OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG
-
Paweł K Rzeszów
- CNG car: Zafira 2003r.
Witam po chwilowej przerwie ... Więc zakupiłem kompletny kolektor (dokładnie ten co zrobiłem fotki) i mechanik za opłatą 250zł wymienił (dodał uszczelki ) . Auto jeździ i jak narazie jest wszystko oki . A co bolało moją zafirkę ? już odpowiadam ... Jeden z 4 wtrysków gazowych rozszczelnił się tz. pracował normalnie czyli podawał gaz ( tak ja pisałem wcześniej na wyższych obrotach a na wolnych nie pracował jeden gar ) Nieszczelność polegała na tym że mój stary wtrysk wygląda jakby był składany z elementów( może dołożę fotkę na czasie mojego starego wtrysku) i pomiędzy tymi elementami gaz znalazł ujście - dlatego była ta nieszczelność , gdy wtrysk był zamknięty to gaz mu uciekał na zewnątrz gdy był otwarty do leciał na baniak i dalej - gdy chodził na wolnych obrotach to gaz leciał i do środka i na zewnątrz a gdy sinik potrzebował gazu przy wyższych obrotach (zasysał ) to chodził normalnie . Jak narazie po obliczeniach autko pali dokładnie 8m3 gazu po mieście i wcale jej nie udzielam . Super zadowolony jestem . Został mi jeszcze jeden wtrysk dobry i ten nieszczelny (dwa stare poszły do innej już szybciutko- trzeba było ją ratować po tankowaniu na stacji w Krakowie ). Mam prośbę do adminów - Zafira i temat filtra gazu ... Bo to jest choroba a filtr gazu jest jej lekarstwem - Może ktoś wie gdzie można zamontować i ile to kosztuje . Ja mam to szczęście że to mi służy jako auto rodzinne a do pracy jeszcze nie ,narazie kilometrów nie robie( mam nowy kolektor z nowymi wtryskami!!) ale kuzyn mój były pracownik serwisu opla w Rzeszowie powiedział mi jedno odnośnie tego auta - jeżeli nie będzie filtra gazu to non stop będzie problem z wtryskami - Tak było bo obsługiwali rzeszowski odział PNiG (czy jak to się nazywa) i do momentu kiedy nie mieli filtrów to leciały wtryski - po tej instalaci filtra gazu jest spokój Ja mieszkam w rzeszowie ( na szczęście !!! bo stacja gazu to MPK ) i jak narazie ze znajomymi co mają auta na gaz ziemny nie narzekamy - problem wyszedł kiedy jeden wracał ze śląska i zatankował w krakowie . A akcje serwisowe polegają min. na dołożeniu do instalacji dodatkowo separatora olejowego czyli filtra gazu ...
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Duże spalanie.
W miescie na 24 m3 przejade tylko 200 - 250km
W trasie max 340km a naprawdę oszczędzałem gaz.
Co moze być przyczyną że ten ekonomiczny samochód tak dużo pali.
Pytam o spalanie bo słyszałem że można taka zafirką w trasie przejechać nawet 400km.
A jak u Was wygląda temat spalania?
Pozdrawiam
Bartek bartek@cng.auto.pl
Pytam o spalanie bo słyszałem że można taka zafirką w trasie przejechać nawet 400km.
Pozdrawiam
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Dodaj, że mechanik musi być naprawdę doświadczony w tej branży, bo inaczej można skończyć jak Misiu15go, więc ostrożnie ...Paweł K Rzeszów pisze:mechanik za opłatą 250zł wymienił (dodał uszczelki ) . Auto jeździ i jak narazie jest wszystko oki.
W Krakowie są dwie stacje, na Balickiej i na Siewnej. Napisz, na której to się stało.Paweł K Rzeszów pisze:... trzeba było ją ratować po tankowaniu na stacji w Krakowie ).
Widzę, że jest to choroba regionalna, bo ja, odpukać, nie mam z wtryskami najmniejszych problemów.Paweł K Rzeszów pisze:Mam prośbę do adminów - Zafira i temat filtra gazu ... Bo to jest choroba a filtr gazu jest jej lekarstwem - Może ktoś wie gdzie można zamontować i ile to kosztuje.
