usterka po konwersji

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
Jacek Ligowski
CNG car: VW TOURAN

Re: usterka po konwersji

Post autor: Jacek Ligowski »

tigercng pisze:Kampania: http://cng.auto.pl/forum/akcja-serwisow ... t1671.html

Jacek, napisz proszę co było przyczyną problemów :wink: Wszyscy czekają...
tigercng pisze:Kampania: http://cng.auto.pl/forum/akcja-serwisow ... t1671.html

Jacek, napisz proszę co było przyczyną problemów :wink: Wszyscy czekają...
Przepraszam za odwlekanie opisu usterki ale uwierzcie proszę,że aby to wszystko "rozkminić" i nie strzelić gafy przy raporcie , oprócz niezbędnego do pisania czasu, potrzebna jest jeszcze pewność..
Podczas tej awarii,działy się dziwne rzeczy i im bardziej zagłębiałem się w problem,tym moja fascynacja układem zasilania CNG w Touranie rosła :)
Zredaguję opis i na pewno go tu umieszczę.
Co do akcji VW pod tytułem 20T3 , to niestety mój Touran się na nią nie załapuje :(
Taką odpowiedż dostałem od serwisu AUTO VIVA,po podaniu numeru VIN.
Może mnie tam po prostu nie lubią...?
A może to dlatego,że mój Touran jest 7-miejscowy i mam nieco mniejsze 2 butle z tyłu,czyli "inne"??
Może dlatego,że był na rynek włoski a tam łagodniejszy klimat i mniej chemii jest w zimie??
Dziwne i być może kogoś z was zainteresuje,bo w opisie akcji,wyrażnie podany jest tylko okres produkcji objętych akcją pojazdów i mój Touran,te kryterium spełnia.
Jeśli nikogo nie zainteresuje,zrozumiem..
Bardzo ciekaw jestem waszych ewentualnych opinii,jeśli oczywiście w ogóle będą.
Pzdr
Plazmid
Awatar użytkownika
andyCNG
CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG

Post autor: andyCNG »

Hellou,
faktycznie, na wyszukiwarce VW dotyczącej Rueckrufaktionen, czyli akcji serwisowych) po wpisaniu Twojego VIN pokazuje, że nic nie znalazł. ...
http://www.volkswagen.de/de/servicezube ... ionen.html

Mój VIN to: WVGZZZ1TZ6W187686, 01.10.12 - 20T3, A-ERDGASTANKS (A-może tu być skrótem od Austausch, czyli wymiana), dołączam zrzut ekranu z wynikiem..

MOże faktycznie masz wszystko OK, jeśli masz możliwość, to z ciekawości jedź do jakiegoś warsztatu, Tourana na podnośnik i zdejmij osłonę tylnych butli, i zobacz, co tam się dzieje i jak to wygląda..
Dołączaam też zdjęcia moich butli... nie jest dobrze..

Pozdro
A
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Awatar użytkownika
andyCNG

Byłem dziś ponownie w VW serwis...)
Dowiedziałem się ciekawej rzeczy własnie o takim aucie, jak Twoje, czyli przeznaczone na rynek włoski.
po pierwsze: w opisie całej akcji wymiany butli w Touranach (code: 20T3) przeznaczonej dla serwisów, jest informacja (sam ją widziałem), że faktycznie wyłączone są z tej akcji serwisowej Tourany przeznaczone na rynek Italii, ponieważ (cytuję z pamięci..) auta te podlegają TAM cyklicznym akcjom wymiany butli, ..co 4 LATA!!!!! Więc jeśli dobrze zrozumiałem, Twój Touran albo już miał wymienione butle we Włoszech, albo się akurat na to nie załapał, i jest kicha. ALE... jeszcze jedna dobra wiadomość: auta (np.VW) kupione/przeznaczone na inne rynki niż Polski, Niemiecki, etc., wyłączone przez to z różnych akcji serwisowych, po nazwijmy to "zarejestrowaniu" ich w bazie danych np. w Polsce i tym samym przeznaczeniu ich do używania w Polsce, stają się autami "polskimi" i podlegają wtedy różnym akcjom. Jak to się robi - trzeba ugadać się z serwisem VW.
U mnie - nowe butle pojadą do UDT (w Bydgoszczy), tam na mój wniosek (upoważnienie dla serwisu VW) dostaną nową homologację na Poland. Potem wracają do warsztatu i zostają zamontowane, wtedy przyjeżdża Inspektor z UDT na miejsce i odbiera montaż butli i kwituje całość. Koszt pokrywa VW.
Całą akcja przesuwa się narazie na po majówce.
A
Jacek Ligowski

andyCNG pisze:Hellou,
faktycznie, na wyszukiwarce VW dotyczącej Rueckrufaktionen, czyli akcji serwisowych) po wpisaniu Twojego VIN pokazuje, że nic nie znalazł. ...

