Fabrycznie nowe samochody na CNG

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
grzebyk

Fabrycznie nowe samochody na CNG

Post autor: grzebyk »

Witam,

jestem zainteresowany zakupem nowego samochodu segmentu C na CNG. Bede wdzieczny za informacje jakie marki maja w swojej ofercie takie samochody.

Pozdrawiam
darek.s

Post autor: darek.s »

Opel robi trzy modele Astrę Zafirę i Combo. Z przyklejonych postów wynika, że Fiat ma Multiplę. O reszcie nie wiem. Wczoraj mailowałem do Opla i pytałem o nowe auta. Może odpowiedzą.
administrator
Administrator

Re: Fabrycznie nowe samochody na CNG

Post autor: administrator »

grzebyk pisze:Witam,

jestem zainteresowany zakupem nowego samochodu segmentu C na CNG. Bede wdzieczny za informacje jakie marki maja w swojej ofercie takie samochody.

Pozdrawiam
Wśród producentów pracujących nad pojazdami ekologicznymi i przystosowujących je fabrycznie do CNG wyróżnić możemy między innymi modele następujących marek:

BMW,
Citroёn,
Honda,
Fiat,
Ford,
Mercedes,
Opel,
Peugeot,
Toyota,
Volvo.

W najbliższym czasie postaram się zrobić listę pojazdów które są dostępne.

Najszybciej znajdziesz z segmentu C nową astrę czy zafirę.
Karol Wieczorek
Jasiu

Post autor: Jasiu »

infogaz.pl - tam też warto poszukać odpowiednich informacji. Z tego co wiem Fiat posiada w swojej ofercie auta na CNG, ale niestety w Polsce tylko te mniejsze (Ducato odpada :( )
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

grzebyk zapewne szuka samochodów do oferty dla PGNiGu. Chodzi o ten przetarg na 52 samochody, w tym 35 na CNG.
Zapytanie jest tam sformułowane ogólnie - samochody segmentu C, a jak wiadomo z realnie będących na rynku aut najbliższe to Zafira, Combo lub Caddy, a z drugiej strony Panda i Citroen C3, które jednak do segmentu stricte C nie należą.
Pytanie jest więc raczej do odpowiednich osób zajmujących się tym przetargiem, jakie konkretnie samochody chcą kupić.

Z tym poszukiwaniem aut segmentu C z fabrycznym CNG to trochę jak z poszukiwaniem Świętego Graala...

Życzę powodzenia
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzywa

Post autor: Grzywa »

Witam

Polecam zestawienie samochodów CNG w magazynie GVR www.thegvr.com Nie jest ono pełne ale kilka infomacji jest ciekawych między innymi porównanie kosztów eksploatacji.

Pozdrawiam
klemens

NOWOSCI NGV

Post autor: klemens »

Bardzo ciekawe wydawnictwo.
Przeczytałem że w połowie grudnia 2007 na świecie zanotowano ok.7.5 miliona pojazdów NGV, co dało przyrost 6 milionów od roku 2001 z 18% wzrostem rocznie.
Europa: z rocznym wzrostem na poziomie 11% do końca 2007 r. ma 749 tys.pojazdów, co daje 74 tys.pojazdów zarejestrowanych w br. W latach 2006-2007 zanotowano 5 % wzrost liczby stacji tankowania metanem w grudniu 2007 było ich 2415
Przeanalizowałem sobie dane statystyczne.Pod hasłem Polska dane są z grudnia 2004 r jeśli chodzi o autobusy a jeśli chodzi o s.osobowe to z kwietnia 2005 r.
Czy oprócz nas ktoś się interesuję tym CNG ? Czy ktoś w Polsce wie ile jeździ samochodów na CNG obecnie ? Czy ktoś prowadzi takie statystyki ?

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
administrator
Administrator

Re: NOWOSCI NGV

klemens pisze:Bardzo ciekawe wydawnictwo.
Przeczytałem że w połowie grudnia 2007 na świecie zanotowano ok.7.5 miliona pojazdów NGV, co dało przyrost 6 milionów od roku 2001 z 18% wzrostem rocznie.
Europa: z rocznym wzrostem na poziomie 11% do końca 2007 r. ma 749 tys.pojazdów, co daje 74 tys.pojazdów zarejestrowanych w br. W latach 2006-2007 zanotowano 5 % wzrost liczby stacji tankowania metanem w grudniu 2007 było ich 2415
Przeanalizowałem sobie dane statystyczne.Pod hasłem Polska dane są z grudnia 2004 r jeśli chodzi o autobusy a jeśli chodzi o s.osobowe to z kwietnia 2005 r.
Czy oprócz nas ktoś się interesuję tym CNG ? Czy ktoś w Polsce wie ile jeździ samochodów na CNG obecnie ? Czy ktoś prowadzi takie statystyki ?

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
W miarę aktualne zestawienia autobusów na CNG znajduje się na naszym forum. Na wiosnę postaram się zrobić zestawienie samochodów korporacyjnych, na razie tylko je zacząłem.