Nikt z nas nie instalował separatora oleju poza akcją serwisową, także nie poradzimy niczego z własnych doświadczeń. Ja sprawdziłbym w pierwszej kolejności tam, gdzie robiliśmy akcję, czyli w Auto-Ringu.
W końcu separator ma swój numer kat. jak każda część.
Napisz potem, co udało się Tobie zdziałać.
Jak w końcu załatwiłeś sprawę króćca/zaworu tankowania CNG, co go Tobie wykręcili ?
Pozdrawiam
bartekk pisze:Duże spalanie.
Pozdrawiam
To spalanie jest OK (wg mnie) Z foldru Zafiry CNG wynika iż pali w mieście ok. 9,6 m3. Moja Zafira pali w trasie ok 7 m3; (trasę Warszawę - Gdańsk pokonuję w niecałe 4 godziny)
Opel Zafira 1,6 CNG
Zły gaz
Przed akcją zrobiłem po Krakowie niecałe dwa tys. km i nie było problemu. Tankuje sie głównie na Balickiej. Na Siewnej instalacja wygląda na archaiczną i prawdopodobnie ona stwarza problemy. Chociaż wczoraj spotkałem się z drugim właścicielem takiej Astry z 2003 roku jeszcze bez akcji i on tankuje się tylko na Siewnej a jak do tej pory nie narzeka. Autko kupił w październiku. Jego silnik pracuje znacznie ciszej od mojego, ale przed akcja serwisowa mój tez chodził ciszej(ale chyba głośniej od jego...). Przewód od odolejacza do wtrysków dali za długi i niestety z dość dużą siłą dociskał do grodzi silnika przez co drgania spowodowane zmianami ciśnienia w nim jak i same stuki wtryskiwaczy wyraźnie były słyszalne w kabinie i nieco mniej na zewnątrz.
Zmieniłem nieco ułożenie tego przewodu i teraz dociska on do obudowy wtryskiwaczy ale i tak jest głośniej niż przed akcją. Może w wolnej chwili wsadzę go do pianki izolacyjnej (takiej jak do C.O. w miedzi)
Zmieniłem nieco ułożenie tego przewodu i teraz dociska on do obudowy wtryskiwaczy ale i tak jest głośniej niż przed akcją. Może w wolnej chwili wsadzę go do pianki izolacyjnej (takiej jak do C.O. w miedzi)
Astra Caravan CNG 2004
Witam i ja ponownie po przeprowadzonej reanimacji mojej zafiry- a mianowicie padły mi dwa wtryski równocześnie.odkupiłem dwa używane od Pawła K. który zamontował nowy komplet. znajomy poskładał listwe na dwóch moich i dwóch innych wizualnie i o inych numerach seryjnych Pawła. po zmontowaniu okazało sie ze auto pali i jezdzi
co mnie mówiąc szczeże zdziwiło bo nie wierzyłem w sukces tej akcji.
Tak czy tak moja zafira to najbardziej felerne ałto jakie miałem. wczoraj znowu
auto odmówiło współpracy - zapaliła sie kontrolka czek i silnik zaczoł pracować
nierówno, gasnąć i sie ksztusić. po wpince pod kompa okazało sie że cały czas ałtomatycznie wskakują mi błędy od prawie wszystkich czujników. Prawdopodobnie
moduł szlak trafił mówiąc językiem technicznym. Jak ktoś miał podobny przypadek to prosze o pomoc, podpowiedż czy cokolwiek.
co mnie mówiąc szczeże zdziwiło bo nie wierzyłem w sukces tej akcji.
Tak czy tak moja zafira to najbardziej felerne ałto jakie miałem. wczoraj znowu
auto odmówiło współpracy - zapaliła sie kontrolka czek i silnik zaczoł pracować
nierówno, gasnąć i sie ksztusić. po wpince pod kompa okazało sie że cały czas ałtomatycznie wskakują mi błędy od prawie wszystkich czujników. Prawdopodobnie
moduł szlak trafił mówiąc językiem technicznym. Jak ktoś miał podobny przypadek to prosze o pomoc, podpowiedż czy cokolwiek.
Witam wszystkich uczetników forum,
Powazanie zastanawiam sie nad zakupem Opela Zafiry 1.6 2004 CNG. Auto ma przjechane nieco ponad 70tys.
