Sprężarka CNG Gasfill

Doświadczenia z eksploatacji przydomowych stacji CNG.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Sprężarka CNG Gasfill

Post autor: bartekk »

ZAPOZNAJ SIĘ z OFERTĄ SPRĘŻAREK CNG na POLSKIM RYNKU.

KLIKNIJ TUTAJ

Przedstawiam kolejną domową sprężarkę do tankowania gazu.

Capacity: 2.0m3/h
Charging pressure: 200bar
Fill rate: Fills 90 litre storage cylinder in 10 hours
Fuel equivalent (petrol): 25 litres (5.2 galls

pozdrawiam
Bartek
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Ostatnio zmieniony pt lip 29, 2011 11:07 przez bartekk, łącznie zmieniany 2 razy.
mer211
CNG car: Mercedes E211,

Post autor: mer211 »

Witam, bylem w kontakcie z goscmi z Gasfill. Taki sprzecik w UK kosztuje £5000.

Moim zdaniem, nadal ZA DROGO, zeby w to wchodzic. Sa tansze dwukrotnie do dostania w PL, z atestem. I to wtedy moze by sie to oplacalo, gdyby mialo sie kilka aut flotowych i ladowalo gaz najpierw w magazyny (chyba mozna?- nie wiem).
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

Sporo za drogo. Ładowanie gazu do jakiegoś zbiornika zapewne jest możliwe, i rozwiązałoby problem przy korzystaniu kilku aut z jednej sprężarki. Tylko to na pewno dodatkowy, niemały koszt dodatkowej instalacji. Ciekawi mnie też jaka jest żywotność takiej sprężarki i czy długo by wytrzymała gdyby musiała pracować 24h na dobę.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

adam_k27 pisze:Sporo za drogo. Ładowanie gazu do jakiegoś zbiornika zapewne jest możliwe, i rozwiązałoby problem przy korzystaniu kilku aut z jednej sprężarki. Tylko to na pewno dodatkowy, niemały koszt dodatkowej instalacji. Ciekawi mnie też jaka jest żywotność takiej sprężarki i czy długo by wytrzymała gdyby musiała pracować 24h na dobę.
Koszt samych zbiorników nie jest drogi, jednak musimy liczyć się z pewnymi ograniczeniami. Pompując gaz do magazynu w określonej ilości, nie należy się spodziewać, że tyle samo gazu zostanie później szybko przeładowane do naszego zbiornika a aucie. Funkcjonuje tutaj zasada naczyń połączonych i gaz "rozejdzie się" po równo w magazynie przy kompresorze i naszym aucie. Zastanawiam się, czy np. w przypadku większej ilości gazu w aucie, gaz nie cofnie się częściowo do zbiorników, ale to już inna kwestia. Może poprosimy Gerarda, żeby tutaj rozwiał wątpliwości.

Żywotność każdej sprężarki, a najczęściej kilku jej newralgicznych elementów, podaje producent w jednostkach 'godziny pracy'.

Jeśli chodzi o cenę, to faktycznie jest ona wygórowana. Jednak jak już pisał Bartekk na forum, niebawem mają się pojawić na rynku nowe sprężarki w zdecydowanie bardziej atrakcyjnych cenach. Ukazanie się ich na rynku to kwestia kilku miesięcy.
Karol Wieczorek
marcys
CNG car: Scorpio LPG

Post autor: marcys »

administrator pisze:Jednak jak już pisał Bartekk na forum, niebawem mają się pojawić na rynku nowe sprężarki w zdecydowanie bardziej atrakcyjnych cenach. Ukazanie się ich na rynku to kwestia kilku miesięcy
Witam
Kiedy bedzie wiadomo dokladnie cos o tych sprezarkach? przymierzam sie do zakupu auta i chcialbym je od razu przerobic na CNG. Poniewaz w moim miescie nie ma zadnej stacji CNG a najblizsza w Tychach zdecydowanie nie po drodze musialbym taknowac we wlasnym garazu ( moglbym wtedy miec gaz GZ 50 za cene 1,68 brutto wraz z oplatą przesylową)
Ostatnio zmieniony czw sty 07, 2010 11:03 przez marcys, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

marcys pisze:
administrator pisze:Jednak jak już pisał Bartekk na forum, niebawem mają się pojawić na rynku nowe sprężarki w zdecydowanie bardziej atrakcyjnych cenach. Ukazanie się ich na rynku to kwestia kilku miesięcy
Witam
Kiedy bedzie wiadomo dokladnie cos o tych sprezarkach? przymierzam sie do zakupu auta i chcialbym je od razu przerobic na CNG. Poniewaz w moim miescie nie ma zadnej stacji CNG a najblizsza w Tychach zdecydowanie nie po drodze musialbym taknowac we wlasnym garazu ( moglbym wtedy miec gaz GZ 50 za cene 1,68 brutto wraz z oplatą przesylową)
Jak tylko będziemy coś więcej wiedzieli to od razu napiszemy.

