Zdecydowanie odradzam. Reduktory dostępne na alledrogo i nie pochodzące z Zafiry CNG lub Combo CNG lub Astra CNG są z reguły na ciśnienie 2 bar zamiast 8 bar. Taki reduktor, mimo podobieństwa, na nic Ci się nie przyda.tomek3570 pisze:nie z opla chodź bardzo podobny
zafira po zatankowaniu nie przerzuca na gaz
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: zafira po zatankowaniu nie przerzuca na gaz
dzięki, w takim razie narazie rozejrzę się za samą cewką
witam
stanęło na tym że zawór całkowicie się zaciął jak zostawiłem samochód na parę dni na paliwie i nie pomagało chuchanie i dmuchanie na cewkę, dopiero gdy jedna osoba przełączała a druga stukała lekko kluczem w zawór to załapał.Kupiłem już drugi reduktor L-R z opla combo 2008, niestety nie dostałem separatora. Cewki i tak nie mogłem nigdzie dostać , jakaś nie typowa, a co jak by się okazało ze to przycina się zawór, dlatego zdecydowałem się na wymianę, jestem umówiony z mechanikiem od gazu po niedzieli krzyknęli sobie 100 zł jak nie będzie dużo przeróbek (sam się nie podejmuje bo z moim szczęściem zaraz coś się urwie i później i tak wychodzi więcej jak u mechanika)chciałem żeby założył dodatkowy zawór przy listwie, ale powiedział że nie ma sensu,odezwę się później i spróbuje to wszystko jakoś podsumować.
stanęło na tym że zawór całkowicie się zaciął jak zostawiłem samochód na parę dni na paliwie i nie pomagało chuchanie i dmuchanie na cewkę, dopiero gdy jedna osoba przełączała a druga stukała lekko kluczem w zawór to załapał.Kupiłem już drugi reduktor L-R z opla combo 2008, niestety nie dostałem separatora. Cewki i tak nie mogłem nigdzie dostać , jakaś nie typowa, a co jak by się okazało ze to przycina się zawór, dlatego zdecydowałem się na wymianę, jestem umówiony z mechanikiem od gazu po niedzieli krzyknęli sobie 100 zł jak nie będzie dużo przeróbek (sam się nie podejmuje bo z moim szczęściem zaraz coś się urwie i później i tak wychodzi więcej jak u mechanika)chciałem żeby założył dodatkowy zawór przy listwie, ale powiedział że nie ma sensu,odezwę się później i spróbuje to wszystko jakoś podsumować.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Z radością informuję, że demontaż i przemycie przepustnicy środkiem do czyszczenia hamulców firmy TRW w areozolu (akurat nie miałem pod ręką benzyny) wyeliminowało tę przypadłość.tigercng pisze:Mam taki sam objaw, ale na obu paliwach, na gazie, jak i na benzynie. Podejrzewam blokującą się przepustnicę.tomek3570 pisze:odpali na sekundę i gaśnie
na początku chciałbym przeprosić że tak długo to trwało ,ale chciałem mieć pewność że wymiana reduktora coś dała i wygląda na to ze jest w porządku tankuje do pełna i się nie stresuje ze z stacji wrócę na paliwie ,a jak się coś będzie działo to mam dostęp do części L-R bo do tego reduktora afs zawór nie do kupienia. Mechanik który wymieniał reduktor dodatkowo stwierdził że nie trzyma któryś zawór na butli,ale chyba to nie istotne jak trzyma ten na reduktorze? chociaż to dłuższe odpalanie rano nadal pozostało.