Stacje CNG na Śląsku - stan rzeczywisty i plany
Stacje CNG na Śląsku - stan rzeczywisty i plany
Czy ktoś wie coś więcej na temat dostępności CNG na Śląsku. Czy poza stacją w Zabrzu i Tychach jest gdzieś jeszcze?
Czy słyszał ktoś cokolwiek na temat stacji w Katowicach? Na stronie PGNiGu jest w planach, ale jakie to są plany? Mierzone kalendarzem rocznym czy w dekadach?
Rozważam zakup samochodu zasilanego gazem. Wolałbym CNG ale do stacji w Zabrzu mam 15 km, co przy zasięgach samochodów rzędu 200-300km znacząco podniosłoby koszty eksploatacji (stacja leży zupełnie nie po drodze dokądkolwiek). Stację z LPG mam pod nosem.
Czy słyszał ktoś cokolwiek na temat stacji w Katowicach? Na stronie PGNiGu jest w planach, ale jakie to są plany? Mierzone kalendarzem rocznym czy w dekadach?
Rozważam zakup samochodu zasilanego gazem. Wolałbym CNG ale do stacji w Zabrzu mam 15 km, co przy zasięgach samochodów rzędu 200-300km znacząco podniosłoby koszty eksploatacji (stacja leży zupełnie nie po drodze dokądkolwiek). Stację z LPG mam pod nosem.
Prędkość zabija - zdjęcie z fotoradaru to kara za falsyfikację tej hipotezy
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Wszystkie dostępne stacje CNG w Polsce masz tutaj: mapa.cng.auto.pl
Nie liczyłbym na to że PGNiG wybuduje dla Ciebie stacje, ich strona dotycząca CNG nie jest aktualizowana a pracownicy wiedzę czerpią m.in z naszego portalu, z tego co pamiętam to plany wybudowania nowych stacji wiszą już tam kilka lat wiec nie można się tym sugerować.
Piszesz że do stacji masz 15km, ja do swojej mam 16, chociaż moja jest w centrum miasta i zawsze mam po drodze, kiedyś robiłem sobie wyliczenia i koszt przejechania 1km to coś około 0.17zł wiec musisz sobie wszystko dokładnie policzyć.
Piszesz że masz pod nosem stacje LPG, ja też ma takie i nie 1 tylko 3 w zasięgu 500m.
Tylko że taka zafira nie przejedzie 600tys km na lpg a na cng owszem.
Nie liczyłbym na to że PGNiG wybuduje dla Ciebie stacje, ich strona dotycząca CNG nie jest aktualizowana a pracownicy wiedzę czerpią m.in z naszego portalu, z tego co pamiętam to plany wybudowania nowych stacji wiszą już tam kilka lat wiec nie można się tym sugerować.
Piszesz że do stacji masz 15km, ja do swojej mam 16, chociaż moja jest w centrum miasta i zawsze mam po drodze, kiedyś robiłem sobie wyliczenia i koszt przejechania 1km to coś około 0.17zł wiec musisz sobie wszystko dokładnie policzyć.
Piszesz że masz pod nosem stacje LPG, ja też ma takie i nie 1 tylko 3 w zasięgu 500m.
Tylko że taka zafira nie przejedzie 600tys km na lpg a na cng owszem.
Nie liczę na to, że ktoś specjalnie dla mnie wybuduje stację w Katowicach
, tylko wydaje mi się, że są one naturalnym centrum aglomeracji śląskiej. Coś jak śródmieście w Warszawie. Teraz mapa stacji CNG na śląsku wygląda tak, jakby w Warszawie stacje były na Bielanach, Wilanowie i Wesołej. Mieszkając w Ursusie, wszędzie daleko (a odległości trzeba pomnożyć przez 1,5 - 2). Dojazd do Zabrza zajmuje mi dobre pół godziny, przy obecnych godzinach jej funkcjonowania mogę tankować raz w tygodniu. Auto musiałoby mieć zasięg min. 400km na gazie, żeby nie jeździć przez połowę czasu na benzynie (a z tego co widziałem to rzadkość).
Ze względu na peryferyczność położenia stacji w Zabrzu w stosunku do moich typowych tras, muszę liczyć drogę razy 2 (30km)
Argument z żywotnością jest bardzo dobry. Spotkałem się z nim już, tylko nie umiem dotrzeć do wyjaśnienia dlaczego na CNG auto pojeździ dłużej a na LPG krócej. Chodzi mi o wyjaśnienie bardziej precyzyjne niż stwierdzenie że LPG niszczy silnik.
Ze względu na peryferyczność położenia stacji w Zabrzu w stosunku do moich typowych tras, muszę liczyć drogę razy 2 (30km)
Argument z żywotnością jest bardzo dobry. Spotkałem się z nim już, tylko nie umiem dotrzeć do wyjaśnienia dlaczego na CNG auto pojeździ dłużej a na LPG krócej. Chodzi mi o wyjaśnienie bardziej precyzyjne niż stwierdzenie że LPG niszczy silnik.
Prędkość zabija - zdjęcie z fotoradaru to kara za falsyfikację tej hipotezy
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Widziałeś kiedyś silnik samochodu który był zasilany LPG? Ja widziałem, było tam dużo białej mazi. Widziałeś może filtr LPG? Sam syf. Na ostatniej konferencji byłem na wykładzie na którym pani z Orlenu z laboratorium opowiadała jak w Polsce poprawiają jakość LPG, kwasami itp. Wspominała też o szlamie który zbiera się w cysternach zbiornikach i razem z gazem jest przepompowywany do zbiorników samochodowych itp. Pamiętaj że LPG to produkt pochodny od ropy i żeby mieć LPG należy produkować PB. LPG to mieszanka 2 produktów propanu i butanu tylko nigdy nie wiadomo ile jest czego i ma to przełożenie na prace silnika. Pewnie słyszałeś o częstej wymianie kabli wysokiego napięcia w samochodach LPG albo strzelaniu w kolektorze w przypadku CNG nie ma z tym problemu. Metan to prosty węglowodór CH4 który spala się całkowicie nie wydzielając żadnego nagaru, jeśli chcesz potwierdzenia tej tezy sprawdź sobie co jest na rurze wydechowej samochodu LPG a potem zobacz jaka jest czysta rura wydechowa CNG.tachys pisze:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marcys
- CNG car: Scorpio LPG
dotyczy tylko instalacji podcisnieniowych - wazna adnotacja - niesprawnych!bartekk pisze:Pewnie słyszałeś o częstej wymianie kabli wysokiego napięcia w samochodach LPG albo strzelaniu w kolektorze
wszystkie moje auta z LPG maja czyste wydechy! to nie diesel.bartekk pisze:jeśli chcesz potwierdzenia tej tezy sprawdź sobie co jest na rurze wydechowej samochodu LPG a potem zobacz jaka jest czysta rura wydechowa CNG.
bartekk pisze:Widziałeś kiedyś silnik samochodu który był zasilany LPG? Ja widziałem, było tam dużo białej mazi.
ja widzialem sporo... i zaden ale to zaden nie mial bialej mazi... tzw majonez poswtaje przy polączeniu plynu z chlodnicy z olejem - tylko co ma do tego LPG?