Stacja CNG - Olsztyn - zlikwidowana
Re: Stacja CNG - Olsztyn - zlikwidowana
Jessli zostanie wprowadzona akcyza to nikt nie bedzie chciał obsługiwać stacji CNG. (już LPG jest bardzo tanie !)
-
AdamBialas
- CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6
Póki co akcyzy nie ma ,więc jest szansa . A co do samej akcyzy , to wydaje mi się ,że jedynym rozwiązaniem jest doprowadzenie do sytuacji w której wokół jednej organizacji np. stowarzyszenia zjednoczy się firmy wykorzystujące CNG komercyjnie.Problem w tym ,że obecnie jest całkiem ciekawa ilość firm które są na etapie testowania CNG lub przygotowywania inwestycji w CNG.Jako ,że rynek CNG nie może liczyć na jednego lobbystę trzeba skonsolidować głos wielu komercyjnych podmiotów tych wolnorynkowych jak i tych samorządowych. Poparcie Ministerstwa Gospodarki nie będzie trwało wiecznie , trzeba więc stworzyć grupę lobbingową , która wystosowała by odpowiednie pisma do MF , MG i MT. Temat akcyzy to nie żart ... tu nie ma miejsca na działania iluzoryczne czy markowane ... jak nie mamy golema do walki o preferencyjne warunki rynku CNG to trzeba go stworzyć. Politycy poważnie traktują tylko te argumenty za którymi coś i ktoś stoi , ktoś namacalny a nie tylko pojęcie takie jak "my użytkownicy CNG" Skoro nie ma lobbingu to trzeba go wywołać zwracając się do organów państwowych jednym głosem.Tylko tak możemy zatrzymać akcyzowe szaleństwo.
-
AdamBialas
A słowo ciałem się stało http://przetargi.psgaz.pl/servlet/HomeS ... ileId=2179 i przetarg na dzierżawę ogłosili
Ponad rok starań i ostatnie pięć miesięcy trucia dupska , masakra . Teraz pozostaje czekać na potencjalnych oferentów.
Witam Panowie,
Orientuje się ktoś może jak dużo pojazdów pozostało w Olsztynie ? Przez ostatnie półtora roku od zamknięcia stacji zapewne większość osób sprzedała już swoje auta lub zakupiła sprężarki przydomowe. Nie wiadomo jak długo zajmie odbudowa rynku i zaufania do osób, które podejmą się dzierżawy. Osoby które tam tankowały - jak oceniacie Państwo ruch tej stacji? Ile mniej-więcej było tam klientów w ciągu doby?
Orientuje się ktoś może jak dużo pojazdów pozostało w Olsztynie ? Przez ostatnie półtora roku od zamknięcia stacji zapewne większość osób sprzedała już swoje auta lub zakupiła sprężarki przydomowe. Nie wiadomo jak długo zajmie odbudowa rynku i zaufania do osób, które podejmą się dzierżawy. Osoby które tam tankowały - jak oceniacie Państwo ruch tej stacji? Ile mniej-więcej było tam klientów w ciągu doby?
Stacja tankowania CNG w Poznaniu
ul. Głogowska 429
Tel. 61 839 06 27
ul. Głogowska 429
Tel. 61 839 06 27
-
AdamBialas
Hehhee tak jest, olsztyński rynek CNG nie jest dla mnie tajemnicą , codziennie jadąc do pracy zerkam na magazyn wypełniony gazem i dystrybutor gotowy zatankować auto .... lecz nie mogę tam podjechać bo moje auto nie jest wykazie aut służbowych PGNiG.
Adamie dziękuję za wiadomość na pocztę 
Pytanie teraz kto weźmie pod siebie przyszłe przeglądy sprężarek.
Wchodząc z dzierżawą trzeba liczyć się z tym, że początkowo stacja będzie stratna, dla tego znowu godziny otwarcia powinny być bez nocek, by zaoszczędzić na obsłudze.
Wciąż mnie zastanawia ile aut pozostało w Olsztynie i ile będzie trwało rozkręcanie tego interesu. Okolica też nie zachęca do inwestowania, bo w około pustka, a liczyć na okresowych urlopowiczów jadących na mazury nie ma co.
U nas często słychać narzekanie, że brakuje tej stacji w Olsztynie, ale głównie dla tego, że jest po drodze na mazury lub morze. Gdyby dziennie można było liczyć na 700-1000m3 to byłoby bardzo miło.
Kolejna kwestia to cena za przesył gazu. Ile sobie gazownia policzy za kubik. Ile na kubiku będzie można zarobić itp itd.
Pytanie teraz kto weźmie pod siebie przyszłe przeglądy sprężarek.
Wchodząc z dzierżawą trzeba liczyć się z tym, że początkowo stacja będzie stratna, dla tego znowu godziny otwarcia powinny być bez nocek, by zaoszczędzić na obsłudze.
Wciąż mnie zastanawia ile aut pozostało w Olsztynie i ile będzie trwało rozkręcanie tego interesu. Okolica też nie zachęca do inwestowania, bo w około pustka, a liczyć na okresowych urlopowiczów jadących na mazury nie ma co.
