Zafira cng + instalacja lpg

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
a4kadiusz
Lokalizacja: śląsk (Jastrzębie-Zdrój), świętokrzyskie (Jędrzejów)

Zafira cng + instalacja lpg

Post autor: a4kadiusz »

Nigdzie w internecie nie spotkałem się z Zafirką z oryginalną instalacją CNG i dorobioną LPG. Co takim rozwiązaniu myślicie?
Prawie na pewno wiem, że jest to możliwe, znalazłem w internecie dwie niezależne wypowiedzi świadczące o tym, że w firmowych samochodach (konkretnie w Kangoo) takie modyfikacje były już.
Po co to? Wydaje mi się, że byłoby to niezłe rozwiązanie na dłuższe trasy i lekarstwo na niewielką ilość stacji CNG.
Pozdrawiam,
A4kadiusz.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

W Zafirze masz extra 14-litrowy zbiornik na benzynę. To w zupełności wystarcza na awaryjne dojazdy. Koszt dodatkowej instalacji LPG nigdy by się Tobie nie zwrócił. Poza tym montaż LPG to poważne ryzyko dla takiego wyspecjalizowanego samochodu. Kiepsko jest też z miejscem pod dodatkowy zbiornik LPG.
zibio76
CNG car: brak

Post autor: zibio76 »

ja widziałem fiata cienkiego vana z cng + lpg i podobno bez problemów to razem funkcjonowało...
a4kadiusz

tigercng pisze:W Zafirze masz extra 14-litrowy zbiornik na benzynę. To w zupełności wystarcza na awaryjne dojazdy. Koszt dodatkowej instalacji LPG nigdy by się Tobie nie zwrócił. Poza tym montaż LPG to poważne ryzyko dla takiego wyspecjalizowanego samochodu. Kiepsko jest też z miejscem pod dodatkowy zbiornik LPG.
Największą bolączką tego pomysłu jest rzeczywiście miejsce na butlę. Wybaczcie głupie pytanie, ale jestem ciekawy umiejscowienia koła zapasowego w zafirze - gdzie ono jest?
Jeśli chodzi o doświadczenie serwisantów w dobieraniu instalacji LPG to chyba tigercng masz rację - ryzykowne...
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

a4kadiusz pisze:Wybaczcie głupie pytanie, ale jestem ciekawy umiejscowienia koła zapasowego w zafirze - gdzie ono jest?
W Zafirze CNG nie ma koła zapasowego. Zamiast niego jest zestaw naprawczy (kompresorek 12V + szczeliwo) w schowku z tyłu po prawej stronie.
a4kadiusz

tigercng pisze:W Zafirze CNG nie ma koła zapasowego. Zamiast niego jest zestaw naprawczy (kompresorek 12V + szczeliwo) w schowku z tyłu po prawej stronie.
Dzięki za odpowiedź. Odrobinkę się zdziwiłem...
Co się zaś tyczy opłacalności podwójnej instalacji gazowej (cng +lpg) to w moim przypadku jest to konieczne... Spędzam dużo czasu w świętokrzyskim, które w przypadku stacji cng jest białą plamą i wtedy zafirka musiałaby stać - bezsensu... Widzisz więc tigercng, że lpg, by tu rozwiązało problem. Poza tym za granicą czy cng czy lpg zawsze się gdzieś znajdzie bez większych modyfikacji trasy... tylko brak miejsca na zbiornik w wersji 7-osobowej komplikuje sprawę...
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Zainstaluj dodatkowy zbiornik na CNG w bagażniku.

Sam się zastanawiam czy cos takiego nie zrobić w swojej zafirze.
Zbiornik zainstalowałbym w bagażniku, chciałbym aby ten zbiornik można było by odkrecić i wymontować. Sterowanie elektrozaworem i cewkami chcialbym poprowadzić od 3 i 4 butli.

No właśnie czy czasami nie za dużo wymyślam?

Pozdrawiam
Bartek
mGas

LPG w miejsce CNG

Post autor: mGas »

Witam wszystkich.

Mamy już za sobą kilka takich przeróbek jako warsztat serwisujący CNG. Zwykle zgłaszają się do nas klienci znacznie oddaleni od stacji "metanowych", którzy nie lubią specjalnych wycieczek po gaz, pokonywanych na benzynie (korzyści z CNG wtedy drastycznie się zmniejszają)

Zwykle dodajemy instalacje IV gen ze zbiornikiem walcowym, poświęcając możliwość składania tylnych foteli (ostatni rząd w 7 osobowej). Przeważnie pada na instalację LR OMEGAS, ale działa także na innych np: STAG czy LOVATO. Opel po prostu tęskni za gazem :) i bardzo dobrze działa na instalacjach gazowych IV gen.

Zrobiliśmy również montaż LPG w miejsce oryginalnej instalacji CNG, tutaj zbiornik gazu powędrował pod podwozie w miejsce zbiornika CNG. Zmieniliśmy zbiornik benzynowy na pełnowymiarowy oraz oczywiście układ wydechowy. Ostatni przypadek wynikał z przeprowadzki klienta, a instalacja oryginalna przestała być używana (klient był zadowolony z niezawodnego samochodu)

Pozdrawiam i w razie pytań służę pomocą:
Marcin Matoga
Mgas Kraków
www.m-gas.pl
mGas

na gazie łatwiej
sasiadt
CNG car: Opel Zafira, 1,6

Post autor: sasiadt »

Mam pytanie Panie Marcinie.
Czy można jak wspominał bartekk mieć taką instalację wyjmowaną, tzn. w przypadku, gdy chcemy skorzystać z 3 rzędu miejsc lub mamy duży ładunek do przewiezienia aby wymontować tę instalację?

Myślę, że jest kilka osób, które na co dzień potrzebują jedynie 5 miejsc siedzących (ja nawet 2), ale istnieją przypadki wykorzystania pełnej funkcjonalności samochodu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”