Witam! Jestem nowym posiadaczem samochodu na CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Artur77

Witam! Jestem nowym posiadaczem samochodu na CNG

Post autor: Artur77 »

Witam Wszystkich bardzo serdecznie.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu na gaz ziemny.
Jest to Opel Astra z 2003 roku z silnikiem 1,6.
Mam nadzieję że to będzie udana ekspolatacja i dobrze spędzony czas na tym forum.
Miłego Dnia i Pozdrawiam Wszystkich.
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 17:28 przez Artur77, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Pozdrawiamy i życzymy wytrwałości na nowej drodze życia, bo eksploatacja pojazdu zasilanego CNG w polskich warunkach nie jest bynajmniej usłane różami.

Za razem zachęcamy do pomocy i włączania się w akcje organizowane przez cng.auto.pl, bo w przyszłym roku będzie się działo :)
Karol Wieczorek
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Witam nowego użytkownika..............
Coraz ciaśniej się robi w tej wawie od NGV. I tak trzymać.............
Jak zobaczysz srebrnego metalika z naklejką CNG.auto.pl to trąbi :mrgreen:
Ostatnio zmieniony wt paź 20, 2009 20:46 przez tomig, łącznie zmieniany 2 razy.
Artur77

Pierwsze wrażenia.

Dziś udało mi się przerejestować auto i wyjechać na Warszawskie ulice .
Pierwsze tankowanie wyszło mnie 45pln :-).
Jetem tez po pierwszym odpalaniu samochodu na gazie ziemnym. ( z zimnego)
Samochód odpalił szybko ale miał problem z wolnymi obrotami. Po jakiś 5 sek. odnalazł się i chodził już normalnie.
Ale już sama jazda jest bez probemowa i bez różnicy czy gaz ziemny czy benzyna.
Czuje że będzie ciekawie. Napisze coś więcej w przyszłości.

Dziś rano przy tem 2 stopnie na + nie chciałzapalić na gazie. Przełączyłem na benzyne i odpaliła " z pierwszego". Po jakiś 2 min przełączyłem na CNG i wszystko działało normalnie. Będę wdzięczy za jakieś komantarze czy tak powinno być czy coś jest nie tak ?

Czy to że na tym rządeniu widocznym na zdjęciu jest litera L to zanczy że instalacja jest firmy Lani Renzo ?
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Ostatnio zmieniony czw paź 22, 2009 18:02 przez Artur77, łącznie zmieniany 2 razy.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Na razie poobserwuj samochód. Ja generalnie ani razu nie musiałem przełączać na benzynę przy zapalaniu a zima poprzednia lekka nie była - samochód stał na dworze. Dla mnie benzyna w tym samochodzie to paliwo drugiej kategorii - używam jej tylko awaryjnie.
Ostatnio zmieniony czw paź 22, 2009 20:38 przez tomig, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Re: Pierwsze wrażenia.

Post autor: administrator »

Artur77 pisze:Czy to że na tym rządeniu widocznym na zdjęciu jest litera L to zanczy że instalacja jest firmy Lani Renzo ?
Porównując z tym zdjęciem wszystko wskazuje na to, że tak.
Karol Wieczorek
Artur77

Po jakimś czasie z samochodem na CNG

:-) miałem napisać jak mi jest z autem na CNG. Ogólnie muszę powiedzieć że nie ma tańszego w ekspolatacji samochodu tej klasy.
Od zeszłego roku zapisuję wyszystkie wydatki na paliwo cng i bp.
W większości poruszam się po mieście w godzinach szczytu 9 i 17.
Auto rozgrzewam za bp a potem już jazda na cng i muszę powiedzieć że nie wychodzi źle.
Przed masakrycznym podywżkami ceny CNG i bp wychodziło 22pln na 100km.
( kiedyś pojachałem do Gdańska to wyszło 11pln na sto km :-)
Od kiedy pazerne władze PGNiG uzależniły cene CNG od ropy to cały interes robi się mało opłacalny.
Nie wiem jakie studia ktoś tam kończył ale z logicznym myśleniem nie ma to nic wspólnego.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Witaj , zgadzam się z tobą że PGiNG-e mogło być choć troszkę mniej pazerne. Chodzą plotki że jak wykurzą Kadafiego to cena Ropy na giełdzie ma spaść do poniżej 90 $ za baryłkę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ale i tak spadek poniżej 100 $ powinno chyba znacząco obniżyć cenę m3 gazu. Albo inaczej PGNiG mogło by szybciej reagować na znaczące spadki Ropy na Giełdzie. Ale zawsze mogą być to tylko "życzenia" :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony pn sie 22, 2011 21:19 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
MARIO72
Obrazek
Paweł K Rzeszów
CNG car: Zafira 2003r.

Post autor: Paweł K Rzeszów »

mam pytanko : Moja zośka nigdy nie potrzebowała PB żeby odpalić - chyba że brakło metanu ... Też mam instalację fabryczną -reduktor fabryczny GM zrobiony przez Landi Renzo ale już któryś z kolei pisze tu na forum , że przy tej fabrycznej instalacji z reduktorem LR musi palić na benzin ???!!! Moja to wysysa gaz do końca i muszę ją ręcznie (przyciskiem przełączania) potraktować żeby łaskawie powąchała PB ... Ja nie mam i nigdy nie miałem problemu z paleniem na gazie czy w minusowych czy w plusowych temperaturach a zośkę mam już prawie 4 lata... I o co chodzi ?
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Siema Paweł, mnie właściciel przestrzegł że przy minusowych temp. powinno się ją gasić na PB i odpalać z rana. Zobaczymy jak będą pierwsze mrozy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
MARIO72
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”