FIAT PANDA 1.2 Natural Power CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Fiat zasilane CNG.
administrator
Administrator

FIAT PANDA 1.2 Natural Power CNG

Post autor: administrator »

FIAT PANDA 1.2 Natural Power
UŻYWANE | II generacja, 2003 - 2009
Wersja osobowa (opis wersji dostawczej tutaj)

Obrazek

Segment: A

PARAMETRY POJAZDU
Aby zapoznań się ze szczegółowymi danymi pojazdu kliknij tutaj
Ostatnio zmieniony pt lut 05, 2010 21:53 przez administrator, łącznie zmieniany 10 razy.
Karol Wieczorek
administrator
Administrator

Obrazek
Fiat Panda CNG: Najtańsza alternatywa
2009 - 04 - 06 | 22:30; Wojciech Traczyk

Fiat Panda to auto znane chyba większości naszych rodaków, tak więc mówienie o tym modelu jako o jakiejś ciekawostce byłoby zbytnim nadużyciem. Chyba jednak, że mowa o wersji Pandy napędzanej gazem ziemnym, która właśnie przed kilkoma dniami opuściła nasz redakcyjny parking.

Jaki jest Fiat Padna, wie każdy, kto choć trochę interesuje się motoryzacją. A nawet, gdyby zapytać zupełnych laików w tym temacie, to nazwa Panda w kontekście motoryzacyjnym nie powinna być im zupełnie obca. W końcu mowa tu o takim naszym współczesnym "maluszku", czyli przez wielu uznawanych za kultowy modelu Fiat 126p. Auto dodatkowo wyjeżdża z polskiej fabryki Fiata w Tychach, tak więc wobec braku całkowicie polskiego samochodu, w jakiejś części możemy się utożsamiać właśnie z małą i poczciwą Pandą.

Niczym stara, dobra Panda
>Fiat Panda Panda, gdyż tak właściwie nazywa się ta wersja małego Fiata, niczym nie różni się stylistycznie od tysięcy Pand, jakie codziennie można spotkać na naszych drogach. Nie licząc takich drobnostek, jak przełącznika pomiędzy zasilaniem CNG a benzyną wraz ze wskaźnikiem gazu wewnątrz kabiny, oznakowania tej wersji Pandy na tylnej kanapie oraz dodatkowego wlewu dla gazu umieszczonego tuż obok wlewu benzyny.

Stylistycznie, niestety, widać po Fiacie Panda upływ lat. Model ten bądź co bądź jest już dostępny na rynku dobrych kilka lat i to bez jakichś poważniejszych zmian w międzyczasie. Dosyć kanciasta i w miarę wysoka sylwetka raczej nie będzie, i chyba nigdy nie była, obiektem westchnień, ale z całą pewnością wciąż jest to dość charakterystyczny design, rozpoznawalny już ze znacznej odległości.

Również wewnątrz niczym specjalnym Panda Panda nas nie zaskoczy. Kabina urządzona jest w dość skromnym stylu, dominują plastiki i to naprawdę dość twarde, a przy tym w mało ciekawych odcieniach szarości. Miejsca sporo nad głowami, natomiast na nogi wystarczająco, jeśli mamy możliwość maksymalnego odsunięcia przednich foteli. Niestety długonodzy podczas wsiadania, chyba że już nabędą odpowiedni nawyk, będą mieli nieprzyjemność uderzania prawym kolanem o twardą osłonę konsoli centralnej. Niestety na minus również trzeba zaliczyć same fotele, dość twarde, mało wyprofilowane i bez odpowiedniego trzymania bocznego nie zapewniają komfortu podczas długich podróży.