Jeszcze taka uwaga odnośnie zatankowania gazu do baku. Oprócz ceny za surowiec i opłaty przesyłowej musimy liczyć się z dużymi poborami prądu. Np. przy sprężarce phill FuelMaker zatankowanie 1m3 wiąże się ze zużyciem prądu o wartości 15 - 20 groszy. Także trzeba o tym pamiętać przy kalkulowaniu.
Karol Wieczorek
marcys

administrator pisze:Np. przy sprężarce phill FuelMaker zatankowanie 1m3 wiąże się ze zużyciem prądu o wartości 15 - 20 groszy
wiem, jak to wyglada w kWh/Nm3? temu pytam bo mam 2 taryfy w domu, ( 2 taryfa to ponizej polowy normalnej "płaskiej" stawki )
adam_k27

Słyszałem tez, że gaz w naszych domach ma nieco niższą kaloryczność, co może tez skutkować nieco większym spalaniem. Biorąc to wszystko pod rozwagę, wychodzi na to że na oszczędności na paliwie nie ma za bardzo co liczyć i pieniądze wydane na spręzarkę raczej się nie zwrócą. Główny zysk z posiadania takiej sprężarki to wygoda i oszczędność czasu i paliwa potrzebnego na dojazd do stacji. W mojej ocenie 5000 zł to granica poniżej której dopiero możnaby rozważyć zakup takiej sprężarki.
Ostatnio zmieniony pt sty 08, 2010 11:36 przez adam_k27, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

adam_k27 pisze:Słyszałem tez, że gaz w naszych domach ma nieco niższą kaloryczność, co może tez skutkować nieco większym spalaniem. Biorąc to wszystko pod rozwagę, wychodzi na to że na oszczędności na paliwie nie ma za bardzo co liczyć i pieniądze wydane na spręzarkę raczej się nie zwrócą. Główny zysk z posiadania takiej sprężarki to wygoda i oszczędność czasu i paliwa potrzebnego na dojazd do stacji. W mojej ocenie 5000 zł to granica poniżej której dopiero możnaby rozważyć zakup takiej sprężarki.
Nie do końca się z Tobą zgodzę.

Gaz w naszych domach ma niższą kaloryczność, ale w stosunku do czego? Do gazu tankowanego na stacji? Wyobraźmy sobie sytuację, gdy na stacji CNG tankujemy bardziej kaloryczny gaz. Czy naprawdę gazowni opłacałoby się prowadzić osobny gazociąg do stacji CNG? Zapewniam Cię, że taka sytuacja nie ma miejsca. Gaz w sieci na terenie danego okręgu powinien być tak samo kaloryczny.

Na stacjach CNG w Polsce jest oferowany gaz GZ-50 (tzw. H-GAS). Niewykluczone, że w domu mamy gaz mniej kaloryczny - GZ-35 lub GZ-41. Zawsze możemy zadzwonić do gazowni o udzielenie informacji, jakiej kalorczyności gaz jest dostarczany do naszego domu/firmy. Powinna ona być również załączona na stronie www. W razie wątpliwości możemy zażądać wydruku potwierdzającego prawdziwość tych danych.

Jeśli chodzi o opłacalność takiej sprężarki to zależy z jakiego punktu widzenia na to patrzymy. Z punktu widzenia właściciela jednego pojazdu CNG może być to faktycznie nieopłacalne, ale jeśli ktoś posiada 4 pojazdy dostawcze, 2 wózki widłowe i małą halę ogrzewaną gazem?

Istnieje możliwość negocjowania z lokalną gazownią umowy na ceny dostarczanego gazu w zależności od ilości poboru z sieci. Jeśli chodzi o energię elektryczną - możemy wykupić tańszą, nocną taryfę.

