po długich poszukiwaniach źródła problemu nie przełączania na gaz, sprawdzeniu instalacji elektrycznej pojazdu, konsultacjach praktycznych z Tigeremcng, wniosek wydaje się być jeden, nieprawidłowa wersja oprogramowania modułu.
Próba umówienia się z człowiekiem, który podobno zna się na tym i umie przeprogramowywać sterowniki, z mojego punktu widzenia spełzła na niczym. Człowiek przekonywał mnie, na odległość nie widząc samochodu, że na pewno to jest problem w instalacji elektrycznej, a jeśli nie to na pewno trzeba nowy sterownik.
Zwracam się z prośbą do Kolegów z Warszawy i/lub okolic, posiadających Zafirę rocznik 2005 lub 2004 ( ale już taką, która pomiędzy akumulatorem a wlewem płynu do spryskiwacza posiada dwie skrzynki bezpieczników/przekaźników) o umożliwienie podłączenia się OP-COM-em, celem odczytania wersji oprogramowania, które znajduje się w ich Zośce. Jeżeli jeszcze , znaliby numer PIN do IMMO, możliwe byłoby podmienienie modułów celem weryfikacji, ale to już mogłoby być nadmiarem szczęścia.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc praktyczną, która umożliwi mnie ostatecznie wrócić w pełni na łono CNG.
Rumcajs