Pojazdy komunikacji miejskiej zasilane na CNG w Polsce
http://cng.auto.pl/forum/viewtopic.php?t=55

Raport o samochodach użytkowych zasilanych CNG
http://cng.auto.pl/forum/viewtopic.php?t=52
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator

Re: NOWOSCI NGV

klemens pisze:Bardzo ciekawe wydawnictwo.
A zauważyliście, że na trzeciej stronie tej włoskiej publikacji jest reklama argentyńskiej firmy Galileo, gdzie wykorzystano zdjęcia stacji CNG w Tychach :lol: :lol: :lol:
Widać jeszcze kawałek planszy "1 DO ZAJEZDNI" na tankowanym autobusie.
tigercng
Moderator

tigercng pisze:grzebyk zapewne szuka samochodów do oferty dla PGNiGu. Chodzi o ten przetarg na 52 samochody, w tym 35 na CNG.
Śpieszę poinformować forumowiczów, że przetarg wygrała Skoda oferując model Octavia Kombi II MPI Bifuel, czyli przeróbkę Skody 1.6 MPI z zamontowaną instalacją CNG - efekt pracy niemieckich firm IEK/IAV. Przeróbka jest wykonana profesjonalnie, ale to zawsze przeróbka - moc 88 KM z silnika 1.6, zajęte pół bagażnika i cztery diody świecące zamiast wskaźnika ciśnienia mówi samo za siebie. Złe wrażenie robi też płyta wiórowa użyta do osłonięcia butli. Mam nadzieję, że dali przynajmniej mocniejsze sprężyny, bo większe tarcze hamulcowe to już byłaby fanaberia. Zasięg na gazie 290 km.
Zresztą sami oceńcie: http://www.erdgasfahrzeuge-kontor.de/ngv.php

Jest jednak pewien plus tego zakupu. Popatrzcie jak mało miejsca jest wokoło zaworu tankowania CNG w tych Skodach http://www.erdgasfahrzeuge-kontor.de/sk ... bilder.php . W końcu PGNiG będzie musiało powymieniać te gigantyczne "pistolety" Compair, jakie możemy spotkać na niektórych stacjach, np. Radom.

Jak się później okazało, nie będzie to profesjonalny montaż IEK/IAV, ale nasza krajowa, garażowa przeróbka hand-made :razz:
Przeczytajcie dalsze posty w tym wątku.
Ostatnio zmieniony czw kwie 09, 2009 17:39 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
grzebyk

Pytanie do tigercng - skad wiesz ze to kombi? Moje zrodlo mowia o sedanie.
tigercng
Moderator

grzebyk pisze:Pytanie do tigercng - skad wiesz ze to kombi? Moje zrodlo mowia o sedanie.
grzebyk, oczywiście masz rację. Zgodnie ze specyfikacją PGNiG zamówiło sedany i dostanie sedany.
Napisałem trochę z rozpędu "Kombi", gdyż pod linkiem który wcześniej umieściłem jest opisana właśnie wersja kombi, poza tym na Kasprzaka tankuje czarna Octavia CNG, własność Skoda Auto Poland, też kombi.

Samochody dostarczy firma Carsed - Siedlce już za ok. 3 tygodnie. Wtedy będzie można je obejrzeć z bliska w Siedlcach.
grzebyk

Widzialem juz demonstrator samochodow dla PGNiG. Najciekawszy jest oczywiscie montaz zbiornikow w bagazniku (sedan). Sa to 2 zbiorniki (o pojemnosci 55 l jeden z nich (na drugim nie zauwazylem) o ile dobrze odczytalem oznaczenie zbiornika) zamontowane za tylnimi siedzeniami i osloniete jakas wykladzina (wyglada to malo estetycznie). Tak na oko to wolna przestrzen bagazowa skurczyla sie do 300 litrow. Zawor do tankowania znajduje sie pod maska. Zawieszenie nie zostalo wzmocnione. Przedstawiciel dilera ocenil zasieg w trybi mieszanym na 280 km. Diodowy wskaznik ilosci gazu. Postaram sie opisac egzemlarze docelowe jak tylko znajda sie w PGNiGu (pierwsze sztuki powinny przyjechac juz 12 czerwca).
administrator
Administrator

Moim zdaniem to i tak nie są sedany. Octavia jest produkowana tylko z podnoszoną szybą, wiec jest to wersja hetchback. Z sedanem mamy do czynienia wtedy kiedy mamy 4 drzwi, a klapa od bagażnika to sama blacha (bez szyby).
No ale patrząc na kształt Octavii można ją uznać ze "sedana" ;)
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator

grzebyk pisze:Zawor do tankowania znajduje sie pod maska.
:shock: :shock: :shock:
Czyli to nawet nie będzie profesjonalna, niemiecka adaptacja, tylko jakaś tandeta zrobiona gdzieś w garażu w Polsce.
Szok, po prostu brak mi słów...
... a miały być samochody z fabryczną instalacją.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”