VII Supertest Ekonomii - ofensywa CNG!

W tym miejscu znajdziecie wszystkie istotne ogłoszenia i dyskusje związane z rynkiem CNG w Polsce
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Nasze zbiory multimedialne powiększyły się tym razem również o pierwszą produkcję filmową. Przepraszam za nie pierwszej jakości montaż i kiepską jakość, ale pierwsze płoty za koty. Czy jakoś tak :D

Panie i Panowie, cng.auto.pl presents :cool:

PS.
Jutro zmontuje drugi filmik ;)
Karol Wieczorek
administrator
Administrator

Nowe filmiki ;)

Karol Wieczorek
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Słuchajcie, jeżdżę Zafirą CNG już 3,5 roku, a nawet nie wiedziałem co mi tankują do butli.
www.polskimechanik.pl pisze:VII Supertest ekonomii, czyli szukamy auta dla oszczędnych (...)
zwyciężył zasilany skroplonym gazem ziemnym Opel Zafira
Autentycznie, to nie żart :mrgreen: Przeczytajcie sami: http://www.polskimechanik.pl/pl/aktualn ... a/987.html

Nawet nie wiem, jak to skomentować. Załamka po prostu. Omijajcie tych "mechaników" z daleka. Szkoda, że niestety poziom wiedzy większości polskich warsztatów jest podobny.
Jeszcze raz zalecam daleko posuniętą ostrożność w wyborze warsztatu, gdzie serwisujecie swoje auta.

2010-07-29 Widzę, że w/w portal poprawił juz ten podstawowy błąd. Teraz piszą o "spreżonym gazem ziemnym". Dobre i to.
Ostatnio zmieniony czw lip 29, 2010 11:12 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
klemens

Spalanie w Zafirze ?

Post autor: klemens »

Witam!
Już dawno temu na forum spieraliśmy się o tą kwestię z tigerem i widzę że nic się nie zmieniło.
http://cng.auto.pl/forum/opel-zafira-a- ... t72,60.htm

Zauważyłem że inni posiadacze Zafir mają podobne doświadczenia jak ja. Wyjątkiem jest tigercng, który jakimś cudownym sposobem jest w stanie na pełnym zbiorniku przejechać około 500 km. Zafirę posiadam ponad 3.5 roku i nigdy nie zdarzyło mi się na pełnym zbiorniku przejechać więcej niż 340 km. Dlatego rozumiem komentarz kolegi kgrzanka i w zasadzie mógłbym się pod nim podpisać. Nie wiem na czym polega ta rozbieżność, ale chętnie bym się dowiedział, bo też wolałbym przejechać 500 km zamiast 300km.
Pozdrawiam
Opel Zafira 1.6 CNG Njoy 2005
tigercng
Moderator

klemens, przyczyna Twoich problemów może być bardzo prozaiczna:
- moższ mieć niesprawny elektrozawór na którejś z butli i jeżdzisz na trzech, zamiast na czterech;
- masz jakąś niewielką nieszczelność, i częścią gazu zasilasz atmosferę, zamiast silnik;
- możesz mieć jedną z wielu innych awarii, które skutkują zwiększonym zużyciem (wadliwa cewka zapłonowa lub świeca, wypalone gniazdo zaworowe, zacinający się tłoczek hamulcowy, ślizgające się sprzęgło i wiele, wiele innych).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 23:02 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Też kiedyś myślałem że nie jest możliwe przejechać naszym samochodem więcej niż 350km na pełnym zbiorniku aż do momentu kiedy udało mi się przejechać 400km bez 800m, mógłbym pewnie przejechać więcej ale mam tłumik do zrobienia i niestety część energii jest marnowana przez stan techniczny mojego samochodu.

Proszę pamiętać że był to wyścig ekonomii i organizatorzy nie zabronili stosować żadnych sztuczek ekodrivingu, Andrzej miał 4 atmosfery w oponach jechał kawałek drogi za ciężarowym IVECO a ten jechał za autobusem co można nazwać jazdą w tunelu aerodynamicznym, no ale lepiej by było jakby sam Andrzej dokładnie napisał co to znaczy ekstremalna ekonomiczna jazda bo jest dużo pytań i jeszcze więcej niewiadomych. Czy nasze zafiry mają zasięg 500km? 500 to chyba nie przejedziemy ale sądzę że przed 500 można dojechać, tylko co to za jazda, samochód powinien dawać przyjemność z jazdy, klima jest po to żeby się przyjemnie jechało.

