Cena CNG
-
BIGMARIO
- CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
Re: Cena CNG
Jarek1 przede wszystkim jest to wina i zasługa naszego państwa że niema klimatu do rozwoju i promocji CNG , wszelkie wsparcie są dla dużych Firm , gmin, samorządów które z tego nie korzystają bo jest jeden monopolista w sprzedarzy gazu, a firmy ktore oferują gaz dla kuchenkowiczow tez nie są zainteresowane branża CNG a głownie chodzi im o przemysł 
-
Jacek Ligowski
- CNG car: VW TOURAN
BIGMARIO podsumował wszystkie nasze dywagacje,w sposób bolesny ale prawdziwy.Nadzieję na inwestycje kapitału w tak niszowy i zmonopolizowany rynek CNG z jakim mamy do czynienia w Polsce , należy chyba między bajki włożyć.To moje "chyba" , to tlący się jeszcze płomyk , bo totalnym pesymistą ,być nie chcę.Nie po to zainwestowałem swój czas i pieniądze w coś , co bez wątpienia jest jedną z dróg w przyszłość motoryzacji.
Zebrałem się wczoraj i napisałem mail do redakcji TVN.
Ile on pomoże , nie wiem ale to chyba lepsze,niż nic nie robienie poparte biadoleniem.
Niech każdy z nas , pomyśli i poszuka sposobu na nagłośnienie tej kwestii w mediach.Póki co , to chyba jedyna droga w obecnej sytuacji.
Samochodu nie sprzedaję , choć ze względów ekonomicznych , powinienem.
Jeszcze CNG nie zginęło , póki my.....
Zebrałem się wczoraj i napisałem mail do redakcji TVN.
Ile on pomoże , nie wiem ale to chyba lepsze,niż nic nie robienie poparte biadoleniem.
Niech każdy z nas , pomyśli i poszuka sposobu na nagłośnienie tej kwestii w mediach.Póki co , to chyba jedyna droga w obecnej sytuacji.
Samochodu nie sprzedaję , choć ze względów ekonomicznych , powinienem.
Jeszcze CNG nie zginęło , póki my.....
Plazmid
-
Jarek1
- CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r
O, to już jest coś. Pisałem też o powiadomieniu Ministerstw, ale tu byłyby lepsze pisma oficjalniejsze i w imieniu większej grupy. Dlatego liczyłem na zainteresowanie Pana Prezesa Fundacji, ale obawiam się, że nic z tego nie będzie 
Najgorszym doradcą jest pośpiech dlatego trzeba się poważnie zastanowić co dalej, a nie poodejmować pochopne decyzje.
Jest wiele rozwiązań, np.
- własny kompresor, tylko koszt instalacji, koszt samego urządzenia, pozwoleń, przeglądów i koszt eksploatacji się nigdy nie zwróci, ponieważ żywotność kompresora na to nie pozwala
- przerobić samochód z cng na lpg - wg, mnie to jest bardzo nieopłacalne, ponieważ koszt przejechania 100km jest teraz zbliżony, przy lpg niestety jeszcze benzyna, no i mamy pociachany samochód, chyba że CNG nie jest fabryczne i da się wykorzystać coś z tej instalacji to wtedy zyskamy trochę miejsca i odciążymy samochód.
Jedynie chyba pozostają dwa wyjścia:
- sprzedać całkiem auto nic w nim nie zmieniając i kupić inne
- jeżeli ktoś ma wygodne tankowanie i nie musi tracić czasu ani km na specjalne tankowanie to może się wstrzymać ponieważ, może coś się zmieni, oby na leprze.
Z kolejnym samochodem w CNG już chyba nie wejdę, a z obecnymi się na razie wstrzymam.
Jest wiele rozwiązań, np.
- własny kompresor, tylko koszt instalacji, koszt samego urządzenia, pozwoleń, przeglądów i koszt eksploatacji się nigdy nie zwróci, ponieważ żywotność kompresora na to nie pozwala
- przerobić samochód z cng na lpg - wg, mnie to jest bardzo nieopłacalne, ponieważ koszt przejechania 100km jest teraz zbliżony, przy lpg niestety jeszcze benzyna, no i mamy pociachany samochód, chyba że CNG nie jest fabryczne i da się wykorzystać coś z tej instalacji to wtedy zyskamy trochę miejsca i odciążymy samochód.
Jedynie chyba pozostają dwa wyjścia:
- sprzedać całkiem auto nic w nim nie zmieniając i kupić inne
- jeżeli ktoś ma wygodne tankowanie i nie musi tracić czasu ani km na specjalne tankowanie to może się wstrzymać ponieważ, może coś się zmieni, oby na leprze.
Z kolejnym samochodem w CNG już chyba nie wejdę, a z obecnymi się na razie wstrzymam.
