Błąd 1678 i 1679
-
Rumcajs
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Re: Błąd 1678 i 1679
Tiger,
wszystko się zgadza, ale jak to czasami u Niemców, kiedy przystopowują materiały od jednej wersji pojazdu do drugiej, nie do końca.
W instrukcji zmienili okres przepalenia PB na 6 miesięcy, zgodnie z TIS-em błąd 1679 powinien wyskoczyć po 7 tyś km.
Jak popatrzysz na pozostałe elementy w instrukcji Zafiry B, np świece, to założenie rocznego przebiegu, to 30 tyś. km, czyli przepał PB powinien mieć miejsce:
- według TIS mniej więcej co 3 miesiące.
lub
- według instrukcji co 15 tyś. km.
Niestety dosyć często takie niekonsekwencje Niemcom się zdarzają.
Generalny wniosek jest taki, że w samochodach po face lifcie, gdzie jest automatyczne przełączanie CNG/PB, od czasu do czasu trzeba zrobić parę km na PB, żeby elektronika się uciszyła, zaś w starszych z przełączaniem ręcznym, dla własnego Świętego Spokoju.
Rumcajs
wszystko się zgadza, ale jak to czasami u Niemców, kiedy przystopowują materiały od jednej wersji pojazdu do drugiej, nie do końca.
W instrukcji zmienili okres przepalenia PB na 6 miesięcy, zgodnie z TIS-em błąd 1679 powinien wyskoczyć po 7 tyś km.
Jak popatrzysz na pozostałe elementy w instrukcji Zafiry B, np świece, to założenie rocznego przebiegu, to 30 tyś. km, czyli przepał PB powinien mieć miejsce:
- według TIS mniej więcej co 3 miesiące.
lub
- według instrukcji co 15 tyś. km.
Niestety dosyć często takie niekonsekwencje Niemcom się zdarzają.
Generalny wniosek jest taki, że w samochodach po face lifcie, gdzie jest automatyczne przełączanie CNG/PB, od czasu do czasu trzeba zrobić parę km na PB, żeby elektronika się uciszyła, zaś w starszych z przełączaniem ręcznym, dla własnego Świętego Spokoju.
Rumcajs
- kefasps
- CNG car: Opel Zafira 2005
U mnie novum.
Byłem z Trans Gazie w Luboniu przy stacji CNG na sprawdzeniu błędów.
Dobrze że posiadali w swoim urządzeniu diagnostycznym nasz kod silnika.
Wyskoczył błąd - o ile dobrze pamiętam - P0136 czyli uszkodzona 2 sonda Lambda.
Błąd został skasowany, poczekam trochę jak znowu coś wyskoczy i jadę znowu do garażystów i jak znowu sonda to zostawiam Zochę.
Czyli chyba luz bo to nie silnik.
Tak jak tu było opisywane aby przejechać około 120km na petrolu to tak zamierzam zrobić, mimo że w tym piątkowym badaniu nie było błędu mówiącego o rzadkim używaniu benzyny.
Byłem z Trans Gazie w Luboniu przy stacji CNG na sprawdzeniu błędów.
Dobrze że posiadali w swoim urządzeniu diagnostycznym nasz kod silnika.
Błąd został skasowany, poczekam trochę jak znowu coś wyskoczy i jadę znowu do garażystów i jak znowu sonda to zostawiam Zochę.
Czyli chyba luz bo to nie silnik.
Tak jak tu było opisywane aby przejechać około 120km na petrolu to tak zamierzam zrobić, mimo że w tym piątkowym badaniu nie było błędu mówiącego o rzadkim używaniu benzyny.
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
-
sasiadt
- CNG car: Opel Zafira, 1,6
Zobacz, czy kable się nie przetarły. Zobacz mój wątek (opisałem swój problem z drugą sondą lambda po katalizatorze), niepotrzebnie kupiłem i wymieniłem nowy.kefasps pisze:U mnie novum.
Wystarczyło na nowo przylutować na nowo kable.
Ja też myślałem, że jest to spowodowane użytkowaniem jedynie gazu ale okazało się, że sondy lambda przy prawidłowej pracy silnika są czyściutkie.
-
arturo1968r
- CNG car: Opel Combo 1.6 CNG
Miałem ten sam problem:
błąd P0141 - obwód czujnika/sondy nr2 - obwód podgrzewania sondy.
błąd P0136 - za wysokie napięcie obwód czujnika/sondy nr2.
Okablowanie miałem w porządku...
Koszt oryginalnej sondy ok 750zł
Zamontowałem zamiennik Boscha za 229zł (czerwiec 2012):
-sonda opel 0258005256 - przejechałem na niej już 55000km.
Na oryginalnej sondzie zrobiłem 43000km....