To na gaz, to na benzynę
Sedno Pandy Natural Power nie tkwi jednak w tym, jak ona wygląda, jak komfortowa jest wewnątrz, ale w rodzaju paliwa, jakim może być ona napędzana. Pod maską tej wersji Pandy znajdziemy znany silnik o pojemności 1,2 litra. W tym jednak przypadku został on odpowiednio zmodyfikowany, tak iż może być zasilany zarówno benzyną, jak i sprężonym gazem ziemnym (CNG). W zależności od rodzaju aktualnego paliwa, zmieniają się nieznacznie parametry silnika. W trybie benzynowym do pracy rwie się 60 koni mechanicznych, o osiem mniej, jeśli przełączymy się na tryb CNG. Nieznacznie lepiej auto sprawuje się przy zasilaniu benzynowym, jednak różnice tak naprawdę są ledwo wyczuwalne. W żadnym z dwóch powyższych trybów Panda do "demonów szybkości" zaliczać się nie będzie.

Przełączać pomiędzy rodzajem paliwa można w każdej chwili, nawet podczas jazdy, gdyby nie jeden istotny feler. Przełącznik umiejscowiony jest niezbyt komfortowo - dosyć nisko, po lewej stronie, poniżej kierownicy. Jeśli "w ciemno" nie będziemy w stanie go namierzyć, to lepiej zrobić to podczas postoju. W tym samym miejscu umieszczony wskaźnik gazu nie pozwala na swobodne obserwowanie jego aktualnego poziomu. Na szczęście auto zostało tak skonstruowane, że można praktycznie włączyć tryb CNG i nigdy go nie przełączać na benzynę. Nawet gdy skończy się nam gaz, nie trzeba niczego przełączać, a silnik samoistnie "podłączy się" pod kurek z napisem benzyna. Warto pamiętać również o tym, że każde uruchomienie silnika odbywa się na benzynie i dopiero po dość krókiej chwili, po jego rozgrzaniu następuje samoczynne przełączenie na CNG. Dlatego należy pamiętać, aby bak z benzyną nie świecił nigdy pustkami.

Główną zaletą Pandy CNG mają być bardzo niskie koszty eksploatacji. I tak rzeczywiście jest, choć w ostatnim czasie ceny gazu CNG i tak poszły trochę do góry. Po krótkich obliczeniach, przy założeniu, że w mieście Panda Panda zużyje ok. 6 kg CNG/100 km, i przy cenie 2,1 zł/kg CNG, zaś zwykła Panda spali 7,3 l benzyny, przy cenie 3,9 zł za litr, wychodzi, że na każdych 100 przejechanych kilometrach Pandą CNG zaoszczędzamy prawie 16 zł. W trasie wielkości spalania oczywiście spadają (w trybie CNG niecałe 5 kg/100 km), to jednak "zysk" mniej więcej pozostaje na podobnym poziomie. W kalkulacjach o opłacalności nabycia Pandy CNG, nie wolno zapomnieć o wyższej cenie wyjściowej tej wersji. W stosunku do odpowiedniej wersji wyposażeniowej z silnikiem benzynowym, Panda Natural Power kosztuje równe 10 tys. zł więcej (48.990 zł). To oznacza, że inwestycja zakupu Pandy CNG zacznie nam się zwracać po ok. 62,5 tys. km.

Butle na gaz pomieszczą ok. 16 kg CNG, co pozwala pokonać w ruchu miejskim dystans nieco ponad 250 km, zaś w trasie ponad 300 km. Razem ze standardowym 30-litrowym bakiem benzyny, daje nam to zasięg maksymalnie 800 kilometrów.

Taniej nie będzie, ale gdzie tankować?
Zasilany sprężonym gazem ziemnym Fiat Panda Panda to obecnie najtańsza alternatywa, jeśli chodzi o koszty eksploatacji samochodu. W ruchu miejskim koszt przejechania 100 km wynosi ok. 12 zł, w trasie jeszcze mniej - ok. 9 zł. Fakt, iż obecnie taniej samochodem nie da się podróżować, potwierdził m.in. ADAC. W przeprowadzonym teście różnych modeli o różnym napędzie to właśnie Panda CNG pozwoliła najwięcej przejechać za kwotę 10 euro (251 km).

