Samochód na CNG dla studenta?

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
kwinto

Samochód na CNG dla studenta?

Post autor: kwinto »

Witam.

Jestem poważnie zainteresowany zakupem małego, oszczędnego samochodu używanego(koszt do 15 tysięcy złotych).
Rozważam tylko samochody z instalacją fabryczną CNG. Jakie polecacie? Fiat Panda, Fiat Multipla, Fiat Punto, Citroen C3, czy w ogóle coś innego?
I najważniejsze: co uważacie o zakupie samochodu na CNG dla typowego studenta, czyli dość mały roczny przebieg, ale za to chęć jak najmniejszych opłat za paliwo?

Pozdrawiam,
Karol.
patryk
CNG car: było Volvo V40 T4 będzie Passat 1.4TSI

Post autor: patryk »

Panda - najbardziej ekonomiczna
Multipla - największy zasięg
Punto - najładniejsze
vipermat
CNG car: Multipla Bipower

Post autor: vipermat »

Zauważ że co 3 lata dozór techniczny będzie kosztował 200PLN za butlę ;)

Tak więc jeśli mówisz małe przebiegi, to tylko LPG
kwinto

Post autor: kwinto »

Trochę odświeżę temat...

Dzięki za odpowiedzi. Ostatnio znalazłem Fiata Punto dość blisko mnie.
Oto on:
http://otomoto.pl/fiat-punto-na-gaz-met ... 05124.html
I tutaj wydaje mi się, że ten sam tylko oddany w komis:
http://otomoto.pl/fiat-punto-cng-C25773209.html

Czy na pierwszy rzut oka wygląda wg Was interesująco? Jeżeli tak to powiedzcie o co zapytać właściciela przez telefon(pytania o instalacje CNG, ale nie tylko)?
zibio76
CNG car: brak

Post autor: zibio76 »

kwinto pisze:Rozważam tylko samochody z instalacją fabryczną CNG. Jakie polecacie? Fiat Panda, Fiat Multipla, Fiat Punto, Citroen C3, czy w ogóle coś innego?
Zauważ że ten punciak z ogłoszenia nie ma fabrycznej instalacji cng, jest to wersja 16V o mocy 80KM a z fabryczną miały 60KM i 8-zaworową głowicę, a przede wszystkim w wersji Natural Power butle są inaczej rozmieszczone w bagażniku. Ale jeżeli decydował byś się na ten samochód to sprawdź czy te butle mają oznaczenie R110 w przeciwnym razie problemy z przeglądem i rejestracją samochodu gwarantowane. Musisz też wiedzieć co to za instalacja tam siedzi i czy w razie problemów ktoś będzie mógł się podpiąć pod nią. Chociaż z drugiej strony ja na niefabrycznej zrobiłem już ponad 80 tys. km i nie było potrzeby tam zaglądać...

Jeżeli chodzi o ustalenie przebiegu takiego Fiata to mogę podpowiedzieć że materiały używane w tych samochodach na fotelach są bardzo wytrzymałe i jeżeli nie widać żadnych przetarć na nich to wcale nie oznacza że ten samochód mało km przejechał, np. moja panda ma 330tys. km fotele wyglądają jak po kilkudziesięciu tys. km, bardziej bym zwracał uwagę na wytarcie kierownicy i pedałów. Ale te silniki i tak należą do najbardziej udanych w historii motoryzacji. Ostatnio czytałem artykuł "10 najlepszych silników w historii" i właśnie ten silnik tam się znalazł. No chyba że od początku był źle serwisowany to i renoma mu nie pomoże...
Ostatnio zmieniony ndz wrz 30, 2012 09:35 przez zibio76, łącznie zmieniany 1 raz.
Rodzyn
CNG car: Zafira A 2005

Post autor: Rodzyn »

Interesowalem sie przez chwile tym punto dla syna. Po pierwsze ono na allegro stoi bardzo dlugo a po drugie ma cofniety przebieg o 60tys. Zanim bylo oddane w komis mialo 210 albo 220 w ogloszeniu nie pamietam dokladnie ;] .
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”