Szarpie na gazie.

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Jarek1
CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r

Szarpie na gazie.

Post autor: Jarek1 »

Koledzy może ktoś miał podobny przypadek, albo ktoś ma jakiś pomysł.
Podczas jazdy, gdy wciskam pedał gazu auto przerywa jakby dostawało małą dawkę paliwa. Podczas jednostajnej jazdy wczystko jest ok. Na początku działo się po zmianie na 2,3 bieg a teraz nawet przy 4.
Wiem, że najpierw świece, cewka a następnie wtryski. Tylko przy tej proporcji ceny gazu do Pb opłaca mi się taka zabawa?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Szarpie na gazie.

Post autor: tigercng »

Jeśli problem występuje na obu paliwach, może pomóc czyszczenie przepustnicy.
Jarek1

Niestety tylko na gazie i to też niezawsze. Wczoraj jechałem w góry i wydawało mi się, że przy jeździe pod górę, problem pojawia się w nasilonej postaci.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Witam,

widzę, ze ostatnio największym problemem zdaje się być fakt, że nic się nikomu nie opłaca.
Jednak, jeżeli jeździ się parę kilometrów miesięcznie, ma się już ten samochód na CNG, to jednak trzeba z niego korzystać.

Jarek1, podobnych przypadków znajdziesz na Forum całkiem sporo.
Kombinujesz już co wymieniać, ile to może kosztować, ale póki co nawet nie podjąłeś nawet porządnej próby diagnostyki.
Czy próbowałeś odczytać błędy sterownika silnika ?
Podaj jak najwięcej jednoznacznych informacji, typu np. problem występuje tylko na gazie. To pomoże pokierować dalszym działaniem.
Skoro trochę poczytałeś, wiesz już że mogą to być świece, to czy potrafisz sam je odkręcić, ocenić ich stan ??
Kiedy były założone, ile tyś km temu ??

Czekam na info.

Pozdrawiam
Rumcajs.

podrzuć trochę info, postaramy się Ci pomóc.
Jarek1

Problem jak pisałem występuje tylko na gazie.
Świece platynowe od nowości (chyba) auto ma przebieg 60000 km. Wyglądają nienajgorzej.
Nie wypedałował się żaden błąd.
Rumcajs

Jarek1,

widzę że "optymizm" ludzki nie zna granic.
Sorki, musiałbyś być właścicielem tego autka od nowości, aby przekonać mnie do 60 tyś. km na aucie które skończyło 5 lat.
W Zafirze B po podłączeniu się komputerem istnieje możliwość odczytania przebiegu, nie według stanu licznika ale według sterownika silnika. Ciekaw jestem co by się dało odczytać w twoim przypadku.

Niezależnie od tego jaka jest prawda, 60 tyś km na świecach oznacza według książki przeglądowej konieczność ich wymiany.
Ponieważ ta czynność należy się Twojej Zośce tak czy tak to kup u Opla oryginałki i wymień.
Zobaczymy, pomoże czy też nie.

Rumcajs.
Jarek1

Mechanik oglądał te świece i mówił, że wyglądają na dobre, przekonując mnie zarazem, że platynowe przeznaczone są na 100000 km.
Ale ok. wymienię.
Rumcajs, a co sądzisz na temat czyszczenia przepustnicy?
Rumcajs

Jarek1,

1) oryginalne świece Opla, produkcji Boscha, też są jakieś platynowe czy tym podobne. Opel zaleca wymianę co 60 tyś. Z tego co rozumiem twój ostatni wpis, nie bardzo wiesz kiedy były wymieniane, mechanik swoje wyliczenia opiera o stan licznika "60 K". :lol:
Jeżeli samochód miałby przejechane 60K, to jeszcze miałbyś oryginalne świece. :idea:

2) Tiger napisał wyraźnie,
Jeśli problem występuje na obu paliwach ...
Wyczyszczenie przepustnicy jest mocno pomocne przy "falowaniu" obrotów niezależnie od paliwa.

Dla mnie "szarpanie" jest zjawiskiem gwałtownym spowodowanym :
- iskrą ;
- czujnikiem położenia wału korbowego;
- nieprawidłowym dawkowaniem paliwa;
- uszkodzeniem sterownika.

Ze względu na duży rozrzut przyczyn i możliwe koszty, zacząłbym od tego co samochodowi się należy, świec.

Rumcajs.

BTW. Od jakiego czasu masz tą Zośkę ?? Ile km przejechałeś ?? Co wymieniałeś po kupnie samochodu ??
Jarek1

Mam ją od czerwca i przejechałem 14000 km. Wcześniej jeździł nią mój teść, kupił ją dwu letnią z przebiegiem 15000 km.
Ja wymieniłem w niej olej, filtr oleju i powietrza, sondę z powodu błędu. Niestety nie wiem co robił w niej teść, gdyż on tylko wie, że oddawał ją do mechanika.
Jeszcze jedna uwaga. Kilkakrotnie nie mogła Zośka ustabilizować sobie obrotów na jałowym biegu. Pomagało przełączenie na benzynę i powrót na gaz po kilku chwilach.
Rumcajs

Jarek1,

w takiej sytuacji mogę rekomendować dwie rzeczy :
- wymień świece
i
- wyczyść przepustnicę.

Przy okazji ciśnie mnie się na usta kilka pytań :
- czy Ty i Teściu stołujecie się u tego samego mechanika ?
- czy był w Zośce wymieniany rozrząd ? ( wiem, z kilometrów nie wychodzi, ale ze starości tak !!!! ) ??

Rumcajs
Jarek1

Nie, mechanika mamy innego i powiem szczerze, że nie ma już kontaktu z poprzednim mechanikiem. Jeśli chodzi o rozrząd, to nie był zapewne robiony i właśnie przymierzam się do tego. Wiesz jaki to może być przybliżony koszt?
darek.s

Post autor: darek.s »

Wątek szarpania przewija się tutaj ostatnio w kilku tematach, ale najbardziej pasuje ten wątek zatem dopisze moje ostatnie spostrzeżenia. Dodatkowo u mnie doszedł jeszcze problem utraty mocy. Byłem u mechanika i ten owszem zauważył, ze auto jakby mulaste ale jak mi to bardzo nie przeszkadza ( a tak jest w istocie ) to żebym jeszcze dojeździł. Ostatnio wlokłem się spory czas w korku przeważnie na dwójce prawie bez gazu i wystąpiło zjawisko szarpania a właściwie falowania. Inaczej opisując wyglądało to tak jakbym pompował pedałem gazu z częstotliwością ułamka Hertza. Postanowiłem sprawdzić jak to jest teraz na etylinie ( wcześniej wydawało mi się że na benzynie to nie występuje, ale na benzynie prawie nie jeżdżę ). Otóż tym razem występowało w identyczny sposób no może z mniejszym nasileniem. Zatem zacznę od przeglądu/wyczyszczenia przepustnicy. Kiedy to nastąpi nie wiem, być może dopiero w czasie wakacji kiedy będę miał więcej czasu.
Astra Caravan CNG 2004
Jarek1

U mnie cewka+świece i narazie jest dobrze.
A żeby mi się nie nudziło, zapaliła mi się kontrolka od poduszek pow. Ktoś to przerabiał?
darek.s

Post autor: darek.s »

tigercng pisze:Jeśli problem występuje na obu paliwach, może pomóc czyszczenie przepustnicy.
W końcu przy okazji układu kierowniczego i ja zdecydowałem się na ten krok. Była porządnie zabrudzona. W każdym razie jest zdecydowana poprawa w kwestii szarpania. Pozdrawiam.
Astra Caravan CNG 2004
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”