Separator oleju

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Cichy
CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.

Post autor: Cichy »

Ten filtr olejowy, jak go nazywacie to nie jest filtr fazy lotnej z wymiennym wkładem? Ja mam coś takiego, typ MED. Widziałem wkład oryginalny na allegro za 49pln. Tylko jak często to się zmienia? Na wysokości fotela kierowcy na przewodach gazowych jest jescze taki jakby zawór ręczny, wystaje do dołu w stronę nawierzchni. Wielkości kciuka. Cóz to jest?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

To co oferują na alledrogo to tylko kształtem przypomina część separatora. Konstrukcja jest zupełnie inna, w oryginale jest wypełniony granulkami absorbującymi zanieczyszczenia, a w tym jest bibuła.

Ten zaworek o którym piszesz służy do kontrolowanego spuszczenia gazu pod ciśnieniem z przewodów i reduktora (np. przy wymianie reduktora). Może też posłużyć do spuszczenia gazu z butli.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Witam,

próbując rozwiązać problem pracy tylko na PB, szukając po dokumentacjach i różnych forach niemieckich, zainteresowała mnie sprawa separatora oleju w układzie CNG.
Zgodnie z instrukcją dla klienta Zafiry B, gdzie separator był zdaje się od razu montowany fabrycznie, w Zafirach A był dokładany w ramach akcji serwisowej, co 60 tyś km/4 lata należy go "zdrenować", ang. " Drain CNG oil-separator, Z 16 YNG Every 4 years / 60.000 km ".
Powiem szczerze, w dokumentacji serwisowej jest dosyć fajnie opisane :
- spuścić ciśnienie gazu;
- odkręcić przewody;
- odłączyć elektrykę zaworu;
- wymontować separator;
- rozkręcić w imadle;
- zdrenować;
- dokręcić "połówki" separatora w odpowiedni sposób;
- zamontować w pojeździe, w kolejności odwrotnej.

Jednak po dokładnym wczytaniu w procedurę "zdrenować" , doszedłem do wniosku, że żadne tam płukanie, czyszczenie, czy inne jakieś dziwne rzeczy. :mad:

WYMIANA !!!!! :evil:

Sprawdziłem w necie, jedna "połówka" separatora to około 800 PLN, nie wiem czy sprzedawana jest w komplecie z uszczelką czy nie.
Cały koszt tej operacji wyniesie ca. 1 700 PLN + zgodnie z katalogiem robocizny Opla 0,7 rbg. ( jeśli w serwisie) :shock: :twisted: :oops:

Czy ktoś ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat ??
tigercng
Moderator

Separator składa się z dwóch "puszek", dolnej i górnej, oraz części środkowej z przyłączami.
Gaz wpływa wejściem w części środkowej, następnie przepływa do dolnej puszki. Tam znajduje się meandrujący kanał (labirynt) w którym zbiera się ciecz, głównie olej z wodą. "Zdrenować" znaczy tyle, co odkręcić dolną puszkę od środkowej części, odwrócić o 180 stopni i wylać zgromadzony tam konensat.
Następnie gaz przepływa do górnej puszki wypełnionej granulkami osuszającymi. Po osuszeniu gaz jest kierowany do wyjścia w środkowej części, gdzie zamontowany jest elektrozawór.
Instrukcja serwisowa od Zafiry A nakazuje co 30 tys. km (lub co rok), podczas bieżącego przeglądu, opróżnić separator z kondensatu. Nie nakazuje niczego wymieniać.

Tyle mówi teoria. W praktyce mojej i kolegów nie zdarzyło się, aby w tym separatorze coś się zebrało. Owszem, wnętrze jest lekko wilgotne od oleju, ale jest go na tyle mało, że trudno zebrać chociażby jedną kroplę. Ten separator jest bardziej zabezpieczeniem wtryskiwaczy na wypadek awarii na stacji tankowania, niż do bieżącej eksploatacji.

Inaczej mówiąc jak masz pecha trafić na sprężarkę "rzygającą" olejem, to separator będzie wymagał opróżnienia. Jak jednak szczęśliwie tankujesz na sprawnej, serwisowanej stacji, to w separatorze nic nie znajdziesz.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
Rumcajs

Dzięki za opis jak separator wygląda w środku.

Właśnie obawiam się, że moja Zocha nie zaznała szczęścia dobrych stacji CNG. Prawdopodobnie jakąś część swego życia tankowała CNG na Ukrainie.
Poprzedni właściciele nie bawili się w przejściówki do tankowania, tylko od razu dołożyli przyłącze GOST, moje pytanie : Co to jest ??

