Stacje w Zamosciu i Lublinie - jakość gazu i przebieg
Stacje w Zamosciu i Lublinie - jakość gazu i przebieg
Nie mam wielkiego doświadczenia bo zawsze tankuje w dwóch podanych w tytule, jednak rożnia sie od siebie diametralnie.
Stacja w lublinie (wjazd od Świdnika) ma wielki kompresor, kóry w kilka minut nabija mi 25m3 i nie ma problemów z tankowaniem. Natomiast w Zamosciu w połowie tankowania pojawia sie problem zamarzania zaworu, kótry po sprayskaniu odmrazaczem i ponownym podpieciu dotankowuje na ful. jednak trwa to sporo czasu i czasami jest smieszne. Nie jest to może problem ale gdzieś tkwi jakas przyczyna. (ciśnienie, brak osuszacza itp?)
Jak jest z tankowaniem u was? Jest jakas rożnica w mocy, rozbiezności w przebiegu między stacjami?
Stacja w lublinie (wjazd od Świdnika) ma wielki kompresor, kóry w kilka minut nabija mi 25m3 i nie ma problemów z tankowaniem. Natomiast w Zamosciu w połowie tankowania pojawia sie problem zamarzania zaworu, kótry po sprayskaniu odmrazaczem i ponownym podpieciu dotankowuje na ful. jednak trwa to sporo czasu i czasami jest smieszne. Nie jest to może problem ale gdzieś tkwi jakas przyczyna. (ciśnienie, brak osuszacza itp?)
Jak jest z tankowaniem u was? Jest jakas rożnica w mocy, rozbiezności w przebiegu między stacjami?
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: Stacje w Zamosciu i Lublinie - jakość gazu i przebieg
To tzw. "efekt Compair"SLIVER pisze:w Zamosciu w połowie tankowania pojawia sie problem zamarzania zaworu, kótry po sprayskaniu odmrazaczem i ponownym podpieciu dotankowuje na ful. jednak trwa to sporo czasu i czasami jest smieszne. Nie jest to może problem ale gdzieś tkwi jakas przyczyna. (ciśnienie, brak osuszacza itp?)
Po prostu no comments !!!
Ostatnio zmieniony śr mar 26, 2008 18:08 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Pozostaje się tylko cieszyć. Jak tankuję w Radomiu (też compair), to nie licząc ostrego zapachu gazu ulatniającego się z nieszczelności w dystrybutorze, też tankują do pełna za pierwszym razem.mateusz86 pisze:w rzeszowie również są compair (zdjecie) ale jeszcze nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja, zawsze do pełna pierwszym razem bez problemu
Jednak dotyczy to stacji będących już wiele lat w eksploatacji.
Nowe stacje (Zamość, Mielec, Wałbrzych) to jak widać już zupełnie inna bajka. W Wałbrzychu do dnia dzisiejszego nie udało się uruchomić dostarczonych tam urządzeń.
2008-05-05 - w Radomiu już uszczelniono ten nieszczęsny dystrybutor. Jak ostatnio tankowałem, nie było czuć podejrzanych zapachów.
Ostatnio zmieniony pn maja 05, 2008 17:39 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
ciekawostka
Wczoraj udało sie zatankować w Zamościu za pierwszym podejściem
Człowiek mówi że dzisiaj tankowało kilka przejezdnych aut i nie było problemów. Pogadałem z nim i zapytałem jak było w lecie w zeszłym roku z tankowaniem. Dowiedziałem się, że z praktyki wcale jak jest cieplej to nie znaczy lepiej. Zależy to też od wilgotności, temperatury i pewnie jakości gazu.
co ciekawe obok jest 6 stanowisk dla naszych autobusów miejskich, które jak mówi wspólnie codziennie są tankowane do pełna
Co do jakości gazu na stacjach Zamość, Lublin, mimo rożnych opini sprzedawców co do jakości, przebiegi sa takie same wiec chyba nie jest zły. Na 25 m3 gazu potwiedzam przebieg 320km. Nie wiem czy to duzo czy mało ale dla mnie baaardzo tanio
Pozdrawiam
Człowiek mówi że dzisiaj tankowało kilka przejezdnych aut i nie było problemów. Pogadałem z nim i zapytałem jak było w lecie w zeszłym roku z tankowaniem. Dowiedziałem się, że z praktyki wcale jak jest cieplej to nie znaczy lepiej. Zależy to też od wilgotności, temperatury i pewnie jakości gazu.
