Cena CNG

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Cena CNG

Post autor: BIGMARIO »

No to dzisiaj koledzy dostalismy "kopa w tyłek lub nóż w plecy " , nasz monopolista PGNiG bez żadnej ważnej informacji podniósł nam drastycznie cenę gazu do 3.41 zł/m3 :twisted:
Plotka jest taka ze uległ zmianie parytet ceny z 55% do 80% ceny h. ON !
A to jest kolejny argument że będzie juz tylko jeszcze gorzej :twisted:
MARIO72
Obrazek
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: AKCYZA a CNG

Post autor: tigercng »

Popatrz na to z drugiej strony. Firmy handlujące sprężarkami CNG dostały prezent od PGNiGu - inwestycja we własną sprężarkę będzie się bardziej opłacać. Ten sam prezent dostali też niezależni operatorzy stacji CNG. Im również biznes bardziej się opłaci, bo mogą podnieść cenę i zwiększyć stopę zwrotu z inwestycji. Może w rezultacie ileś tam biznesplanów da wynik pozytywny i może nawet powstaną nowe stacje.

Inaczej mówiąc niższa cena nie zawsze oznacza więcej stacji.
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Post autor: kgrzanka »

Gdy byś ktoś mi sfinansował sprężarkę i jeszcze mi ją serwisował to bardzo chętnie wtedy bym sobie ją zamontował. Szkoda, że nie ma turystycznych, zabrał bym ją sobie ze sobą w podróż.
Proszę tylko wyliczyć jaka jest cena m3 gazu z własnej sprężarki, jeżeli podliczymy jej montaż, instalacje, samo urządzenie, zużycie prądu, serwis i eksploatację.
Rozbijając to na 5 lat to przez ten okres taniej będzie na benzynie :), a przy aktualnych cenach to może i przez 10lat. Biorąc przebieg roczny niecałe 40k km.
Można powiedzieć , że później będzie już taniej, a czemu to ma być później a nie teraz, przecież dłuższe planowanie niż rok nie ma sensu, już nie raz to zostało pokazane.
Jeżdżę na CNG blisko 10lat i ten rok będzie ostatni, w końcu postawię na wygodę poruszania się i tankowania, a nie ciągłego dostosowywania się do położenia i otwarcia stacji.
Chyba w Polsce bardzo mocno komuś zależy na tym by z CNG było drogo, trudno i ciągle pod górkę.
tigercng
Moderator

kgrzanka pisze:Chyba w Polsce bardzo mocno komuś zależy na tym by z CNG było drogo, trudno i ciągle pod górkę.
Dlaczego "chyba" i "komuś"? Przecież są to osoby znane z imienia i nazwiska i firmy znane z nazwy. Wystarczy czytać doniesienia prasowe, odpowiedzi na interpelacje, protokoły z komisji sejmowych itd.
BIGMARIO

Dopóki rynek całkowicie będzie wolny i niewejda zagraniczne Firmy które nie tylko będą budować Stacje CNG ale co najważniejsze będą sprowadzać tańszy gaz kupiony za granica po cenach rynkowych to nic się nie zmieni na lepsze bo Komunistyczny moloch PGNiG dalej będzie blokować rozwój CNG :twisted:
MARIO72
Obrazek
kgrzanka

Tylko kto mi teraz przy takich cenach CNG samochód kupi.
:( :( :( :( :( :(
A miałem nim jeszcze jeździć kilka lat i ostatnio tyle kasy władowałem:
- rozrząd
- klocki z tarczami
- zapłon
- wtryskiwacze gazowe
- alternator
- rozrusznik
- maglownica
- wydech
- nowe butle po akcji serwisowej

Koniec z CNG
Bieganek
CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002

Post autor: Bieganek »

BIGMARIO pisze: Plotka jest taka ze uległ zmianie parytet ceny z 55% do 80% ceny h. ON !
Jaki akt prawny (lub inny dokument) reguluje ten parytet?
tigercng
Moderator

To taka "moralność Kalego" w wykonaniu PGNiG.
Jak cena ON szła w górę, to powiązali cenę z ON, żeby CNG też szło w górę.
Jak teraz cena ON idzie w dół, to zastosowali inny, "korzystny" przelicznik, również żeby CNG szło w górę.
PGNiG, jak każdy monopolista, korzysta z braku sensownej konkurencji, co pozwala mu dowolnie ustalać ceny. I nie pomogą tu żadne żałosne tłumaczenia, których i tak oficjalnie nie usłyszycie. To jak pokazanie przez PGNiG środkowego palca z komentarzem "i co nam teraz zrobicie".