Pojazdom CNG które widziałem na Ukrainie, zawartość oleju w metanie raczej nie przeszkadza.
Trzeba będzie w takim razie wyciągnąć separator i go "zdrenować".
Chociaż tak kontrolnie. :lol:
tigercng
Moderator

Rumcajs pisze:(..)przyłącze GOST, moje pytanie : Co to jest ??
Temat z opisanym złączem GOST i przejściówkami:
http://cng.auto.pl/forum/ukraina-wykaz- ... t&start=15
danielsonn
CNG car: Astra 2 1,6 CNG

Re: Separator oleju

Post autor: danielsonn »

witam, mam prośbę czy posiada ktoś z Was zdjęcie tego separatora oleju albo dokładny opis i gdzie go znaleźć w aucie i jak oczyścić z syfu. Auto: Astra g CNG Z16YNG 2004. pozdrawiam
tigercng
Moderator

Zasadniczo sposób postępowania opisał Rumcajs powyżej, a zdjęcia są tutaj:
http://cng.auto.pl/forum/troche-szczesc ... html#p8131
Separatora szukaj w przestrzeni pomiędzy rozrusznikiem, a pompą wspomagania układu kierowniczego.
Rumcjas podał najtrudniejszy przypadek, gdy separatora nie da się rozmontować w samochodzie, tylko trzeba go wyjąć w całości. W najprostszym przypadku wystarczy odprężyć ciśnienie w separatorze, a następnie odkręcić dolną puszkę.

Przypominam o zasadach bezpieczeństwa przy pracy z materiałami łatwopalnymi :!: Przy odprężaniu będzie się ulatniał gaz :idea: Po zakończeniu pracy koniecznie sprawdź szczelność połączeń :!:
danielsonn
CNG car: Astra 2 1,6 CNG

Post autor: danielsonn »

to ta biała puszka ? Gdzies na forum przeczytałem ze wystarczy odkrecic jakąś śrubkę i syf zleci, natomiast z tego co opisałeś to poważna operacja i jeszcze mozna się gazu nawciągać, pytanie czy jestem to w stanie sam zrobić czy trzeba do warsztatu podjechać ? czy separator się wymienia co jakiś czas czy tylko czyszczenie wystarcza ?
tigercng
Moderator

Na zdjęciu opisanym "od góry" widać górną białą puszkę, tej nie ruszasz. Na zdjęciu zatytułowanym "od dołu" widać fragment dolnej puszki owiniętej częściowo folią aluminiową z warstwą izolacji termicznej.
Tak jak napisałem nie ma tam żadnej "śrubki". Odkręca się całą dolną puszkę:
tigercng pisze:"Zdrenować" znaczy tyle, co odkręcić dolną puszkę od środkowej części, odwrócić o 180 stopni i wylać zgromadzony tam konensat.
Jeśli nie czujesz się na siłach, albo nie masz odpowiednich narzędzi, oczywiście jedź do doświadczonego warsztatu z polecanych na forum.
Z gazem tak samo jak z benzyną, żartów nie ma - materiał łatwoplany.
Instrukcja serwisowa nie nakazuje cyklicznej wymiany elementów separatora. Nakazuje jedynie jego opróżnienie. Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem wcześniej:
http://cng.auto.pl/forum/separator-olej ... html#p8113

Pozdrawiam
Rumcajs

Witam,

czując się odrobinę wywołany do tablicy, oto jestem.
Rumcjas podał najtrudniejszy przypadek, gdy separatora nie da się rozmontować w samochodzie, tylko trzeba go wyjąć w całości.
I tak i nie. W Zafirze A dostęp do niego moim zdaniem,nie jest taki hop siup.
Wyciągałem separator przy cytowanej przez Ciebie ,mojej walce z rozrusznikiem, nie jest to super wyczyn, a z całą pewnością łatwej jest wyczyścić dolną połówkę separatora mając wszystko na stole.
Może w Combolocie, gdzie separator widać od razu po otwarciu maski, nie trzeba go wyciągać, ale odpowiem na to pytanie za 3,5 tygodnia jak wróci z wakacji Artur1968. Kupił uszczelki do separatora ( GM# 9269176, numer katalogowy 8 85 455 , Cena około 11 PLN, na zamówienie, czas oczekiwania 5 - 7 dni roboczych w dowolnym Oplu ).
Artur jest zdecydowany wyczyścić separator, więc jak wróci z urlopu, zrobimy to pewnikiem u mnie.
Po wykonaniu opiszę robotę i może wrzucę kilka fotek.

Tiger, jak wiesz pracuję w motoryzacji i przez lata nauczyłem się jednej zasady, jak czegoś nie wiem, to szukam w dokumentacji. Mój bardzo mocno uproszczony opis kilka postów wcześniej, był streszczeniem tego ..

[Rozszerzenie pdf zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

czyli wydruku procedury czyszczenia pochodzącej z dokumentacji OPLA.

Niestety dokumentację mam tylko po angielsku, ty sobie dasz radę, mam nadzieję, że większość zainteresowanych też. Tak to jest przewidziane dla Zafiry B, rocznik np. 2006, czyli dla pojazdu gdzie montowano już separator seryjnie.

