Witam serdecznie,
Posiadam aktualnie DODGE RAM 2500 HEMI 5.7 zasilane LPG (butla 220 L) zasięg około 600 do 800 km. Spalanie od 20 do 30 L na 100 km
BĘDĘ Kupował kolejnego RAM 2500 z tym samym silnikiem i zastanawiam się nad zainstalowaniem CNG i zakup przydomowej stacji. A oto pytania:
Czy ktoś już instalował CNG do silników V8 z odłączanymi cylindrami (HEMI MDS)?
-Jak wygląda rozliczenie za gaz, Czy PGiNG może mi wystawić f-vat (miejsce zamieszkania nie jest miejscem wykonywania działalności gosp.)?
-Jaki zasięg mogę mieć, jeżeli rozmiar paki to około 1560mm x 1700 mm x 560mm (szerxdłxwys) butle z gazem mogą ważyć tak do 600 700kg?
-Ile trwałoby tankowanie na takiej przydomowej stacji?
Pozdrawiam
Tomasz Kowalski
CNG do 5.7 HEMI [dodge ram 2500]
-
tokowalski
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: CNG do 5.7 HEMI [dodge ram 2500]
Witam,
Jednak w segmencie pickupów są dostępne auta z fabryczną instalacją CNG, np. Ford F-150. O zaletach instalacji fabrycznej nad dokładaną pisaliśmy na forum wiele razy, także nie będę się tutaj powtarzał.
Jeśli Ciebie dobrze rozumiem, to chciałbyś mieć osobną fakturę na działalność gospodarczą na gaz zużyty do tankowania. Umowę masz pewnie na siebie jako osobę prywatną, na gaz do gospodarstwa domowego.
W takim przypadku będziesz musiał zawrzeć drugą Umowę, tym razem jako przedsiębiorca. Inna będzie niestety taryfa i najprawdopodobniej musisz mieć drugi licznik gazu.
1 m³ gazu ziemnego po sprężeniu zajmuje ok. 4,5 dm³, czyli zatankujesz 545 / 4,5 = 121 m³ co odpowiada ok. 120 litrom benzyny.
Przyjmując zużycie 20 l/100 km przejedziesz 600 km.
Możesz rozważyć butle kompozytowe, które są dużo lżejsze od stalowych, ale też dużo droższe. Wtedy jesteś ograniczony tylko pojemnością paki, jaką chcesz przeznaczyć na butle.
121 m³ / 4,25 m³/h = 28,5 h
Warto się zastanowić nad wydajnieszą sprężarką, lub magazynem buforowym, ale to znowu wyższe koszty.
Pozdrawiam
Nie ma na razie nikogo takiego na forum. Teoretycznie nie ma chyba przeciwwskazań, potrzebna jest odpowiednia sekwencja, która będzie w stanie działać w trybie 4/8 cylindrów. Widziałem w necie zdjęcia z instalacją w hemi, chyba w M300.tokowalski pisze:Posiadam aktualnie DODGE RAM 2500 HEMI 5.7 zasilane LPG (butla 220 L) zasięg około 600 do 800 km. Spalanie od 20 do 30 L na 100 km
BĘDĘ Kupował kolejnego RAM 2500 z tym samym silnikiem i zastanawiam się nad zainstalowaniem CNG i zakup przydomowej stacji. A oto pytania:
Czy ktoś już instalował CNG do silników V8 z odłączanymi cylindrami (HEMI MDS)?
Jednak w segmencie pickupów są dostępne auta z fabryczną instalacją CNG, np. Ford F-150. O zaletach instalacji fabrycznej nad dokładaną pisaliśmy na forum wiele razy, także nie będę się tutaj powtarzał.
Oczywiście tak. PGNiG standardowo wystawia faktury VAT, także dla odbiorców indywidualnych.tokowalski pisze:-Jak wygląda rozliczenie za gaz, Czy PGiNG może mi wystawić f-vat (miejsce zamieszkania nie jest miejscem wykonywania działalności gosp.)?
Jeśli Ciebie dobrze rozumiem, to chciałbyś mieć osobną fakturę na działalność gospodarczą na gaz zużyty do tankowania. Umowę masz pewnie na siebie jako osobę prywatną, na gaz do gospodarstwa domowego.
W takim przypadku będziesz musiał zawrzeć drugą Umowę, tym razem jako przedsiębiorca. Inna będzie niestety taryfa i najprawdopodobniej musisz mieć drugi licznik gazu.
