Użytkowanie auta na CNG Poznań

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
arek84

Użytkowanie auta na CNG Poznań

Post autor: arek84 »

Witam, jestem tu nowy :). Pozdrawiam wszystkich.
Zastanawiam się nad kupnem Zafiry na CNG, obecnie mam astrę w kombi z 1994 1,7D. Auto jest bezproblemowe w użytkowaniu (no może poza zawieszeniem :) ale chcę kupić coś nowszego). Który model byście polecali z doświadczenia jeśli chodzi o awaryjność?. Pytam z ciekawości choć wiem, że co auto to może być inne doświadczenie ale może są jakieś ogólne tendencje czego unikać.
Jak wygląda sytuacja z serwisem takich aut w okolicach Poznania? Czy jest z tym problem?
I jak długo tankuje się takie auto na stacji cng od zera? Czy w Poznaniu jest problem z tankowaniem?
Wiem, że mogą to być trywialne pytania ale czytałem, że z naprawami może być problem. W astrze wiele mogłem zrobić sam.
Bieganek
CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002

Post autor: Bieganek »

Witaj!
Generalnie o plusach i minusach CNG jest całe to forum, zatem zacznij od czytania tego, co już napisano. Ja mogę tylko dodać kilka uwag 'lokalnych'.
1. Stacja jest przy krzyżówce A2/Głogowska - jeśli mieszkasz np. na Piątkowie, to opłaci się się tankować tylko przy dużym przebiegu, ew. 'po drodze'.
2. Ile trwa tankowanie Ci nie powiem, bo lada moment ruszy nowy dystrybutor, nowy system płatności i się okaże.
3. Na dobrą sprawę na CNG nie zna się w Poznaniu żaden serwis gazowy, ja jeździłem do Krakowa (bo przy okazji), można do Niemiec. Jeśli auto VW - lepiej, bo serwisują w ASO. W Oplach dzięki temu forum w zasadzie większość usterek można naprawić samemu, jeśli jest podnośnik i trochę narzędzi.
4. Jeśli chodzi o awaryjność - to jest taka, jak dla danego modelu. W mojej zafirze psuje się to, co w innych o podobnym przebiegu, bez względu na rodzaj paliwa. Sam układ zasilania CNG jest z definicji mało awaryjny.

Niemniej, w obliczu wciąż zamykanych stacji, decyzja o zakupie auta z CNG jest na cienkiej granicy między ułańską fantazją, a szaleństwem. A ponoć w szaleństwie jest metoda na przetrwanie, więc może warto?
arek84

Z wypowiedzi wynika, że jeśli kupię taki model opla zafiry, który już był w ofercie sprzedaży opla w Polsce to tez w przypadku awarii takiego układu zasilania, serwis z Poznania mi tego nie naprawi i muszę "gdzieś" tam jechać?
Dzięki za odpowiedź chodzi mi właśnie o wszystko co jest w tym aucie związane z CNG bo z tym nie miałem do czynienia. Pewnie przeskok do nowszego auta mnie olśni technologicznie jeśli chodzi o naprawy:), u mnie przez 4 lata wymieniałem tylko rozrząd, końcówki i drobnostki jak olej z filtrem ale rdza go zjada :)
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Witaj Arek84,

przepraszam z góry za mój mentorski ton oraz bardzo specyficzne poczucie humoru, to może być kwestia wieku.
Domyślam się, ze 84 w Twoim nicku jest rokiem urodzenia. Dobry rocznik, mój starszy syn ma ten sam.