Mój VIN to: WVGZZZ1TZ6W187686, 01.10.12 - 20T3, A-ERDGASTANKS (A-może tu być skrótem od Austausch, czyli wymiana), dołączam zrzut ekranu z wynikiem..

MOże faktycznie masz wszystko OK, jeśli masz możliwość, to z ciekawości jedź do jakiegoś warsztatu, Tourana na podnośnik i zdejmij osłonę tylnych butli, i zobacz, co tam się dzieje i jak to wygląda..

Pozdro
A
quote="andyCNG"]Hellou,

Pozdro
A[/quote]
"Najprawdopodobniej" mam wszystko OK,bo auto z 2007 roku przy przebiegu 89000 będąc garażowane,raczej nie załapało usterek opisanych w akcji.Może nie powinienem,ale dodam:
Prowadzę serwis samochodowy w Warszawie.Przez 12 lat bez jakichkolwiek reklamacji,naprawialiśmy jako autoryzowany serwis,samochody marki Alfa Romeo i Fiat.
Butle w moim aucie obejrzałem dokładnie i nie znalazłem powodów,dla których w sposób ewidentnie widoczny,klasyfikowałyby się do wymiany.
NIE WIDZĘ JEDNAK,W TEJ OBSERWACJI, PRZECIWWAGI DLA OBSERWCJI/BADAŃ Volkswagena.
Albo ogłasza się akcję wymiany,bo producent butli w jakiś sposób zawódł,albo jego niedoróbki usprawiedliwia się klimatem..
Plazmid
Jacek Ligowski

andyCNG pisze:Byłem dziś ponownie w VW serwis...)
Dowiedziałem się ciekawej rzeczy własnie o takim aucie, jak Twoje, czyli przeznaczone na rynek włoski.
po pierwsze: w opisie całej akcji wymiany butli w Touranach (code: 20T3) przeznaczonej dla serwisów, jest informacja (sam ją widziałem), że faktycznie wyłączone są z tej akcji serwisowej Tourany przeznaczone na rynek Italii, ponieważ (cytuję z pamięci..) auta te podlegają TAM cyklicznym akcjom wymiany butli, ..co 4 LATA!!!!! Więc jeśli dobrze zrozumiałem, Twój Touran albo już miał wymienione butle we Włoszech, albo się akurat na to nie załapał, i jest kicha. ALE... jeszcze jedna dobra wiadomość: auta (np.VW) kupione/przeznaczone na inne rynki niż Polski, Niemiecki, etc., wyłączone przez to z różnych akcji serwisowych, po nazwijmy to "zarejestrowaniu" ich w bazie danych np. w Polsce i tym samym przeznaczeniu ich do używania w Polsce, stają się autami "polskimi" i podlegają wtedy różnym akcjom. Jak to się robi - trzeba ugadać się z serwisem VW.
U mnie - nowe butle pojadą do UDT (w Bydgoszczy), tam na mój wniosek (upoważnienie dla serwisu VW) dostaną nową homologację na Poland. Potem wracają do warsztatu i zostają zamontowane, wtedy przyjeżdża Inspektor z UDT na miejsce i odbiera montaż butli i kwituje całość. Koszt pokrywa VW.
Całą akcja przesuwa się narazie na po majówce.
A
W takim razie,pozostając w nadzieji,że jestem Polakiem i mieszkam w Polsce,poczekam na polską reakcję ,jako obywatel EUROPY po polskiej majówce...
Plazmid
Jacek Ligowski