Wszystko mogłoby się wydawać wręcz idealne, gdyby jeszcze nie jeden mały, ale niezwykle istotny szczegół. Gdzie zatankować CNG? W Polsce jest obecnie nieco ponad 20 punktów z tego rodzajem paliwa. To mało. Nie ma jeszcze problemu, jeśli jeździmy głównie po mieście, gdzie taka stacja istnieje. Jeśli natomiast w naszej okolicy nie sposób zatankować CNG lub często jeździmy w dłuższe trasy, wówczas sens zakupu Pandy CNG jest znacznie mniejszy.

Źródło: mojeauto.pl

---

Niestety, w artykule roi się od elementarnych błędów. Również komentarze pod spodem pełne są przekłamań i niewiedzy. Szkoda, że w dalszym ciągu nie możemy liczyć na porządne artykuły o pojazdach wyposażonych w instalację CNG i traktowanie tego zagadnienia po macoszemu...
Karol Wieczorek
administrator
Administrator

moto.wp.pl | Tanie podróżowanie - testujemy Pandę CNG

ObrazekObrazek

Tanie podróżowanie - testujemy Pandę CNG
Jest mała, zwinna i niezbyt szybka, ale jeździ ...
wp.pl | 2009-05-12 (00:01)

Jest mała, zwinna i niezbyt szybka, ale jeździ prawie za darmo. Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej Fiatowi Panda w wersji Natural Power, zasilanej instalacją CNG. Okazało się, że jazda za grosze nie tylko jest możliwa, ale też nie wiąże się ze zbyt dużą ilością wyrzeczeń. Zobaczmy, czy i komu opłaca się eksploatacja auta na gaz ziemny.

Materiały filmowe z testu Fiata Pandy, rozmowa z Adamem Boguszem, specjalistą ds. rozwoju rynku w PGNiG S.A. dostępne na stronie: moto.wp.pl
Ostatnio zmieniony śr maja 20, 2009 22:00 przez administrator, łącznie zmieniany 3 razy.
Karol Wieczorek
latarnik13
CNG car: fiat punto

Re: moto.wp.pl | Tanie podróżowanie - testujemy Pandę CNG

Post autor: latarnik13 »

administrator pisze:ObrazekObrazek

Tanie podróżowanie - testujemy Pandę CNG
Jest mała, zwinna i niezbyt szybka, ale jeździ ...
wp.pl | 2009-05-12 (00:01)

Jest mała, zwinna i niezbyt szybka, ale jeździ prawie za darmo. Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej Fiatowi Panda w wersji Natural Power, zasilanej instalacją CNG. Okazało się, że jazda za grosze nie tylko jest możliwa, ale też nie wiąże się ze zbyt dużą ilością wyrzeczeń. Zobaczmy, czy i komu opłaca się eksploatacja auta na gaz ziemny.

Materiały filmowe z testu Fiata Pandy, rozmowa z Adamem Boguszem, specjalistą ds. rozwoju rynku w PGNiG S.A. dostępne na stronie: moto.wp.pl
Panda CNG kosztuje w PL około 50 tys zł, w Itali kosztuje w promocji 8910 euro- najtańsza wersja. Pozdrowienia ;-) wersja najdroższa Panda Natural Power Climbing kosztuje 10700 euro. Jak to możliwe? Fiat daje 5000 euro sconto na auto z instalacją na metan
Ciao ;-)
Ciao!
administrator
Administrator

Po przeliczeniu na PLN tych 8910 € wychodzi 40 100 PLN (przy kursie 1 € = 4,50 PLN). Czyli bez dopłaty we Włoszech jest drożej!

