Cena szkolenia do tankowania CNG i konsekwencje braku

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
vipermat
CNG car: Multipla Bipower

Cena szkolenia do tankowania CNG i konsekwencje braku

Post autor: vipermat »

Witam
Jaka jest cena szkolenia abym mógł samodzielnie tankować sobie CNG do auta w PL.
Co mi grozi jesli dokonam tego czynu bez takiego przeszkolenia ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

pytaj w TDT. Jeżeli dobrze pamiętam dla orientacji szkolenie pracownika stacji do tankowania lpg 300 lub 600zł wraz z egzaminem.
Ostatnio zmieniony śr wrz 28, 2011 23:46 przez supermajku, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej zredukować, niż później żałować.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Do 15 września 2011 obowiązuje okres przejściowy i nie potrzeba robić na razie żadnych szkoleń.

W TDT podobno nawet jeszcze nie wiedzą, jak takie szkolenie miałoby wyglądać...

A dzisiaj tankowałem na stacji CNG w Berlinie. Oczywiście samodzielnie, nawet się nikt nie zainteresował jak to robię, podszedłem do kasy, zapłaciłem za zatankowane paliwo i odjechałem w stronę Polski ;)
Ostatnio zmieniony pt wrz 30, 2011 00:01 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
hombre77
CNG car: FIAT Multipla BiPower

Uprawnienia pracowników TDT

Post autor: hombre77 »

Odgrzewam temat.

Nie wiem Karol skąd wziąłeś tę datę 15.09.2011r. Wg rozporządzenia, które cytowałem w wątku z butlami okres przejściowy upływa w 12 miesięcy od daty wejścia w życie, tj. 12.08.2012r.
Za brak uprawnień pracowników grozi kierownikowi stacji mandat wystawiony przez np. PIP w czasie kontroli stacji. Nie potrafię znaleść podstaw prawnych co grozi osobie prywatnej tankującej swój pojazd na publicznej stacji lub co gorsza np. w domu sprężarką garażową?
Wg mnie mamy tutaj bubel prawny.

Co do TDT, to oddziały terenowe nie otrzymały wytycznych nt. szkoleń, ale to już jest temat na niezłą dyskusję.
I tutaj ciekawostka: TDT, pod który należą Tychy wydawał uprawnienia do tankowania CNG już w 2006 roku, pomimo wyraźnego zapisu w Roz. Ministra. Zresztą sam prowadziłem w roku 2009 część szkolenia dotyczącą obsługi stacji dla pracowników stacji FAP. Część "ciśnieniową" prowadził urzędnik TDT i on także przeprowadził egzamin i podpisał uprawnienia. Z tego co pamiętam szkolenie organizowała prywatna firma szkoleniowa i koszt osobowy wraz z egzaminem i wydaniem "książeczki" to był ok. 1000zł.
Estaciones de GNC
Obrazek
sapi

Post autor: sapi »

Witam,
Chciałbym odświeżyć temat. Dostałem pismo z gazowni w zabrzu bo tam tankuję że powinienem mieć uprawnienie do sierpnia. I teraz moje pytanie gdzie ja mam się zgłosić na śląsku żeby uzyskać takie uprawnienia?? Mam atakować TDT w katowicach??Może ktoś się orientuje coś w tym temacie bo jak widzę, około roku temat nie ruszony a w internecie nie potrafię znaleźć żadnych sensownych informacji.
semidea
CNG car: Opel Combo

Post autor: semidea »

Stacja w Zabrzu organizuje dla swoich klientów 3-dniowe szkolenie z tankowania CNG hahaha :lol:. Przez 3 dni będą mnie uczyć czegoś, co robię prawie codziennie :!:
Koszt 500 zł netto :shock: , w tym koszt egzaminu 198 zł.

Wolę jeździć na benzynie lub tankować w Tychach, ale nie zapłacę złodziejom!!! Mogę dać maks. 100 zł za to niby szkolenie.

A niech się zesrają drutem kolczastym.... :twisted:
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Zobaczymy jak to będzie wyglądać z tym tankowaniem.
Nasze Stowarzyszenie podejmuje teraz działania na rzecz przywrócenia możliwości samodzielnego tankowania, piszemy petycje do Ministra Nowaka, 13 lipca jest spotkanie w sprawie samodzielnego tankowania CNG/LPG.

Jeśli to nie pomoże to nasze Stowarzyszenie stara się o pozwolenie na prowadzenie takich szkoleń i egzaminów dla czytelników forum oraz członków stowarzyszenia, chcemy dać preferencyjną cenę, tak aby każdego było na to stać, już teraz piszesz że chcą od Ciebie 500zł + 190 , my w tej chwili mamy cenę o połowę mniejszą ale do Warszawy trzeba dojechać.

Ps. Jaki masz samochód?
semidea
CNG car: Opel Combo

Post autor: semidea »

Proszę, czytaj dokładnie: 500 zł netto, W TYM 198 zł koszt egzaminu.

Nie ma takiej siły, która by mnie zmusiła do zapłacenia za coś, co bez zająknięcia robię codziennie :!: Mogę jedynie w ramach jałmużny dać stówę, bo dla mnie takie szkolenie nie ma absolutnie ŻADNEJ wartości. To tak jakby ktoś nagle mi wyskoczył z tekstem, że muszę mieć przeszkolenie z zakresu krojenia polędwicy nożem.

Z kim to spotkanie 13 lipca? Z lalusiowatym modelem nowakiem (celowo z małej litery) :?:
. Jego to tylko przełożyć przez kolano i sprać gołą dupę pasem. No ale od czegoś trzeba zacząć, jak nie ma do kogo, to trzeba nawet do takiego nowaka uderzać.
Ostatnio zmieniony pt lip 06, 2012 09:28 przez semidea, łącznie zmieniany 1 raz.
sapi

Witam,
Ostatnio trochę szumu zrobiło się wokół samodzielnego tankowania LPG. Ma ktoś może info czy użytkowników CNG też się będzie to tyczyć jeżeli cokolwiek z tego wyjdzie ?? Poniżej daje link do artykułu. link

Ps. Wynikło coś z tego spotkania w warszawie??
AdamBialas
CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6

Post autor: AdamBialas »

Z tego co się dowiedziałem w MT to na spotkaniu nie było mowy o CNG , nie było tam PGNiG , generalnie byli tam głównie ludzie od paliw płynnych PIPP , Polskiej Izby Gazu Płynnego . Użytkownikami CNG nie interesuje się nawet pies z kulawą nogą , więc niby dlaczego MG i MT mieli by o tym dyskutować :(
sapi

Niestety też mam takie wrażenie że wszyscy maja nas głęboko w d.... A przecież to tanie paliwo. Ja jeżdżę mało około 300km na tydzień kilka miesięcy temu powyżej 500 km i oszczędność było kolosalna. Niestety mam przyjemność tankować w Zabrzu a tam mają klientów w .... Teraz zażyczyli sobie uprawnień o kursie mnie nie poinformowali i zabiorą mi kartę. Stacja otwarta od 7 do 15 a ja w tych godzinach jestem w robocie ... a nasz rząd jak widać robi wszystko żeby nam utrudnić. Brak słów...
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Sprawą dopuszczenia samodzielnego tankowania CNG zajął się PIMOT oraz Stowarzyszenie NGV Polska. Czekamy na I rezultaty podjętych rozmów.
Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”