Witam,
dzięki wpisowi andyCNG i chyba własnej nieustępliwości,postanowiłem odwiedzić dzisiaj dowolny serwis VW , INNY NIŻ AUTO VIVA i wytłumaczyć jeszcze raz, POWOLI , jak się ma akcja 20T3,do mojego samochodu.
Wybór padł na serwis Krotoski-Cichy w Nadarzynie,czyli dawny Sobkol.
Serwis ten,nie ma uprawnień związanych z instalacjami gazowymi,o czym zostałem poinformowany na wstępie ale wysłuchano mnie i NIE POZOSTAWIONO , SAMEMU SOBIE.
Doradca Serwisowy,Pan Roman Kok ,dokładnie sprawdził jeszcze raz,czy po numerze VIN,mój samochód podlega akcji(co się okazało - już wiemy).
Następnie BARDZO DOKŁADNIE, zapoznał się z warunkami akcji i doczytał,że nie uwzględnia się w niej samochodów,wypuszczonych na rynek włoski,z powodów które opisał wcześniej andyCNG.
Poprosił mnie o dowód rejestracyjny,sprawdził datę I-szej rejestracji w Polsce oraz wpis w dowodzie, potwierdzający badania instalacji CNG,przeprowadzone przez TDT(poprzedzające przecież I-szą rejestrację w Polsce).
Mój samochód jest z 2007 roku.Został zakupiony i zarejestrowany w 2010 a więc jako trzyletnie auto,nie zdążył się załapać na wymianę butli we Włoszech.
Dowód rejestracyjny wylądował w kserokopiarce.
Pan Roman Kok potwierdził w systemie,że mój samochód jest od 2010 roku użytkowany w Polsce,wręczył swoją wizytówkę i obiecał zadzwonić w czwartek.
MOŻNA ?????
Poza obligatoryjną koniecznością bycia w AUTO VIVIE, szerokim łukiem........
Dobrze wam wszystkim radzę!
Pzdr
Plazmid
Awatar użytkownika
andyCNG

Trzymam kcikuki! Czas na wspólne CNG-piwo jeszcze będzie.._))))
Pozdro
Jacek Ligowski

Raport z usterki :

Powodem awarii była sonda lambda I-szego rzędu (ta,która jest przed katalizatorem,na kolektorze wydechowym).
Uszkodzona,powodowała mętlik w składzie mieszanki,wywołując np.błąd zbyt wysokiego ciśnienia na listwie wtryskowej.
To wywoływało,opisane przeze mnie w pierwszym poście,szarpanie na gazie z wyłączeniem silnika włącznie a na benzynie,nierówną pracę.Wymieniłem wtryskiwacze gazu,winiąc je za ten stan rzeczy,bo niejako były technologicznie przystosowane do starego reduktora Teleflex,który wymieniłem 9 miesięcy wcześniej.
Wtryskiwacze były i są dobre.Różnica między starymi a nowymi polega na dyskretnej zmianie specyfiki pracy,umieszczonej w nich cewki.Teleflex jako reduktor sterowany mechanicznie(membrana),zasilał stary model wtryskiwaczy w stałe ciśnienie gazu.Reduktor Ventrex stworzony na potrzeby silnika 1.4 TSI , sterowany jest elektronicznie(coś na zasadzie silniczka krokowego) i zasila wtryskiwacze w gaz o zmiennym ciśnieniu w zależności od obciążenia silnika.Stąd zapewne oszczędniejsze spalanie ..ale do rzeczy:
Szarpanie było na tyle silne,że spowodowało przeskoczenie paska rozrządu o jeden ząb,co odkryłem dopiero na końcu,po sprawdzeniu całego układu zasilania.
Przestawienie się rorządu,powodowało wypadanie zapłonu,które także opisałem i które skierowało mnie na złe tory,bo usterki zacząłem szukać w dziale zasilania prądem.Wymieniłem wtedy przewody wysokiego napięcia,(od 2007 roku,miały prawo się zestarzeć),świece zapłonowe oraz "wypożyczyłem" i sprawdziłem cewkę.
Nic to oczywiście nie dało,bo w dalszym ciągu silnik był zalewany zbyt dużą ilością gazu albo benzyny a dodatkowo miał przestawiony rozrząd o czym jeszcze wtedy nie wiedziałem..
Na krótką chwilę pomagało przeprowadzanie adaptacji układu zasilania za pomocą KTS.
Sprawdziłem sprężanie na każdym z cylindrów,co pozwoliło wyeliminować podwieszanie się zaworów i gdy właściwie straciłem już nadzieję i koncept co robić dalej,"ujawnił" się rozrząd.
Ucieszyłem się bardzo,bo na szczęście nic z silnikiem się nie stało a poza tym,jak wtedy sądziłem : "wszystko się wyjaśniło".
Ustawienie rozrządu nic nie zmieniło,bo nie mogło.
Słynący z logicznego myślenia mechanik :wink: ,wyłapał uszkodzoną sondę ,badając parametry pracy,wszystkiego co związane z zasilaniem i jest możliwe do sprawdzenia na KTS.
Po wymianie sondy,Touran śmiga jak nowonarodzony :)
Mam nadzieję,że nigdy i nikomu taka awaria się nie zdarzy a nawet jeśli,to ten opis,chociaż troche pomoże.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc , dobre słowo oraz informacje o akcji z wymianą butli :)
Plazmid
Jacek Ligowski

