Zakup auta na CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Czy ja wiem czy taka znowu niepodważalna zaleta? Mojemu sąsiadowi ostatnio wyjęli w nocy w nowym VW Passacie właśnie fabryczną nawigację. Nie dość, że poszła szyba, to zmasakrowana cała deska rozdzielcza.

Fabryczna navi ma to do siebie, że niestety trzeba korzystać z programu i map tylko do niej dedykowanych. A posiadając navi np. w telefonie instalujemy co chcemy w dowolnych konfiguracjach :)
Karol Wieczorek
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

O takiej kradzieży jeszcze nie słyszałem. Nawigację kupiłem małą (3,5 cala ekranik) aby bez problemu mieściła się w kieszeni. Trzeba też pamiętać aby nie zostawiać uchwytu, bo podobno sam uchwyt też może skusić złodzieja, który będzie liczył że skoro jest uchwyt to gdzieś w aucie znajdzie również nawigację. Swoją drogą mam nadzieję że nawigacje niedługo stanieją na tyle że dla złodziei to już nie będzie taki opłacalny "biznes". Ja swoją kupiłem w promocji za 179 zł, więc w sumie taniej niż tanie radio.
wlodek_
CNG car: zafira B

Post autor: wlodek_ »

adam_k27"] Do raTeż mam taką Zafire od 1.5 miesiąca z radiem 1100 NCDR.dia dostałem płytę z mapą Niemiec. Poszukiwałem mapy Polski, ale wygląda na to że Navteq z Oplem olali Polskę
Chcialem tu dodac ze ta wersja 1100NCDR faktycznie nie posiada Polski :evil: natomiast wersja CD70 posiada juz polske i inne kraje europy centralnej.
Ostatnio zmieniony sob gru 26, 2009 13:47 przez wlodek_, łącznie zmieniany 1 raz.
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

CD70 była montowana w Zafirach B. To już nowszy sprzęt i jest na to mapa Polski. Na żadną wersję NCDR nie ma zaś mapy Polski, a producent z tego co słyszałem w tamtym roku zakończył już wsparcie dla tych systemów. Więc mapa Polski już się nie pojawi, tak samo jak uaktualnienia do istniejących już map :sad: Oczywiście sprzedawcy na Allegro dlej będą na aukcjach zachwalać, żę auto ma wbudowaną fabryczną nawigację i "wystarczy tylko wgrać Polską mapę i można śmigac" :evil:
Ostatnio zmieniony wt gru 29, 2009 14:37 przez adam_k27, łącznie zmieniany 2 razy.
daroguru

Post autor: daroguru »

Witam wszystkich forumowiczów.
Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem auta na CNG. Bardzo mnie zachęca ekonomia i ekologia w tym paliwie.
Mam w pobliżu ciekawie wyglądające auto:
http://moto.allegro.pl/item1031779880_o ... m_cng.html
Nie wiem tylko czy coś się nie kryje w tej wyjątkowo niskiej cenie jak na rocznik. Czy wspomniany cetryfikat unijny to jest to samo co daje TDT?

Darek
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

daroguru pisze:Witam wszystkich forumowiczów.
Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem auta na CNG. Bardzo mnie zachęca ekonomia i ekologia w tym paliwie.
Mam w pobliżu ciekawie wyglądające auto:
http://moto.allegro.pl/item1031779880_o ... m_cng.html
Nie wiem tylko czy coś się nie kryje w tej wyjątkowo niskiej cenie jak na rocznik. Czy wspomniany cetryfikat unijny to jest to samo co daje TDT?

Darek
W forumowym żargonie takie auta nazywamy 'budyń' ze względu na kolor auta, przypominający budyń waniliowy ;)
Samochód jeździł na 99% w Niemczech jaki taxi i prawdopodobnie ten przebieg można włożyć między bajki. Aczkolwiek nie zaszkodzi sprawdzić, jaki jest stan faktyczny na żywo.

Co do kwestii technicznych na pewno pomoże kolega bartekk :)
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

Licznik był na milion procent przekręcony.
Przebieg 30tys km/rok na taksówkę? Mi na dojazd do domu i na uczelnie rocznie wychodzi 20tys km!
;)
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Tak, jak widzę budynia z kierownicą poklejoną taśmą izolacyjną, to przychodzą mi na myśl dwa słowa "Nie, dziękuję".
Chyba, że cena bez tej jedynki z przodu.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

To że jest kręcony to normalne ale jak zaufać komuś kto tak kłamie! jak można zrobić 450km na 21m3 gazu??? To chyba jest niemożliwe nawet dla Tigera:)
No ale ma skóre:)
Ostatnio zmieniony wt maja 11, 2010 11:51 przez bartekk, łącznie zmieniany 2 razy.
daroguru

