega Verona z Trójmaiasta, podobnie jak Ty, i on zdaje się prowadzi jakiś serwis tego typu.
Poszukaj po wątkach, bodaj Tigercng komuś tak odpisywał.
- Załączniki
-
[Rozszerzenie pdf zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
Re: problem z zapompowaniem CNG do pełna
Witam,
Serdeczne podziękowania dla kolegi Rumcajsa za pomoc.
Narazie wygląda to na jedynie przepalony bezpiecznik, koszt 14,50 PLN (nie udało mi się kupić jednej sztuki, a jedynie cały zestaw bezpieczników). Dzięki za dołączony rysunek, bez niego nie znalazł bym dodatkowej mini-skrzynki z bezpiecznikami zaworów.
Po wymianie wszystko gra i furczy (tzn. nie przepala go ponownie). 100% pewność będzie po wyjechaniu pełnych zbiorników gazu.
Pozdrawiam,
Wojtek
Serdeczne podziękowania dla kolegi Rumcajsa za pomoc.
Narazie wygląda to na jedynie przepalony bezpiecznik, koszt 14,50 PLN (nie udało mi się kupić jednej sztuki, a jedynie cały zestaw bezpieczników). Dzięki za dołączony rysunek, bez niego nie znalazł bym dodatkowej mini-skrzynki z bezpiecznikami zaworów.
Po wymianie wszystko gra i furczy (tzn. nie przepala go ponownie). 100% pewność będzie po wyjechaniu pełnych zbiorników gazu.
Pozdrawiam,
Wojtek