jestem nowym posiadaczem zafiry A CNG pali na 3 gary
-
ozialukasz
- CNG car: zafira 1,6
jestem nowym posiadaczem zafiry A CNG pali na 3 gary
Witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem nowym posiadaczem zafiry a z 2005 r 1,6CNG
Mam problem z pracą silnika a mianowicie i na benzynie i na gazie silnik pracuje jakby na 3 cylindrach nie ma mocy i mruga chekengine jak wciskam gaz do dechy hcek świeci cały czas
proszę o pomoc jak sprawdzić metodą błyskową nr błędu złącze 10 pin. przeczytałem już wiele postów i mam jedno pytanie jak sprawdzić czy uszkodzone wtryski lub głowica albo jeszcze coś innego
Proszę o pomoc mieszkam w Katowicach podajcie jakiś konkretny warsztat
Mam problem z pracą silnika a mianowicie i na benzynie i na gazie silnik pracuje jakby na 3 cylindrach nie ma mocy i mruga chekengine jak wciskam gaz do dechy hcek świeci cały czas
proszę o pomoc jak sprawdzić metodą błyskową nr błędu złącze 10 pin. przeczytałem już wiele postów i mam jedno pytanie jak sprawdzić czy uszkodzone wtryski lub głowica albo jeszcze coś innego
Proszę o pomoc mieszkam w Katowicach podajcie jakiś konkretny warsztat
-
maciek_r
Witaj
Po pierwsze sprawdź świece i przewody, miałem taki sam przypadek w astrze 1,6 cng. Na początku było wypadanie zapłonu na 3 cylindrze i takie same objawy jak piszesz ( jakieś one są felerne- bo zawsze 3
) Skończyło się tym trzeba było na nowo gwintować gniazdo świecy, poprostu sobie wylatywała, co się dokręciło to robiła się luźna. Co do błędów to możesz zrobić tzw. wypedałowanie czyli przekręcasz kluczyk do zapalenia kontrolek wciskasz gaz i hamulec jednoczesnie
kody tutaj: http://www.zafiraklub.pl/forum/viewtopic.php?t=173
mam nadzieje że pomogłem
Po pierwsze sprawdź świece i przewody, miałem taki sam przypadek w astrze 1,6 cng. Na początku było wypadanie zapłonu na 3 cylindrze i takie same objawy jak piszesz ( jakieś one są felerne- bo zawsze 3
kody tutaj: http://www.zafiraklub.pl/forum/viewtopic.php?t=173
mam nadzieje że pomogłem
-
ozialukasz
-
ozialukasz
-
maciek_r
to może zacznij od akumulatora
a z kodów wynika że coś na bank jest z ukł zapłonowym, sprawdzałeś świece? jeśli któraś była luźna to może być to przyczyną, no i w jakim są stanie, jeśli nie znasz przeszłości auta to najlepiej wymień na takie http://www.opel-madry.pl/index.php?k=635&p=111 nic innego nie bierz, bo później się to oddbije , jeśli świece nie pomogą to obstawiam cewkę zapłonową, koszt ok 700zł
ale to orginał GM,są zamienniki
Ostatnio zmieniony pn kwie 16, 2012 14:22 przez maciek_r, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bieganek
- CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002
Weź nie strasz kolegi - oryginał Delphi można mieć za 350 z przesyłką, Boscha za 500. Wymiana własnoręczna, więc robocizna 0 zł.maciek_r pisze: obstawiam cewkę zapłonową, koszt ok 700zł
Tak w ogóle to jakaś epidemia? Mi dopiero co też poszła cewka...
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony wt kwie 17, 2012 13:59 przez Bieganek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kajmanek
- CNG car: Opel Zafira B CNG 2007
Witam !
ja miałem taki sam przypadek w marcu podobne objawy <bulgotanie > silnik chodzi na trzy gary ,podjechałem do mojego gaziaża M-Gas w krakowie -diagnoza cewka -380zł zamiennik,po wymianie bez problemów wszystko chula
pozdrawiam
ja miałem taki sam przypadek w marcu podobne objawy <bulgotanie > silnik chodzi na trzy gary ,podjechałem do mojego gaziaża M-Gas w krakowie -diagnoza cewka -380zł zamiennik,po wymianie bez problemów wszystko chula
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt kwie 17, 2012 16:36 przez kajmanek, łącznie zmieniany 1 raz.