Współczynnik wagi do pojemności dla butli stalowych CNG to ok. 1,1 kg na 1 dm³ pojemności. 600 kg / 1,1 kg/dm³ = 545 dm³.tokowalski pisze:-Jaki zasięg mogę mieć, jeżeli rozmiar paki to około 1560mm x 1700 mm x 560mm (szerxdłxwys) butle z gazem mogą ważyć tak do 600 700kg?
1 m³ gazu ziemnego po sprężeniu zajmuje ok. 4,5 dm³, czyli zatankujesz 545 / 4,5 = 121 m³ co odpowiada ok. 120 litrom benzyny.
Przyjmując zużycie 20 l/100 km przejedziesz 600 km.
Możesz rozważyć butle kompozytowe, które są dużo lżejsze od stalowych, ale też dużo droższe. Wtedy jesteś ograniczony tylko pojemnością paki, jaką chcesz przeznaczyć na butle.
Zależy od wydajności spreżarki. Np. dla Fuelmaker FMQ 2-36 będzie to 4,25 m³/h.tokowalski pisze:-Ile trwałoby tankowanie na takiej przydomowej stacji?
121 m³ / 4,25 m³/h = 28,5 h
Warto się zastanowić nad wydajnieszą sprężarką, lub magazynem buforowym, ale to znowu wyższe koszty.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tokowalski
Dzięki za szybką odpowiedz i wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania, lecz...
Najbardziej przeraża mnie czas tankowania. Przy tankowaniu LPG na stacji, czyli 10 do 15 minut troszkę wariuje. (Przeważnie kupuje jakąś gazetę i czytam)
Co do czasu tankowanie przez zaproponowaną sprężarkę 28 h godzin jest kompletnie nie do zaakceptowania? Jeżeli kupimy sprężarkę o wydajności 423 m3/h, co pewnie zwiększy koszty diametralnie to nadal pozostaje 28 minut tankowanie
Obawiam się sie, że mój pomysł umarł właśnie w punkcie tankowania.
I oczywiście cena 1 m3 to już wydatek około 2, 03 jak czytałem na forum, czyli około 10 % taniej niż LPG. Co na mój gust nie jest mega okazją
P.S. 0,5 t gazu przewożę a zasięg nadal niewielki( 600 km)
Tak czy siak bardzo dziękuje.
Najbardziej przeraża mnie czas tankowania. Przy tankowaniu LPG na stacji, czyli 10 do 15 minut troszkę wariuje. (Przeważnie kupuje jakąś gazetę i czytam)
Co do czasu tankowanie przez zaproponowaną sprężarkę 28 h godzin jest kompletnie nie do zaakceptowania? Jeżeli kupimy sprężarkę o wydajności 423 m3/h, co pewnie zwiększy koszty diametralnie to nadal pozostaje 28 minut tankowanie
Obawiam się sie, że mój pomysł umarł właśnie w punkcie tankowania.
I oczywiście cena 1 m3 to już wydatek około 2, 03 jak czytałem na forum, czyli około 10 % taniej niż LPG. Co na mój gust nie jest mega okazją
P.S. 0,5 t gazu przewożę a zasięg nadal niewielki( 600 km)
Tak czy siak bardzo dziękuje.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Jeśli potrzebujesz szybkiego tankowania na 1-2 samochody, to zakup sprężarki o dużej wydajności nie jest optymalnym cenowo rozwiązaniem.tokowalski pisze:28 h godzin jest kompletnie nie do zaakceptowania? Jeżeli kupimy sprężarkę o wydajności 423 m3/h, co pewnie zwiększy koszty diametralnie to nadal pozostaje 28 minut tankowanie
Lepiej zastosować buforowy magazyn butli.
Wtedy sprężarka pompuje do bufora wiele godzin bez podłączonego samochodu.
Po nabiciu bufora spreżarka automatycznie wyłącza się. Potem w dogodnym czasie podłączasz samochód, ciśnienia wyrównują się na zasadzie naczyń połączonych i w kilka minut jesteś zatankowany.
Dalej sprężarka ponownie włącza się i przygotowuje następną "porcję" paliwa do bufora, na następne tankowanie.
Magazyn buforowy to standardowe wyposażenie na stacjach CNG.
Gazu wozisz 121 m³ x 0,735 kg/m³ = 89 kg. Reszta to "tylko" opakowanietokowalski pisze:P.S. 0,5 t gazu przewożę
Ostatnio zmieniony pn maja 24, 2010 13:43 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.