zawieszenie
-
keram74
- CNG car: zafira 1.6 cng+benz
zawieszenie
Witam wszystkich - mam pytanko czy Zafira 1.6 benz+CNG ma takie same tylne zawieszenie jak Zafira 1.6 benz. a jeśli nie to czy różni się tylko sprężynami czy amorami też?
Re: zawieszenie
Czy w Zafirze A CNG są takie same sprężyny TYLNE jak w wersji benzynowej?
Byłem dzisiaj na teście amortyzatorów.
Mam do wymiany sprężyny tylnego zawieszenia.
Obsługa w stacji kontroli pojazdów, gdzie także jest warsztat uważa, że sprężyny tylne są inne (grubsze) niż zafirze benzynowej.
Przeglądałem katalog internetowy intercars i oferty alledrogo i w opisie ta sama sprężyna pasuje do:
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.6 95KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.6 16V 101KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.6 CNG 97KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.8 110KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.8 16V 116KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.8 16V 125KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.0 DI 16V 82KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.0 DTI 16V 101KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.0 OPC 200KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.0 OPC 192KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.2 16V 147KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.2 DTI 16V 125KM
1999.04-2005.06
http://allegro.pl/sprezyny-sprezyna-ope ... 66784.html
Poproszę o szybką odpowiedź, ponieważ jutro planuje dokonać zakupu sprężyn.
Sprężyny tylne wymienione. Obie były pęknięte. Udało się znaleźć zamiennik o wymiarach takich sam jak oryginał. Zamiennik pseudo firmy POWERSPRINX. Z tego co mówił mi mechanik to popularniejsze rzeczywiście były mniejsze.
Byłem dzisiaj na teście amortyzatorów.
Mam do wymiany sprężyny tylnego zawieszenia.
Obsługa w stacji kontroli pojazdów, gdzie także jest warsztat uważa, że sprężyny tylne są inne (grubsze) niż zafirze benzynowej.
Przeglądałem katalog internetowy intercars i oferty alledrogo i w opisie ta sama sprężyna pasuje do:
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.6 95KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.6 16V 101KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.6 CNG 97KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.8 110KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.8 16V 116KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 1.8 16V 125KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.0 DI 16V 82KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.0 DTI 16V 101KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.0 OPC 200KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.0 OPC 192KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.2 16V 147KM
OPEL ZAFIRA (F75_) 2.2 DTI 16V 125KM
1999.04-2005.06
http://allegro.pl/sprezyny-sprezyna-ope ... 66784.html
Poproszę o szybką odpowiedź, ponieważ jutro planuje dokonać zakupu sprężyn.
Sprężyny tylne wymienione. Obie były pęknięte. Udało się znaleźć zamiennik o wymiarach takich sam jak oryginał. Zamiennik pseudo firmy POWERSPRINX. Z tego co mówił mi mechanik to popularniejsze rzeczywiście były mniejsze.
Ostatnio zmieniony ndz cze 16, 2013 19:48 przez foomi, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam! nie chce byc znawca na 100% ale gdzies czytalem ze oska tylna jest wzmocniona a co za tym idzie sprezyny tez musza byc wzmocnione.ten samochod ma dodatkowy balast 22kg zawieszony pod podloga.tyle moich wiadomosci.
Wlodek
Wlodek
-
danielsonn
- CNG car: Astra 2 1,6 CNG
Podepne sie do tematu - ale sprawa dotyczy Astry 2 CNG - mam do wymiany sprezyny z tyłu (pękła 1 z nich).
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Na 100% sprężyny do Zafiry CNG są inne. Mają grubszy drut, więcej zwojów i są wyższe.
-
danielsonn
a jak jest w przypadku Astry ?
-
Bieganek
- CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002
Sorki, że trochę trwało, ale zadziałem gdzieś notatki.
Zatem konkrety (i ZA CNG, i Astra CNG):
- sprężyny tylne 9270251 (GM 424075), oryginały szaleńczo drogie! jeśli zamienniki, to zwracać uwagę na wzmocnienie - jak sądzę poznać można po zmiennej grubości drutu
- amorki: 72119126 (GM 436188). Monroe za ok. 140 od sztuki, KAYABA droższe.
Wg EPC TYLKO te, żadne benzynowe czy dizlowe.
Zatem konkrety (i ZA CNG, i Astra CNG):
- sprężyny tylne 9270251 (GM 424075), oryginały szaleńczo drogie! jeśli zamienniki, to zwracać uwagę na wzmocnienie - jak sądzę poznać można po zmiennej grubości drutu
- amorki: 72119126 (GM 436188). Monroe za ok. 140 od sztuki, KAYABA droższe.
Wg EPC TYLKO te, żadne benzynowe czy dizlowe.
-
Bieganek
- CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002
Bądź uprzejmy podać sklep i cenę - to na pewno się przyda innymfoomi pisze: Sprężyny tylne wymienione. Obie były pęknięte. Udało się znaleźć zamiennik o wymiarach takich sam jak oryginał. Zamiennik pseudo firmy POWERSPRINX. Z tego co mówił mi mechanik to popularniejsze rzeczywiście były mniejsze.
Pozdrawiam!
Sprężyny kosztowały 150zł za sztukę.
Nie ja je kupowałem, tylko osoba, która naprawiała mi samochód. Były dobierane w sklepie ze starą w ręku. Mają ta samą wysokość co stare. Sklep to na 99% był Intercars.

Nie ja je kupowałem, tylko osoba, która naprawiała mi samochód. Były dobierane w sklepie ze starą w ręku. Mają ta samą wysokość co stare. Sklep to na 99% był Intercars.

