Kupno Astry CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Wymiana co 30 tys. km - tak jest zapisane w książkce serwisowej. W przypadku CNG tylko w znikomym stopniu dochodzi do zanieczyszczenia oleju produktami spalania paliwa, co też łatwo zauważyć. Rocznie robię ok. 25 tys. km, więc to się mniej więcej pokrywa.
Olej kupuję w ASO razem z całą usługą. Filtr paliwa się nie wymienia. Zapchany filtr kabinowy skutkuje zmniejszoną wentylacją wnętrza, więc nie przesadź i czasem go też wymień.
Filtr CNG jest umieszczony w regulatorze ciśnienia i zasadniczo się go nie wymienia, jest obliczony na całe życie samochodu. To zgrubny filtr - siatka stalowa 50 µm. Podobnie filtr umieszczony w króćcu tankowania. W Oplach nie spotkałem się, aby wymagał czyszczenia, ale koledze w Touranie już kiedyś czyściłem go wykałaczką. To łatwe, bo jest dostępny z zewnątrz.
Instrukcja nakazuje za to opróżnienie separatora oleju co 30 tys. km. Koledzy jednak donoszą, że w tym separatorze nic nigdy się nie zebrało. Pewnie trzeba mieć pecha na stacji, żeby potem coś tam znaleźć.

Pozdrawiam
Cichy
CNG car: Astra Caravan Njoy 1.6 CNG 04r.

Post autor: Cichy »

Dzięki za pomoc, klikną bym "pomógł" ale nie wiem gdzie ta opcja się znajduje?
Ja dotychczas sam zmieniałem olej i filtry ale miałem golfa III z 94r :smile:

Już się dziś trochę zorientowałem i ogarniam, że olej co 2 lata albo co 30tkm. W serwisie olej z filtrem 199zł ale teraz jest promocja -15% i tak wymienię sam na alledrogo filtr i olej dexos 2 wychodzi połowę taniej. Też zalewasz dexosem 2? Podobno jest zielony?
Ostatnio zmieniony pt lis 26, 2010 12:13 przez Cichy, łącznie zmieniany 2 razy.
tigercng
Moderator

Mój olej wygląda normalnie, świeży jest jasnosłomkowy, prawie szklisty.
Nazwę oleju podałem z faktury, bo ASO dostaje olej w beczce. Czy tam jest napis dexos, tego nie wiem.
Opcja "Pomógł" pokazuje się tylko autorowi wątku, a Ty podpiąłeś się pod wątek założony przez tomig. Załóż własny :cool:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Cichy

Może to tylko taki chwyt ekologiczno-marketingowy z tym kolorem. Dzwoniłem i czytałem na stronie ASO, i facet powiedział, że właśnie dexos 2 W5/30, to niby najlepszy syntetyk w oplu. Olej do samochodów z filtrem cząsteczek stałych long life czy jakoś tak. Ale ceny mają jak dla mnie kosmos. Rozrząd plus olej z filtrem i filtrem powietrza około 1400zł...... Z filtrem kabinowym zapewne 1500zł. Gdzie pewnie koszt materiałów to max. 400zł bo serwisy kupują jeszcze taniej części niż na rynku.
tigercng
Moderator

Take są niestety ceny w ASO. Za zwykłą obsługę co 30 tys. (z wymianą oleju) płaciem ok. 460 zł, za taką z wymianą rozrządu co 90 tys. km to już ok. 1400 zł. Raz do roku mogę się zrujnować, tym bardziej że przy okazji znajdują też rzeczy, które powinienem naprawić, a które robię potem samemu (wymiana końcówki drążka, żarówki w świetle przeciwmgielnym, wyciek przy chłodnicy itp. drobiazgi). Przy okazji mój pojazd służy też edukacji mechaników w zakresie CNG :razz:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Cichy

Ja obecnie jestem zrujnowany zakupem auta :mrgreen: Dlatego muszę szukać oszczędności i tak mi się udało bo autko stoi na prawie nowych zimówkach i jest po wymianie klocków i końcówek drążka:) W przyszłym tygodniu jadę pierwszy raz tankować na stolicę.
Cichy

