Wolne obroty i najlepszy olej
wolne obroty
Witam!!!
Mam awarię w mojej Zafirze, a mianowicie brak wolnych obrotów. Na biegu jałowym jest ok. 2000-2300 obr. Jest tak samo na gazie jak i benzynie. Komp nic nie pokazuje. Znajomy mechanik po rozmowie telefonicznej stwierdził iż padł silniczek krokowy (jest w montowany w przepustnicę - jeden moduł).
Mam awarię w mojej Zafirze, a mianowicie brak wolnych obrotów. Na biegu jałowym jest ok. 2000-2300 obr. Jest tak samo na gazie jak i benzynie. Komp nic nie pokazuje. Znajomy mechanik po rozmowie telefonicznej stwierdził iż padł silniczek krokowy (jest w montowany w przepustnicę - jeden moduł).
Opel Zafira 1,6 CNG
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Miałem to samo!!!
Pojechałem do ASO w Łomiankach.
Zrobili: czyszczenie przepustnicy + układu, reset komputera.
Cena: 377zł
Pozdrawiam
Bartek
Zrobili: czyszczenie przepustnicy + układu, reset komputera.
Cena: 377zł
Pozdrawiam
Bartek
- kefasps
- CNG car: Opel Zafira 2005
Re: wolne obroty
shenn pisze:Witam!!!
Z mojego doświadczenia powiem Ci, że też miałem zwariowane obroty i była prozaiczna przyczyna. Mianowicie gumowy wąż który idzie od obudowy filtra powietrza się wypinał z swojego drugiego końca. Ten drugi koniec jest nie widoczny jak się stoi przed silnikiem, ale udało mi się z jednej strony trochę zsuną tak aby z drugiej nabić na tyle, że do dziś mam spokój.
Mam pytanie tego rodzaju. Moja Zafira ma 177tkm i mam mały dylemat co do wymiany oleju. Silnik mam zalany 10-W40 Opel i mam na nim przejechane 10 miesięcy i 16tkm. Wiem, że w tym aucie robi się 30tkm lub rok. Czytałem teraz w Motorze aby sie tym nie sugerować i wymieniać w miarę często, gdyż tych 30tkm to olej w dobrej kondycji pod koniec tego dystansu może nie przeżyć.
Oczywiście to drobny problem. Myślę, że trzeba się trzymać tego roku i robić max 20tkm.
Co uważacie?
Piotr z Poznania
-
tomig
- CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
Mój mechanik mówił, że przetestował te 30 tkm na corsach które jeździły w "L" - koło 120 tkm padał silnik - dlatego mi zalecał żeby jednak co 15-20 tkm tym bardziej, że głównie poruszam się po mieście. A nie przyłapałem go jeszcze na próbie naciągania dlatego jestem skory w to uwierzyć. Pytanie czy te 30 tkm to nie wymysł dla EKOLOGI......
- bartekk
- Kontakt:
Olej wymieniam w swojej Zafirze
co 30 000km (2 razy w roku)
Co ile wymieniać? To faktycznie dobre pytanie. Ale prawda jest taka że jak używasz tylko CNG i bardzo mało jeździsz na PB to nie ma potrzeby się martwić o częstą wymianę oleju. Warunek, używaj dobrego oleju (w Polsce bardzo dużo jest podrobionych olei).
Po wymianie oleju z przebiegiem 30tys mój olej wygląda jak miód spadziowy:)
Oczywiście jak dużo podróżujesz w korkach i często jeździsz na PB, wtedy pomyśl o częstszym wymianie oleju.
Co ile wymieniać? To faktycznie dobre pytanie. Ale prawda jest taka że jak używasz tylko CNG i bardzo mało jeździsz na PB to nie ma potrzeby się martwić o częstą wymianę oleju. Warunek, używaj dobrego oleju (w Polsce bardzo dużo jest podrobionych olei).
Po wymianie oleju z przebiegiem 30tys mój olej wygląda jak miód spadziowy:)
Oczywiście jak dużo podróżujesz w korkach i często jeździsz na PB, wtedy pomyśl o częstszym wymianie oleju.
- bartekk
- Kontakt:
Do zafiry wlewam
Quaker State
Fully Synthetic
5W40
Fully Synthetic
5W40
-
TBW
- CNG car: BRAK w Planach Renault Scenic
Wiem ze temat dawno nie odwiedzany ale moze mi ktos odpisze, planuje kupic renault scenic od mojej mamy wlasnie w cng, z tym ze auto ma jedna wade, na benzynie chodzi pieknie na wolnych obrotach a na cng..coz, mowiac krotko gasnie lub spada ponizej 500 obr. i wpada w drgawki, moje pytanie brzmi, co to moze byc i ile moze kosztowac naprawa:)?
- supermajku
- CNG car: swift 4x4 mk2 lpg
Re: Wolne obroty i najlepszy olej
Witam na forum.
W mojej Zafirze nieoczekiwanie pojawił się problem z samoczynnym zwiększeniem obrotów silnika na biegu jałowym tak na Pb jak i CNG. nadmienił że wypadł mu wąż przy filtrze powietrza i miał podobnie.
Zaglądałem tam i prawdę mówiąc nie widzę tam żadnego węża przy tym filtrze. Może ktoś miał podobne zdarzenie i coś może dopowiedzieć?
W mojej Zafirze nieoczekiwanie pojawił się problem z samoczynnym zwiększeniem obrotów silnika na biegu jałowym tak na Pb jak i CNG. nadmienił że wypadł mu wąż przy filtrze powietrza i miał podobnie.
Zaglądałem tam i prawdę mówiąc nie widzę tam żadnego węża przy tym filtrze. Może ktoś miał podobne zdarzenie i coś może dopowiedzieć?
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: Wolne obroty i najlepszy olej
Jest podłączony od dołu grubej rury między filtrem, a przepustnicą, bliżej przepustnicy. Przez ten wąż usuwane są spaliny, które dostały się do skrzyni korbowej, tzw. odma.