Opel Zafira z Allegro prośba o pomoc.

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
ekobi
CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

Post autor: ekobi »

Zaręczam Ci, że nie ma lepszego forum o CNG niż to. ;)

A tak na poważnie - jeśli ktoś wie, to pewnie coś napisze. Akurat w przypadku Twojego pytania, jest to o tyle trudne, że wybór autka jest sprawą subiektywną. Znacznie łatwiej wypowiedzieć się na temat usterki technicznej, chociaż pewnie też nie wszystkie były przez forumowiczów przerabiane (na szczęście ;)). Mi na przykład na początku wakacji strzeliła w Zafirze przepona bezpieczeństwa (zawory Landi Renzo, numer Opel 08 85 431, cena 30 zł) - o tym na forum nic nie było.

Jeśli chodzi o wybór autka, to nie znam się na tym, więc za bardzo Ci nie pomogę. Ja sam kupowałem w Germanii w kwietniu tego roku model Zafiry z roku 2005. Byłem w Dortmundzie z opłaconym człowiekiem, którego wyszukałem na allegro, a który mnie dowiózł, a na miejscu doradził czy warto iść w ten egzemplarz. Doradzał w sensie 'poza - CNG', bo jeśli chodzi o instalację CNG to brałem samochód w prawie ciemno - tyle tylko, że z autoryzowanego salonu Opla zaraz po przeglądzie, więc liczyłem na tzw. 'niemiecką solidność'. W sumie nie zawiodłem się - już w Polsce wyszło, że miałem uszkodzoną jedną cewkę elektrozaworu (popularna usterka), którą wymieniono mi w serwisie CNG na zamiennik Tartarini i teraz mam cztery butle sprawne. W Germanii przy zakupie dostałem od Opla dwa komplety felg aluminiowych oraz nowe opony, więc jesteśmy z nimi 'conajmniej kwita' ;)

Polecam sprowadzenie autka z CNG z Niemiec - polskie oferty, jak to było zresztą pisane na forum, mają często haczyki (niewłaściwa rejestracja - jeśli Ci zależy, samochód bity, kręcony, itd). Są to oczywiście większe koszty (mi wyszło +1500 za samo zarejestrowanie sprowadzanego, za tańszy będzie mniejsza akcyza oczywiście, +400 za legalizację butli w TDT, + koszty wyprawy), ale jest chociaż w czym wybierać. Bez obejrzenia autka naprawdę trudno jest coś sensownego doradzić.

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony pn sie 09, 2010 09:25 przez ekobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Daniel Chorzów

Post autor: Daniel Chorzów »

Wilam
Dziękuję za odpowiedź.Tak się złożyło,że przez brak odpowiedzi zakupiłem autko na LPG.Więc o CNG mogę zapomnieć na parę lat lub na dłużej.
Istotnie forum jest bardzo ciekawe i wiele rzeczy się tu dowiedziałem i jestem wdzięczny za wszystkie informacje jakie są na forum i na stronie cng.auto.pl
Jedynie co mnie boli to chęć odpisania i wieki czekanie na odpowiedź.Jestem też na forum o T4 czyli transporterze i odpowiedzi mam już tego samego dnia.Ale tam jest więcej ludzi z takimi autami.
Bardzo ubolewam,że nikt się nie odezwał wcześniej.
Jeżeli tak bardzo wam zależy na promocji CNG w Polsce i chcecie mieć więcej osób z tym paliwem to powinniście być bardziej aktywni na forum,bo ludzie z takich stron czerpią jakąś wiedzę.Ja nie dostałem odpowiedzi na swoje nurtujące pytania a i nie mogłem czekać dłużej.
Moja gorąca prośba na przyszłość: BĄDŹCIE BARDZIEJ AKTYWNI bo jak czytam posty to bardzo się cieszycie jak Wam przybywa kolejny posiadacz autka z CNG ale nie za bardzo potraficie kogoś zmotywować (brak odpowiedzi na forum na zadane pytanie/a) do kupna takie autka.
Jeżeli kogoś uraziłem moim postem to bardzo przepraszam.