cewka też padła..
Kolejność rzeczywista:
rozrząd - cewka - sonda lamda.
To jest właśnie ta pewność..
Plazmid
Awatar użytkownika
andyCNG

Jest szansa, że w moim Touranie zostaną wynienione takżę dwie pozostałe, duże, butle CNG! Serwis VW zaproponował taką akcję, ponieważ po zdjęciu osłon ze wszystkich butli okazało się, że duże także zaczynają się pokrywać nalotem i nie są już takie "piękne"..))) Po rozmowie z centralą główną VW warsztat dostał zielone światło na wymianę "rozszerzoną". Procedura papierologiczna - ta sama. Ustalam właśnie szczegóły z Autosar-em. Mam nadzieję, że będzie Happy End. Think positive...
Kolejne detale wkrótce..
pozdro.
A
zarbock
CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007

Post autor: zarbock »

Moje auto cały czas w AUTO VIVA, będzie już prawie miesiąc. Okazało się, że przytoczony serwis bo wymianie butli i wszystkich niezbędnych badaniach wysłał zapytanie do centrali VW kto ma pokryć koszty zatankowania auta i tak zleciał kolejny tydzień. Kiedy się o tym dowiedziałem poleciłem oczywiście zatankować autko na mój koszt ale wtedy okazało się, że jest nieszczelność na jednym ze złącz przy butlach więc trzeba je zamówić, wymienić, sprawdzić na szczelność no i kolejny tydzień z głowy.Dobrze,że mam auto zastępcze i nadzieję, że na tym koniec napraw i przy okazji nie wypuszczą mi całego gazu z butli bo znowu będą przepychanki kto ma za to zapłacić.
Jacek Ligowski

zarbock pisze:Moje auto cały czas w AUTO VIVA, będzie już prawie miesiąc. Okazało się, że przytoczony serwis bo wymianie butli i wszystkich niezbędnych badaniach wysłał zapytanie do centrali VW kto ma pokryć koszty zatankowania auta i tak zleciał kolejny tydzień. Kiedy się o tym dowiedziałem poleciłem oczywiście zatankować autko na mój koszt ale wtedy okazało się, że jest nieszczelność na jednym ze złącz przy butlach więc trzeba je zamówić, wymienić, sprawdzić na szczelność no i kolejny tydzień z głowy.Dobrze,że mam auto zastępcze i nadzieję, że na tym koniec napraw i przy okazji nie wypuszczą mi całego gazu z butli bo znowu będą przepychanki kto ma za to zapłacić.

Wymiana pozostałych butli,to nie uprzejmość a perspektywicznie skalkulowana konieczność.
Bowiem,czy dwie,pozostałe duże butle,nie objęte akcją,zostały pokryte innym materiałem,skoro wyprodukowane zostały,w tym samym czasie i przez tego samego producenta ?!..(ile jest aut,oprócz tych "włoskich",które mają za sobą wymianę zbiorników?)
Jak można inaczej sprawdzić szczelność połączeń po wymianie,jeśli nie poprzez zatankowanie nowo wymienionych butli "do pełna" ??!!..(może istnieje jakiś środek,który po teście całkowicie się neutralizuje?)
Jak wygląda TERAZ,ta cała "procedura wymiany podstawowych podzespołów instalacji cng,jakimi są butle",jeśli "głupia" wymiana reduktora z Teleflex na Ventrex,wymaga wymiany choćby wszystkich przewodów,po obu stronach reduktora(wg procedur VW)???!!!
Jak to się ma do zgłoszonej przeze mnie usterki i odpowiedzi serwisu AUTO VIVA , na mój problem (czytaj wyżej) ????!!!!!
Zaczynacie mi wierzyć,chociaż troszkę?Spróbujmy nie dać się traktować jak stado baranów,tylko dlatego,że jesteśmy na wschód od Odry.