U nas często słychać narzekanie, że brakuje tej stacji w Olsztynie, ale głównie dla tego, że jest po drodze na mazury lub morze. Gdyby dziennie można było liczyć na 700-1000m3 to byłoby bardzo miło.
Kolejna kwestia to cena za przesył gazu. Ile sobie gazownia policzy za kubik. Ile na kubiku będzie można zarobić itp itd.
Stacja tankowania CNG w Poznaniu
ul. Głogowska 429
Tel. 61 839 06 27
ul. Głogowska 429
Tel. 61 839 06 27
-
AdamBialas
W temacie kwestii technicznych nie przewidzianych i opisanych w warunkach przetargu , polecam kontakt z dyrektorem PSG w Olsztynie Panem Kosinem. Bardzo kontaktowy człowiek i chętnie odbiera telefony w temacie właśnie stacji CNG. Co do godzin otwarcia, to po upływie prawie 1,5 roku od zamknięcia stacji , wystarczyłoby teraz choćby 8 godzin dziennie dostępności stacji , by wszyscy zainteresowani zatankowali. Co do domowych stacji to raczej mało ich przybyło , bo każdy liczył na powrót stacji , obecnie większość jeździ na benzynie albo trzyma auto na kołkach . Co do konkretnej informacji ile było by tych aut proszę o telefon bo długo by było pisać.
-
administrator
- Administrator
Dzisiaj rozmawiałem z osobą z Pomorskiej Spółki Gazownictwa i przekazała mi, że w przetargu na dzierżawę stacji CNG nie została zgłoszona żadna oferta. Tym samym przetarg został nierozstrzygnięty, a stacja jest dalej niedostępna dla użytku publicznego.
Jednak nie tracimy nadziei. Portal cng.auto.pl będzie apelować o rozpisanie kolejnego postępowania przetargowego. Tym razem mamy nadzieję, że w postępowaniu zostaną bardziej szczegółowo ujęte kwestie dostępu do stacji, ceny zakupu gazu ziemnego, itp. Dlatego przeprowadzimy wywiad środowiskowy, celem dopasowania wymagań przetargowych do realiów rynkowych. Jego wyniki zostaną opracowane w specjalnym raporcie, który zostanie złożony na ręce PSG.
Więcej szczegółów wkrótce na łamach Portalu cng.auto.pl
Jednak nie tracimy nadziei. Portal cng.auto.pl będzie apelować o rozpisanie kolejnego postępowania przetargowego. Tym razem mamy nadzieję, że w postępowaniu zostaną bardziej szczegółowo ujęte kwestie dostępu do stacji, ceny zakupu gazu ziemnego, itp. Dlatego przeprowadzimy wywiad środowiskowy, celem dopasowania wymagań przetargowych do realiów rynkowych. Jego wyniki zostaną opracowane w specjalnym raporcie, który zostanie złożony na ręce PSG.
Więcej szczegółów wkrótce na łamach Portalu cng.auto.pl
Karol Wieczorek
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Nie chciałem o tym wcześniej pisać, aby nie zapeszyć, ale stało się dokładnie to, co przewidywałem.
Cena 7000 zł została ustalona na nierealnym poziomie, a PGNiG ma teraz czyste ręce.
Mogą mówić: Chcieliśmy, ale nie wyszło...
Cena dzierżawy, na obecnym etapie rozwoju rynku w Olsztynie, powinna być symboliczna, np. 1 zł. Wtedy byłaby szansa na dzierżawcę, a co za tym idzie na zadowolenie Klientów.
Ooops, przepraszam, zapomniałem, że w Gazowni Olsztyńskiej to klienci tylko przeszkadzają w pracy...
... a może jednak się mylę, zobaczymy.
Cena 7000 zł została ustalona na nierealnym poziomie, a PGNiG ma teraz czyste ręce.
Mogą mówić: Chcieliśmy, ale nie wyszło...
Cena dzierżawy, na obecnym etapie rozwoju rynku w Olsztynie, powinna być symboliczna, np. 1 zł. Wtedy byłaby szansa na dzierżawcę, a co za tym idzie na zadowolenie Klientów.
Ooops, przepraszam, zapomniałem, że w Gazowni Olsztyńskiej to klienci tylko przeszkadzają w pracy...
... a może jednak się mylę, zobaczymy.
- kefasps
- CNG car: Opel Zafira 2005
fakt, że cena dzierżawy na tak kosmicznym poziomie i obliczu akcyzy którą będzie działać demotywująco na zakup takiego auta i plus atrakcyjna cena LPG jest przysłowiowym gwoździem do trumny. tym bardziej że Olsztyn to kompletnie inne komunikacyjnie niż Poznań z autostradą podłączoną do Niemiec.
1zł brutto to max ceny za dzierżawę gdyż w/w argumenty są mocne a zaufanie do państwowej gazowni zostało podważone mocno
ktoś ma argumenty aby było drożej?
1zł brutto to max ceny za dzierżawę gdyż w/w argumenty są mocne a zaufanie do państwowej gazowni zostało podważone mocno
ktoś ma argumenty aby było drożej?
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++