Teraz na poważnie.
1) należy powiedzieć, że NIGDY poza jakimiś "śmiesznymi" sytuacjami do Polski nie były OFICJALNIE sprowadzane pojazdy fabryczne CNG. Każdy koncern samochodowy, miał prawo sprowadzić w roku kalendarzowym kilka pojazdów, które nie miały polskiej homologacji.
Więc nie masz pojazdów, które były OFICJALNIE importowane do Polski, co za tym idzie, ŻADEN koncern samochodowy ( możliwe to :Fiat, Volkswagen, Opel/GM) nigdy nie zainwestował w szkolenie i rozwój sieci serwisowej. Nawet pomimo tego, iż wszystkie wymienione powyżej koncerny produkowały/produkują w Polsce swoje pojazdy CNG :shock: :mrgreen:
Dwa rzuty średnio obciążonym beretem od Ciebie VW, bodaj do dzisiaj produkuje/montuje samochody CNG. Nie na rynek polski, wsio na export. :evil:
2) ustalmy, czym różni się pojazd CNG od normalnego. Na przykładzie Opla Zafiry, różnice są niewielkie. Na dobrą sprawę, tylko w systemie paliwowym. Silnik, ma normalnie tłoki ( no może o trochę innym kształcie, ale zawsze tłoki), głowicę, zawory itp. Rozrząd i końcówki drążków kierowniczych wymienia się tak samo bez względu na rodzaj paliwa.
Czyli zbiorniki ciśnieniowe na CNG, przewody, reduktor i drugi zestaw wtryskiwaczy, to są te różnice. Aaaa no jeszcze sterownik, czy też układ sterowania silnika. :lol:
Czyli w zakresie " normalnego samochodu" każdy przyzwoity serwis. W zakresie CNG albo sam albo w Twoim wypadku, 140 km i Klaus. Oczywiście jeśli chodzi o "autoryzowany". Polak dużo potrafi :smile:
3) Pamiętaj, że w Argentynie jeździ bodaj 1,5 MILIONA samochodów na CNG, w Niemczech czy we Włoszech kilkadziesiąt/kilkaset tysięcy. W Niemczech, oj oni to umieją liczyć EURO głównie na taksówkach. :roll: Jeśli któryś z uczestników tego forum uczciwie pisze o sobie to popatrz na Ople. Ja mam rocznik 2003 i 2005. Obydwa są pojazdami fabrycznie zrobionymi na TAKSÓWKI ( Niemcy, tania eksploatacja, BARDZO DUŻY przebieg). Nie dziw się za tym, że tematy naprawcze stanowią gro podnoszonych problemów.
Bliżej znam kilka osób z tego Forum i wiem że chyba tylko jedna osoba mogłaby tak naprawdę opowiedzieć historię swojej 9-cio letniej Zośki. Ja mogę powiedzieć, ze moja młodsza jest po ciężkich przejściach. :oops: Kupiłem ją jednak z 80 % świadomością tego i nie płaczę z tego powodu.
4) pamiętaj, ze Polska kiedyś była" najweselszym barakiem w obozie socjalistycznym" dzisiaj jest "najśmieszniejszym krajem Unii Europejskiej" , jesteśmy bardziej święci od Papieża :
- żeby zatankować CNG/LPG, trzeba mieć "uprawnienia " do założenia pistoletu na " końcówkę". Każdy niedorozwój umysłowy w innym kraju Unii , robi to samodzielnie :???: my niestety nie.
- producent zbiorników, w/g polskich urzędów, to głupi ....., jego świadectwo trwałości to papier, który możesz powiesić na gwoździu w s...u. Każdy polski inspektor TDT pochodzi z planety Krypton, ma rentgenowski wzrok, i oglądając Twoje butle CNG jest w stanie jednoznacznie ocenić ich stan :mrgreen: No oczywiście, takie umiejętności odpowiednio kosztują. :cry:
5) pionierów poznaje się po tym, że mają strzały w plecach. Nie zaliczam sie do pionierów. CNG zainteresowałem, się "służbowo" kiedy przygotowywałem się do przetargu.
Weź pod uwagę fakt że w ciągu ostatnich 13 miesięcy z pośród nielicznych stacji w Polsce zlikwidowano bodaj 6 ( Olsztyn, Bydgoszcz, Kielce, Gdynia, Dębica, Jasło) :???: jeśli o jakiejś zapomniałem to niech mnie ktoś poprawi :shock: Jadąc w trasę, nie planujesz którędy będzie szybciej, zastanawiasz się, a gdzie ja będę mógł zatankować, teraz czy za chwilę, starczy do następnej stacji ??? W pewne rejony Polski nie masz się co zapuszczać, tylko PB :razz:

Jeśli weźmiesz pod uwagę to wszystko co napisałem, sorki jeśli o czymś istotnym zapomniałem, to odpowiadaj sobie na pytanie o sens zakupu pojazdu CNG.

