Stacja CNG - Rzeszów

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Stacja CNG - Rzeszów

Post autor: tigercng »

Szczegółowe informacje o stacji tankowania CNG w Rzeszowie.

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne, Zajezdnia nr 2, ul. Lubelska 54
Tel. 017 866 04 08, Fax. 017 853 67 03
Czynna codziennie od 6:00 do 1:00.
W godzinach 6:00 - 9:00 i 22:00 - 1:00 należy nastawić się na wydłużony czas oczekiwania ze względu na tankujące się autobusy.
W pozostałych godzinach tankowanie samoobsługowe na kartę CNG Auto.

Mapka, zdjęcia

Obsługa:
W wyniku ostatnich ustaleń zostaliśmy poinformowani, że stacja umożliwia tankowanie dla wszystkich osób w godzinach 6:00 - 1:00 w nocy następnego dnia. Jednak w godzinach 6:00 - 9:00 i 22:00 - 1:00 należy nastawić się na wydłużony czas oczekiwania ze względu na tankujące się wtedy autobusy. Uprasza się też o zmianę informacji podanej przy kasie, jakoby tankowanie odbywa się w normalnym trybie wyłącznie w godzinach 9:00 - 22:00.
W godzinach 1:00 - 6:00 na stacji nie ma żadnego pracownika, zatankujemy się tylko posiadając kartę 'CNG auto' wydaną przez Gazownię Rzeszowską.
Od pewnego czasu ze względów bezpieczeństwa jest niedostępna przejściówka do tankowania samochodów z króćcem "typ włoski".
Płatność:
Wyłącznie gotówką, brak możliwości korzystania z kart płatniczych, chociaż za paliwa płynne można tak płacić.
Przy dystrybutorze jest działający czytnik kart CNG Auto. Jest możliwość zawarcia umowy z Gazownią Rzeszowską na rozliczenia bezgotówkowe.
Dojazd:
Wyjeżdżając z Rzeszowa należy kierować się na Lublin, minąć po prawej pierwszą zajezdnię MPK i Małopolską Giełdę Towarową. Następnie też po prawej trafimy na drugą zajezdnię. Wjazd jest oznaczony pylonem z cenami paliw, także CNG.
Stacja jest położona na terenie Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego, Zajezdnia nr 2, ul. Lubelska 54.
Oprócz CNG można tam tankować także paliwa płynne.
Date tech.:
Kompresor: Compair 1200 Nm3/h
Dystrybutory: 2
Stanowiska: 4 (2 x NGV-1, 2 x TN5)
Przejściówki: brak
Ostatnie aktualizacje:
24.10.2009, administrator: zmiana godzin operowanie stacji CNG
19.11.2009, administrator: zmieniono fragment opisu poświęconego dojazdowi
20.12.2009, administrator: dodano w danych technicznych punkt 'lokalizacja'
03.03.2010, moderator: zmieniono wydajność sprężarek.
Ostatnio zmieniony pn lip 25, 2011 00:53 przez tigercng, łącznie zmieniany 16 razy.
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

od siebie mogę dodać że posiadali przejściówki zakładane (nie zakręcane) ale podczas tankowania wystrzeliła, na szczęście nikomu nic się nie stało

osoby posiadające włoskie końcówki powinny zakupić przejściówki, w Rzeszowie można to zrobić jedynie [z tego co mi wiadomo a objechałem bardzo dużo firm i serwisów gazowych] u autoryzowanego dystrybutora ELPIGAZ, cena 140zł
PPHU Romex S.J.
ul. Krakowska 150, Rzeszów
Mirosław Szych
tel. kom. 606 794-337
e-mail: mirek@elpigaz.com
jadąc w stronę Krakowa, po prawej stronie trudno nie zauważyć dużej reklamy

pozdrawiam ;)