Czy moglibyście powiedzieć z jakimi problemami w instalcji CNG powininem sie liczyc na 100%? Chodzi mi o typowe i pewne usterki które pojawiaja sie, a moment ich pojawienia zalezy np. od liczby km .... Przeczytalem dyskusję na formum, ale nie potrafię ocenić, czy problemy o których piszecie to ogólne przypadłości posiadania CNG w tym modelu?
Powazanie zastanawiam sie nad zakupem Opela Zafiry 1.6 2004 CNG. Auto ma przjechane nieco ponad 70tys.
Czy moglibyście powiedzieć z jakimi problemami w instalcji CNG powininem sie liczyc na 100%? Chodzi mi o typowe i pewne usterki które pojawiaja sie, a moment ich pojawienia zalezy np. od liczby km .... Przeczytalem dyskusję na formum, ale nie potrafię ocenić, czy problemy o których piszecie to ogólne przypadłości posiadania CNG w tym modelu?
Piotr
-
tigercng
- Moderator
Witam,
Są dwie najczęstsze przypadłości Zafir CNG.
Jedna to uszkodzenia cewek elektrozaworów na butlach. Występuje po różnym czasie, teoretycznie zależnym od użytkowania samochodu. U mnie jednak wystąpiła po zaledwie 30 tys. km. Szczęśliwie jest to proste do naprawienia, a części łatwe do zdobycia.
Druga to uszkodzenia wtryskiwaczy gazowych spowodowane olejem sprężarkowym pompowanym razem z gazem do butli. Zależne ściśle od miejsca, gdzie się tankuje. Nie słyszałem np. o takim wypadku dla samochodów tankujacych na Kasprzaka od jesieni 2006, kiedy miała miejsce modernizacja stacji. Ja jeżdżę bez odolejacza, i nie mam żadnych problemów z wtryskami, odpukać.
Wiem z różnych źródeł, że próby samodzielnego naprawienia tego uszkodzenia często kończą się niepowodzeniem, i że dopiero akcja serwisowa, gdzie wymieniany jest cały kołnierz łącznie z wszystkimi wtryskami, oraz montowany jest odolejacz, przywraca silnik do życia.
Najwięcej z nas to przejechał chyba pdomanski, ale nie miał żadnego z wymienionych problemów z CNG, także o 100% nie ma mowy.
Pozdrawiam
Są dwie najczęstsze przypadłości Zafir CNG.
Jedna to uszkodzenia cewek elektrozaworów na butlach. Występuje po różnym czasie, teoretycznie zależnym od użytkowania samochodu. U mnie jednak wystąpiła po zaledwie 30 tys. km. Szczęśliwie jest to proste do naprawienia, a części łatwe do zdobycia.
Druga to uszkodzenia wtryskiwaczy gazowych spowodowane olejem sprężarkowym pompowanym razem z gazem do butli. Zależne ściśle od miejsca, gdzie się tankuje. Nie słyszałem np. o takim wypadku dla samochodów tankujacych na Kasprzaka od jesieni 2006, kiedy miała miejsce modernizacja stacji. Ja jeżdżę bez odolejacza, i nie mam żadnych problemów z wtryskami, odpukać.
Wiem z różnych źródeł, że próby samodzielnego naprawienia tego uszkodzenia często kończą się niepowodzeniem, i że dopiero akcja serwisowa, gdzie wymieniany jest cały kołnierz łącznie z wszystkimi wtryskami, oraz montowany jest odolejacz, przywraca silnik do życia.
Najwięcej z nas to przejechał chyba pdomanski, ale nie miał żadnego z wymienionych problemów z CNG, także o 100% nie ma mowy.
Pozdrawiam
-
Paweł K Rzeszów
- CNG car: Zafira 2003r.
Witam - od razu się wytłumaczę ponieważ mam zaległości jak widzę ale niestety to wina "czasopochłaniacza":D -Córa mi się urodziła 14 marca i tak to jest ... 