Także raczej bym nie generalizował, że się nie opłaca. Można dopisać, że z mojego punktu widzenia jest to nieopłacalne, a nie od razu skazywać prywatne sprężarki na niełaskę. Zdziwiłbyś się, ile tego typu urządzeń funkcjonuje w Polsce.
Ostatnio zmieniony pt sty 08, 2010 12:30 przez administrator, łącznie zmieniany 3 razy.
Karol Wieczorek
adam_k27

Ja piszę z mojego punktu widzenia. Posiadam jedno auto i podana tutaj cena urządzenia 22,5 tys zł - to niewiele mniej niż dałem za moją Zafirę. Wliczając zużycie pradu, tankowanie z własnego kompresora dałoby mi oszczędność około 25 groszy na metrze sześciennym gazu. Co oznaczałoby że Przy tej cenie urządzenie na pewno mi się nie zwróci. Spodziewany zwrot inwestycji nastąpiłby po zatankowaniu 90000 m3 gazu. Czyli po przejechaniu ponad miliona kilometrów!!! Oczywiście są tutaj jeszcze oszczędności wynikające z tego że nie musiałbym dojeżdżać do stacji aby zatankować. Uwzględniając to możnaby szacować, że zwrot że zwrot inwestycji nastąpiłby w najlepszym razie po 500 tysiącach kilometrów. Tak więc dalej cała zabawa z mojego punktu widzenia jest pozbawiona sensu.

Nie ukrywam jednak ze byłbym zainteresowany montażem takiego urządzenia w moim garażu, chociażby tylko dla własnej wygody.. Tyle że ta cena jest dla mnie wzięta z kosmosu. Podejrzewam, ze przyczyną jest mikro skala produkcji tych urządzeń. Pewnie robione są na indywidualne zamówienie. Patrząc na ceny np nowoczesnych piecyków gazowych, wydaje mi się że cena w granicach 5 - 6 no może góra 8 tysięcy złotych jest ceną rozsądną za tego typu urządzenie.
Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2010 16:10 przez adam_k27, łącznie zmieniany 2 razy.
marcys

administrator pisze:Na stacjach CNG w Polsce jest oferowany gaz GZ-50 (tzw. H-GAS). Niewykluczone, że w domu mamy gaz mniej kaloryczny - GZ-35 lub GZ-41
wystarczy zerknąc do umowy z gazownią. Ja mam podpisana umowe na gaz GZ50 - czyli to samo co tankujecie na stacji.
administrator pisze:Istnieje możliwość negocjowania z lokalną gazownią umowy na ceny dostarczanego gazu w zależności od ilości poboru z sieci.
cena zalezy od ilosci zuzycia w skali rocznej. w gazowni zabrzanskiej są 4 taryfy, grzejąc dom gazem jestem na przelomie taryf 2 i 3 - tankowanie auto automatycznie przerzuca mnie do 3 ciej taryfy gdzie cena m3 netto spada do 99 gr i oplata przesylowa 39 gr. Plus oplata na prad w drugiej taryfie ponizej 20 gr brutto za kWh. bede jezdzil amerykancem V8 ( bo lubie) po przekalkulowaniu zakupu urzadzenia za 1000$ (bo o takim mowa) zwrot bylby po ok 30000 km co przy mojej stosunkowo umiarkowanej jezdzie daje moze z 1,5 roku (tyle ze i tak nie mam alternatywy bo najblisza stacja to ok 50 km w jedna strone) . I nawet jak dolicze koszty zakupu do zakupu auta to wyjdzie ze za cholere nie kupie 4x4 z podobnym wyposazeniem w dieslu ktory i tak bedzie drozszy w utrzymaniu.
adam_k27

Gdzie można kupić kompresor za 1000$?

Ja znalazłem na E-bayu nowy kompresor za cenę 23 999 zł. Aukcja tutaj
Ostatnio zmieniony wt sty 12, 2010 14:15 przez adam_k27, łącznie zmieniany 1 raz.
marcys

administrator pisze:niebawem mają się pojawić na rynku nowe sprężarki w zdecydowanie bardziej atrakcyjnych cenach. Ukazanie się ich na rynku to kwestia kilku miesięcy.
tu byla mowa, w innym watku byla podawana cena ok 1000$ wiec to by zmienialo sprawe.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Sprężarek CNG za 1000$ lub 2000$ czy nawet 3000$ nigdy nie było i nie będzie. Taką cenę można wliczyć do tzw. "urban legends" :lol:
Oczywiście nie mówię tutaj o rupieciach, przerobionych sprężarkach do butli nurkowych, czy innych pracach dyplomowych.

Przykro mi, jeśli rozwiewam czyjeś marzenia, ale taka jest prawda.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

No to ktoś wbił kij w mrowisko :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przydomowe stacje CNG”