Butla do CNG - własny projekt (praca inzynierska)

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
mapcel

Butla do CNG - własny projekt (praca inzynierska)

Post autor: mapcel »

Witam, tematem mojej pracy inzynierskiej sa instalacje gazowe LPG I CNG, jako innowacje w projekcie wybrałem projekt butli CNG, ponieważ te obecne i popularne na rynku są ciężkie i posiadają bardzo grube ścianki.
Zwracam się z pytaniem, według was, jaki materiał by się najlepiej sprawdził przy budowie takowej butli? Po wykonaniu projektu oczywiście przeprowadze analizę wytrzymałościową, jednak chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Re: Butla do CNG - własny projekt (praca inzynierska)

Post autor: kgrzanka »

Temat dość stary i nie ma co odkrywać koła na nowo ;)
Co z tego że butla będzie lżejsza czy cięższa - no trochę ma znaczenie (niewielkie) ale i tak najbardziej problem pojemności gazu w zbiorniku pozostaje.

Otóż należało by się skupić na innym fakcie i jednocześnie rozwiązać te problemy:
- jak zmagazynować więcej gazu w tych samych zbiornikach, a może tylko w jednym małym, wtedy problem wagi byłby nieistotny ;)
- jak zmniejszyć ciśnienie tankowania np o połowę - wtedy sprężanie było by dużo tańsze

Wydawało by się że mamy sprzeczne oczekiwania a jednak da się je rozwiązać w jeden sposób, którym jest "DYFUZJA GAZÓW"
To jest nieprzełożona teoria na praktykę, amerykanie próbowali coś działać w tym kierunku ale nie wiem jaki jest rezultat badań.

W każdym bądź razie teoretycznie jest możliwe zmieszczenie w butle ileś razy więcej (nie pamiętam dokładnie ile ale coś około 100 czy 600 ) przy ciśnieniu około połowę niższym niż to jest obecnie.

Mam nadzieję że temat będzie ciekawy.... hmm tylko czy nie to była by praca min mgr

Zakładam, że takie podstawy jak różnica w stanie skupienia cng i lpg jest oczywista i sposób rozkładu cząsteczek w zbiorniku w jednym i drugim przypadku też jest jasny a zagadnienie dyfuzji gazu nie odstrasza. Jeżeli tak to czekam na dzielenie się pomysłami ;)
mapcel

Post autor: mapcel »

Na chwilę obecną wolałbym zostać przy moich początkowych założeniach, ponieważ za dużo czasu na robienie nowego projektu mi nie zostało, zasugerowany temat też jest bardzo ciekawy, jednak, myślę, że można by go rozwinąć przy planowaniu kolejnej, pracy magisterskiej.

Posiadacie propozycje co do materiałów, z których można wytworzyć butlę, jaką opisałem w 1 poście?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Lekkie zbiorniki do CNG i wodoru są obecnie wykonywane z materiałów kompozytowych. Wewnątrz znajduje się konstrukcja wsporcza, tzw. liner, z poliamidu, polietylenu lub aluminium. Liner jest owijany jest w całości włóknem węglowym, lub dwuwarstwowo, włókno węglowe plus włókno szklane. Całość nasycana jest żywicą poliestrową.
Popatrz na materiały na stronach producentów, np. Stako i Xperion.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”