Problem w rozwoju CNG nie leży w cenie CNG, ale w ilości stacji tankowania.
Jak cena była niska, nowe stacje nie powstawały, bo się nie opłacało. Może teraz będzie inaczej...
BIGMARIO

Tigercng żebyś był "dobrym prorokiem" :lol:
MARIO72
Obrazek
kgrzanka

Teraz to ludzie sprzedadzą samochody i przerzucą się np na lpg.
Pytanie tylko kto je kupi.
I w taki oto sposób rynek CNG jest już na prostej ku upadkowi.
To tak jak z cenami biletów w Wawie, chyba z rok temu tak było, założyli że, jeżeli się sprzedaje x biletów, to jak podniosą cenę o kilka % to zarobią te kilka % więcej i co się stało. Zarobili 1mln PLN mniej. Jak to możliwe? Część ludzi przestało kupować. :)
Chyba rok temu podnieśli akcyzę na alkohol - wyliczyli zysk i co się okazało? Mniej dostali niż przed podwyżką :)
Tak samo będzie z CNG.
Ci co nie wiedzą czym się różni CNG od LPG to jak popatrzą na cenę to na pewno się nie zainteresują, nawet jak by na każdej stacji można było to tankować.
A Ci co wiedzą, to teraz łatwo mogą policzyć, np dla Zafiry przy normalnej miejskiej jeździe jest:
CNG - 8m3*3,41=27,28zł/100
LPG - 12l*2,20PLN = 26,4zł/100 (na niektórych stacjach obecnie jest poniżej 2zł, np Auchan)
Odkąd jeżdżę na CNG to zawsze było ono droższe od LPG, czasami w podobnej cenie, a obecnie mniejsze zużycie metanu nie powoduje że jeździ się taniej ale za to ile bardziej problematycznie.
Na pewno nie będę musiał się ratować benzyną aby dojechać,
Nie będę płacił za przegląd butli co 3 lata - to naprawdę obniża cenę 1km
kgrzanka

tigercng pisze: Problem w rozwoju CNG nie leży w cenie CNG, ale w ilości stacji tankowania.
Jak cena była niska, nowe stacje nie powstawały, bo się nie opłacało. Może teraz będzie inaczej...
Nie do końca, tak jest. Musi być jeden i drugi warunek spełniony.
Cena była niska to samochodów przybywało mimo iż stacji nie przybywało.
Ludzie wybierali, CNG bo jeździ się taniej, mimo pewnych problemów z którymi jakoś sobie człowiek poradzi.
A teraz już CNG nie jest najtańsze :):)
To kto wybierze droższe i gorsze????
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

Dzisiaj zajechałem na stację i cena mnie zastrzeliła 3.41. Gdybym wiedział to sprzedałbym auto wcześniej, bo dopiero co utopiłem w niego 1.5 tysiąca na legalizację butli i ponad tysiąc na inne naprawy. W tej sytuacji i tak sprzedaję auto, bo mam już dość cng. Przechodzę na benzynę. Pytanie tylko czy ktoś to teraz ode mnie zechce kupić?
Jarek1
CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r

Cena CNG - SZOK

Post autor: Jarek1 »

Na wstępie chciałem się przywitać, jako nowy użytkownik :D

Czy ktoś wie czemu stało się tak jak się stało i w tym tygodniu cena gazu na Prądzyńskiego urosła z 2,60 zł do 3,41 zł????????? Ja doznałem totalnego szoku, przy spadających cenach PB oraz ON a nawet LPG, tu takie zawyżenie ceny. Czyżby monopol na CNG pokazywał rogi?
Chyba coraz bardziej przekonuje się a zamianę instalacji na LPG :(
BIGMARIO

Re: Cena CNG - SZOK

Każdy przeżył szok cenowy , ale Tigercng wytłumaczył w innym wątku jak nasz monopolista PGNiG się zachowuje i robi co mu się podobny by zniwelować sobie cenę spadku cen ropy :twisted:
MARIO72
Obrazek
Jarek1
CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r

Post autor: Jarek1 »

Czy naprawdę nic z tym monopolem nie można zrobić? Czy nikt u nas w Polsce nie odpowiada za rozwój CNG?
Taka podwyżka ceny przy spadających cenach ON jest niedopuszczalna!
To BEZWĄTPIENIA jest mój pierwszy i ostatni samochód na CNG!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”