Post autor: daroguru »

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Chyba macie rację z tym przekręconym licznikiem. Znalazłem w aukcjach zakończonych to samo auto i okazuje się, że w marcu miał 200tyś km przebiegu...
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=1004789838
http://moto.allegro.pl/item964589672_op ... m_cng.html
Mimo wszystko spróbuję się umówić, bo mam blisko. Zobaczyć nie zaszkodzi :)
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

daroguru: jedz obejrzeć auto, powiedz że jesteś bardzo zainteresowany,

- poszukaj wszystkich mankamentów, na ich podstawie negocjuj cenę (najlepiej zabrać ze sobą znawcę lub przejechać się na warsztat) - trzeba sprawdzać wszystko bo sprzedający ukrywają WSZYSTKO co się da, a to ręczny nie działa, centralny nie zamyka wszystkich drzwi, spryskiwacze nie leją wody, klimatyzacja nie działa itp

- przejedź się na jazdę próbną, możesz odrazu powiedzieć że jak uda się kolesiowi zrobić 450km w trasie to zapłacisz mu za auto 30tys zł, jeżeli nie to jazda próbna 450km będzie bezpłatna

- na koniec zapytaj czemu od końca marca do początku maja ubyło 60tys km i czy wcześniej coś nie ubyło, jeżeli auto było taksówką od początku to przebieg 200tys km wydaje się za mały ...

Zobacz tutaj:
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=brf4hhhg1xhi
wiadomo trzeba doliczyć rejestrację około 2tys zł sprowadzonego auta...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez mateusz86, łącznie zmieniany 3 razy.
;)
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Zamiast jechać i słuchać kłamstw lepiej poświeć swój czas na szukanie mniej "kręconego" samochodu, ten który przedstawiłeś nie jest wart twojego czasu i nerwów. Ja swój samochód szukałem 6 miesięcy ale wiedziałem co chce i miałem dużo czasu.
ekobi
CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

Post autor: ekobi »

mateusz86 pisze: Zobacz tutaj:
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=brf4hhhg1xhi
wiadomo trzeba doliczyć rejestrację około 2tys zł sprowadzonego auta...
Nie chcę nikogo zniechęcać i każdy ma pewnie swoje zdanie, ale na dwóch doświadczonych handlarzy ściągających samochody z Niemiec, których podpytywałem o konkretne autka stojące w Berlinie, jeden zupełnie odmówił wyjazdu do tego miasta, a drugi stwierdził, że możemy jechać, ale on kupuje samochody raczej tylko w zachodniej części Niemiec. Oczywiście można i w Berlinie trafić superdobrze, ale zasadniczo jest to podobno zagłębie przekrętów.

Cena tego akurat samochodu jest podejrzanie niska, choć lubimy się łudzić, że "to okazja, która na mnie czeka". :wink:

Nie wiem, czy znana jest na forum strona z kalkulatorem opłat: http://autokalkulator.pl (jeśli było to przepraszam, wyszukiwarka nie znalazła). Przetestowałem niedawno na swoim przypadku, że kwoty nie są w nim podawane dokładnie, ponadto mogą się różnić w zależności od przypadku (tłumaczenie, brak konieczności robienia pełnego przeglądu itd.), ale w celach orientacyjnych jest wystarczająca.
Ostatnio zmieniony czw maja 13, 2010 12:36 przez ekobi, łącznie zmieniany 2 razy.
1wiatr
CNG car: Zafira CNG

Post autor: 1wiatr »

No to jak to się mówi w przenośni- " pierwsze koty za płoty" mam już za sobą. Przejechalem właśnie kilkaset km tym autem i jest super. Z początku jechałem z " duszą na ramieniu" ale nic nie zawiodło i nawet dość żwawo auto pomyka, pomijając wzniesienia na południu. Po napełnieniu do pełna zbiorników weszło 22m3 gazu przejechałem do momentu całkowitego opróżnienia i przełączenia na benzynę 350 km, z tym ze jechaliśmy w 5 osób + bagaż. Myślę że to dobry wynik. Brakuje bardzo stacji gazu w centrum Polski poza tym same plusy. Oby tak dalej. :smile:
Pitbull

Post autor: Pitbull »

Witam Bartek mnie przekonał i chce zaryzykować i kupić Zafirę A z cng no chyba że w trakcie poszukiwań się rozmyślę...

Lepiej kupić auto w Polsce czy za granicą?
Czy nie ma problemu z zarejestrowaniem takiego auta u nas w Polsce??
jakie dokumenty poza standardowymi są potrzebne (CNG)??

A może ktoś z was chce sprzedać zadbane auto za dobrą cenę? :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”