Zgłosiłem mojego Tourana w AUTO VIVA.
Na oględziny stanu butli,jestem umówiony w środę,w samo południe.
Tego dnia,otworzę nowy wątek na forum p.t.: "Relacja z akcji 20T3 w VW Touran z Włoch,po uwzględnieniu jego użytkowania w Polsce"i akceptacji zmian przez TDT wg aktualnego dziennika ustaw " dotyczącego : pracochłonności oględzin wg obowiązujego cennika i w ogóle,przeprowadzania przez TDT,badań dopuszczających do użytkowania samochody z instalacją CNG,pochodzące z rynku wtórnego/innego niż polski (brak dokumentacji fabrycznej,dotyczącej zamontowanych butli).
Obiecuję,że na zadane przeze mnie pytania,uzyskacie odpowiedzi.
Będą pochodziły nie ode mnie a od "doradców serwisowych" AUTO VIVA i jeśli mi się uda,pracowników Firmy "Migaz" w Warszawie.
Inspektor TDT popełniający imienne podpisy pod protokołami,które macie w domu a które umożliwiły Wam pierwszą rejestrację samochodu,odpowie na pytania dotyczące m.in.pobranych opłat za legalizację butli,jeśli się skrzykniemy i zatrudnimy zdolną "papugę"..
Boicie się? .....

P.S.
Jeśli stosowane będą jakiekolwiek uniki w odpowiedziach,uruchomię swoje kontakty. :wink:
Obiecuję a póki co,link dla miłośników AUTO VIVA :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=-hqbkY1-iLQ
Plazmid
Jacek Ligowski

"Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią,otwieram nowy wątek.
Już pierwszego dnia jest o czym pisać
Jak wiecie z innego wątku,umówiłem się telefonicznie na oględziny butli w dniu dzisiejszym w serwisie Auto Viva.
Termin zaproponowała mi Pani Larysa Grabarczyk,obiecując dla przypomnienia sms w dniu wczorajszym.
Dzień 22.05.2013 ;godzina 12:00 ; sprawę miał prowadzić doradca serwisu Pan Piotr Żandarski,znany mi doskonale z poprzednich wizyt w tym serwisie.To własnie ów człowiek,oddając mi nienaprawiony samochód i żądając za tę usługę 300 pzn,zalecił kupno i wymianę całej instalacji cng,gdybym w przyszłości coś chciał naprawiać u niego w serwisie.
Obiecany sms nie doszedł ale zrzuciłem to na karb zapewne ogromnej ilości zleceń w ulubionym przez wszystkich użytkowników VW z Mazowsza,serwisie z Warszawy.
Byłem na ul.Połczyńskiej około godz.11:15.
Ponieważ to 45 min.przed czasem,zapytałem się Pana Piotra ,czy jest może jakaś luka w terminach.
Luki nie było,musiałem czekać. OK
Zamieniłem kilka zdań z moim znajomym z siostrzanego serwisu Audi,opowiedziałem historię z przepisaniem auta na rynek polski,wykonałem telefon do klienta mojej firmy i tak doczekałem południa.
Siadam przed doradcą serwisowym i czego się dowiaduję ??!
"NIE MAMY PANA NA LIŚCIE ZLECEŃ...mogę pana umówić za 2 tygodnie"
Słowa przepraszam nie usłyszałem.
W ramach komentarza,kolejny link :
http://www.youtube.com/watch?v=2zJFhdZ6Ox4

P.S.
Jak wygląda sytuacja w Toruniu?
Może tam będzie łatwiej,szybciej a przede wszystkim bardziej profesjonalnie i uprzejmie ?"

Pzdr

Hmmmm, smutna historia z personelem w AutoViva...
Autosar w Toruniu, jak najbardziej polecam. Kontakt był bardzo dobry- i do tego momentu bez zastrzeżeń. Jednak zawsze jestem spokojny (znaczy ostożny) w wyrażaniu nie wiadomo jak pozytywnych opinii, ale gdyby co, to jasne podam kontakt (jeśli jeszcze nie pisałem o p. Pawłowskim) na doradcę w Autosar. warto, bo zostałem świetnie obsłużony.
Jacek Ligowski

