Błąd P0420 - wydajność systemu katalitycznego poniżej...

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
misiuq
CNG car: Opel Zafira B CNG 2006 r.

Błąd P0420 - wydajność systemu katalitycznego poniżej...

Post autor: misiuq »

Witam! Tak jak w temacie pojawia mi się błąd : Błąd P0420 - wydajność systemu katalitycznego poniżej wymaganej wartości (Bariera 1) (52) - obecny. Koledzy co to może być? Uszkodzony katalizator, sonda lambda? Po skasowaniu błędu (OP-COM) błąd co jakiś czas powraca. Praca silnika oraz spalanie jest w normie. Może podjechać i zrobić analizę spalin żeby wyeliminować kat i sprawdzać sondy lambda ???
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

misiuq, sprwa dotyczy zuzytego katalizatora, z tym błędem spokojnie mozna jeżdzić.
Ewentualnie można go wyeliminować przerabiając zamontowanie drugiej sondy lambda.
misiuq
CNG car: Opel Zafira B CNG 2006 r.

Post autor: misiuq »

Dzięki za info. Tak myślałem że to kat.
topor
CNG car: zafira b 1.6 cng

Post autor: topor »

Witam
Mam ten sam problem, nie mam ochoty wymieniac katalizatora. Co to znaczy-" przerabiajac zamontowanie drugiej sondy lambda"? Dzieki za odpowiedź
maciek_r

Post autor: maciek_r »

topor pisze:Witam
Mam ten sam problem, nie mam ochoty wymieniac katalizatora. Co to znaczy-" przerabiajac zamontowanie drugiej sondy lambda"? Dzieki za odpowiedź
to znaczy że trzeba zrobić jej emulację : w skrócie "emulacja" to "udawanie" a nawet oszukiwanie sondy że wszystko jest ok, ale my wiemy że tak nie jest :mrgreen:
mniej więcej coś takiego
http://sklep-lecholpg.home.pl/pl/p/Emul ... ESL-01/130
sam jestem tym zainteresowany ale narazie nie mam na to czasu
topor

Dziękuję za ekspresową odpowiedź.
czyli wpinam to coś zamiast sondy za katalizatorem, czy dodatkowo oprócz sondy?
maciek_r

tu jest schemat: http://www.lecholpg.pl/download/esl_pl.pdf
dokładnie nie wiem jak do tego podejść w fabrycznym cng :neutral: trzeba popytać jakiegoś gazownika jak to cudo działa
topor

Witam
kupiłem coś takiego:http://allegro.pl/emulator-drugiej-sond ... 74308.html
ma działać na zasadzie oddalenia sondy lambda od spalin- nic nie pomogło.
Może to jednak sama sonda jest padnięta?
maciek_r

Szczerze to pierwszy raz z takim czymś się spotykam, z tego co widze to jest jakaś zwężka która przepuszcza spaliny do sondy i tyle. Mi chodziło o taki emulator, który emuluje falę od 0-1V i jest urządzeniem elektrycznym. Ostatnio rozmawiałem z mechanikiem i powiedział,że są trzy opcje na katalizator: 1. wsadzić nowy wkład w ten kolektor co mam(koszt ok 400 zł) i ewentualnie jeśli będzie coś nie tak z check, to wstawić dodatkowo emulator taki jw. 2. kupić najlepiej używany katalizator (koszt od 500 - 700 zł) od benzyny czyli od silnika Z16XE z małym przebiegiem i po sprawie, 3. kupić nowy katalizator (koszt o 1200 zł)
Ja osobiście chyba wybiorę opcję 2
Mam pytanie czy brzęczy ci coś przy dodawaniu gazu ? taki metaliczny dźwięk, jeśłi nie masz takich objawów i moc auta jest ''narazie'' ok to moze pomóc wstawienie tego emulatora
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

topor, takie rozwiązanie sprawdza się jesli sonda padła w tzw średniej wartości( 90% sond tak kończy) i wtedy jest wszystko OK, ale jesli sonda skończy zycie w wartosci ubogiej lub bogatej to taki wynalazek nie pomoże.
Takie elementy stosuje sie równiez gdy usuwa sie kata i trzeba sonde ze spalin odsunąć, czasami daje radę.
U CI4ebie trzeba by było zobaczyc co sie z sonda dzieje, czyli jak jest jej praca jesli jakas wogule jest i wtedy dopiero kombinować.
Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”