DODANO:
co do wiadomości poniżej, przejściówka jest zakręcana - więc bardzo łatwy montaż raz na zawsze, najlepiej dla autek które zawór posiadają pod maską a po nakręceniu kilku centymetrów klapa jeszcze się zamknie
Ostatnio zmieniony śr cze 04, 2008 15:52 przez mateusz86, łącznie zmieniany 2 razy.
;)
tigercng
Moderator

A nie lepiej wymienić całe złacze do tankowania na standardowe NGV-1 ?
Problem rozwiązany raz na zawsze.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Po spotkaniu z przedstawicielstwem MPK Rzeszów dowiedzieliśmy się z tigerem kilku ciekawostek na temat stacji CNG w Rzeszowie. Jest to obiekt o największym obrocie tym paliwem w Polsce. Miesięcznie kompresory pompują do pojazdów ok. 100 000 m3, z czego 10% do pojazdów prywatnych. Pozostałe 90% zużywa 40 autobusów w MPK Rzeszów.

Niebawem dodamy również do galerii zdjęcia stacji.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
mateusz86

Chyba jakaś plaga awarii stacji cng w Polsce, pierwszy raz spotykam się z tym w Rzeszowie, obsługa poinformowała mnie że prawdopodobnie jutro w sobotę (22 XI) zostanie usunięta (w czwartek wieczorem jeszcze działała). Następnym razem będę w niedzielę wieczorem tak że napiszę czy usterka została usunięta.

23 XI 2008
stacja już działa poprawnie
;)
Awatar użytkownika
mateusz86

Witam, dzisiaj podjeżdżam sobie na stację, na 4 stanowiska 3 zajęte (autobus, śmieciarka, citroen jumpy - własność MPK Rzeszów) a moje ulubione wolne. :)
Próbuję wyciągnąć węża i nic (zgłosiłem do obsługi), po ponownej próbie pracownika oznajmił że przymarzł, więc spróbowaliśmy podłączyć węża z drugiego stanowiska (ten sam dystrybutor (końcówki w kształcie L) - tym razem zatankowałem za niecałe 50gr, wskazówka ciśnieniomierza chyba nawet nie drgnęła. Następnie musiałem poczekać aż śmieciarka zatankuje, podłączyłem wszystko i zacząłem tankować. Międzyczasie obserwowałem problem z tankowaniem Citroena, z tego co się dowiedziałem na 30 metrów które powinny wejść dystrybutor zatankował niecałe pół. Gdy skończyłem tankowanie spróbowaliśmy podłączyć 'mojego' węża do citroena i dalej nie chciał tankować... po wyciągnięciu z wlewu zaczął się ulatniać gaz! Wolałbym nigdy nie przeżyć takiej przygody na swojej skórze... zawór mam w pobliżu silnika tak ze chyba mu tam ciepło. Na innych stacjach też spotykacie problemy związane z ujemną temperaturą na zewnątrz?
Ostatnio zmieniony sob sty 03, 2009 11:15 przez mateusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
;)
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

mateusz86 pisze:Witam, dzisiaj podjeżdżam sobie na stację, na 4 stanowiska 3 zajęte (autobus, śmieciarka, citroen jumpy) a moje ulubione wolne. :)
Próbuję wyciągnąć węża i nic (zgłosiłem do obsługi), po ponownej próbie pracownika oznajmił że przymarzł, więc spróbowaliśmy podłączyć węża z drugiego stanowiska (ten sam dystrybutor (końcówki w kształcie L) - tym razem zatankowałem za niecałe 50gr, wskazówka ciśnieniomierza chyba nawet nie drgnęła. Następnie musiałem poczekać aż śmieciarka zatankuje, podłączyłem wszystko i zacząłem tankować. Międzyczasie obserwowałem problem z tankowaniem Citroena, z tego co się dowiedziałem na 30 metrów które powinny wejść dystrybutor zatankował niecałe pół. Gdy skończyłem tankowanie spróbowaliśmy podłączyć 'mojego' węża do citroena i dalej nie chciał tankować... po wyciągnięciu z wlewu zaczął się ulatniać gaz! Wolałbym nigdy nie przeżyć takiej przygody na swojej skórze... zawór mam w pobliżu silnika tak ze chyba mu tam ciepło. Na innych stacjach też spotykacie problemy związane z ujemną temperaturą na zewnątrz?
Taki sam problem jest ze stacją w Mielcu, dlatego też jest ona nieczynna. Od ponad tygodnia tamtejsze MZK stara się doprowadzić do stanu używalności tą stację...