Swoje opinie wyrażam tylko i wyłącznie na podstawie faktów,ewentualnie pytam,jeśli czegoś nie jestem pewien.
Jestem na tyle dojrzały,że wiem co to ostrożność w osądach i nie mylę jej z interesowną ciszą podczas,gdy wewnątrz grzmi..
Nikt w Auto Viva nie robi mi łaski,że VW przeprowadził akcję wymiany butli.Kupiłem samochód,który zagraża mojemu bezpieczeństwu i innych użytkowników dróg oraz chodników.
Wszystkie butle w tym aucie,zostały wyprodukowane w tym samym czasie..
Do ruchu w Polsce,dopuścił je inspektor TDT ,który mimo obowiązujących przepisów w tym kraju,przeprowadził badania butli,choć nie powinien.Uniemożliwiał mu to chociażby,całkowity brak dokumentacji technicznej,związanej choćby z opisem bezpieczeństwa ich użytkowania.
Mam podać nazwisko człowieka,który mimo ograniczających go przepisów,wykorzystuje tę sytuację do wydawania pozytywnej opinii,bo ma dobry układ w JEDYNEJ w Warszawie firmie,która mu pomaga z tej luki prawnej,zrobić maszynkę do robienia kasy?
Mam podać nr Dziennika Ustaw,który jednoznacznie określa stawki pracochłonności dla tej czynności?
NIE PODAM.
Czy to jest ostrożność z mojej strony?
Jak się powoli przekonuję - nie jest.
Dlatego,mimo mojej fascynacji tym paliwem i układem zasilania,jaki zastosował VW w swoich autach oraz biorąc pod uwagę politykę obecnego rządu,wycinającego wszystko co możliwe,a co związane z cng (patrz reakcję HGW na autobusy w W-wie i likwidacje stacji cng przez Panią Prezes PGNiG),już ustawiam się na zakup dieslowskiego smrodziucha w wersji CC.
Póki co,mam jeszcze mojego ukochanego Tourana i niech chociaż służy innym eco.....

2007;EcoFuel;udokumentowane 90 tys.km(w środku pachnie jeszcze nowością!); Highline 7 miejsc; RNS 510 z nawigacją 2012;climatronic,spryskiwacze reflektorów,wspomaganie parkowania , roleta bagażnika itp.
wymienione:
kompletny rozrząd + pompa wody -> continental + dolz (88000 km)
przekładnia kierownicza nowa kpl. (wymiana w Łodzi)-> wysiadł czujnik skrętu
reduktor z Teleflex na Ventrex wraz z software'm (AUTO VIVA)
wtryskiwacze (na te z literką A - Bosch)
przewody wysokiego napięcia(6 lat użytkowania)-oryginał
cewka wysokiego napięcia -> NGK
sonda lambda I-rzędu-Bosch
tłumik środkowy-oryginał (konsekwencja awarii sondy)
wahacz przedni lewy(zamiennik)
przegub wewn.półosi lewej(zamiennik)
(badziewia nie założyłem- Febi - Metelli )wszystkie wymienione części mam.
czujnik temperatury zewn.+ mocowanie-oryginał
2 komplety alufelg(zima 16,lato 17)-oryginał
oba komplety opon: Vredestain (bieżniki,design i użytkowanie,przesyłam foto),bieżnik 8mm-rocznik zakupu:2010.
2 komplety dywaników sezonowych(gumowe/materiałowe)-oryginał
Za dodatkową opłatą :
dojazdówka na lato(nieużywany oryginał 18")
pełny zestaw na zimę z alufelgą z oryginalnego kompletu i oponą o bieżniku 8mm.
nowy komplet oryginalnych dywaników materiałowych dla wersji 5 miejscowej.
oryginalne(używane :) pokrowce na koła VW
relingi ALU THULE oraz uchwyt tej firmy na rower w wersji ALU "na ten sam,jeden kluczyk"!!!!
komplet kluczyków,dokumentów(włoskie i polskie) oraz faktury zakupu części.
samochód podlegał serwisowaniu w moim własnym warsztacie oraz w autoryzowanej stacji VW - AUTO VIVA.
Od zeszłego roku,jeżdzi na oleju "Motul" dla cng i lpg.
jest po ozonowaniu wnętrza i ..w trakcie akcji 20T3.
Dam sobie za niego,wiele rzeczy uciąć :)
Jak wyglądał po sprowadzeniu z Włoch -> dokumentacja fotograficzna.

CENA NIE ODZWIERCIEDLA JEGO WARTOŚCI :lol: .
Póki co, wyceniam go na : 40 000 zł.
Plazmid
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”