FIAT DOBLO Cargo 1.6 CNG Natural Power

Pojazdy użytkowe do 3,5t marki Fiat
Awatar użytkownika
rubik_70

FIAT DOBLO Cargo 1.6 CNG Natural Power

Post autor: rubik_70 »

FIAT DOBLO CARGO 1.6 Natural Power
NOWE | I generacja, FL: 2006 - 2010
Wersja dostawcza (opis wersji osobowej tutaj)

Obrazek

Segment: K

Więcej informacji technicznych: tutaj

Sprawdź dostępność na Giełdzie pojazdów CNG - kliknij tutaj

---

Podzielę się spostrzeżeniami dotyczącymi kolejnego naszego pojazdu a mianowicie ;
Doblo Cargo (dostawczy) Natural Power 1.6
Dane Techniczne :
rodzaj silnika ;Benz.+CNG (gaz ziemny)
moc [KM] :103KM
pojemność silnika [cm3]:1596
liczba drzwi:4(rozsuwane boczne)
Zasięg ; CNG-340km/benzyna-180km

Pojazd ten jako drugi w Firmie Vitkovice-Milmet S.A jest wyposażony i eksploatowany w zasilanie gazem ziemnym. W przeciwieństwie do Seata Altea XL jest to pojazd fabrycznie wyposażony w tą instalację i od momentu zakupienia eksploatowany w 90% zasilany gazem.
Samochód ten pozwala na przewóz towaru w przestrzeni ładunkowej bez uszczerbku dla pojemności gdyż butle zamontowane są w podłodze jak to ma miejsce także w Multipli.
Pojazd ten przejechał już 21tyś km odwiedził raz serwis gdzie nie stwierdzono usterek .
Jeżeli chodzi o tego Fiata muszę przyznać że mile mnie zaskoczył . Jest to drugie już Doblo w Firmie z tym że pierwsze zasilane CNG . Ponieważ poprzednie (Diesel) jak i te (CNG) nie posiadają w czynnej eksploatacji wad czy znaczących minusów ,Firma zamówiła już w Centrum Sprzedaży w Bielsku-Białej dwa następne z tym że w wersji osobowej. Pojazdem tym również przejechaliśmy długie trasy po Europie zasilając go CNG. I muszę powiedzieć że zasięg pozwala na bezstresowe odwiedzanie stacji na drodze do celu podróży (obyśmy doczekali na terenie RP takiej sytuacji jak np. we Włoszech. )

Mam nadzieję że moje spostrzeżenia pozwolą komuś na zajęcie stanowiska potrzebnego do zakupu pojazdu zasilanego CNG . Serdecznie pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2010 01:34 przez rubik_70, łącznie zmieniany 9 razy.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Moje drugie autko do pracy będzie Fiat Doblo lub Ducato , jeszcze się zastanawiam.... wszystko zależy od kasy :mrgreen:
MARIO72
Obrazek
Gazownik
CNG car: VW Touran 2,0 CNG

Post autor: Gazownik »

Witam wszystkich forumowiczów!
Coprawda na forum dopiero od teraz, ale jako sympatyk i stały bywalec portalu cng.auto już od 1,5 roku!
Właśnie dzisiaj odebrałem moje nowe autko pierwsze na CNG(nie ostatnie): Fiat Doblo Cargo CNG 1,6 16V 2005r.
Ogólne wrażenie: Autko o wiele lepiej jeździ niź wygląda!!!
Niestety, musze przyznać, że jeździ się nim lepiej niż moim dotychczasowym (Kangoo 1,5dCi wersja osobowa 2004r.) pomimo że jest to typowy dostawczak-blaszak! Niestety, bo kangurek służył mi bardzo długo i "sympatycznie" do kiedy nie "odkryłem" CNG!
Spalanie: i tu niespodzianka. Według moich wstępnych obliczeń (zrobiłem na razie 150 km) przy spokojnej jeździe 80-100 km/h 20%miasto reszta trasa ok. 6m3/100km!!!
Jak zrobie kilka "baków" napiszę więcej szczegółów.
Mam pytanie do użytkowników, a propo komputera, który wskazuje, dystans, spalanie, czas, prędkość.
Jak interpretować wartość: spalanie? (km/l)
Czy wyświetlany dystans, możliwy do przejechania, łączy się również z zapasem Pb w zbiorniku, czy tylko sam metan? Mam pół zbiornika Pb, i do fula CNG i dystans + przejechane km od tankowania CNG nawet powyżej 650km?!?!?! Od razu pokochałem to "brzydkie kaczątko" :grin: :grin: :grin:

Pozdrawiam
Rafał
Ostatnio zmieniony czw mar 29, 2012 23:52 przez Gazownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki PGNiG-owi przekonałem się do CNG! Niesamowita historia?!?!?!?!?!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fiat”