co ciekawe obok jest 6 stanowisk dla naszych autobusów miejskich, które jak mówi wspólnie codziennie są tankowane do pełna
Co do jakości gazu na stacjach Zamość, Lublin, mimo rożnych opini sprzedawców co do jakości, przebiegi sa takie same wiec chyba nie jest zły. Na 25 m3 gazu potwiedzam przebieg 320km. Nie wiem czy to duzo czy mało ale dla mnie baaardzo tanio
Pozdrawiam
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Re: ciekawostka
Tanio i ekologicznie:)SLIVER pisze: Nie wiem czy to duzo czy mało ale dla mnie baaardzo tanio![]()
Pozdrawiam
Można mieć i tanio i ekologicznie, warto teraz już o tym myśleć, niestety nasze społeczeństwo ma gdzieś ekologie, ale prawda jest taka że to jest bardzo ważny temat.
Dla porównania Ci podam że ja na 14m3 przejechałem 280km, tylko nie jestem pewien już teraz czy to aby na 100% było 14m3, tak czy inaczej jest bardzo tanio.
Pozdrawiam
Bartek
bartekk pisze:Tanio i ekologicznie:)SLIVER pisze: Nie wiem czy to duzo czy mało ale dla mnie baaardzo tanio![]()
Pozdrawiam
Można mieć i tanio i ekologicznie, warto teraz już o tym myśleć, niestety nasze społeczeństwo ma gdzieś ekologie, ale prawda jest taka że to jest bardzo ważny temat.
Dla porównania Ci podam że ja na 14m3 przejechałem 280km, tylko nie jestem pewien już teraz czy to aby na 100% było 14m3, tak czy inaczej jest bardzo tanio.
Pozdrawiam
Bartek
to masz faktycznie tania jazdę
ja tez szukam Zafirki lub Multipli jednak czy nie brakuje mocy w tych autach? Jednak to tylko 1.6 a kawałek samochodu jest
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Kolego.SLIVER pisze:
to masz faktycznie tania jazdę
ja tez szukam Zafirki lub Multipli jednak czy nie brakuje mocy w tych autach? Jednak to tylko 1.6 a kawałek samochodu jest
Niestety to fakt samochód jest "słaby" nie wiem czy to dobry pomysł aby pozwolić załadować ten samochód na 7 osób. Jak już wcześniej Paweł Domański pisał jest to samochód na środkowy pas, do 100km rożpędzą się w 20 sek:) Przy wyprzedzaniu musisz mieć naprawdę długą drogę.
A i nie uda Ci się z pod świateł ruszyć z piskiem opon i wystartować jako pierwszy ale pamiętaj że:
- to bardzo duży i bezpieczny samochód
- bardzo duży i pakowny samochód, zapakujesz swoją rodzine i duże bagaże
- jeśli jesteś człowiekiem który lubi bezpieczną jazde to samochód jest dla Ciebie, ja np w Warszawie nie staram się przekraczać 80km, w trasie jade 100-110 .
- jeśli to ma być samochód rodzinny to polecam
- jeśli ma to być samochód do poszpanowania to może lepiej zastanów się nad Alfa Romeo
Pamietaj CNG ma z tego co pamietam 120 oktanów, to dobre paliwo, silnik jest przystosowany do CNG.
Jeśli masz blisko siebie stacje CNG, nie przeszkadza Ci to że musisz co 300km zatankować to innych wad nie ma.