Pozdrawiam
Daniel
Daniel
ekobi
CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

Post autor: ekobi »

Polskiego użytkownika auta na CNG może czekać tyle niespodzianek, że nie powinien zrażać się takimi drobiazgami jak kilkudniowy brak odpowiedzi na forum ;)

Aktywność jest proporcjonalna do ilości użytkowników, stąd problem. Podejrzewam, że użytkowników forum o T4 jest z kilkadziesiąt razy więcej...
Ostatnio zmieniony pn sie 09, 2010 11:31 przez ekobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Daniel Chorzów

Zgadza się jest ich więcej ale pisałem o tym w poprzedniej wiadomości.Tylko jeśli zależy Wam na promocji CNG to powinniście odwiedzać forum i udzielać odpowiedzi na pytania bo w przeciwnym razie forum jest jak dla mnie martwe.I tak jak pisałem,że jak ktoś się pochwali swoim nowym autem z CNG to od razu są komentarze ale jak ktoś ię pyta to wybacz ale 4 dni czekać na odpowiedź to jakieś nieporozumienie jak dla mnie.Dlatego kupiłem auto z LPG,bo nie mam czasu aby czekać aż tyle.
I gdyby nie to to może sam bym miał autko z CNG a tak to straciliście kolejnego użytkownika CNG.
Być może tak straciliście nie tylko 1 a wielu wcześniej też.
Po prostu bądźcie AKTYWNI. I nie tłumaczcie się,że Was jest mniej ale zawsze jesteście.
Za pewne dostajecie info na mail,że ktoś napisał na forum itp. więc wystarczy tylko zajrzeć i odpisać nawet cokolwiek.

Pozdrawiam
Daniel
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

To nie jest problem ilości użytkowników, ale poruszanej tematyki:

1. Samochód kupuje się po oględzinach samochodu, a nie ogłoszenia.
2. Kupno samochodu używanego w Polsce od osób innych niż rodzina lub znajomi jest bardzo ryzykowne.
3. Samochód na CNG, jeśli jest już zarejestrowany w Polsce, musi być prawidłowo zarejestrowany.
4. Butle CNG muszą mieć znak homologacji R110.
5. Samochody na CNG z instalacjami fabrycznymi są dużo lepszym wyborem od tych przerabianych.

Wszystkie, zaznaczam jeszcze raz z naciskiem wszystkie, te tematy były wielokrotnie poruszane na naszym forum.
Nie dziw się więc, że nie widzimy konieczności odpowiedzi na wielokrotnie wałkowany temat. Od tego służy opcja "szukaj".

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Daniel Chorzów

Oczywiście pewnie masz racje.Tylko,że ja pytam się o auta z ogłoszeń i gadanie,że auto kupuje się tylko od rodziny czy znajomych to wielkie gówno prawda i sorry za słownictwo.
Z rodziną to dobrze wychodzi ię tylko na zdjęciu.Sam kiedyś kupiłem od wujka i była to największa pomyłka.
Kolejna rzecz jak się ktoś pyta to należy odpowiedzieć bo nieładnie jest nie odpowiadać a poza tym napisałem w wątku,który był na forum.I czytałem tutaj wiele postów ale tak na prawdę nie za wiele można się dowiedzieć,jedynie nie które artykuły są bardzo dobre.
Na forum o T4 nikt mi nie doradza bym kupił auto od rodziny czy znajomych tylko w miarę rzetelnie piszą na co mam zwrócić uwagę gdy pojadę oglądać dane auto,piszą czy w ogóle warto pojechać,piszą już po oglądnięciu zdjęć czy auto miało jakieś zdarzenia wcześniej(stłuczki itp) a Ty mi piszesz aby kupił auto od rodziny itp.To jest jakieś nieporozumienie.
Ten kto założył forum powinien zastanowić się po co je założył?Czy po to aby pytania zostawały bez odpowiedzi czy po to aby komuś pomóc,bo forum ma również nieść pomoc w temacie forum,czyli tematyce CNG

Pozdrawiam
Daniel
tigercng
Moderator

Daniel Chorzów pisze:auto kupuje się tylko od rodziny czy znajomych to wielkie (...) prawda i sorry za słownictwo.
Tak, to też kwesta słownictwa. Miałem na myśli osoby godne zaufania, niekoniecznie rodzinę. Sam kupowałem samochód w Niemczech przez mobile.de
Daniel Chorzów pisze:w miarę rzetelnie piszą na co mam zwrócić uwagę gdy pojadę oglądać dane auto,piszą czy w ogóle warto pojechać,piszą już po oglądnięciu zdjęć czy auto miało jakieś zdarzenia wcześniej(stłuczki itp)
Na co zwrócić uwagę ogladając auto pisaliśmy wielokrotnie. Po samych zdjęciach amatorzy, tacy jak my, niewiele powiemy. Wybierz jakiś konkretny samochód, to obejrzę zdjęcia, ale nie zrobię tego dla 12 samochodów. Sorry... ale to chyba faktycznie nie to forum.
Daniel Chorzów pisze:Ten kto założył forum powinien zastanowić się po co je założył?
Z pewnością nie jest to forum rzeczoznawców samochodowych dla wsparcia klientów kupujacych używane samochody w Polsce. Jeśli wybierzesz konkretny samochód lub problem który znamy z doświadczenia, pomożemy, ale Ty chyba oczekujesz czegoś innego. Z pewnością znajdziesz w necie jakieś bardziej odpowiednie źródło.

