Kilka pytan : eksploatacja , wyposażenie

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
eqbs

Kilka pytan : eksploatacja , wyposażenie

Post autor: eqbs »

To mój pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów. Przymierzam się do kupna auta zasilanego CNG, osobiście szukam auta z fabryczna instalacja. Nasuwa mi się kilka pytań.
1. Czy auta z fabryczna instalacja posiadają koła zapasowe czy są to tylko zestawy naprawcze :?:
2. Jakie są koszty eksploatacji auta, chodzi mi o koszty przeglądów rejestracyjnych :?: Z tego co przeczytałem na forum to co 3 lata muszą być wykonywane rewizje butli które kosztują ok 200zl od butli, a nawet próby ciśnieniowe :?:
3. Czy w autach z fabryczna instalacja na butlach są zawsze wybite homologacje R110 (chodzi mi o roczniki po 05r), czy też zawsze lepiej sprawdzić, chciałbym aby znajomy dla mnie sprowadził auto.
4. Czy też jeszcze dochodzą jakieś inne koszta eksploatacji auta :?: Dopiero z forum dowiedziałem się o rewizjach butli, może jeszcze czegoś nie wyszukałem :wink:
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Witam!
1. Z reguły jest to zestaw naprawczy.
2. Przegląd na SKP kosztuje ok. 60 zł drożej, tyle co za LPG. Dozór TDT na 3 lata od 82 zł (Rzeszów) do 200 zł za butlę. Próba ciśnieniowa po 10 latach 350 zł za butlę.
3. Po 2005 mają zawsze R110 - dotyczy aut europejskich.
4. Nie ma dodatkowych kosztów (żadne wymiany filtrów, regulacje itp. nie są potrzebne).
Pozdrawiam.
eqbs

Post autor: eqbs »

Dziękuje za odpowiedź .
Czy są różnice w jakości gazu na stacjach tak jak ma to miejsce z LPG :?:
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Nie ma żadnych różnić jeśli chodzi o jakość gazu w Polsce. Jest to wysokometanowy gaz ziemny, tzw. H gas.

Może być natomiast różnica jeśli chodzi o ciśnienie. Ale na większości stacji w Polsce kompresory przyzwoicie nabijają samochód. Dla osiągnięcia maksymalnego zasięgu należy po zatankowaniu do pełna odczekać z 10 - 15 minut, po czym dobić gazem jeszcze raz pojazd. Zawsze tam trochę więcej gazu wejdzie :)
Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”