Nie chce tutaj złowieszczyć, ale na początku przyszłego tygodnia mają być kilkunastu, a nawet ponad 20 stopni poniżej zera i takie problemy mogą się powtarzać...
Karol Wieczorek
Bartek_Mielec

Post autor: Bartek_Mielec »

administrator pisze:tamtejsze MZK
MKS ;) Stacja działa na tyle, że autobusy gazowe wyjeżdżają na trasy, ale nie wiem po ilu próbach tankowania.
Awatar użytkownika
mateusz86

W zeszłym tygodniu zostały wymienione dwa węże przy dystrybutorze o którym pisałem już wcześniej, problem polegał na przymarzaniu.
Nową końcówkę tankowania można zobaczyć tutaj ;-)
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szybkim rozwiązaniem problemu. Plus dla zarządcy.
Ostatnio zmieniony pn sty 19, 2009 01:21 przez mateusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
;)
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

Ze stacji zniknęło już LPG, więc szukając stacji nie ma co się rozglądać za białymi cysternami z LPG. Teraz tankują tylko PB95, ON i CNG. Ceny paliw można sprawdzić tutaj: http://www.infores.pl/infores/index.htm
adam_k27

Dnia 12.12.2009 stacja będzie nieczynna z powodu modernizacji. Pytałem o możliwość wyrobienia sobie karty, żeby móc tankować przez całą dobę i niestety karty można wyrobić tylko na firmę. Przynajmniej tak mi powiedzieli na stacji. Szkoda.

// Obrazek
Ostatnio zmieniony czw gru 10, 2009 13:38 przez adam_k27, łącznie zmieniany 1 raz.
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Informujemy , iż najbliższy czynny taras widokowy znajduje się we Wrocławiu ( myślę że aluzji do znanego filmu nie trzeba przytaczać )
adam_k27

Na stacji jakiś czas temu pojawiły się kartki że gaz CNG jest tankowany jedynie w godzinach od 9-22. Co prawda jakiś czas temu byłem po 22 bo jeszcze o tym nie wiedziałem i udało mi się zatankować, jednak to już zależy tylko od dobrej woli pracownika stacji. Rozmawiałem ostatnio o tym z jednym pracownikiem i powiedział że to kwestia oszczędności, od 9-22 jest dwóch pracowników a w pozostałych godzinach tylko jeden i jeszcze trzeba tankować autobusy więc ... :sad:
Awatar użytkownika
mateusz86

Ja biorę kartę i sam się obsługuję, często mam wyliczone więc podróż Pana z obsługi ogranicza się tylko do jednego podejścia do okienka w celu wydania karty. Raz nawet pozwolili mi zapłacić kartą za gaz :cool: (zapomniałem zabrać gotówki, chociaż tankując gaz i kilka litrów benzyny ZAWSZE można zapłacić bez problemu kartą).
Bardzo mili Panowie obsługujący stację!
;)
tigercng
Moderator

Otrzymałem wiadomość, że w Rzeszowie sprężarka 300 m3/h została zamieniona na 600 m3/h.
Nie dysponuję bliższymi informacjami, ale zakładam, że:
1. Na dotychczasową wydajność 900 m3/h składały sie dwie sprężarki 300 + 600.
2. Nowa sprężarka jest także marki Compair.
2. Po wymianie stacja dysponuje wydajnością 600 + 600 = 1200 m3/h
Tak też zmieniłem w danych stacji.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”