Fiat Punto Classic Natural Power

Modele pojazdów do 3,5 t marki Fiat zasilane CNG.
latarnik13
CNG car: fiat punto

Post autor: latarnik13 »

Pozdrawiam ze słonecznej Itali ;-)
Fiat Punto to w tej chwili najtańszy samochód w Itali na Metan, autonomia 180 km,butle w bagażniku więc miejsca mało ;-(
Ostatnio zmieniony sob maja 17, 2008 00:12 przez latarnik13, łącznie zmieniany 3 razy.
Ciao!
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

A może coś więcej powiesz na temat swojego autka i napiszesz o tamtejszym rynku CNG :?: Będziemy wdzięczni :)
Karol Wieczorek
latarnik13

ciao
W Itali jest 618 punktów tankowania metanu, z tego 16 na autostradach.
Najlepiej na pierwszej stacji metanu w itali kupić atlas Guida Metano ( www.guidametano.com)jest atlas Itali albo całej Europy ;-)
Ciao!
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

latarnik13 pisze:ciao
Najlepiej na pierwszej stacji metanu w itali kupić atlas Guida Metano ( www.guidametano.com)jest atlas Itali albo całej Europy ;-)
Właśnie przeglądam tą stronę, ale żeby mieć dostep do listy stacji we Włoszech i w Eruopie trzeba być u nich zarejestrowanym. Niestety nie jestem w stanie ogarnąć wystarczająco włoskiego, żeby się zarejestrować...
Karol Wieczorek
latarnik13

ciao ;-)

latarnik13 pisze:ciao
www.metanoauto.com -nie trzeba się rejestrować no i są mapki !
www.metanautista.com- czasowo niedostępna
słoneczne pozdrowienia
Ciao!
latarnik13

Ciao ;-)

administrator pisze:A może coś więcej powiesz na temat swojego autka i napiszesz o tamtejszym rynku CNG :?: Będziemy wdzięczni :)
Samochód kupiłem równo rok temu ,nakręciłem na dzień dzisiejszy 13000 km,Pojechałem oczywiście do PL ale spotkała mnie wielka porażka, poza italią nie zatankowałem metanu nigdzie ! Oszczędne makarony zamontowały wlew starego typu ( z gwintem) i nigdzie nie znlazłe przejściówki !!!
Gdzieją można kupić????altenatywą tutaj jest zmiana wlewu na uniwrsalny tzn z dwoma średnicam ale oczywiście kosztujeee!
Samochód spawuje się bezbłednie, oczywiście na metanie trzeba ciut podkręcić obroty na górskich serpentynach ale w mieście i na dojazdy do pracy to ideał ;-)
Ciao!
dzesio

Post autor: dzesio »

"międzymordzie" (interface) do gazu:
http://www.gibgas-shop.de/index.php?nav ... ubrik_id=2

zastanawiam się żeby kupić Fiata Punto 1.2 8V Natural Power. czy ten opisany tutaj to jest ten sam? zastanawiam się nad zasięgiem bo wszędzie podają że ma zasięg 260 km na gazie. model 2005 z fabryczną instalacją. 150-180 km to trochę mało. ja bym kupował z niemiec więc już z "dobrym" zaworem :)
latarnik13

Witam Wszystkich w Nowym 2009 ;-)

administrator pisze:A może coś więcej powiesz na temat swojego autka i napiszesz o tamtejszym rynku CNG :?: Będziemy wdzięczni :)
Pare słów na temat kupowania samochodów nowych i używanych u Dilera w Itali.
Przed kupnem można zamówić montaż instalacji CNG w wybranym aucie z silnikiem benzynowym, dlatego na stacjach tankowania można spotkać samochody wszystkich marek.
Pozdrowienia z deszczowej Itali ;-)
Ciao!
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Ciao ;-)

Post autor: tigercng »

latarnik13 pisze:Oszczędne makarony zamontowały wlew starego typu (z gwintem) i nigdzie nie znalazłem przejściówki !!!
Gdzie ją można kupić ???
Możliwości zakupu przejściówki opisałem też szczegółowo w odpowiedzi dla p4n:
http://cng.auto.pl/forum/viewtopic.php? ... 9688b#1426

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn sty 05, 2009 18:56 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
latarnik13

tigercng pisze:
latarnik13 pisze:Oszczędne makarony zamontowały wlew starego typu (z gwintem) i nigdzie nie znalazłem przejściówki !!!
Gdzie ją można kupić ???
Możliwości zakupu przejściówki opisałem też szczegółowo w odpowiedzi dla p4n:
http://cng.auto.pl/forum/viewtopic.php? ... 9688b#1426