Pozdrawiam
Pitbull

Post autor: Pitbull »

http://otomoto.pl/opel-zafira-7-miejsc- ... 13418.html

Co myślicie o tych autach?? jakieś przerwy w drzwiach? a niby bezwypadkowa?

oraz

http://otomoto.pl/opel-zafira-cng-C17581660.html

na Polskich blachcach wieć może wszytko Ok, i można ominąć problemy z rejestracją w Polandzie...
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

myślenie jest w cenie

Post autor: kefasps »

Pitbull,

Sprawa jest prosta jak przysłowiowy drut.

Trzeba zaryzykować czas i trochę środków na sprawdzenie aut. Zdjęcia na Allegro i temu podobnych są robione tak aby jak najkorzystniej przedstawić pojazd.

Ja osobiście sugeruję ultra krytyczne podejście do każdego auta szczególnie w PL.

1. A szczególnie w sytuacji gdy w miejscowości sprzedawcy jest gaz ziemny ale tylko w kuchenkach.
2. Jeszcze bardziej jest podejrzane gdy ktoś sprzedaje auto po krótkiej eksploatacji (powyżej 6 miesięcy). Sprawa jest związana z unikaniem opodatkowania PIT (tylko PCC 2% płatne przez kupującego).
3. Nie słuchać niedorzecznych historyjek sprzedawców szczególnie gdy pasują do punktów 1 i 2 j.w.

Ja jednak sugeruję zakup auta bezpośrednio w innym kraju UE. Ja nie żałuję.

Pozdrawiam i udanych zakupów
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
Pitbull

Boje się tylko czy nie będzie problemów z rejestracją takiego auta...
wlodek_
CNG car: zafira B

Post autor: wlodek_ »

Pitbull pisze:http://otomoto.pl/opel-zafira-7-miejsc- ... 13418.html

Co myślicie o tych autach?? jakieś przerwy w drzwiach? a niby bezwypadkowa?

oraz

http://otomoto.pl/opel-zafira-cng-C17581660.html

na Polskich blachcach wieć może wszytko Ok, i można ominąć problemy z rejestracją w Polandzie...
Witam i przesylam linka odnosnie Zafiry CNG i ich ceny ,niestety po niemiecku ale zawsze mozna wyrobic sobie jakis poglad

http://www.autoscout24.de/ListGN.aspx?a ... lse&fuel=C
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

AD. http://otomoto.pl/opel-zafira-cng-C17581660.html

Na pewno większy przebieg! jak wytarta jest kierownica i gałka od biegów. Auto od handlarza. kto trzyma 2 kluczyki na jednym kółku. kierownica obrócona w miejsce najmniejszego wytarcia, od zimy auto nie chce się sprzedać. w ogóle nie widać śladów zadomowienia sie w aucie, gdzie te przeciwmgielne? zresztą w ogłoszeniu jest link do komisu. 120k km / 6 = 20k rocznie autem z cng?! troche za mało. nie widać otarć na krawędziach. do tego swetry kononowicza na fotelach: albo brudne albo przetarte. o to co można powiedzieć o aucie z fotki. a i dlaczego ma włączone światła a na fotkach sie nie świecą? i fajne zimówki.
Lepiej zredukować, niż później żałować.
iskat1973
CNG car: Jeszcze brak

Post autor: iskat1973 »

A ta:

http://allegro.onet.pl/idealna-zafira-o ... 26571.html

???????????????????????????????????
Pitbull

te nowe modelu mają chyba FAP??
chyba zrezygnuję i kupie znowu Diesla....
tigercng
Moderator

Żadne samochody z fabrycznym CNG nie mają filtra cząstek stałych. Taki filtr jest przy CNG zupełnie niepotrzebny - brak jest sadzy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”