Sprawdź dostępność na Giełdzie pojazdów CNG - kliknij tutaj
---
Witam,
mam takie auto - Volvo V70 bifuel, czyli benzyna 2,4 + instalacja CNG. Auto z 2002 roku, zbiorniki benzyny i gazu wystarczają na ok. 250 km każdy.
Chętnie odpowiem na ew. pytania.
Pozdrawiam,
Pawel Volvo V70
Ostatnio zmieniony sob lut 06, 2010 12:40 przez Pawel_V70, łącznie zmieniany 5 razy.
Witam,
dorzucam parę szczegółów do opisu mojego Volviaka.
Jest to V70 2002 rok, silnik 2,4 5-cylindrów, fabryczna instalacja CNG. Skrzynia automat 5 biegowy z opcją zimową.
Spalanie benzyna:
ok. 8-9 litrów w trasie, 10-12 w cyklu miejskim
Spalanie CNG:
ok. 7-8m3 / 100km
Auto ma butle 72l co przy ciśnieniu 200-220 atm pozwala zatankować do 18m3 gazu co wystarcza na 200-250 km. Wlew gazu razem z wlewem benzyny.
Komfort jazdy na gazie taki sam jak na benzynie. Mogę potwierdzić, że jest różnica w jakości gazu !!! najlepszy dotychczas tankowałem w Czechach (do 250 atm :- we Frytku i Znojmo) i w Austrii.
Auto pali bez problemu (odpala na benzynie - zawsze) Na gazie pracuje tak samo jak na benzynie. Skrzynia idealna. Mocy trochę za mało - auto waży od groma - nie polecam zwolennikom spotowego stylu jazdy.
Super wygodne kombi. Super bezpieczne - 8 poduszek + kurtyny. Systemy korekcji toru jazdy - nie udało mi się - mimo kilku prób - wprowadzić auto w poślizg.
Jżeli macie jakieś pytania - zapraszam.
PS. mieszkam w Łodzi gdzie jest olbrzymi problem z tankowaniem auta gazem. Mam dosyć "partyzantki" - chciałbym normalnie - jak każdy Europejczyk - podjechać na stację, zapłacić i zatankować. Nie rozumiem, dlaczego nikt nie chce wejść w budowę sieci zasilania CNG w naszym kraju. To może i pewnie jest biznes jak każdy inny - na dodatek wspierany przez Unię.
Pozdrawiam Łodziaków.
Pawel_V70 pisze:
PS. mieszkam w Łodzi gdzie jest olbrzymi problem z tankowaniem auta gazem. Mam dosyć "partyzantki" - chciałbym normalnie - jak każdy Europejczyk - podjechać na stację, zapłacić i zatankować. Nie rozumiem, dlaczego nikt nie chce wejść w budowę sieci zasilania CNG w naszym kraju. To może i pewnie jest biznes jak każdy inny - na dodatek wspierany przez Unię.
Pozdrawiam Łodziaków.
Paweł, niestety polska rzeczywistość jest okrutna i bezsensowna. Każdy logistyk czy inwestor zainteresowany CNG zauważyłby, że to właśnie w okolicach Łodzi powinna powstać stacja CNG, która będzie miała największy obrót w całej Polsce - krzyżuja się tam najważniejsze szlaki komunikacyjne kraju o największym ruchu - krajowa 1 i 2 oraz w niedalekiej przyszłości również autostrady A1 i A2.
Jednak biurokracja i opór urzędników oraz PGNiGe nie zna granic. Ale obiecuję, że jako CNG FORUM nie pozostaniemy wobec sprawy bierni i postaramy się podjąć odpowiednie działania.
Zakupiłem na początku tego roku identycznego Bi-fuela z tego samego roku. Zauważyłem że na wolnych obrotach czasami pływa na gazie . Jeżeli jest zimny po przejechaniu kilku kilometrów czasami zaczyna gwałtownie tracic obroty po czym potrafi zgasnąć . Przy próbie powtórnego uruchomienia ma trudności z zapaleniem na benzynie i czuć wtedy gaz. Zdarza sie to rzadko ale jednak mnie to niepokoi. Zauważyłem po podniesieniu maski że w reduktorze CNG ( myślę że tak się to urządzenie nazywa ) jest miejsce gdzie tak jakby brakowało jakiegoś zaworka. Po przełączeniu na CNG przez ten otwór ( który jest gwintowany) dmucha dosyć silnie powietrze ( myślę że może przez to czuć ten gaz ) dopasowałem śrubkę i wkręciłem ją w to miejsce. Czy zrobiłem dobrze nie wiem ?. Wydaje mi śię że spalanie jest trochę za wysokie ostatnio zaczeło oscylować okolo 10m3/setkę w tym 70% w trasie( spokojnej jazdy)
witam wszystkich serdecznie jako nowy uzytkownik forum, nie posiadam jeszcze samochodu na cng ale zamierzam już niedługo.