Na razie pozdrawiam wszystkich.
Rumcajs
darek.s

Post autor: darek.s »

Witam znowu po przerwie. Ostatnio zauważyłem że mojej Asi brakuje mocy szczególnie na niskich obrotach. Od 3000 rpm jest lepiej ale dalej dobre 20-30% mniej niż ( tak mi się wydaje ) być powinno. Ostatnio wracałem Zakopianką i pod Mogilany wdrapałem się 80-tką pod koniec zmuszony zredukować na 4-kę. A wcześniej bez problemu robiłem to na 5-tce i przy ponad setce. Na autostradzie próbowałem go rozbujać na maxa i ledwo 150 i to na równym. Na benzynie zawsze był sporo słabszy a teraz jakby ta różnica zatarła się i jest podobnie ( może na CNG ciut lepiej). Tak sobie myślę czy powodem nie jest ów separator a wstyd przyznać od akcji go nie ruszałem. Jeśli dławi przepływ to spadek mocy jak najbardziej zrozumiały. Do tego dochodzi to szarpanie, które od pewnego czasu sygnalizuję i mam sygnały od innych użytkowników Forum, że mają podobnie. Podobną utratę mocy a także poszarpywanie zaobserwował kol. Jarek1 w Zośce z 2009r z przebiegiem zaledwie 69kkm. Być może i ów separator ma to wpływ choć jak w przypadku utraty mocy tutaj sprawa nie jest tak oczywista. Zużycie paliwa nic mi nie wzrosło , ba odnoszę wrażenie, że nawet spadło. I jeśli to rzeczywiście filtr to pytanie czy go drenować czy wymieniać a jak czytam w wątku koszt niemały ( no cóż nasze autka przestały być ekonomiczne pozostały zaledwie eko(co :)logiczne) . Na razie mailowałem w tej sprawie do Czakramu i czekam na odpowiedź. Oczywiście powód utraty mocy może być inny ( mile widziane sugestie). Pozdrawiam.
Astra Caravan CNG 2004
Jarek1
CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r

Post autor: Jarek1 »

Wczoraj z Rumcajsem próbowaliśmy rozgryźć temat, ale przyczyny nie udało nam się ustalić. Cały czas boję się, że to mogą być wtryski, lecz nie pasuje mi to, że nie występuje wypadanie zapłonu no i ten przebieg trochę mały na wtryski.
Nie wiem co mam robić dalej :-( Może to ten separator???? A może cewka?????? Wszystko wymieniać po kolei????? Trochę się to mija z celem. A Zośką szarpie, aż mi jej żal :cry:
Może ktoś coś słyszał, może ktoś coś wie?
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Post autor: kgrzanka »

Witam,
Ja mam zafirę A, więc nie wiem na ile moje informacje będą pomocne, ale przynajmniej ich sprawdzenie jest szybkie i nic nie kosztuje ;)

Szybki test:
1.) Samochód wyłączony, kluczyk wyjęty, min 5-10min
2.) Wkładasz kluczyk, przekręcasz zapłon, przełączasz na benzynę, czekasz aż wszystkie kontrolki zgasną, wskaźnik paliwa pokazuje ilość benzyny i dopiero odpalasz.

Jeżeli chodzi silnik idealnie to cewkę masz dobrą, jeżeli dalej szarpie to cewka (czyli dis) do wymiany. Jak będziesz zmieniał cewkę to wymień i świece

W mojej zafirze A jest tak, że jak padnie któryś z wtryskiwaczy gazowych to przełączenie podczas jazdy czy pracy silnika na benzynę nic nie zmienia, dalej szarpie, czyli jak jakby komputer wykrył, że na danym cylindrze jest coś nie tak to go sobie chyba odłącza.
Po zgaszeniu auta, wyjęciu kluczyka i chwilowym odczekaniu, ta informacja jest tracona. Czyli jest różnica w pracy po zmianie paliwa.

Ps.
ja wymieniałem już 3 razy wtryskiwacz i 4 razy cewkę :)
Wszystko kupowane i robione w ASO w energozamie, plus jest taki, że mam to wszystko na 2 letniej gwarancji i jak na razie płaciłem tylko raz za wtryskiwacz i raz za cewkę, te części nie wytrzymują gwarancji. Teraz wtryskiwacz działał mi 8 miesięcy i już jest nowy ;) Po wymianie autko znowu śmiga.

Daj znać jak wynik testu, tylko dokładnie wykonaj punkty 1 i 2.
Jarek1
CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r

Post autor: Jarek1 »

kgrzanka pisze: Jeżeli chodzi silnik idealnie to cewkę masz dobrą, jeżeli dalej szarpie to cewka (czyli dis) do wymiany. Jak będziesz zmieniał cewkę to wymień i świece

W mojej zafirze A jest tak, że jak padnie któryś z wtryskiwaczy gazowych to przełączenie podczas jazdy czy pracy silnika na benzynę nic nie zmienia, dalej szarpie, czyli jak jakby komputer wykrył, że na danym cylindrze jest coś nie tak to go sobie chyba odłącza.
Po zgaszeniu auta, wyjęciu kluczyka i chwilowym odczekaniu, ta informacja jest tracona.
U mnie jest troszkę inaczej, po przełączeniu na benzynę podczas jazdy, przestaje szarpać. Test oczywiście zrobię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”