A jaka jest wysokość podatku od nowych pojazdów w Italii? Bo wg prawa unijnego za zakupiony nowy samochód w dowolnej części UE podatek płaci się w miejscu rejestracji pojazdu. I tak obywatele Niemiec kupują samochody w Polsce, płacą 22% podatku w cenie w Polsce i po rejestracji w Niemczech dostają 3% zwrotu, bo tam podatek wynosi 19%.
Karol Wieczorek
latarnik13
CNG car: fiat punto

Post autor: latarnik13 »

administrator pisze:Po przeliczeniu na PLN tych 8910 € wychodzi 40 100 PLN (przy kursie 1 € = 4,50 PLN). Czyli bez dopłaty we Włoszech jest drożej!

A jaka jest wysokość podatku od nowych pojazdów w Italii? Bo wg prawa unijnego za zakupiony nowy samochód w dowolnej części UE podatek płaci się w miejscu rejestracji pojazdu. I tak obywatele Niemiec kupują samochody w Polsce, płacą 22% podatku w cenie w Polsce i po rejestracji w Niemczech dostają 3% zwrotu, bo tam podatek wynosi 19%.
Robotnik...no wykwalfikowany wyciąga -z nadgodzinami 2 tyśiaki ;-)

no i cos dla fanów Zafiry, jest sconto 6700 , czyli najtańsza wersja kosztyje 16650 euro , 3000 od rządu, 3700 obniżka od Opla
Ciao!
administrator
Administrator

Fiat Panda Natural Power – ekologia i ekonomia stworzona dla miasta
Test redakcyjny miejskiego Fiata z Tych z instalacją fabryczną CNG
Dzięki uprzejmości Fiat Auto Poland
Obrazek

Zapraszam do zapoznania się z treścią testu tutaj
Karol Wieczorek
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Post autor: kgrzanka »

Czyli po testach widać, że taka panda to nic specjalnego, a raczej porażka.
Wcale nie jest ekonomiczna, raczej wręcz przeciwnie.
Posiadam vw polo z instalacją CNG, już dość stary -1997, odpukać na razie się nie sypie.
Na liczniku prawie 300 000km, instalacja zakładana i pali mi mniej niż prawie nowa panda z fabryczną instalacją.
Trasa Lublin - Warszawa niecałe 200km od stacji do stacji to koszt 17-18zł, gdzie obwodnicą Garwolina to do 150km/h dobiłem, na pozostałej części trasy też oszczędnie nie jechałem i wychodzi około 4m3/100km.
Na mieście gdzie do pracy mam około 5-6km i stoję w korkach, silnik temperatury nie zdąży złapać i koniec jazdy to max 6,5m3/100km, 7m3 jeszcze nie przekroczyłem.
Także trochę kiepskie te wyniki Pandy. Mam jeszcze Zafirę CNG i porównując gabarytami z Pandą to Panda wypada jeszcze gorzej gdyż Zafira pali mi na trasie tyle co Panda w cyklu mieszanym a na mieście tylko niecały 1m3 więcej od Pandy.
Kwestie związane z wyglądem Pandy i komfortem w porównaniu do pozostałych aut każdemu pozostawiam do własnej samooceny.

Wg mnie fiat się nie popisał.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

kgrzanka pisze:Wg mnie fiat się nie popisał.
Bo tak jest w przypadku Pandy.
Taki wskaźnik diodowy z przełącznikiem, zamontowany w dziurze wyciętej w desce rozdzielczej to raczej przystaje w garażowych przeróbkach a nie w instalacjach fabrycznych. Silnik na CNG jest słabszy, niż na benzynie, a powinno być odwrotnie.
Widać z tego, że instalacja CNG nie jest zintegrowana ze sterownikiem silnika. O przystosowaniu samego silnika nie wspomnę.
Ciekawe, co byśmy znaleźli, gdybyśmy poszukali głębiej. Pewnie jakiś emulator sondy lambda, emulator przyśpieszenia zapłonu, emulator wtryskiwaczy benzynowych, emulator ciśnienia paliwa, emulator poziomu paliwa i jeszcze parę innych "wynalazków" znanych z polskich garaży montujących LPG. A na końcu przekaźnik odłączający kontrolkę emisji spalin :lol: :lol: :lol:
Sytuacji nie ratuje nawet króciec gazu umieszczony pod jedną klapką z wlewem benzyny.