Pozdrawiam
Bartek
Alfa & Zafira
Wiem ze Zafiry maja spalanie dostosowane do wartosci opałowej gazu
Co do wielkości To mam Dodga Grand Caravana a przy nim Zafira jest malutka. Jednak codziennie robię ponad 200 km do pracy więc zalezy mi na kosztach dlatego kupiłem ta Alfę bo jazda codziennie to katastrofa finansowa (12 litów na trasie benzunki)
Tankowanie mam idalne, pod nosem w Zamościu mam stację i w Lublinie gdzie codziennie jestem też mam fajna stację
Co do mocy to dla mnie jednak to jest podstawa a najistotniejsze jest przyspieszenie bo jednak mam ruchliwa trasę wiec odstrasza mnie to 20 sekund tym bardziej ze zawsze jade z pełnym składem pasażerów.
Była kiedyś BMW 740 CNG ale szybko mi uciekła
Co do mocy w alfie to jest sporo słabsza od benzyna nad czym ubolewam, ze 156 km te 56 pewnie uciekło i chodzi na nim jak 1,6 prawde mówiąc jadąc w komplecie przy wiekszej górce musze albo wachlowac skrzynia lub przełączyc na benzynkę
Może to kwestia regulacji, jak się uporam z problemem napewno napiszę.
Swoją drogą to ciekawa alternatywa dla diesli, które nie bardzo lubię wiec będe szukał cos z mocnym silnikiem CNG (przestrzen ładunkowa, czytaj. bagaznik nie jest taki istotny)
Pozdrawiam
Co do wielkości To mam Dodga Grand Caravana a przy nim Zafira jest malutka. Jednak codziennie robię ponad 200 km do pracy więc zalezy mi na kosztach dlatego kupiłem ta Alfę bo jazda codziennie to katastrofa finansowa (12 litów na trasie benzunki)
Tankowanie mam idalne, pod nosem w Zamościu mam stację i w Lublinie gdzie codziennie jestem też mam fajna stację
Co do mocy to dla mnie jednak to jest podstawa a najistotniejsze jest przyspieszenie bo jednak mam ruchliwa trasę wiec odstrasza mnie to 20 sekund tym bardziej ze zawsze jade z pełnym składem pasażerów.
Była kiedyś BMW 740 CNG ale szybko mi uciekła
Co do mocy w alfie to jest sporo słabsza od benzyna nad czym ubolewam, ze 156 km te 56 pewnie uciekło i chodzi na nim jak 1,6 prawde mówiąc jadąc w komplecie przy wiekszej górce musze albo wachlowac skrzynia lub przełączyc na benzynkę
Może to kwestia regulacji, jak się uporam z problemem napewno napiszę.
Swoją drogą to ciekawa alternatywa dla diesli, które nie bardzo lubię wiec będe szukał cos z mocnym silnikiem CNG (przestrzen ładunkowa, czytaj. bagaznik nie jest taki istotny)
Pozdrawiam
Witam,
widzę, że kolega jest "tutejszy". Jeśli co to możemy się umówić na testy. Już pisałem do innego wątku ale tu powtórzę. Sam mam 156tkę na LPG i Multiplę na CNG. Wcale nie uważam, żeby moc multipli (103KM/98KM) była jakoś bardzo niewystarczająca. Przyśpieszeń nie sprawdzałem ale wiem, że na drodze jest wiele aut, które oglądają mój tył.
Jeśli co to rally156@o2.pl
Rally
widzę, że kolega jest "tutejszy". Jeśli co to możemy się umówić na testy. Już pisałem do innego wątku ale tu powtórzę. Sam mam 156tkę na LPG i Multiplę na CNG. Wcale nie uważam, żeby moc multipli (103KM/98KM) była jakoś bardzo niewystarczająca. Przyśpieszeń nie sprawdzałem ale wiem, że na drodze jest wiele aut, które oglądają mój tył.
Rally
rally pisze:Witam,
Rally
Miałem wczesniej 156 ale z gazem Vialle LPI, to była dopiero jazda. Na gazie auto yło szybsze niz na benzynie i spalało niewiele wiecej
Co do ziemnego w mojej 156 to tak jak pisałem słabszy jest, jadac pod góre musze wachlować skrzynią
Szukam czegos z mocnym silnikiem i CNG ale znaleźć cos ładnego w rozsadnej cenie jest problemem