Dawno mnie nie było, podzielę się trochę wrażeniami. Jestem po 3 tankowaniach. Raz miałem przyjemność spotkać na stacji założyciela forum. Tak poza tym same taksówki. Jak na razie moja przygoda z CNG przebiega pozytywnie. Legalizacja i reszta formalności bez trudu. Autko wydaje mi się, że spisuje się świetnie. Odpalanie przy -14C tak samo jak była odwilż czyli bez problemu. Spalanie, otóż do zbiorników wchodzi 24 metry a nawet ponad. Jazda do końca łącznie z rezerwą... cykl mieszany zimowy, wyszło mi około 320km. Przełączanie z gazu na Pb i na odwrót rewelacja. Różnicy w mocy pomiędzy gazem a Pb nie zauważam zbytnio, tankowałem Pb95. Jednak rzeczywiście na gazie silnik warkocze głośniej :mrgreen: . Mam takie pytanie odnośnie dźwięków silnika/instalacji? Czy to normalne, że po zgaszeniu motoru słychać taki gwizd jakby jakaś sprężarka schodziła z obrotów? Oraz to, że nie zależnie czy to na benzynie czy na gazie jak dodaje raptownie na biegu jałowym gazu to słychać z początku takie tępe pukanie. Jak delikatnie przyciskam gaz w podłogę to normalnie się wkręca. Oraz podczas jazdy słychać jak się wsłucham mocno takie tyknięcia pod maską.... Ale to raczej nie wygląda na głowicę? Te dźwięki nie są stałe i nie nasilają się w raz z rosnącymi obrotami. Tak mi się wydaje. Ostatnio cena gazu skoczyła na 2,40pln czy na wszystkich stacjach CNG w kraju ceny są takie same czy tylko Wa-wa ma najwyższe?
tigercng
Moderator

Cichy pisze:Mam takie pytanie odnośnie dźwięków silnika/instalacji? Czy to normalne, że po zgaszeniu motoru słychać taki gwizd jakby jakaś sprężarka schodziła z obrotów?
Faktycznie coś tam gwiżdże, szczególnie jak silnik zatrzmał się z "przyczyn naturalnych", a nie wyłączony kluczykiem. Np. gdy zbyt gwałtownie puścisz sprzęgło. Nie wiem co to może być, bo przecież turbiny tam nie ma ;-) Może pompa paliwa...
Cichy pisze:Oraz to, że nie zależnie czy to na benzynie czy na gazie jak dodaje raptownie na biegu jałowym gazu to słychać z początku takie tępe pukanie. Jak delikatnie przyciskam gaz w podłogę to normalnie się wkręca.
To mogą być zawory. Sprawdź w warsztacie ciśnienie sprężania.
Cichy pisze:Oraz podczas jazdy słychać jak się wsłucham mocno takie tyknięcia pod maską....
Trudno powiedzieć, może jakiś luźny przewód obija się o coś.
Cichy pisze:czy na wszystkich stacjach CNG w kraju ceny są takie same czy tylko Wa-wa ma najwyższe?
Na wszystkich stacjach oprócz Sosnowca i Zabrza jest ta sama cena ustalona przez PGNiG. W Zabrzu od dłuższego czasu jest to 2,00 zł. W Sosnowcu była zwykle taka, jak w PGNiGu, ale to informacja sprzed wdrożenia zmiennej ceny. Możliwe, że teraz nie chce im się zmieniać ceny co 4 tygodnie i stosują jakąś inną.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Witam.
Na stacji rozmawiałeś ze mna, oprócz taksówkarzy na stacji możesz spotkać bardzo dużo cywilnych użytkowników, ostatnio troche to zaniedbaliśmy ale organizowaliśmy różnego rodzaju spotkania i zloty gdzie na żywo mogliśmy się wymienić doswiadczeniem w użytkowaniu ekologicznego paliwa CNG. Obecnie praccujemy nad formą zformalizowania naszej organizacji i spotkania nie są tak często organizowane jak kiedyś. Co do samej wymiany filtrów i olejów, ASO są bardzo drogie i ja osobiście sam nie korzystam z ich usług, wole sam kupić sobie dobry olej QUAKER STATE Synquest 5W40 5L Olej syntetyk
dodatkowo wychodze z założenia że przed wymianą oleju warto wypukać silnik z syfu który może pojawić się w silniku, do tego zabiegu używam Dodatek do olejów silnikowych Engine Flush Liqui Moly 2640. Opakowanie 0,3L. Aha i olej wymieniam co 20tys, wiem że można go wymieniać co 30tys ale dużo poruszam się w korkach i uważam że olej można wymieniać częściej.
Cichy

Eh trochę się zmartwiłem tymi zaworami, wiem że opel zawsze lubił stukać. Zobaczymy co z tego wyniknie. Na razie przy tak małym przebiegu myślę, że będę martwić się tym za jakiś czas. A może to nie zawory, jak będę miał czas to osłucham dokładnie. Ja też wszystko co mogę robię sam w aucie, bo w warsztacie prawie zawsze koszt wymiany części jest wyższy niż sama część. W zimę dużo nie pomajsterkuje bo nie mam garażu ale lato..... :mrgreen:
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

A co powiesz jeśli Twój samochód nie ma przejechane 69tys tylko znacznie wiecej? Naprawde uważasz że Niemcy to tacy super ekolodzy i kupują droższe samochody którymi rocznie jeżdżą tylko 12tys km, mój ma prawie 200tys a jest z 2005r i też wygląda prawie jak nowy, niestety prawda jest trochę inna niż ta w którą chcą wierzyć Polacy, więc się nie martw swoim przebiegiem tylko napraw te zawory.
Cichy

Dobra przestaję się martwić, wezmę się do działania.
Ostatnio zmieniony pn sty 03, 2011 20:41 przez Cichy, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”