-
BIGMARIO
Racja, decyzje muszą być przemyślane zacisnaczeby i przeczekać, bo jak nagle cena ropy skoczy do góry ?! Tylko zachodzi pytanie czy PGNiG tez tak szybko obniży parytet ?! Jabym jeszcze zrozumiał jak by go podnosili stopniowo o 5% czy 10% ale tak gwałtownie o 25% to chamstwo i zlodziejstwo 
-
adam_k27
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004
Wymontowywać instalację z samochodu nie ma sensu, ale sprzedać jak najszybciej jest sens, bo lepiej już nie będzie, a gorzej może być i prawdopodobnie będzie. Jak zacznie drożeć benzyna to wraz z nią CNG. PGNiG na pewno nie obniży wtedy parytetu - już to przerabialiśmy parę lat temu, jak benzyna kosztowała ponad 6 zł. Gorzej zaś jeszcze będzie gdy benzyna zacznie tanieć, bo PGNiG będzie w tej sytuacji podnosić parytet do 90%, 95% albo ile tam uznają za stosowne.BIGMARIO pisze:Racja, decyzje muszą być przemyślane zacisnaczeby i przeczekać, bo jak nagle cena ropy skoczy do góry ?! Tylko zachodzi pytanie czy PGNiG tez tak szybko obniży parytet ?! Jabym jeszcze zrozumiał jak by go podnosili stopniowo o 5% czy 10% ale tak gwałtownie o 25% to chamstwo i zlodziejstwo
-
pawel1812
- CNG car: Multipla Bipower 1.6 16V 2000r
- Kontakt:
Kolega kgrzanka ma rację - nigdy więcej auta na CNG, nie przy monopolu PGNiG. Na prywatnym CPNie w Inowrocławiu jest jeszcze gorzej, podobnie jak na Siewnej, na stacji GZOG to samo... Niech ktoś odpowie - dlaczego niezależni operatorzy ustalają takie ceny? Czy naprawdę koszty eksploatacji stacji są tak wysokie? Czy PGNiG jako spółka akcyjna publikuje raporty, ile na CNG zarabia lub traci?
Wysoka cena -> mniej klientów -> stacja nierentowna. Z kolei niska cena CNG przy i tak małej liczbie pojazdów czyni stację jeszcze bardziej nierentowną.
Niestety, przekonanie klienta do zakupu auta CNG jest nieporównywalnie trudniejsze przy naszej sieci stacji niż przekonanie do odwiedzenia Biedronki. PGNiG nie wydało 1% kwoty, którą Biedronka wpompowała w reklamę.
Po co było w ogóle otwierać jakiekolwiek stacje CNG bez reklamy? W ten sposób zmarnowano publiczne miliony. Gaz był po 1zł za m3, a aut było jak na lekarstwo.
Pozostaje pisać do redakcji gazet, odwiedzić PGNiG, jakieś biuro poselskie. Tylko kto to wszystko zrobi naraz? A jakoś chęci dogadania się i ustalenia gdzie kto ma pisać - nie ma.
Wysoka cena -> mniej klientów -> stacja nierentowna. Z kolei niska cena CNG przy i tak małej liczbie pojazdów czyni stację jeszcze bardziej nierentowną.
Niestety, przekonanie klienta do zakupu auta CNG jest nieporównywalnie trudniejsze przy naszej sieci stacji niż przekonanie do odwiedzenia Biedronki. PGNiG nie wydało 1% kwoty, którą Biedronka wpompowała w reklamę.
Po co było w ogóle otwierać jakiekolwiek stacje CNG bez reklamy? W ten sposób zmarnowano publiczne miliony. Gaz był po 1zł za m3, a aut było jak na lekarstwo.
Pozostaje pisać do redakcji gazet, odwiedzić PGNiG, jakieś biuro poselskie. Tylko kto to wszystko zrobi naraz? A jakoś chęci dogadania się i ustalenia gdzie kto ma pisać - nie ma.
My tu gadu, gadu, jak tak dalej pójdzie to temat ucichnie i ..........
Czy ktoś z osób władnych coś robi????
Czy może chociaż próbuje się czegoś dowiedzieć?
Bo jeżeli nic się nie dzieje to już jest chyba koniec i gasimy światło.
Czy ktoś z osób władnych coś robi????
Czy może chociaż próbuje się czegoś dowiedzieć?
Bo jeżeli nic się nie dzieje to już jest chyba koniec i gasimy światło.
-
Jarek1
- CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r
Osoby władne, nabrały wody w usta i ciszaaaaaaaaaaaaa
A jutro środa i nowa cena na stacjach. Jutro znowu w górę?????????
A jutro środa i nowa cena na stacjach. Jutro znowu w górę?????????
-
jacekzwroc
- CNG car: VW Caddy
Witam wszystkich,
zastanawia mnie jedno, dlaczego na oficjalnej stronie PGNIG w cenniku CNG podana jest obowiązująca cena 2,77 zł.http://od.pgnig.pl/dlaauta/cennikCNG
zastanawia mnie jedno, dlaczego na oficjalnej stronie PGNIG w cenniku CNG podana jest obowiązująca cena 2,77 zł.http://od.pgnig.pl/dlaauta/cennikCNG
-
Rumcajs
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Odpowiedź jest bardzo prosta.
Pozostałe 64 grosze, obsługa stacji bierze do własnej kieszeni.
Rumcajs
Pozostałe 64 grosze, obsługa stacji bierze do własnej kieszeni.
Rumcajs
-
Bieganek
- CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002
Bo to cena netto.
pzdr
pzdr
-
BIGMARIO
Z Newsa mogę podać ze mimo PGNiG podniosło cenę gazu to Zapraszamy na Śląsk do Vitcovic Milowice w Sosnowcu bo cena jak naradzie obowiązuje 3.20 zł/m3 CNG brutto he he 
Ostatnio zmieniony śr sty 14, 2015 15:52 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
michal-krakow
- CNG car: chrysler
A w Krakowie na Balickiej 3.37