Witam! Jestem nowym posiadaczem samochodu na CNG
Witam! Jestem nowym posiadaczem samochodu na CNG
Witam Wszystkich bardzo serdecznie.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu na gaz ziemny.
Jest to Opel Astra z 2003 roku z silnikiem 1,6.
Mam nadzieję że to będzie udana ekspolatacja i dobrze spędzony czas na tym forum.
Miłego Dnia i Pozdrawiam Wszystkich.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu na gaz ziemny.
Jest to Opel Astra z 2003 roku z silnikiem 1,6.
Mam nadzieję że to będzie udana ekspolatacja i dobrze spędzony czas na tym forum.
Miłego Dnia i Pozdrawiam Wszystkich.
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 17:28 przez Artur77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
administrator
- Administrator
-
tomig
- CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
Witam nowego użytkownika..............
Coraz ciaśniej się robi w tej wawie od NGV. I tak trzymać.............
Jak zobaczysz srebrnego metalika z naklejką CNG.auto.pl to trąbi
Coraz ciaśniej się robi w tej wawie od NGV. I tak trzymać.............
Jak zobaczysz srebrnego metalika z naklejką CNG.auto.pl to trąbi
Ostatnio zmieniony wt paź 20, 2009 20:46 przez tomig, łącznie zmieniany 2 razy.
Pierwsze wrażenia.
Dziś udało mi się przerejestować auto i wyjechać na Warszawskie ulice .
Pierwsze tankowanie wyszło mnie 45pln
.
Jetem tez po pierwszym odpalaniu samochodu na gazie ziemnym. ( z zimnego)
Samochód odpalił szybko ale miał problem z wolnymi obrotami. Po jakiś 5 sek. odnalazł się i chodził już normalnie.
Ale już sama jazda jest bez probemowa i bez różnicy czy gaz ziemny czy benzyna.
Czuje że będzie ciekawie. Napisze coś więcej w przyszłości.
Dziś rano przy tem 2 stopnie na + nie chciałzapalić na gazie. Przełączyłem na benzyne i odpaliła " z pierwszego". Po jakiś 2 min przełączyłem na CNG i wszystko działało normalnie. Będę wdzięczy za jakieś komantarze czy tak powinno być czy coś jest nie tak ?
Czy to że na tym rządeniu widocznym na zdjęciu jest litera L to zanczy że instalacja jest firmy Lani Renzo ?
Pierwsze tankowanie wyszło mnie 45pln
Jetem tez po pierwszym odpalaniu samochodu na gazie ziemnym. ( z zimnego)
Samochód odpalił szybko ale miał problem z wolnymi obrotami. Po jakiś 5 sek. odnalazł się i chodził już normalnie.
Ale już sama jazda jest bez probemowa i bez różnicy czy gaz ziemny czy benzyna.
Czuje że będzie ciekawie. Napisze coś więcej w przyszłości.
Dziś rano przy tem 2 stopnie na + nie chciałzapalić na gazie. Przełączyłem na benzyne i odpaliła " z pierwszego". Po jakiś 2 min przełączyłem na CNG i wszystko działało normalnie. Będę wdzięczy za jakieś komantarze czy tak powinno być czy coś jest nie tak ?
Czy to że na tym rządeniu widocznym na zdjęciu jest litera L to zanczy że instalacja jest firmy Lani Renzo ?
- Załączniki
-
[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
Ostatnio zmieniony czw paź 22, 2009 18:02 przez Artur77, łącznie zmieniany 2 razy.
-
tomig
- CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
Na razie poobserwuj samochód. Ja generalnie ani razu nie musiałem przełączać na benzynę przy zapalaniu a zima poprzednia lekka nie była - samochód stał na dworze. Dla mnie benzyna w tym samochodzie to paliwo drugiej kategorii - używam jej tylko awaryjnie.
Ostatnio zmieniony czw paź 22, 2009 20:38 przez tomig, łącznie zmieniany 1 raz.
-
administrator
- Administrator
Re: Pierwsze wrażenia.
Porównując z tym zdjęciem wszystko wskazuje na to, że tak.Artur77 pisze:Czy to że na tym rządeniu widocznym na zdjęciu jest litera L to zanczy że instalacja jest firmy Lani Renzo ?
Karol Wieczorek
Po jakimś czasie z samochodem na CNG
Od zeszłego roku zapisuję wyszystkie wydatki na paliwo cng i bp.
W większości poruszam się po mieście w godzinach szczytu 9 i 17.
Auto rozgrzewam za bp a potem już jazda na cng i muszę powiedzieć że nie wychodzi źle.
Przed masakrycznym podywżkami ceny CNG i bp wychodziło 22pln na 100km.
( kiedyś pojachałem do Gdańska to wyszło 11pln na sto km
Od kiedy pazerne władze PGNiG uzależniły cene CNG od ropy to cały interes robi się mało opłacalny.
Nie wiem jakie studia ktoś tam kończył ale z logicznym myśleniem nie ma to nic wspólnego.
-
BIGMARIO
- CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
Witaj , zgadzam się z tobą że PGiNG-e mogło być choć troszkę mniej pazerne. Chodzą plotki że jak wykurzą Kadafiego to cena Ropy na giełdzie ma spaść do poniżej 90 $ za baryłkę
Ale i tak spadek poniżej 100 $ powinno chyba znacząco obniżyć cenę m3 gazu. Albo inaczej PGNiG mogło by szybciej reagować na znaczące spadki Ropy na Giełdzie. Ale zawsze mogą być to tylko "życzenia"

Ostatnio zmieniony pn sie 22, 2011 21:19 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Paweł K Rzeszów
- CNG car: Zafira 2003r.
mam pytanko : Moja zośka nigdy nie potrzebowała PB żeby odpalić - chyba że brakło metanu ... Też mam instalację fabryczną -reduktor fabryczny GM zrobiony przez Landi Renzo ale już któryś z kolei pisze tu na forum , że przy tej fabrycznej instalacji z reduktorem LR musi palić na benzin ???!!! Moja to wysysa gaz do końca i muszę ją ręcznie (przyciskiem przełączania) potraktować żeby łaskawie powąchała PB ... Ja nie mam i nigdy nie miałem problemu z paleniem na gazie czy w minusowych czy w plusowych temperaturach a zośkę mam już prawie 4 lata... I o co chodzi ?
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.