Samoczynne przełączanie gaz/benzyna

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
foomi
CNG car: Zafira A 2002

Post autor: foomi »

Moj problem dalej występuje. Wystepuje przegrzewanie się 29 pinu na złączu modułu CNG.
Czy ktoś wie za co odpowiedzialny jest czerwono niebieski przewód jeden podłączony jest to 28 pinu Jakby druga cześć tego samego przewodu, wychodzi z 30 pinu. Jedem wychodzi z wnętrza puszki której pokrywą jest moduł CNG, a druga wychodzi główną wiązką i nie wiem jeszcze do czego prowadzi.
Dzisiaj gdy podłaczyłem ponownie wtyczke samochód zaczał działąć na gazie ale doszło do jeszcze wiekszego przegrzania pinu w skutek czego upalił się i ułamał.
Zastanawia mnie czy przez ten pin płyną duże prądy i problem grzania wynika ze złego styku, czy duży prąd płynie z powodu awarii gdzieś dalej (innego urządzenia np przy cewkach, po której awari prawdopodobnie zaczęły się problemy)

Przyznaje się w poście był mój błąd piny 29 i 30 błędnie opisałem jako 28 i 29
Ostatnio zmieniony czw maja 03, 2012 09:13 przez foomi, łącznie zmieniany 2 razy.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

foomi pisze:Moj problem dalej występuje. Wystepuje przegrzewanie się 28 pinu na złączu modułu CNG.
Czy ktoś wie za co odpowiedzialny jest czerwono niebieski przewód jeden podłączony jest to 28 pinu
Znalezienie w necie schematu do tego i innych roczników to nie problem.
Problemem jest, że na schemacie sterownika CNG, dla MJ 2002, na pinie 28 występuje przewód w kolorach czarno-żółty. faktycznie, idzie on w "parze " z przewodem z pinu 25 kolor brązowo-czerwony.
Ta para odpowiedzialna jest za sterowanie wtryskiwaczem benzyny cylindra numer 1.

Jeżeli jesteś pewien kolorów przewodów, to trzeba by przegrzebać schematy z innych roczników. Coś się powinno dopasować. :lol:
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

Witam

Chciałem się podpiąć pod temat, bo mój problem wydaje się być podobny. Zafira 1.6 CNG rocznik 2004. Wczoraj podczas jazdy w pewnym momencie zauważyłem, że świeci mi się jedna z kontrolek. Poniżej zamieszczam fotkę o którą kontrolkę chodzi. Stwierdziłem, też że zamiast na gazie jadę na benzynie. Próby zgaszenia silnika i zapalanie ponownie niczego nie dały. Dalej kontrolka się świeciła, a ja jechałem na benzynie, bez możliwości przełączenia na gaz. Nieco później podjechałem na stację benzynową uzupełnić benzynę, bo normalnie wożę tylko kilka litrów. Po zatankowaniu i uruchomieniu (silnik nie pracował kilka minut)okazało się że wszystko jest w porządku. Nieco później jednak podczas jazdy problem pojawił się ponownie. Tym razem widziałem dokładnie kiedy kontrolka się zapaliła. Zauważyłem też, że było to podczas jazdy po kocich łbach gdy autem trochę telepało. Potem niestety kontrolka uparcie nie chciała zgasnąć i do końca dnia jeździłem już na benzynie z zpaloną kontrolką. Dziś rano gdy uruchomiłem auto żeby pojechać do pracy wszystko było w porządku i dojechałem do pracy bez problemów. Obawiam się że problem będzie wracał :sad:. Być może to faktycznie problem z jednym ze styków? A może coś innego. W pierwszym momencie pomyślałem że może to problem ze świecami, albo przewodami zapłonowymi, do wymiany których już się od jakiegoś czasu przymierzałem.

Zastanawiam się też do jakiego serwisu udać się po pomoc? Obawiam się że serwis autoryzowany skasuje mnie tylko na ponad stówę za podpięcie pod komputer i stwierdzi, że problem jest w instalacji CNG czym oni się nie zajmą.

Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem to prosiłbym o pomoc i podzielenie się wiedzą. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

To, co opisujesz wygląda rzeczywiście na brak styku. Kontrolka zapala się najczęściej po wystąpieniu błędu emisji spalin.
Sprawdź metodą http://cng.auto.pl/forum/jestem-nowym-p ... vt1482.htm numer błędu.

Opisane wcześniej przypadki dotyczą modułu CNG (do roku 2003) a Ty nie masz tego modułu (od roku 2004).
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

adam_k27 pisze:Być może to faktycznie problem z jednym ze styków?
tigercng pisze:To, co opisujesz wygląda rzeczywiście na brak styku
Adam_k27,

problem z którym ze styków masz na myśli ??
W tym przekonaniu umacnia Cię tigercng.
Sorki, tigercng, ale to samo pytanie , który styk masz na myśli ?

Nie chciałbym wyjść na przemądrzałego, ale kilkanaście lat na serwisie nauczyło mnie jednej rzeczy, technika należy do "nauk" ścisłych.

Zawsze staram się dopaść dokumentację i wiedzę adekwatną do egzemplarza ( rocznika ), który ma problemy.
Adam_k27, zgodnie z tym co napisałeś twoja Zośka rocznik 2004 z okazji imienin popiła PB i nie zamierzała przestać. :lol:
W jaki sposób w roczniku 2004 i 2005 w Zośce A przełączamy na benzynę ?
W pozycji normalnej przełącznika PB/metan, żółta kontrolka w klawiszu zgaszona, jedziemy na gazie.
Po wciśnięciu klawisza PB/metan, przez klawisz podawane jest napięcie 12v na nóżkę 25 we wtyczce sterownika oznaczonej na schemacie X130, zaś ze sterownika z nóżki 8 z tej wtyczki podawana jest na kontrolkę masa i zaczyna ona świecić. 12V na nóżce 25 wymusza na sterowniku przejście z metanu na PB. Oczywiście nic nie napisałeś o kontrolce w klawiszu przełączania, świeci ??
Ja osobiście w takiej sytuacji, bardziej spodziewałbym się gdzieś przebicia, że pomimo nie wciśniętego włącznika pojawia się za nim 12v i przełącza na PB.
Przeczytałem również podlinkowany przy opisie zafiry, http://www.opel-niedersachsen.de/pdf/Za ... 1_2004.pdf, dodatek do instrukcji obsługi dotyczący pojazdów CNG.
W pewnym momencie, sam niechcący, w lekkiej panice mogłeś doprowadzić do "zablokowania " na PB. Jest tam taki fragment " If the selector switch is pressed several times within a short time, a change-over lock is activated:, co należy przetłumaczyć jako" jeżeli przełącznik wyboru naciśnięty zostanie kilkakrotnie w krótkim czasie blokada przełączania zostanie uaktywniona".

Jak zawsze przy pojazdach "skomputeryzowanych", po pierwsze odczytać błędy, czyli co konia boli, później można bardziej szczegółowo gdybać co dalej.

Wczoraj w dniu imienin moja Zośka wykonała pad sterownika :twisted: :oops: stąd zdążyłem się przyjrzeć dokładniej zagadnieniu. Wiem już również dlaczego u mnie klawisz wyboru działał odwrotnie niż w instrukcji i nie było wskazań poziomu metanu. Kiedy padło jedno wyjście ze sterownika, ktoś zrobił extra druciarstwo na przekaźniku i tak częściowo działało przełączanie na metan.

Adam, nie staraj się jeździć zbyt długo z problemem, możesz wykończyć sterownik, u mnie jak się sypnął to lista błędów przypomina książkę telefoniczną
Odczytaj tak jak radzi tigercng błędy i daj znać co ją boli.
tigercng
Moderator

:mrgreen: jakbym wiedział który styk, to bym napisał. Nie jestem jednak wróżką.
adam_k27

Próbowałem "wypedałować" kody. Nie wiem jednak skąd te kody mam odczytać? Gdy uruchamiałem stacyjkę i wciskałem (i trzymałem) jednocześnie hamulec i gaz to po chwili w/w kontrolka zaczynała migać. Nigdzie jednak żaden kod (kody) mi się nie wyświetlał. Może jeszcze coś muszę zrobić. A może nie robię jeszcze czegoś co niby jest oczywiste?

