albo okaże się, że istnieje 251 odmian cewek, zaworów i osłon, albo ja jestem mało kumaty.
1) żeby zdjąć osłonę tylnych butli, u mnie, Zośka 04.2005, nie ma potrzeby zdejmowania tylnego tłumika. Jedyny ciężki moment, to ta śrubka wspominana przez Tigera, jeśli dobrze pamiętam, na przedniej pionowej ściance osłony tylnej, po stronie pasażera. Przekichany dostęp od strony belki skrętnej. U mnie po poluzowaniu osłony tylnej ( wzdłuż samochodu u góry osłony ) po stronie za kierowcą i zdjęciu tylnego koła dało się wymienić cewkę, bez ściągania całej osłony.
2) moja Zośka miała akcję wymiany butli zrobioną chyba w Niemczech ( butle są koloru czerwonego ) i cewki na zaworach są takie jak na reduktorze, czyli na twoim ostatnim zdjęciu.
Ja takie cewki w zaprzyjaźnionym warsztacie LPG ( fakt, że po pewnych poszukiwaniach, problemem była średnica wewnętrzna ) zaopatrzyłem się latem zeszłego roku, po 35 PLN. Trzeba było tylko zmienić blachy, stara miała inną "dziurę".
Zapomniałem Ci odpowiedzieć, TAK, żeby zdjąć cewkę wystarczy odkręcić nakrętkę M5, później to już tylko kwestia na ile mocno "przyrdzewiała" blacha do korpusu zaworu. Jakbyś miał chęć kręcić za cewkę, to tylko "wkręcaj", gdyż w przypadku mocnego przyrdzewienia zaczniesz odkręcać trzpień zaworu i będzie ulatniał się gaz.
BTW Kielce są szybkie. Już wystawili aukcję z cewkami.