Mechanik miał za zadanie odkręcić stary i zakręcić nowy całkowicie uzbrojony kolektor, uszczelki o których pisałem to tylko uszczelki między kolektorem a głowicą - poza tym to mechanik który reanimuje mi sprintery ..jak narazie przez 3 lata raz nawalił (przez swoją głupotę ) wybaczyłem ...tigercng pisze:Dodaj, że mechanik musi być naprawdę doświadczony w tej branży, bo inaczej można skończyć jak Misiu15go, więc ostrożnie ...
... na ten temat szczegóły poda "rufio " ponieważ jemu się to przytrafiło - czy to wina stacji czy zbieg nieszczęśliwych okoliczności - nie wiem ... ale wiem że takie rzeczy dzieją się tylko w autach bez separatorów i prawdopodobnie tylko u nas w kraju ...tigercng pisze:W Krakowie są dwie stacje, na Balickiej i na Siewnej. Napisz, na której to się stało.
zawór gazu zakupiłem na ebayu u Pana Marka w Koszalinie tak ja mi podpowiedzieliście jedynie dodatkowo musieliśmy wymienić rurkę bo ... za diabła nie szło go zakręcić -po prostu za krótko jej byłotigercng pisze:Jak w końcu załatwiłeś sprawę króćca/zaworu tankowania CNG, co go Tobie wykręcili ?
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
A jednak okazalo sie że moduł jest o.k a przepięcia były przez walnięty czujnik ciśnienia gazu. Może ktoś ma jakieś możliwości załatwienia takiego czujnika. znajduje sie on na górnej ściance reduktora.
A co do stacji w krakowie to może tylko zbieg okoliczności ale akurat po dwukrotnym zatankowaniu na Siewnej padł mi wtrysk.
A co do stacji w krakowie to może tylko zbieg okoliczności ale akurat po dwukrotnym zatankowaniu na Siewnej padł mi wtrysk.
tłumik
Muszę wymienić tłumik końcowy (Zafira CNG 2003 rok). Ponieważ od tradycyjnej Zafiry nie pasuje (prawdopodobie ma inne wymiary), trzeba odciąć rury i wspawać sam tłumik do starych rur. Czy ktoś już to robił (od jakiego samochodu) lub może wie ile kosztuje orygialny Oplowski
Opel Zafira 1,6 CNG
-
tigercng
- Moderator
Od zwykłej Zafiry raczej nie będzie pasował, nawet jak przespawasz rury - pudło ma inny kształt.
Nowe tłumiki do Zafiry A CNG znajdziesz w cenie od 99 euro na niemieckim ebay'u
http://search.ebay.de/search/search.dll ... category0=
Przynajmniej będziesz miał porównanie do cen u naszych dealerów.
Spróbuj też poszukać dobrej używki na szrocie gdzieś u nas. Ja kupiłem za śmieszne pieniądze kompletny wydech z przyciągniętego od helmutów rozbitka, z przebiegiem 10 tys. km.
Poza tym wiem, że pasuje wydech od Zafiry B CNG. Niektórzy kierowcy wymienili oryginalny wydech na właśnie taki. Zaleta to pozbycie się rury biegnącej pod belką skrętną - wylot spalin w modelu B jest pod podwoziem przed butlami, a nie z tyłu.
Pozdrawiam
Nowe tłumiki do Zafiry A CNG znajdziesz w cenie od 99 euro na niemieckim ebay'u
http://search.ebay.de/search/search.dll ... category0=
Przynajmniej będziesz miał porównanie do cen u naszych dealerów.
Spróbuj też poszukać dobrej używki na szrocie gdzieś u nas. Ja kupiłem za śmieszne pieniądze kompletny wydech z przyciągniętego od helmutów rozbitka, z przebiegiem 10 tys. km.
Poza tym wiem, że pasuje wydech od Zafiry B CNG. Niektórzy kierowcy wymienili oryginalny wydech na właśnie taki. Zaleta to pozbycie się rury biegnącej pod belką skrętną - wylot spalin w modelu B jest pod podwoziem przed butlami, a nie z tyłu.
Pozdrawiam
-
tigercng
- Moderator
Certyfikaty na butle bez 110R
Poniżej dzięki uprzejmości kolegi czaman załączam bezcenne certyfikaty na butle z firmy MCS, które były montowane w Zafirach od marca 2002 prawdopodobnie aż do września 2002.
