Nowa akcja "Kampania naprawcza w POLSCE"

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
mkepin
CNG car: Opel Zafira A 2005

Post autor: mkepin »

mam nadzieje ze jakos szybko mnie zaproszą. Po włączeniu nawiewu strasznie smierdzi nawaniaczem w samochodzie do tego stopnia że nie da sie właczyć dmuchawy.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

mkepin pisze:mam nadzieje ze jakos szybko mnie zaproszą. Po włączeniu nawiewu strasznie smierdzi nawaniaczem w samochodzie do tego stopnia że nie da sie właczyć dmuchawy.
Witam kolegę, spotkaliśmy się na Woli. Pozdrawiam. Mario.
MARIO72
Obrazek
mkepin

witaj Mario pozdrowienia dla ciebie i wszystko użytkkowników cng
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Do Lublina na kampanię jadę jutro (wtorek) :grin:

@mkepin - jeśli śmierdzi przez nawiew to wymiana tuleji w ramach kampanii raczej nie pomoże. Szukaj nieszczelności instalacji w obszarze komory silnika. U mnie był to pęknięty korpus reduktora AFS. Ty masz LR, więc bardziej prawdopodobna jest nieszczelność na jakimś złączu. Jak będziesz w ASO Opel Energozam to poproś żeby wykryli źródło wycieku, może tylko trzeba coś dokręcić.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
Paweł K Rzeszów
CNG car: Zafira 2003r.

Post autor: Paweł K Rzeszów »

mkepin pisze:mam nadzieje ze jakos szybko mnie zaproszą. Po włączeniu nawiewu strasznie smierdzi nawaniaczem w samochodzie do tego stopnia że nie da sie właczyć dmuchawy.
Witaj mkepin
zerknij http://cng.auto.pl/forum/reduktor-landi ... vt1270.htm
najprawdopodobniej masz to co u mnie , membrana uszkodzona . Podnieś maskę i z przodu reduktora tam gdzie jest przykręcana "czapka" na czterech śrubach , tam jest otwór - przytkaj go palcem i sprawdź czy właśnie nie stamtąd ulatnia się gaz
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
sasiadt
CNG car: Opel Zafira, 1,6

Post autor: sasiadt »

tigercng pisze:Do Lublina na kampanię jadę jutro (wtorek) :grin:
Witam
Jak po kampanii? Dzwoniłem do Lublina dziś i powiedzieli mi, że Jesteś pierwszy i już drugi dzień tam jesteś.
Opisz jak to wygląda, czy wiesz może kiedy zaproszą innych?
tigercng
Moderator

Właśnie wróciłem i jestem bardziej niż zadowolony :grin: :grin: :grin:
W ramach kampanii 08-R-010 wymieniane są na zupełnie nowe wszystkie zbiorniki CNG łącznie z elektrozaworami, cewkami i stelażami. Zbiorniki wraz z zaworami i częścią przewodów są dostarczane z Niemiec do ASO już w postaci zmontowanych na stelażach podzespołów. Takie dwa podzespoły są następnie montowane do auta. Ponadto wymieniana jest część pozostałych przewodów wysokiego ciśnienia oraz wiązka elektryczna zbiorników.
Planuje się przeprowadzenie kampanii w tempie ok. 2 samochodów na tydzień, 08-R-010 jeden i 10-C-047 drugi samochód w tygodniu. Zaproszenia będą wysyłane w kolejności listy którą sporządziłem i którą podałem we wcześniejszym poście.

BARDZO WAŻNA INFORMACJA :!:
ASO Opel Energozam otrzymał upoważnienie od GM Poland do zamawiania części CNG (to jednak nie to samo, co autoryzacja do serwisu samochodów CNG). Oznacza to, że możecie zamawiać tam części CNG bez ryzyka i opóźnień spowodowanych odrzucaniem zamówień.

Jestem trochę zmęczony, także szczegółowej relacji ze zdjęciami spodziewajcie się jutro lub pojutrze.

BTW, kampanie sewisowe prowadzi i odpowiada za nie w całości ASO Opel Energozam. Jadąc na kampanię zostawiamy w ASO Energozam samochód i kluczyki, i następnego dnia w tym samym ASO Energozam go odbieramy. Nie ma potrzeby jeżdżenia po mieście do podwykonawcy ASO, jak to jeszcze niektórzy pamiętają z wcześniejszych akcji w Tarnowie. Załatwia to wewnętrznie ASO.
Ostatnio zmieniony sob lis 12, 2011 11:24 przez tigercng, łącznie zmieniany 15 razy.
BIGMARIO

Siema. Brawo , już się nie mogę doczekać wyjazdu do Lublina! Hura. :cool:
MARIO72
Obrazek
sasiadt
CNG car: Opel Zafira, 1,6

Post autor: sasiadt »

Pięknie. Nie spodziewałem się tak wielkiej wymiany.
W związku z tym tigercng mam pytania:
1. Czy znasz/znacie jakiś w miarę tani hotel w pobliżu serwisu?
2. Czy te nowe butle trzeba legalizować? (pytanie w imieniu innych - mnie nie obejmuje ta kampania)
3. Daj znać jak sprawuje się wymieniona część instalacji :)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt wrz 30, 2011 04:34 przez sasiadt, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator

1. @sasiadt - nie będziesz musiał nocować ze swoją kampanią, 10-C-047 zrobią w 1 dzień. Nocowałem w hotelu Relax, ale nie polecam. Spróbujcie hotel Podkowa (100 zł ze śniadaniem). Wszystkie namiary jeszcze podam.
2. Najciekawsza sprawa - dozór TDT na nowe zbiorniki załatwia na własny koszt ASO Opel Energozam. Po kampanii dostaniecie podpisane przez TDT dokumenty ważne trzy lata - dotyczy tylko 08-R-010.
3. Sprawuje się jak nowa :grin:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
BIGMARIO

Siema. Toż to rewelacyjne wieści, to jak włożyć "nowe serce" :lol: :lol: :lol:
MARIO72
Obrazek
tigercng
Moderator

:lol: :lol: :lol: może raczej "nowy żołądek z jelitami" :wink:
Tankowanie CNG do skorodowanych zbiorników grozi głośnym "pierdem" :lol: i uwolnieniem metanu do środowiska :sad:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
mkepin

po czym poznac ktory jest 08-R-010 a który 10-C-047 ??
tigercng
Moderator

Najlepiej wysłać swoje dane do mnie, sprawdzę bezpośrednio w GM. Potem podaję wynik we wcześniejszym poście: http://cng.auto.pl/forum/nowa-akcja-kam ... 5.htm#5592
Na razie mkepin czekaj jeszcze na swój wynik, bo nie chcę wysyłać im danych indywidualnie. Niech się znajdzie chociaż jeszcze jeden Opel do sprawdzenia. A jak się nie znajdzie, to i tak wyślę Twoje żebyś się załapał do obecnej kolejki. Oczywiście zawsze możesz sprawdzić to samodzielnie w dowolnym ASO.

Orientacyjnie dla Zafiry A można po kolorze zbiorników, szare - 08-R-010, czerwone - 10-C-047. Ta metoda nie uwzględnia jednak wielu przypadków, np. czerwone zbiorniki i kampania 10-C-047 (lub 08-R-010) zrobiona już przez poprzedniego właściciela za granicą.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
ekobi
CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

Post autor: ekobi »

Wygląda to rewelacyjnie jak na polskie standardy - dzięki tiger za włożoną pracę Tobie i wszystkim innym zaangażowanym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”