-
danielsonn
witam,
Poniżej przedstawiam zdjęcie na którym zaznaczyłem strzałką dziwną część najprawdopodobniej wykonaną z gume (gumowe koło przykręcone śrubka) - prośba o podanie nazwy tej części - gdyż chyba uległa wyeksploataowaniu
Ponadto czy ktoś się orientuje jaką piastę dobrać do koła na przodzie ?
Poniżej przedstawiam zdjęcie na którym zaznaczyłem strzałką dziwną część najprawdopodobniej wykonaną z gume (gumowe koło przykręcone śrubka) - prośba o podanie nazwy tej części - gdyż chyba uległa wyeksploataowaniu
Ponadto czy ktoś się orientuje jaką piastę dobrać do koła na przodzie ?
- Załączniki
-
[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
-
tigercng
- Moderator
Ciekawy jestem, ile z osób tu dyskutujących wie, że sprężyny dla GM na pierwszy montaż do Astra/Zafira produkuje polska firma D&D z Lublina. Tak jak pisze Bieganek są to sprężyny typu mini-block, o zmiennej średnicy drutu i progresywnej charakterystyce.
Zamówiłem właśnie takie sprężyny i będę się cieszył jakością równą oryginałowi za cenę 180 zł/szt
Zamówiłem właśnie takie sprężyny i będę się cieszył jakością równą oryginałowi za cenę 180 zł/szt
-
Rumcajs
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Tiger,
od Twojego wpisu minęło prawie pół roku, sprężyny doszły, założyłeś i jakie są wrażenia z jazdy ?
Oczywiście nie dopytuję się ot tak, bez powodu. Działając przy hamulcach tyłu właśnie stwierdziłem, że jedna dała ciała no i trzeba wymienić będzie obie, stąd moje pytanie.
Drugie pytanie, to gdzie je zamawiałeś. Zwiedziłem dosyć dokładnie stronę firmy D&D i nie znalazłem tam śladu sprzedaży, no może poza tą dla prowadzących działalność gospodarczą.
Poratuj dobrą radą i informacją.
Rumcajs
BTW. Właśnie obejrzałem szczegółowo katalog sprężyn 2012 zamieszczony na ich stronie. W tym katalogu nie przyznają się do produkcji jakichkolwiek sprężyn do Zafiry A nie mówiąc już o Zafirze CNG. To jak to jest z tymi sprężynami ??
Acha, znalazłem jeszcze mało przyjemny napis " Nie prowadzimy sprzedaży detalicznej "
od Twojego wpisu minęło prawie pół roku, sprężyny doszły, założyłeś i jakie są wrażenia z jazdy ?
Oczywiście nie dopytuję się ot tak, bez powodu. Działając przy hamulcach tyłu właśnie stwierdziłem, że jedna dała ciała no i trzeba wymienić będzie obie, stąd moje pytanie.
Drugie pytanie, to gdzie je zamawiałeś. Zwiedziłem dosyć dokładnie stronę firmy D&D i nie znalazłem tam śladu sprzedaży, no może poza tą dla prowadzących działalność gospodarczą.
Poratuj dobrą radą i informacją.
Rumcajs
BTW. Właśnie obejrzałem szczegółowo katalog sprężyn 2012 zamieszczony na ich stronie. W tym katalogu nie przyznają się do produkcji jakichkolwiek sprężyn do Zafiry A nie mówiąc już o Zafirze CNG. To jak to jest z tymi sprężynami ??
Acha, znalazłem jeszcze mało przyjemny napis " Nie prowadzimy sprzedaży detalicznej "
-
tigercng
- Moderator
Eeech, szkoda gadać. Sprężyny nie pasują do CNG, za cienki drut i za niskie, chociaż reklamowane jako "wzmocnione".
Sam się zastanawiam co dalej...
Ich produkty możesz zamówić przez dowolną hurtownię, np. intercars lub arpol.
Sam się zastanawiam co dalej...
Ich produkty możesz zamówić przez dowolną hurtownię, np. intercars lub arpol.
-
Rumcajs
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Tak tylko jest jeden drobny szczegół, każdy handluje tym samym towarem, 424047 standardowe, 424048 jak się chwalą " wzmocnione", natomiast zamiennika do oryginału 424075 nie uświadczysz u nikogo. Przejrzałem nawet Ebay.de, ale tam tylko też można dostać to co na AlleDrogo.
Sprawdzałem to co kilka postów wcześniej napisał Bieganek. Na stronie z cenami części Opla, WSZYSTKIE sprężyny w oryginale mają cenę typu KOSMOS.
No chyba że podawana cena jest za 2 sztuki, ale to i tak sięga górnych warstw stratosfery, bo wychodziłoby że dowolna sprężyna do Zafiry kosztuje 550 - 615 PLN za sztukę.
No dobra to pytanie do foomi-ego, jak ci się spisuje Zośka na tych sprężynach z Intercarsu ??
Ponieważ mam pękniętą to muszę coś założyć
Rumcajs
Sprawdzałem to co kilka postów wcześniej napisał Bieganek. Na stronie z cenami części Opla, WSZYSTKIE sprężyny w oryginale mają cenę typu KOSMOS.
No chyba że podawana cena jest za 2 sztuki, ale to i tak sięga górnych warstw stratosfery, bo wychodziłoby że dowolna sprężyna do Zafiry kosztuje 550 - 615 PLN za sztukę.
No dobra to pytanie do foomi-ego, jak ci się spisuje Zośka na tych sprężynach z Intercarsu ??
Ponieważ mam pękniętą to muszę coś założyć
Rumcajs