Jeśli jednak masz zamiar robić kilkadziesiąt tyś na rok, to nie masz wyboru, wtedy CNG jest SUUUUUUUUUPER, koszt eksploatacji i komfort jazdy jest :mrgreen:

No dobra palce mnie bolą od pisania , koniec tego.
arek84

Dzięki za informację :) Jestem wdzięczny za wyczerpującą odpowiedź. Rocznik się zgadza...:). Trochę poczytałem na forum i widzę, że wszyscy starają się sobie pomóc. Jeśli się zdecyduję z przyjemnością będę opisywał swoje przygody z tym rodzajem paliwa. Sądziłem tylko, że jak takie auta są w Polsce w sprzedaży to w serwisach są przeszkoleni pracownicy.... ale Polska to dziwny kraj. Szkoda tylko, że nikt nie ma pozytywnych doświadczeń jeśli chodzi o warsztaty w okolicy Poznania i ewentualne naprawy tu CNG. Z tego co czytałem na forum to plus, że w przypadku jakichś problemów z CNG można jeszcze na PB...
Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2013 17:52 przez arek84, łącznie zmieniany 1 raz.
arek84

Zresztą to wszystko mnie dziwi, jak zobaczyłem jak tanio można jeździć. Tematem zainteresowałem się z powodu artykułu w Auto świat poradnik z listopada 2012r. Że gazowni nie interesuje aby więcej swojego produktu sprzedawać. To takie moje laickie podsumowanie choć może spłyciłem temat za co ewentualnie przepraszam :)
Rumcajs

Arek,

mam nadzieję, że dobrze zrozumiałeś mój przydługi i pokrętny wywód.

Z tego co jest mnie wiadome, NIGDY, ŻADEN KONCERN samochodowy, nie miał w OFICJALNEJ ofercie w POLSCE samochodów CNG.

990 na 1000 samochodów CNG, o ile aż taka ilość występuje w Polsce, :razz: pochodzi z importu prywatnego , ALLEGRO bądź indywidualny.
Pomijam oczywiście pojazdy użytkowe, autobusy, czy głośne ostatnio śmieciarki w Warszawie. :evil:
arek84

Nie rozumiem, opel w Polsce ma w swojej ofercie zafiry na cng.
http://www.opel.pl/content/dam/Opel/Eur ... 13_041.pdf
Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2013 19:54 przez arek84, łącznie zmieniany 1 raz.
Rumcajs

Arek,

leniwy jestem, ale już któryś z Kolegów trenował bardziej praktycznie ten wątek. :shock:
Z tego pamiętam, jest to niezła ściema .
Poszukaj na forum. :oops:
arek84

Dobrze zobaczę :), bo przyznaję na ten wątek nie trafiłem jeszcze na forum. Wiesz młody jestem, niecierpliwy ...he he :) Ale nie tylko na tym forum słyszałem, że w serwisach opla jest ciężko jeśli chodzi o serwis CNG.
Dzięki za cierpliwość.
Rumcajs

Arek,
cierpliwość czy też niecierpliwość nie ma nic wspólnego z wiekiem. :mrgreen:

Jeśli chodzi o serwisy Opla i CNG, to masz rację. Jedynym znanym w Polsce, który coś się stara w kierunku CNG, jest serwis Auto Żoliborz Łomianki.
Na ten temat też było trochę dyskusji w innych watkach.

Jest to poniekąd zamknięty krąg, co było pierwsze jajko czy kura, kura czy jajko.
Po co inwestować w ludzi ( szkolenia) i sprzęt ( pewnikiem jakieś narzędzia specjalne) jeśli NAPALEŃCÓW posiadających Ople CNG jest nie za dużo. Czy taka inwestycja się opłaci ??
Z drugiej strony, jak nie zainwestujesz, to nie przyjadą, bo nikt nic nie będzie wiedział nic na ten temat.
Co robić ??

Patrz na to przez pryzmat nie tylko serwisu ( w innych wątkach podobna dyskusja na temat FIAT-a), ale i kurczącej się liczby stacji CNG.

Samochodziki CNG są fajne, bo są fabryczne, a nie jakieś garażowe przeróbki jak znaczna część LPG, tylko z takich czy innych przyczyn są dla wszystkich dziwolągami, podobnie jak ich właściciele. :twisted:
arek84

Czy ktoś korzystał z warsztatów w okolicach Poznania? Znalazłem tu http://cng.auto.pl/forum/wykaz-serwisow-cng-vt121.htm ale byłbym wdzięczny o jakieś opinie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”