mam pytanie i prośbę dotyczącą informacji procedur dotyczacych rejestracji samochodu z cng ( V70), na co zwracac uwage przy zakupie, od którego rocznika homologacja jest już europejska itd. itp. w allegro znalazłem taki samochód http://allegro.pl/item374053594__okazja ... ypad_.html
jezeli to nie jest nietakt prosze o porade dotyczacą tego samochodu w kontekście problemów bądź ich braku przy rejestracji. z góry dziekuje za pomoc
Kolego pochodze ze Zdunskiej Woli (40 km na zachod od Lodzi). Planuje budowe pierwszej stacji CNG w woj. Lodzkim. Mam juz podpisana umowe z PGNiG i czekam tylko na projekt i wykonanie przylaczenia. Jak dobrze pojdzie na wiosne bedzie juz funkcjonowac pierwsza stacja CNG w lodzkiem. Pozdrawiam
moded pisze:Kolego pochodze ze Zdunskiej Woli (40 km na zachod od Lodzi). Planuje budowe pierwszej stacji CNG w woj. Lodzkim. Mam juz podpisana umowe z PGNiG i czekam tylko na projekt i wykonanie przylaczenia. Jak dobrze pojdzie na wiosne bedzie juz funkcjonowac pierwsza stacja CNG w lodzkiem. Pozdrawiam
Miejmy nadzieję, że wszystko przebiegnie tak jak piszesz w swoim poście Byłaby to świetna wiadomość, gdyż w tym województwie brak stacji CNG jest najbardziej odczuwalny...
Witam,
to bardzo optymistyczna wiadomość, trzymam kciuki. Czy możesz zdradzić gdzie dokładnie planujesz uruchomic stację ? (znam dobrze trasę Łodź - Sieradz - Wieluń) ?
Czy uwzględniasz ew. budowę nowej linii (trasy) S8 ?
W Łodzi było juz parę przymiarek do budowy stacji ale póki co skończyło się na planach.
Witam
Jestem tu nowy i chciałbym zadać pytanie w kwestii zakupu auta z zagranicy z fabryczną instalacją CNG. Mam zamiar kupić Volvo v70 z roku 1997 z fabryczną istalacją CNG. Czy taka transakcja ma jakikolwiek sens z punktu widzenia bzdurnych przepisów dotyczących homologacji zbiorników. A tak na marginesie ile zbiorników znajduję się w tej instalacji.
Pozdrawiam
Grzegorz
grzesik pisze:Witam
Jestem tu nowy i chciałbym zadać pytanie w kwestii zakupu auta z zagranicy z fabryczną instalacją CNG. Mam zamiar kupić Volvo v70 z roku 1997 z fabryczną istalacją CNG. Czy taka transakcja ma jakikolwiek sens z punktu widzenia bzdurnych przepisów dotyczących homologacji zbiorników. A tak na marginesie ile zbiorników znajduję się w tej instalacji.
Pozdrawiam
Grzegorz
Cześć Grzegorz ,
Sprawdziłem że 19.09 przesłałem Tobie wyczerpującą informację na temat tej kwestii.
Bzdurne w tym momencie, jest dążenie do zafundowania sobie problemów.Ewidentnie transakcja nie ma sensu.Przepisy są jakie są.Ten temat przewijał się na forum " tysiącę " razy.
Czy ktos jeszcze wsrod uzytkownikow tego forum oprocz pawel i sniper ma volvo z fabryczna CNG? Jaki wg Was jest najpopularnieszy samochod na tym forum? Zafira
Witam,
Zastanawialem sie powaznie nad kupnem v70, ale nie znalazlem odpowiedniego egzemplarza w dobrej cenie, wiec zdecydowalem sie na kupno zafiry. Jak na razie jestem zadowolony bo jednak 100km wiecej na cng niz w v70 to znaczna roznica. Moze nie jest to ta klasa auta co volvo, ale jak na razie jestem bardzo zadowolony. Przekonalem sie juz do gabarytow tego kompaktowego vana i pakuja swojego goralaMTB bez zdejmowania kol. Fabryczna instalacja to jest to co polecam. pozdrawiam
Witam wszystkich jako świeżo zarejestrowany forumowicz!
Nie czuję się tu nowy bo zacząłem przeglądać to forum długo przed zakupem Volvo, a mam je juz od roku. Po przejechaniu ponad 25kkm na CNG mam zdecydowanie pozytywne doświadczenia z moim samochodem. Sama instalacja CNG jak i pozostałe mechanizmy działają bez zarzutu. Polecam wymianę filtra gazu (250 zł w firmie Perfekt -patrz dział serwisy), co zapewnia prawidłowe działanie instalacji. Poza tym instalacja na podzespołach firmy Necam, zamontowana w fabryce Volvo (nie u podwykonawcy jak w Fordach), jest praktycznie bezobsługowa, chociaż precyzyjna diagnostyka jest możliwa przez system OBD pod który instalacja jest podłączona.
Spalanie w mieście 10m3, w trasie 6-10m3 zależnie od prędkości
Zawsze chciałem mieć takie coś
Właśnie po to, by wozić ją
Czterysta, pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa....
Siedem jeden ma do setki (no może trochę więcej)