Po wielkim sukcesie, jakim jest Multipla Bi/Blu Power spodziewaliśmy się czegoś więcej...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 5 razy.
administrator
Administrator

Witam!

Przepraszam za drobne zamieszanie w temacie, ale pojawiły się pewne niuanse na temat Fiata Pandy Natural Power.

Podczas pisania relacji nie mogłem pozyskać pewnych informacji na temat właściwości pojazdu na stronie fiat.pl i zaczerpnąłem ich z oficjalnych serwisów fiata w Niemczech i we Włoszech.

Ostatecznie okazało się, że Fiat Panda z silnikiem 1.2 Natural Power nie jest już oferowany. Obecnie w gamie silnikowej pojawił się nowy silnik 1.4, znany z modeli Punto, Fiorino i Qubo.

Szczegółową specyfikację techniczną Pandy z jednostką napędową 1.4 Natural Power znajdziecie tutaj.
Karol Wieczorek
zibio76
CNG car: brak

używana Panda Natural Power

Post autor: zibio76 »

mam zamiar kupić używaną pande 1.2 natural power i w związku z tym mam parę pytań:
- czy silnik 1.2 montowany w pandzie cng to ta sama jednostka co "zwykła" 1.2 czy specjalnie zmodyfikowana pod gaz ziemny, zmieniona kompresja, itd.?
- jak długo wytrzymuje oryginalny reduktor? (nowy w ASO ma zaporową cenę !)
- jak wygląda sytuacja z częściami zamiennymi, na pewno zawieszenie jest inne, a czy sprzęgło i rozrząd też ?
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

zibio76, tak obiektywnie przestudowałem tekst zamieszczony powyżej i dotyczący Pandy na CNG i jakos nie doszukałem sie pochwał odnosnie tego autka. widze że teraz masz 3paliwoewgo potwora ale ja osobiście jak bym mił kupowac nówke Vana to wybrałbym Doblo/Combo
Ostatnio zmieniony wt mar 20, 2012 21:49 przez firas, łącznie zmieniany 1 raz.
zibio76

lubię szczerych ludzi :lol: fakt obecnie jeżdżę na konwersji CNG ale tak do końca nie jestem zadowolony, nie mogę sobie poradzić z nierówną pracą silnika w czasie jazdy a spalanie oscyluje w okolicach 5,4-5,6 m3/100km przy baaardzo oszczędnej jeździe w trasie, na LPG wychodzi ok 7,5-7,8 l/100km dlatego ostatnio rzadko używam tego paliwa chociaż jazda na nim to czysta przyjemność, skoro na oryginalnej Pandzie Natural Power można uzyskać niskie spalanie (Ogólnopolski Test Ekonomi to potwierdził) a rocznie robię ok 90 tys. km to oszczędności przy tankowaniu wydają się wymierne..., co to zabudowy dla mnie nie ma większego znaczenia czy to van czy osobówka aby był oszczędny, boję się tylko serwisowania takiego samochodu, nowy nie jest oferowany w Polsce, dlatego myślę o używanym... :neutral:
patryk
CNG car: było Volvo V40 T4 będzie Passat 1.4TSI

Post autor: patryk »

http://autanowe.otomoto.pl/oferta/Fiat, ... Id=7505834

nowa oferowana moze jest ale cena zaporowa
zibio76

niezłe jaja z tą ofertą z otomoto.pl, kiedyś wypełniłem wniosek z ich strony i wysłałem zapytanie a na drugi dzień zadzwonił jakiś gość z sieci dealerskiej fiata ze zdziwieniem skąd wziąłem tą ofertę bo przecież nikt w Polsce nie oferuje Pandy Natural Power :shock:
Ostatnio zmieniony śr mar 21, 2012 19:20 przez zibio76, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fiat”