Pozdrawiam
Pozdrowienia z mroźnej Itali ;-)
Temat przejściówki przerobiłem dogłębnie, do mojego autka -końcówke do tankowania mam obok wlewu paliwa-można znaleść na www.gibas-shop.de ,CNG-Zubehor ( oczywiście o z 2 kropkami ;-). Pierwsze zdjęcie to przejściówka z Europejskiej misury na Włoską -nikt tego nie potrzebuje w Itali bo tutaj na każdym punkcie tankowania mają wszystkie przejściówki, Drugie zdjęcie to ta MOJA ;-)
Dwa lata temu zamówiłem taką z odbiorem w Monachium- właśnie jechałem do PL .
No i spotkała mnie duża niespodzianka bo specjalnie dla mnie ją sprowadzono z hurtowni, NIESTETY była to przejściówka z UE na Italie ! Innej nie mieli ! Można kupić przez internet, ale mam za słabe serce na taki eksperyment ;-)
Właściwą przejściówke kupie przed powrotem do PL ;-)
Pozdrawiam Wszystkich ;-)
Wiadomość z ostatniej chwili, Metan w Itali potaniał ! o 0.01 euro ;-)
Zawsze to coś ;-)
Ciaooo ;-)

Mój wlew metanu nie ma gwintu zawnętrznego , gwint jest w srodku otworu, można w niego wkręcić srubke ;-)
wlew jest taki sam jak np. w Zafirze tylko że ma większą średnice.
Ostatnio zmieniony wt sty 06, 2009 22:51 przez latarnik13, łącznie zmieniany 2 razy.
Ciao!
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

latarnik13 pisze:Mój wlew metanu nie ma gwintu zawnętrznego , gwint jest w srodku otworu, można w niego wkręcić srubke ;-)
To kolejny wynalazek, o którym nie słyszałem. Ale skoro już wiesz dokładnie, co powinieneś kupić, to wszystko OK.

Ja w innej sprawie. Wytłumacz nam, dlaczego we Włoszech nie używa się powszechnie stosowanego, międzynarodowego skrótu CNG?
Nawet Zafiry na rynek włoski mają zdjęte emblematy CNG i naklejoną w to miejsce nalepkę "ecoM". Czy CNG to po włosku jakiś brzydki wyraz, czy co ?

Pozdrawiam
latarnik13

tigercng pisze:
latarnik13 pisze:Mój wlew metanu nie ma gwintu zawnętrznego , gwint jest w srodku otworu, można w niego wkręcić srubke ;-)
To kolejny wynalazek, o którym nie słyszałem. Ale skoro już wiesz dokładnie, co powinieneś kupić, to wszystko OK.

Ja w innej sprawie. Wytłumacz nam, dlaczego we Włoszech nie używa się powszechnie stosowanego, międzynarodowego skrótu CNG?
Nawet Zafiry na rynek włoski mają zdjęte emblematy CNG i naklejoną w to miejsce nalepkę "ecoM". Czy CNG to po włosku jakiś brzydki wyraz, czy co ?

Pozdrawiam
To takie obciążenie historyczne ;-) jak się miało w przeszłości cezarów i Impero Romano to się myśli że Italia to pępek Świata ;-)
Ciao!
latarnik13

latarnik13 pisze:Samochód kupiłem równo rok temu ,nakręciłem na dzień dzisiejszy 13000 km
No i mija 2 lata od kupna, na liczniku 32 000- no mieszka się daleko od PL ;-)
samochód sprawuje się bez awaryjnie. Jedynym mankamentem jest mały bagażnik, butle ;-(
w tym roku będę go przerejestrowywał na polskie tablice, czy ktoś z Trójmiasta może mi wskazać ciernistą ścieżkę rejestracji auta na CNG ?
Ciao!
latarnik13

słoneczne pozdrowienia :-)

licznik przeskoczył 50 tyś , auto sprawuje się bez awaryjnie :-)
Ciao!
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

Proszę o opinie i spostrzeżenia nt

Kod: Zaznacz cały

http://otomoto.pl/fiat-punto-1-2-gaz-cng-oplacony-C17944912.html
http://otomoto.pl/fiat-punto-1-2-gaz-cn ... 44912.html jakie dokumenty z DE ? brief umowa akcyza, vat, jakie papierdy co dng z niemiec? czy warto to auto bez klimy?
Lepiej zredukować, niż później żałować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fiat”