Panowie jeszcze raz podkreślam znaczenie tego typu imprezy, była to impreza której celem było zużyć jak najmniej paliwa, coś kosztem czegoś, dla przykładu powiem że Multipla prowadzona przez Krzyśka miała włączoną klimę i dlatego spadła na 8 miejsce w generalnej klasyfikacji ja z Marcinem jechaliśmy raczej normalnie i nasze spalanie było trochę wyższe. Naszym zadaniem było pokazać fabryczne samochody zasilane CNG, wystawić 2 dobrych kierowców którzy pojadą bardzo ekonomicznie a reszta to dobra zabawa.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

zasięg

Post autor: kefasps »

hej,

500km bez tankowania wydaje mi się abstrakcją. Ale 365km do pustego już doświadczyłem. Na naszym forum wyczytałem że teoretyczny zasięg na gazie to 370km wydaje się być realny. Pewnie jak pojadę resztę na Pb to też zrobię 500km bez zatrzymywania się.
Do dziś nie wiem jak często wymieniać świece. Moje już maja na sumieniu 40tkm.

Pozdrawiam z Poznania, dzis piekna pogoda!
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Post autor: kgrzanka »

W piątek zatankowałem do pełna moją Zafirę i chciałem sprawdzić ile da się przejechać tym samochodem najdalej na samym gazie.

Otóż jeżdżąc jak emeryt:
- 70-90 km/h
- przewidywanie, obserwowanie wszystkiego co się dzieje na drodze, tak aby hamować tylko silnikiem i jak najmniej używać hamulca
- spokojne ruszenie i staranie się nie przekraczać 3000obr/min

przejechałem 350km i jeszcze mam gaz co prawda rezerwa ale jeszcze spokojnie na 10-15km wystarczy

Ponadto:
50km miasto
100km poza miastem
200km spokojna trasa
całość zrobiona w ciągu 2 dni, nie jednym ciągiem, także kilka razy zimy silnik
w samochodzie praktycznie cały czas 4 osób i ponad 150kg w bagażniku
normalne ciśnienie w kołach
klima cały czas

Więc wyszło całkiem nieźle.

Także jeżeli ruszymy od stacji do pełna zatankowani, na ciepłym silniku, sami w pustym aucie, bez klimy, ciśnienie w oponach 4bar (tylko gdzie ekonomia opon, ale na konkursie to ok, nie brali tego pod uwagę), jedziemy jak emeryt 80km/h, hamulca staramy się nie używać i obr 3000 na min nie przekraczać i jeszcze nie jedziemy po górzystym terenie to może i 500km da się przejechać jak będziemy się trzymać całą drogę za ciężarówką.

Tylko
- gdzie ta przyjemność z jazdy
- kto lubi jechać 80/h za ciężarówką, słuchać jak drobne kamyki obijają lakier i mieć zero widoczności
- czy często jeździmy sami bez żadnych pasażerów i bagażu
- po co było płacić za klimę
- w oponach ciśnienie jest chyba prawidłowe a nie 4bary
- nie przekraczając 3000obr/min po kilku miesiącach mamy muła
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Tak też się zgadzam z Tobą że z takiej jazdy nie ma przyjemności klima jest po to żeby ją używać aby poprawić komfort jazdy, pompowanie opon do 4 atmosfer to tragedia w czasie jazdy. Ale nie zapominajcie o jednym że zafira Andrzeja brała udział w "konkursie" jej zadaniem było wygrać, i to zrobiła. Ja jechałem Caddy 2.0 mój wynik to około 13zł za 100km, szkoda że nie miałem klimy bo bym ją chętnie włączył bo i tak nie miałem szans z Zafirą czy Astrą, dla mnie liczyła się dobra zabawa.
tigercng
Moderator

kgrzanka pisze:- spokojne ruszenie i staranie się nie przekraczać 3000obr/min
Za wysoko kręcisz. W normalnej jeździe nie przekraczam 2200 obr/min, w konkursowej nie przekraczałem 2000.
Redukuję, jak obroty spadną poniżej 1500.

Co do opon to fakt, jechało się tak jakbym siedział na taczce :razz:
Ostatnio zmieniony pn lip 12, 2010 16:31 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

Wynik spalania imponujący, wręcz nie do uwierzenia. Ja najwięcej zrobiłem 365 km na pełnym baku, co uważałem za świetny wynik, tym bardziej że jechaliśmy cała rodziną. Ostatnio zaś jak jeździłem po autostradzie to robiłem tylko w okolicach 300, bo wtedy 140 na liczniku, tempomat no i klima.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

adam_k27 pisze:Wynik spalania imponujący, wręcz nie do uwierzenia. Ja najwięcej zrobiłem 365 km na pełnym baku, co uważałem za świetny wynik, tym bardziej że jechaliśmy cała rodziną. Ostatnio zaś jak jeździłem po autostradzie to robiłem tylko w okolicach 300, bo wtedy 140 na liczniku, tempomat no i klima.
Wyłącz klimę używaj tempomatu, zostaw rodzinę w domu i na trasę, zobaczysz że Twój wynik może się znacznie poprawić, mi udało się zrobić 400km po zainstalowaniu tempomatu.
administrator
Administrator

Mamy kolejne materiały filmowe z VII Supertestu Ekonomii 2010. Jest to teledysk i relacja. Będę podane w tym poście.

Ostatnio zmieniony pt sie 20, 2010 17:53 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ważne ogłoszenia i dyskusje o rynku CNG w Polsce”