kajmanek
-
ozialukasz
Witam dzięki za informacje dzisiaj byłem u mechanika sprawdzić kompresje i wyszło że na 2 cylindrze jest spadek do 9 pozostałe 16 więc najprawdopodobniej trzeba robić głowice ale jeszcze jestem umówiony u innego mechanika
Po wykasowaniu błędów związanych z słabym akumulatorem pozostaje tylko jeden 0302
Po wykasowaniu błędów związanych z słabym akumulatorem pozostaje tylko jeden 0302
Ostatnio zmieniony śr kwie 18, 2012 10:08 przez ozialukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ozialukasz
Witam wszystkich
Ponieważ myślę że ten post będzie użyteczny opisuję moją historię
po drugiej diagnozie badania kompresji okazało się że jest OK poprzedni mechanik musiał coś źle zmierzyć, kolejna diagnoza to komputer jutro wysyłam do sprawdzenia i napiszę o rezultacie. próbowałem podmienić cewkę zapłonową na używaną która miała być sprawna ale auto chodziło jeszcze gorzej teraz czekam na diagnozę kompa
napiszę jak będę coś wiedział pozdrawiam wszystkich
po drugiej diagnozie badania kompresji okazało się że jest OK poprzedni mechanik musiał coś źle zmierzyć, kolejna diagnoza to komputer jutro wysyłam do sprawdzenia i napiszę o rezultacie. próbowałem podmienić cewkę zapłonową na używaną która miała być sprawna ale auto chodziło jeszcze gorzej teraz czekam na diagnozę kompa
-
Paweł K Rzeszów
- CNG car: Zafira 2003r.
Witamozialukasz pisze:Witam wszystkich
W mojej zośce i znajomego trafił się ułamany kabelek przy wtyczce wchodzącej do cewki zapłonowej - tam są cztery kabelki na każdy baniak ... sprawdź dobrze bo to trafia się często przy oplach ,a może akuratnie tylko wystarczy lutowanie i izolacja
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
-
ozialukasz
-
Paweł K Rzeszów
- CNG car: Zafira 2003r.
Powiedz które Kolego chcesz podmieniać wtryskiwacze ? Benzynowe czy gazowe???ozialukasz pisze:powiedzcie czy można zamienić wtryskiwacze między sobą w celu wyeliminowania ich usterki
Jeżeli napisałeś że usterka jest i na benzynie i na gazie to czemu chcesz wtryski podmieniać ??? Jeżeli Cię na to stać to OK ... Tylko że normalnie myśląc to jest problem elektryczny lub mechaniczny - co wykluczam bo podobno sprawdziłeś ciśnienia i niby OK ... Wyżej napisałem Ci gdzie bez pomocy "fachowców" zacznij szukać , później sprawdź resztę postów odnośnie elektryki
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
-
ozialukasz
chciałbym podmienić gazowe
ponieważ dzisiaj rano jadąc do pracy tylko na paliwie auto chodziło normalnie problem z paleniem na 3 cylindry pojawił się dopiero gdy przełączyłem auto na CNG i potem już i na gazie i na paliwie chodził źle więc myślę że to wina jakiś odczytów z gazu i potem komp szaleje dodam że komputer sprawny po naprawie u kolesi w RUMI
kablami od cewki ruszałem na wszystkie sposoby i nie zauważyłem aby była jakaś różnica więc raczej przerwy nie ma ale dla pewności proszę o schemat połączeń z komputerem to przemierzę miernikiem
ponieważ dzisiaj rano jadąc do pracy tylko na paliwie auto chodziło normalnie problem z paleniem na 3 cylindry pojawił się dopiero gdy przełączyłem auto na CNG i potem już i na gazie i na paliwie chodził źle więc myślę że to wina jakiś odczytów z gazu i potem komp szaleje dodam że komputer sprawny po naprawie u kolesi w RUMI
kablami od cewki ruszałem na wszystkie sposoby i nie zauważyłem aby była jakaś różnica więc raczej przerwy nie ma ale dla pewności proszę o schemat połączeń z komputerem to przemierzę miernikiem
ozialukasz, na podstawie objawów które opisujesz wychodzi na to że masz uszkodzony któryś wtryskiwacz gazowy(do sprawdzenia po podłaczeniu pod jakieś użądzenie djagnostyczne)
opisze dlaczego po gazie nie pracuje na PB:
W momencie wystapienia wielokrotnego wypadania zapłonów na danym cylindrze sterownik odłącza ten cylinder aby nie doszło do uszkodzenia głowicy(odłączenie nastepuje na obu paliwach) po nacisnieciu przycisku zmiany paliwa na PB sterownik w dalszym ciągu nie załącza uszkodzonego wtryskiwacza(choc tak naprawdę my chcemy włączyć sprawny benzynowy).
Aby autko zaczeło chodzic normalnie tzn na 4 cylindry, należy autko zgasić i uruchomić ponownie. pozdro
opisze dlaczego po gazie nie pracuje na PB:
W momencie wystapienia wielokrotnego wypadania zapłonów na danym cylindrze sterownik odłącza ten cylinder aby nie doszło do uszkodzenia głowicy(odłączenie nastepuje na obu paliwach) po nacisnieciu przycisku zmiany paliwa na PB sterownik w dalszym ciągu nie załącza uszkodzonego wtryskiwacza(choc tak naprawdę my chcemy włączyć sprawny benzynowy).
Aby autko zaczeło chodzic normalnie tzn na 4 cylindry, należy autko zgasić i uruchomić ponownie. pozdro