PGNiG - nowe stacje CNG

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

"Parkiet" odgrzał starą informację ze stycznia o planach PGNiGu dotyczących nowych stacji, więc zweryfikowałem co nieco z tych danych.
Tu jest link do pełnej treści. Przytoczę fragment:
Parkiet 2008-07-09 pisze:Grupa ma też w planach na najbliższe lata otwarcie stacji w okolicach: Szczecina, Olsztyna, Poznania, Łodzi, Warszawy, Kielc, Częstochowy, Wałbrzycha, Gliwic, Katowic, Sosnowca, Cieszyna, Zakopanego i Nowego Sącza. Jeszcze w tym roku na południu Polski powinny powstać co najmniej dwa obiekty w wymienionych lokalizacjach.
Toczą się rozmowy z prywatnymi inwestorami (przedsiębiorstwa komunikacyjne) w Zabrzu, Gliwicach i Sosnowcu, jednak największe szanse rokuje PKM Katowice na ul. 1 Maja 152.
Nie będzie na razie stacji w Częstochowie, a szkoda, bo brak jest w ogóle stacji na trasie katowickiej. Podobno komunikacja miejska w Częstochowie nie jest zainteresowana, aby jeździć taniej... Ten symptom jest też znany w innych miastach - także w stolicy. Wiadomo przecież, że droga komunikacja to możliwośc uzyskania wyższych zysków z biletów, oraz niemały bakszysz od dostawców paliw płynnych zmuszonych do ustawiania się w "przetargach".
Nie będzie też stacji CNG w Nowym Sączu.
Ostatnio zmieniony śr lip 16, 2008 18:56 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

W Częstochowie jest troche inna sytuacja, bo oni mają tramwaje i są raczej zainteresowani rozbudową komunikacji miejskiej na szynach.

Ale inna sprawa, że jeśli powstałaby tam taka stacja miałaby spory zbyt w ruchu tranzytowym, jak i u kierowców w samej Częstochowie. Przecież to nie małe miasto z 260.000 mieszkańców...
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator

administrator pisze:W Częstochowie jest troche inna sytuacja, bo oni mają tramwaje i są raczej zainteresowani rozbudową komunikacji miejskiej na szynach.
Coś słaby taki argument. Tramwaje są też w Toruniu, Krakowie, Elblągu i paru innych miastach, gdzie jeździ komunikacja na CNG.
Rozbudowa komunikacji tramwajowej jakoś nie przeszkadza im w rozwijaniu floty CNG :?
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2009 11:56 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
gd

Post autor: gd »

tigercng pisze:Tramwaje są też w Gdyni, Krakowie, Elblągu i paru innych miastach, gdzie jeździ komunikacja na CNG.
Rozbudowa komunikacji tramwajowej jakoś nie przeszkadza im w rozwijaniu floty CNG :?
W Gdyni sa trolejbusy i napewno nie bedzie tramwajow. Tiger nie czepiam sie tylko prostuje.
Uwazam, ze robisz na tym forum bardzo dobra robote.
:grin:
tigercng
Moderator

Masz rację, tramwaje widziałem w Gdańsku, a nie w Gdyni.
Zamiast Gdyni wstawiłem Toruń :smile:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2009 11:56 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Bendzi
CNG car: Peugeot 206 1,6

Post autor: Bendzi »

Ostatnio miałem chwile czasu i napisałem kilka maili dotyczących stacji CNG na śląsku. Wysłałem zapytania dotyczące otwarcia nowych stacji pod adresy znalezione na stronie http://www.pgnig.pl/ Mineły z 2 tygodnie i na żadnego nie dostałem odpowiedzi, ale ku mojemu zdziwieniu oddzwonił do mnie na komórke Pan z Warszawy informując mnie że stacja w Sosnowcu zostanie otwarta w marcu oraz że planują w tym roku otwarcie stacji w Zabrzu. Mówił że plany były już na zeszły rok ale mieli problem z postawieniem stacji w planowanej lokalizacji. Zmienili już lokalizację na inna i stacja ma być prawdopodobnie otwarta na jesień 2009 roku. Wypytał się mnie też jaki posiadam samochód i czy wykorzystuję go do celów prywatnych czy też może jeździ w firmie.
PEUGEOT 206 1,6 CNG
administrator
Administrator

To jestem pełen podziwu wobec postawy kogoś z centrali. Ja pisałem kilka maili do pgnig z zapytaniem o nowe stacje na terenie Gazowni Wielkopolskiej. Niestety dotąd nie dostałem odpowiedzi. Chodziło mi przede wszystkim o udostępnienie do użytku publicznego stacji CNG w Pile. Przykład Kielc pokazuje, że pomimo małej wydajności kompresora można stację udostępnić kierowcom. Czekamy na więcej ifnormacji w sprawie stacji CNG w Zabrzu.

Wszystkie planowane stacje CNG zaznaczyliśmy na mapie stacji CNG kolorem żółtym:

http://mapy.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&h ... 775391&z=6
Karol Wieczorek
wieslaw
CNG car: fiat multipla

Post autor: wieslaw »

Czy ktos wie kiedy powstana nowe stacje cng w polsce? Ja mieszkam w Nowym Saczu i najblizsza stacja cng jest w Jasle czy Tarnowie ,czyli ok 70km.Sprzydala by sie stacja w Nowym Saczu,patrzac na inne mniejsze miasta ktore maja , a my nie! :???:
wieslaw
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

Znając pgnig żebyś mieszkał na polach naftowych albo miał nieskończone zapasy gazu ziemnego to i tak nic by z tym nie zrobili ponieważ NIKT NA TYM NIE ZAROBI albo nikt się tym nie zainteresuje. Na przetargu natomiast można zrobić wała na kilka mln złotych i utworzyć kilka miejsc pracy dla najbliższej rodziny.
Niestety wieslaw jedyną alternatywą dla Ciebie jest zakup domowej sprężarki lub dalsze odwiedzanie "najbliższych" stacji :neutral:
Ze swojej strony gratuluję odwagi użytkowania auta przy takich odległościach do stacji.
Ostatnio zmieniony ndz gru 12, 2010 15:31 przez mateusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
;)
arystotes

Post autor: arystotes »

Niestety wieslaw jedyną alternatywą dla Ciebie jest zakup domowej sprężarki lub dalsze odwiedzanie "najbliższych" stacji :neutral:

Jestem tu nowy i zastanawiam się nad kupnem samochodu z instalacją cng (głównie opel zafira); ponieważ jestem z Poznania przeczytałem temat o problemach z tankowaniem w Poznaniu - stąd moje pytanie o możliwości samodzielnego tankowania (domowa sprężarka) i konsekwencji z tym związanych?
administrator
Administrator

Tutaj szeroko rozpisujemy się na ten temat:
http://cng.auto.pl/forum/przydomowe-stacje-cng-vf19.htm
Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”