Co do przełączania gaz/benzyna to mam do tego przycisk z diodą. Jak dioda się nie świeci to jadę na gazie. Jak się świeci to na benzynie. Jak miga to znaczy że przełączyło się na benzynę bo brakło gazu. Po zapaleniu się kontrolki, zapala się też dioda - czyli auto przełączyło się na benzynę (pewnie awaryjnie). Przyciskanie przycisku wówczas nic nie daje. Dioda świeci w sposób ciągły. Aczkolwiek gdy auto trochę postoi to po uruchomieniu działa od razu na gazie. Nie muszę go przełączać na gaz.
tigercng
Moderator

Podobno z ilości "mignięć" idzie wyczytać kod. Piszę "podobno", bo sam tego nie próbowałem.
Może ktoś nakręci filmik, gdzie będzie pokazane jak to wyczytać?
adam_k27

Dzięki. Policzyłem te mignięcia wyszło mi tak:
1241 1678 1231. Niestety raczej wiele mądrzejszy nie jestem, bo oprócz trzeciego, takich kodów nie ma :(. Nagrałem filmik komórką jak kontrolka miga. Procedura wygląda zas tak że wciskałem jednocześnie oba pedały i trzymając je wciśnięte przekręcałem kluczyk w stacyjce do zapalenia kontrolek. Potem też trzeba te pedały cały czas trzymać wciśnięte. Pomiędzy poszczególnymi cyframi są przerwy, co cztery cyfry zaś są dłuższe przerwy. Tutaj jest nagrany przeze mnie filmik:

http://youtu.be/JIr6UhkAyjU

Co do samej usterki to zauważyłem ze kontrolka zapala się po prostu po nagrzaniu silnika. Jazda po wybojach nie ma tutaj nic do rzeczy. Gdy auto postoi i silnik ostygnie to po ponownym rozruchu wszystko jest pozornie dobrze, do momentu gdy silnik osoiagnie temperaturę pracy.
Ostatnio zmieniony pt maja 18, 2012 19:32 przez adam_k27, łącznie zmieniany 1 raz.
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

adam_k27, niechcę być złym prorokiem ale objawy zaczynaja być podobne do moich - USZKODZONY STEROWNIK-NAPRAWA 300 ZŁ
adam_k27

300 zł za naprawę mnie nie przeraża. Martwię się czy ktoś mi to zdoła prawidłowo zdiagnozować, zdobyć potrzebne części i naprawić. A może to jednak świece zapłonowe? Jakie serwisy moglibyście polecić najlepiej w okolicach Rzeszowa.
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

Ja naprawiałem swój w Lublinie u Pana Przemka na Południowej
foomi
CNG car: Zafira A 2002

Post autor: foomi »

Moje problemy związane z samoczynnym przełączaniem się samochodu na benzynę nareszcie się zakończyły. Właściwie to zostały rozwiązane przez kolegę Tigercng po tym, jak w module CNG upalił mi się pin 29 zasilający cewki zaworów gazowych. Samo złącze na wiązce też zostało przegrzane, wokoło pinu 29 był wytopiony plastik.

Jeżdżąc na benzynie szukałem w Trójmieście kogoś, kto podjąłby się naprawy złącza. Po kolejnym odłączeniu modułu CNG u jednego z elektryków i ponownym podłączeniu samochód nie chciał się już uruchomić na gazie, ani na benzynie. Dzięki wskazówkom tigercng uruchomiłem samochód awaryjne na benzynie bez modułu CNG, łącząc bezpośrednio wtryskiwacze benzynowe ze złączem przy ECU oraz podając zasilanie 12V do pompy paliwa. Nie miałem pewności czy oprócz upalenia pinu 29 nie doszło do uszkodzenia elektroniki w module CNG.
Ceny jakie usłyszałem w ASO przeraziły mnie. Moduł CNG ok. 5500 zł, do tego 32-pinowego złącza nie można kupić samego ani jako zestaw naprawczy a praktycznie z całym okablowaniem od instalacji cng za 1600 zł.