Butle te nie mają nabitych homologacji 110R, przez co niestety inspektorzy z TDT robią trudności przy wydawaniu papieru pt. "decyzja zezwalająca na eksploatację urządzenia" koniecznego do rejestracji auta.
Przedstawienie poniższych dokumentów inspektorowi załatwia sprawę, o ile numery seryjne zamontowanych butli pokrywają się z zakresem na tych dokumentach.
Butle 32,2L od 1443304 do 1443803 (pierwsza licząc od przodu)

Butle 29,0L od 1443804 do 1444303 (druga licząc od przodu)

Butle 23,8L od 1444304 do 1444803 (trzecia i czwarta licząc od przodu)

Jeszcze raz podziękowania i pozdrowienia dla kolegi czaman
Butle te nie mają nabitych homologacji 110R, przez co niestety inspektorzy z TDT robią trudności przy wydawaniu papieru pt. "decyzja zezwalająca na eksploatację urządzenia" koniecznego do rejestracji auta.
Przedstawienie poniższych dokumentów inspektorowi załatwia sprawę, o ile numery seryjne zamontowanych butli pokrywają się z zakresem na tych dokumentach.
Butle 32,2L od 1443304 do 1443803 (pierwsza licząc od przodu)

Butle 29,0L od 1443804 do 1444303 (druga licząc od przodu)

Butle 23,8L od 1444304 do 1444803 (trzecia i czwarta licząc od przodu)

Jeszcze raz podziękowania i pozdrowienia dla kolegi czaman
- kefasps
- CNG car: Opel Zafira 2005
nowy użytkownik forum
Witajcie,
25-07-2008 kupiłem w salonie Opla Zafirę CNG. Jak wjechałem na autobahn z powrotem zapalił mi się check engine i reszta drogi była z prędkością 80-100km. W sumie po przyjeździe zadzwoniłem do sprzedawcy i przedstawiłem problem. On mnie wysłał do serwisu Opel (wiedziałem który w moim sąsiedztwie nie boi się CNG) i komp. powiedział że cewki walnięte. Tak więc kurierem z Niemiec dostałem nową cewkę i świece. To nie rozwiązało problemu. Dalej była wizyta u mojego mechanika ktory rozłożył ręce i wysłał mnie do swego elektronika. Elektronik po 2 dniach zabawy z moim autem stwierdził że elektronika jest ok. Mój mechanik i elektronik powiedzieli że brak kompresji. Teraz auto jest znowu w Oplu i od tygodnia jest robiona głowica i etc. Decyzję o robieniu auta podjąłem jak Niemcy zaklarowali mi zwrot/ dokładkę 450Eur do naprawy. I teraz we wtorek mam badanie z urzędnikiem z UDT na butle i jadę rejestrować. Masakra umysłowa. Przyznam że auto kupiłem za dobrą cenę, ale nikt mi nie powiedział że takie "jaja" będą.... Udręczenie....
25-07-2008 kupiłem w salonie Opla Zafirę CNG. Jak wjechałem na autobahn z powrotem zapalił mi się check engine i reszta drogi była z prędkością 80-100km. W sumie po przyjeździe zadzwoniłem do sprzedawcy i przedstawiłem problem. On mnie wysłał do serwisu Opel (wiedziałem który w moim sąsiedztwie nie boi się CNG) i komp. powiedział że cewki walnięte. Tak więc kurierem z Niemiec dostałem nową cewkę i świece. To nie rozwiązało problemu. Dalej była wizyta u mojego mechanika ktory rozłożył ręce i wysłał mnie do swego elektronika. Elektronik po 2 dniach zabawy z moim autem stwierdził że elektronika jest ok. Mój mechanik i elektronik powiedzieli że brak kompresji. Teraz auto jest znowu w Oplu i od tygodnia jest robiona głowica i etc. Decyzję o robieniu auta podjąłem jak Niemcy zaklarowali mi zwrot/ dokładkę 450Eur do naprawy. I teraz we wtorek mam badanie z urzędnikiem z UDT na butle i jadę rejestrować. Masakra umysłowa. Przyznam że auto kupiłem za dobrą cenę, ale nikt mi nie powiedział że takie "jaja" będą.... Udręczenie....
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++