głośne zawory

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
danielsonn
CNG car: Astra 2 1,6 CNG

Post autor: danielsonn »

olej jak sprawdzalem to wygladal jak nowy, filtr tez czysty itp....ps a czy to moze miec zwiazek z rozrzadem ten klekot i dymi jak jest zimny ?
Cichy
CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.

Post autor: Cichy »

Jak olej zalejesz np. minerał do tego silnika to odbije się to na kulturze pracy szklanek.
Jest za gęsty, co tam masz zalane wiesz? A dymienie na zimno to różne powody mogą być.
Od tak się nie da zgadnąć. Przynajmniej ja tak zdolny nie jestem :mrgreen:
A i Kolega miał wcześniej diesla. Astra to nie diesel. Nawet po 20 tyś olej będzie jasny i na palcach nie zostawi czarnej plamy. Te silniki według instrukcji mają nalot 30tyś lub 2 lata między wymianami... Daje do myślenia.
Ostatnio zmieniony ndz sty 13, 2013 22:28 przez Cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
danielsonn

tak jest na metce wp[isane ze nastepna za 30 tysi. olej to polsyntetyk. nie jest on czarny ale zolty nie janso zolty tylko zolty. Mobil 1 10w40.
Cichy

To nie jest do końca odpowiedni olej. Najlepszy z najtańszych to GM dexos2 5w30.
Ja osobiście mam Motul 5w40 Specific LPG/CNG. Tylko syntetyk moim zdaniem.
danielsonn

taki byl zalany wiec nie bede zmienial poki co...poza tym przebieg 222 tys...
danielsonn

po wnikliwych obserwacjach powastaly wnioski:
- klekocze głównie zaraz po odpaleniu przed rozgrzaniem silnika i na wolnych obrotach
- smierdzi palonym czyms tylko po odpaleniu jak jest zimny silnik pozniej jest bezwonny
- nie ma problemu z ruszaniem na wolnych obrotach

Pytanie czy tak ma byc czy jednak trzeba reagowac ?
Ostatnio zmieniony pt sty 18, 2013 20:47 przez danielsonn, łącznie zmieniany 1 raz.
Cichy

Musisz się z kimś ustawić na stacji CNG. Czy to z właścicielem Zosi czy Asi:)
I porównajcie sobie pracę silnika. Bo może masz odgłosy w normie.
Z zapachem to na razie się wstrzymaj, będziesz silnik rozbierał jak już znajdzie się jakiś powód?
Pytanie dla ogarniętych, pomiar kompresji w naszych silnikach wykonujemy po nagrzaniu do temperatury roboczej?
(Ryzykując trochę, przy wykręcaniu świec, wkręcamy jak ostygnie). Czy na zimnym jak w Dieslu?
Bo się pogubiłem które pomiary są wiarygodne?
Ostatnio zmieniony sob sty 19, 2013 23:41 przez Cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
danielsonn

tak byloby najlepiej, spotkac sie i porownac moj odglos do odglosu silnika prawodlowo dzialajacego i wtedy wyciagnac wnioski.... jutro sprawdze stan oleju czy nic nie ubylo, bo skoro jest smrod spalenizny to olej zapewne zacznie ubywac i wtedy juz nie jest kolorowo ...:(....
danielsonn

dzisiaj rano przy -12 stopni byly male problemy z odpaleniem na gazie. Na benzynie poszlo gladko. Czy to ma jakis zwiazek z objawami i spostrzezeniami ktore wczesniej wymienilem czy na gazie jest to poprostu normalne ?
Cichy

Masz nowy aku, świece i moduł. Teoretycznie na gazie bez większych problemów uruchamiasz silnik. Ja nigdy nie zostawiałem auta na PB zawsze startowałem na gazie.
danielsonn

po pierwszym rozruchu w zimie na PB na gazie pali jak zloto, jagorszy jest ten po nocy i mrozie - 10 -15. Bylem dzisiaj u mechanika wymienic jakies drobiazgi w zawieszeniu i okazalo sie ze mam wyciek z rozrzadu..:(. w przyszlym tygodniu wstawiam auto na warsztat...pewnie jakis uszczlniacz poscil ..:(
dimi
CNG car: Opel Zafira A 1.6CNG i z18xep

Re: głośne zawory

Post autor: dimi »

Witam
Zakupiłem w styczniu zafire 2004 i w książce serwisowej od pierwszego serwisu ma lane 10w40 z tego co widzę to półsyntetyczny olej , jak ją zakupiłem byłem w ASO i pani mi potwierdziła przebieg 110tyś km i wszystkie wymiany , nie zwróciłem uwagi zapytać o olej. Dziwne dlaczego nie lany był syntetyk.

Co sądzicie o tym ?
dimi
CNG car: Opel Zafira A 1.6CNG i z18xep

Re: głośne zawory

Post autor: dimi »

Stwierdziełm że zaleje taki olej jaki jest w ksiązce servisowej 10w40 Castrola
darek.s

Re: Finish

Post autor: darek.s »

kefasps pisze:Kończąc temat napiszę kilka słów

Bardzo chciałem wymienić hydrauliczne regulatory czyli popychacze. Nawet je kupiłem i zostawiłem auto w ASO Opel (Sady) ale o dziwo okazało się że oni nie mają ochoty ich wymienić bo wedle ich opinii moje stuczki wcale nie były spowodowane popychaczami ale typową sprawą dla - i tu nie wiem czy dla tego silnika czy Opla - takiego przebiegu sytuacją w które pojawia się luzik na sworzniu tłokowym. Powiedzieli że naprawa jest ekonomicznie nie uzasadniona i można z tym jeździć bez obaw. Staram się w to wierzyć bo zrezygnowali z zarobku.
Widzę że sama wymiana panewek już dużo pomogła. Drobny dziwny dźwięk który pojawia się kiedy zaczynam intensywnie przyspieczać powyżej 100km/h muszę akceptować.
Teraz tylko prosić sprzedawcę popychaczy aby przyjał zwrot towaru:-)
...szkoda, ze nie przeczytałem tego wątku w czasie jego powstawania. Wymiana panewek korbowodowych prawdopodobnie uratowała by mi silnik. A może przeczytałem ale na wymianę panewek się nie zdecydowałem licząc na "nowy" silnik ( kto wszystko spamieta :? ). W czasie "sekcji" silnika nie obserwowałem luzów na sworzniach tłokowych ( ale to nie te siły). Zresztą tłoki sobie zostawiłem. Co do stukania popychaczy to w na jesieni parokrotnie to obserwowałem już po remoncie. Silnik zalany był wtedy Valvoline Durablend. Teraz jeżdzę na Maxlive 5W40 i zamierzam to utrzymać. Mrozów co prawda nie było ale nie przypominam sobie, żeby stukało. A olej zmieniłem w listopadzie.
Astra Caravan CNG 2004
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”