Po dalszych konsultacjach wysłałem pocztą sterownik do Tigercng, który ma taki sam samochód celem sprawdzenia. Przy wykorzystaniu specjalnie wykonanego przedłużacza udało się podłączyć mój sterownik z uszkodzonym pinem do auta Tigera i okazało się że sterownik jest sprawny (oprócz upalonego pinu). Jego auto z moim sterownikiem działało na obu paliwach. Tigercng dokonał wymiany uszkodzonego pinu 29 na nowy. Po otwarciu sterownika okazało się też że ścieżki od pinu 29 i 30 są grubsze od pozostałych, a ścieżka od pinu 29 nosiła ślady przegrzania. Dodatkowo zapadła decyzja o wymianie złącza na wiązce i montażu przekaźnika na obwód zasilania CNG.
Ponieważ i tak jechałem do Warszawy, a mój sterownik wciąż był u Tigera, więc wybrałem się do niego.

Okazało się że złącze jest inne niż w standardowej listwie rastrowej, więc prosta wymiana na element dostępny w sklepach elektronicznych nie wchodziła w grę. Na oryginalne złącze okres oczekiwania wyniósłby ponad tydzień.
Tigercng dokonał więc naprawy złącza i dodatkowo zamontował przekaźniki na obwody zasilające oba układy paliwowe. Samochód działa teraz poprawnie, a dzięki przekaźnikom nie powinno być więcej problemów, które występują czasem w Zafirach wyprodukowanych przed rokiem 2004. Na podstawie dotychczasowych doświadczeń stwierdzam, że warto rozważyć instalację dodatkowego przekaźnika na obwód zasilania CNG. Koszt niewielki, a może zapobiec poważnym problemom.
Ze wskazówki i pomoc uzyskaną od Tigercng jestem bardzo zadowolony i jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ.
Obrazekm3/100km
tigercng
Moderator

Dodam tylko, że uszkodzenia zapoczątkowało zwarcie na cewkach elektrozaworów przy butlach.
Zwarcie to doprowadziło z czasem do przegrzania pinu 29 w module CNG.
Foomi wymienił cewki na nowe w ramach kampanii w Kielcach, ale przegrzane złącze nadal nie stykało pewnie. W końcu doszło do upalenia części pinu 29 i styk przestał łączyć w ogóle.
Foomi zaczął odwiedzać "elektryków", więc do uszkodzenia pinu dołaczył przewód wyrwany z konektora w podstawce położonego obok przekaźnika K18. Samochód przestał jeździć także na benzynie.

Szczęsliwie udało mi się to wszystko ponaprawiać w umiarkowanej cenie. Poprawiłem też parę innych drobiazgów i zamontowałem przekaźniki. Foomi był szczęśliwy :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
adam_k27

Problem jeszcze nie naprawiony, ale wiem już że usterka nie ma związku z CNG. Byłem w jednym z warsztatów gdzie po podłączeniu do komputera stwierdzili błąd sondy lambda i coś tam jeszcze. Sugerowali zatankowanie zanieczyszczonego gazu. Na drugi dzień jednak stwierdziłem ze usterka nie ma nic wspólnego z gazem, bowiem po uruchomieniu rano zimnego samochodu, przełączyłem go od razu na benzynę i po jakichś 5 minutach jazdy na benzynie, gdy silnik się nagrzał znowu zaświeciła się kontrolka serwisowa. Wymieniłem w międzyczasie świece zapłonowe i dobrze że to zrobiłem, bo auto wyraźnie "odżyło", wcześniej na benzynie strasznie muliło. Jednak to nie świece były przyczyną opisywanych problemów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”