Może się przyda........
arturo1968r
Koszt oryginalnej sondy ok 750zł
Zamontowałem zamiennik Boscha za 229zł (czerwiec 2012):
-sonda opel 0258005256 - przejechałem na niej już 55000km.
Na oryginalnej sondzie zrobiłem 43000km....
Może się przyda........
arturo1968r
arturo1968r OPEL COMBO 1.6 CNG 2009 motor Z16YNG
tel: 796 046 609
tel: 796 046 609
-
sasiadt
- CNG car: Opel Zafira, 1,6
Jak widać nie jest to reguła ale warto sprawdzić przed zakupem. Moja sonda była czysta a miałem przejechane ok. 120 tyś. kmarturo1968r pisze:Miałem ten sam problem:
- kefasps
Właśnie dzwonił mechanik i powiedział że sonda jest OK, ale błąd był wywoływany przez katalizator. Dzwoniłem do Kalińskiego od katów i cena z robocizną 900zł.
Mechanik twierdzi że wymiana sondy może nic nie dać.
Nie wierzę mu trochę, ale mniejsza o to.
Mam poleconego innego diagnostę, i jak mi zbada sondę dokładnie to będę decydował.
Każda opcja to koszty, a nie chcę umoczyć.
Aha, na Pb przejechałem 122km i Check nie zgasł. Silnik skorzystał:-)
Mechanik twierdzi że wymiana sondy może nic nie dać.
Nie wierzę mu trochę, ale mniejsza o to.
Mam poleconego innego diagnostę, i jak mi zbada sondę dokładnie to będę decydował.
Każda opcja to koszty, a nie chcę umoczyć.
Aha, na Pb przejechałem 122km i Check nie zgasł. Silnik skorzystał:-)
-
Rumcajs
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
kefasps,
jeżeli ja dobrze kumam Twoje wpisy, to w chwili obecnej "walczysz" z problemem sondy Lambda, błąd P0136.
Jeżeli masz tego typu błąd jako aktualny, to możesz sobie wyjeździć na PB i 122 222 km i kontrolka Check Engine Ci nie zgaśnie. Popatrz na początek tego wątku. Arturo1968r miał podobną sytuację, wyjeździł co swoje na PB, tylko złapał drugiego błęda. Dopóki jego nie naprawił, też jemu się świeciło.
Rozwiąż sprawę z sondą, wykasuj błędy i wtedy zastanawiaj się co dalej.
jeżeli ja dobrze kumam Twoje wpisy, to w chwili obecnej "walczysz" z problemem sondy Lambda, błąd P0136.
Jeżeli masz tego typu błąd jako aktualny, to możesz sobie wyjeździć na PB i 122 222 km i kontrolka Check Engine Ci nie zgaśnie. Popatrz na początek tego wątku. Arturo1968r miał podobną sytuację, wyjeździł co swoje na PB, tylko złapał drugiego błęda. Dopóki jego nie naprawił, też jemu się świeciło.
Rozwiąż sprawę z sondą, wykasuj błędy i wtedy zastanawiaj się co dalej.
- kefasps
Rumcajs,
Doszedłem do tych wniosków zanim otworzyłem forum.
Na wtorek jadę do diagnosty aby potwierdził sprawę sondy_2. Nie zamierzam inwestować w nowego kata za 900zł na 100% ryzyka. Ani nie chcę wymieniać sondy za 300zł aby następnie wymienić kata.
Tak więc bez nerwowych ruchów. Tylko spokój mnie może uratować:-) Więc zainwestuję 100zł na potwierdzenie poprzedniej diagnozy.
Opowiedziałem diagnoście_2 o zapisach tego wątku forum (m.in. o nie stykach, kabelkach itd.). Jestem pewien że będzie dobrze.
Doszedłem do tych wniosków zanim otworzyłem forum.
Na wtorek jadę do diagnosty aby potwierdził sprawę sondy_2. Nie zamierzam inwestować w nowego kata za 900zł na 100% ryzyka. Ani nie chcę wymieniać sondy za 300zł aby następnie wymienić kata.
Tak więc bez nerwowych ruchów. Tylko spokój mnie może uratować:-) Więc zainwestuję 100zł na potwierdzenie poprzedniej diagnozy.
Opowiedziałem diagnoście_2 o zapisach tego wątku forum (m.in. o nie stykach, kabelkach itd.). Jestem pewien że będzie dobrze.
- kefasps
tydzień już jeżdżę z nową 2 sondą Bosch. okazało się że stara sonda robiła zwarcia, jakby się wypaliła. Poza tym przeczyścił przepustnicę. mija już tydzień i jest ok. ale to wcześniejsze zużycie baku benzyny to i tak było dobre