A tak na poważnie - jeśli ktoś wie, to pewnie coś napisze. Akurat w przypadku Twojego pytania, jest to o tyle trudne, że wybór autka jest sprawą subiektywną. Znacznie łatwiej wypowiedzieć się na temat usterki technicznej, chociaż pewnie też nie wszystkie były przez forumowiczów przerabiane (na szczęście
Jeśli chodzi o wybór autka, to nie znam się na tym, więc za bardzo Ci nie pomogę. Ja sam kupowałem w Germanii w kwietniu tego roku model Zafiry z roku 2005. Byłem w Dortmundzie z opłaconym człowiekiem, którego wyszukałem na allegro, a który mnie dowiózł, a na miejscu doradził czy warto iść w ten egzemplarz. Doradzał w sensie 'poza - CNG', bo jeśli chodzi o instalację CNG to brałem samochód w prawie ciemno - tyle tylko, że z autoryzowanego salonu Opla zaraz po przeglądzie, więc liczyłem na tzw. 'niemiecką solidność'. W sumie nie zawiodłem się - już w Polsce wyszło, że miałem uszkodzoną jedną cewkę elektrozaworu (popularna usterka), którą wymieniono mi w serwisie CNG na zamiennik Tartarini i teraz mam cztery butle sprawne. W Germanii przy zakupie dostałem od Opla dwa komplety felg aluminiowych oraz nowe opony, więc jesteśmy z nimi 'conajmniej kwita'
Polecam sprowadzenie autka z CNG z Niemiec - polskie oferty, jak to było zresztą pisane na forum, mają często haczyki (niewłaściwa rejestracja - jeśli Ci zależy, samochód bity, kręcony, itd). Są to oczywiście większe koszty (mi wyszło +1500 za samo zarejestrowanie sprowadzanego, za tańszy będzie mniejsza akcyza oczywiście, +400 za legalizację butli w TDT, + koszty wyprawy), ale jest chociaż w czym wybierać. Bez obejrzenia autka naprawdę trudno jest coś sensownego doradzić.
Pozdrawiam,